Ahojte je tu niekto kto má akvárium ?
nikdy sme akvárium nemali čiže nemám k tomu veľmi vztah ale na ORL ( pre opakovanie laryngitídy) nám bolo doporučené- že akvárium výborne prirodzene zvlhčuje vzduch.
Máme malé deti dva a troj ročnú čiže išlo by o niečo nenáročné.
Chcela by som sa opýtať ak už akváriu máte naozaj to zvlhčuje vzduch?
A je to veľmi náročné taká starostlivosť o bežné akvárium ako často tam treba meniť vodu alebo ešte robiť nejaké iné úkony?
Zvládne to aj úplný začiatočník a neznalec?
Dakujem
Nie, nezvlhcuje, pretože akvárium je vždy zakryté a odparovanie vody je minimálne. Viac vody odparia kvety, ale to je tiež malo. Treba riešiť zvlhcovanie vzduchu inac
aby to malo efekt treba asi aby bolo to akvárium väčšie. A veľké akvárium má aj tú výhodu, že sa omnoho ľahšie udržiava. Cieľom je vytvoriť v ňom "prírodnú rovnováhu" kde sa minimalizuje údržba. Také akvárium s kvalitným filtrom sa potom musí čistiť len občas. Záleží aj, aké a koľko rybiek tam žije. Vyhla by som sa rybkám z čeľade kaprovité, tie veľmi znečisťujú prostredie.
@viestta tak 60 l je ozaj málo, ale ani jedna dve rastlinky asi nezvlhčia viac. Je pravda, že len kvôli zvlhčovaniu vzduchu by som si akvárium nezakladala. Keď sme bývali v paneláku sme mali viac akvárií a aj veľa rastlín. A aj tak v zime sme ešte dolievali zvlhčovače na radiátoroch. Teraz bývam v staršej chalupe a problémy mám skôr opačné. Zato tých rastlín a zvierat ešte viac, akurát vonku 🙂. Ale zas, pre deti môže byť akvarko fajn aj z iných dôvodov.
Zvlhčovač vzduchu máme to akváriu ma prekvapilo no prišlo mi to ako zaujímavá alternatíva preto sa pýtam. Že možno by to bolo k deťom fajn- Ale neviem ako veľmi to treba udržiavať a koľko času to zaberá či by sme to zvládli
my mame asi 300l a teda nemam pocit, ze by nam to zvhcovalo vzduch, vela vetrame takze skor je to tym ovplyvnene aka je vlhkost von
my mame 2 akvaria, mame bojovnice, su to take male akvarka 20 litrov, vodu menime raz za 10 dni, nie je to nic zlozite, je na to taka pumpa, urcite ti poradia v obchode, hlavne si treba uvedomit, ze najprv treba mat akvarko pripravene, az potom sa kupuje ryba, lebo nemozes tam dat len tak obycajnu vodu z vodovodu, treba ju nechat odstat niekolko dni, aby sa vyparil chlor
Ako tak to som teda este pocula, ze by si niekto kvoli niecomu takemu mal kupovat akvarium.. Existuju rozne zvlhcovace a podobne, ktore maju teda asi lepsi efekt v tomto smere ako nejake to akvarium
@hruska91 no ak chceš akvarko ako alternatívu k zvlhčovaču tak to nie, skôr obidvoje naraz... ale ja osobne by som radšej kúpila ešte jeden zvlhčovať než akvarko 😀
Mám 200l akvárium. Dnes sú akvária konštruované inak. Pôvodne krycie sklá nahradil svetelný kryt a kým sa v akváriu nevykonáva údržba, je akvárium uzatvorené. Výhoda je, že sa tak neodparuje voda a tiež sa nepráši na hladinu, okrem toho je to omnoho estetickejšie....
Ak chcete akvárium len preto aby ste mali zvlhčený vzduch, tak by som sa do toho naozaj nepúšťala.
Či akvárko pomôže pri zvlhcčovaní neviem, skôr by som kúpila tie závesné zvlhčovače na radiátor. To pomôže skôr. A čo sa týka akvária pre malé deti. My máme malé v ňom bojovnicu a riasogule. Nepotrebuje kyslík, len raz za 14 dní vymeníme 1/3 vody. Sú to krásne a nenáročné ryby.
@hruska91 mame akvarko, take mensie 30 litrove, ale teda kvoli zvlhceniu vzduchu by som ho urcite nekupovala. Na zvlhcovanie pouzivam zvlhcovac vzduchu, teraz ked sa uz prikuruje ho mam zapnuty celu noc, ide celu zimu v noci. Cez den vela vetrame, tak netreba.
