Ahojte, jedná sa len o moju zaujímavosť viem, že sa hovorí, že starší zdraví mladšieho, muž ženu, vyššie postavený nižšie postavenému. Ale mi tak napadla modelová situácia
Je žena čo má (napr) 20 rokov a chlap čo má 30 rokov a sú to susedia, kto zdraví prvý ?
@mesiacikluna chlap
@mesiacikluna Z troch príkladov, ktoré si uviedla, máš dva zle. Správne má zdraviť mladší staršieho a nižšie postavený vyššie postaveného.
30 ročný chlap má prvý pozdraviť 20 ročnú ženu.
@mesiacikluna Myslím, že ten starší tú ženu.
Muž by mal pozdraviť ženu. Ak sú vzťahy nielen susedské dobré, nemám problém pozdraviť prvá kohokoľvek, kľudne aj muža, aj mladšieho. Ak nie, nezdravím prvá ani náhodou.
@mesiacikluna a nie je to jedno - ak ide o susedske vztahy? Myslim, ze vramci susedstva by som sa nikdy nezamyslala, kto ma prvy pozdravit. Jednoducho slusny clovek pozdravi a neriesi, ci pozdravil prvy, alebo druhy. 🤷♀️ ked sa zamyslim, my sa zdravime asi aj kto prvy zbada toho druheho. Nikdy nikto necaka, ze som starsi.. tot mladsi sused nech ma pozdravi. 😁
Ja sa prvá zdravím aj 10r deťom z ulice....
Nebudem obchádzať susedové deti len preto, že ich rodicia nenaučili zdravit sa. Ja nečakám a nepozerám ako teľa, či sa mi dôležitej niekto pozdraví prvý. Stretnem - poznám - zdravím.
@elizabet173 Dajme tomu, že sú to len susedia, nepoznajú sa reálne, len susedia a občas sa vidia
Ja toto napr. nikdy neriešim a nečakám kým ma niekto pozdraví lebo by ma mal pozdraviť prvý, zdravím sa automaticky - ako žena, v situáciách kedy som mladšia aj staršia, vyššie aj nižšie postavená 😅 nad pravidlami, kedy je to vhodné, sa zamýšľam pri potykaní si...
Aj to tykanie je...hmm zaujímavé lebo keby je 20 ročná žena a 30 ročný muž, kto navrhuje
Zdravim prva... xD
@mesiacikluna pocuj, ved keď sa ti ten sused paci, normálne sa príhovor 😀
@simona20201309 a čo poviem ,,ehm servus Feri ako to ide? aký si mal deň 😂
tykanie nenavrhujes a zdravis mu zo slusnosti dobry den. bodka
Muž má pozdraviť ženu, tak to proste je.. keď ide o suseda známeho s ktorým sa normálne bavím, tak ho pozdravim aj prvá, nečakám na jeho pozdrav.. keď je to ale človek, čo len stretávam na ulici a poznáme sa z videnia (inak u nás v obci sa ľudia zvacsa zdravia) tak očakávam že muž pozdraví prvý a ja odzdravim je to proste slušne..
Niekoľko krát sa mi stalo, že som premýšľala nad inym a zdravila som všetkych a koľki muži na mňa len cumeli bez pozdravu.. tak som si povedala že mužov pokiaľ to nie sú dobrí známi zdraviť prvá nebudem a ženy ktoré si pamätám že má neodzdravili nezdravim už ani ja.. veľa ľudí u nas ale zdraví, ja tiež..
Ja neriešim kto koho keď stretnem suseda v mojom veku alebo susedu niekedy pozdravím prvá ja niekedy oni. Tak isto v práci zákazníkov neriešim kto prvý pozdraví. Skôr sa pozastavím keď prídu k pultu ani mú ani bú a iba povedia :10 rožkov a hodia tam drobne 😄 keďže som za pultom s pečivom
Ten, kto to stihne prvy 🤷♀️