Navyse akvarko, ak chces take mensie, tak ho musis aspon raz za dva tyzdne vycistit, idealne kazdy vikend. Inak voda smrdi a pre ryby je tiez nezdrava.
Wau, toto tuez pocujem prvy krat... Zvlhcovac by bol neporovnatelne lacnejsi a jednoduchsi.
Chvylu som mala akvaria a je to piplacka. Neustale cistit, starat sa... a rybky su fakt haklive. Mat akvarium kvoly zvlhcovaniu je tak efektne, ako mat v miestnosti nadobu s vodou. Ak ked chces ist touto (uplne neefektivnou) cestou, tak fakt ti staci miska s vodou. Netreba v tom trapit zive ryby a seba neustalou starostlivostou.
Inac, zvlhcovac je jedina vec co skutocne funguje. Zdroj: mam zvlhcovac aj vlhkomer.
Neviem kto ti akvarko odporucil, ale dotycny je dobra trubka.
Este doplnim... Ak chces aspon trocha citelne vzlhcit vzduch, tak musis dostat do vzduchu fakt dost vela vody. Ak chcem mat v jednej izbe (bytovka, kurim minimalne) aspon 60%, tak je to minimalne 2-3l vody denne. Na jednu miestnost. Kazdy den. Akvarium nema sancu odparit take kvantum.
@hruska91 určite by som si toho nešla. S akváriom môže byť dosť veľa starostí. Kým je všetko ok, tak sa to dá, ale keď sa ti tam napr. rozmnožia riasy, tak sa ich len tak ľahko nezbavíš. Treba to čistiť, vymieňať vodu a pod. Nie je to vôbec nenáročné. A vzduch to nejak extra nezvlhčuje, my máme v zime stále suchý vzduch a 350l akvárium. Okrem toho kopec peňazí do toho dávame.
@werony_n no chuda bojovnica...
@hruska91 ak mas velke akvarium, vzduch zvlhci ak sa nezakryje tak viac, ale treba ratat potom s tym, ze ryby skacu. A starostlivost.. no lacnejsie ta asi vyjde zvlhcovac vzduchu, lebo praca s tym je, pidi akvarium ti nezvlhci v byte nic.
V akvariu sa voda nemeni nakomplet, zabehnute akvarium spravne fungujuce nepotrebuje etar nic.. ale je to hotova veda.Ziadna nenarocna vec...
A teraz v zime mate vnutri v byte suchy vzduch? U nas to vzdy bol opak. teraz v dome suchy vzduch vyriesime mokrym pradlom, varenim bez digestora atd :D
@simca06022011 robíme presne tak , ako nám radili v akvaristike, tak bez debilnych komentov, ty chúďa
Máme doma 1000 l akvárium. No keďže je zvrchu zatvorené, nemám pocit, že by zvlhčovalo vzduch. Skôr zvlhčí vypraté prádlo na sušiaku 😉
@werony_n no venovala som sa im roky, ty debilny komentar, bojovnica okrem toho ze potrebuje teplejsiu vodu, teda potrebuje "ohrievac", k tomu filter (sice nepotrebuje kvoli napr. okyslicovaniu, kedze sa chodi nadychovat) ale potrebuje ho kvoli tomu aby sa im kazdotyzdenne nemenila voda,co ryby stresuje, lebo vodu tak ci tak treba cistit - co ten filter robi... v tej akvaristike ti radili, kde drzia bojovnice v kelimkoch s 2dcl vody? a predaju k nim "betarium" o objeme par litrov (ak vobec), ked samec potrebuje cca 20l akvarium? ;) a kde robi kde kto? v klude cloveku predaju choru rybu, lebo o tom nemaju ani tusenie? :DDD
@simca06022011 tie tzv. "betaria", ked som to videla prvy krat som myslela, ze ma slak trafi. Chudata rybicky. Sa divim, ze to ludia kupuju. Nech si vyskusaju byt sami v 1x1 m cele dni, ze ako by sa citili v takej stiesnenej miestnosti.
@hruska91 my sme si kúpili tiež ako začiatočníci tu najjednoduchšiu a najmenej narocnu rybky bojovnicu, vodu jej meníme raz za týždeň pripadne dva ,podľa potreby a dva razy do dňa dáme jest. Nepotrebuje filtre ani žiadnu extra starostlivosť, takže začala by som takto. Vzduch to podľa mňa nezvlhcuje keďže je len malinke,možno pri väčších.