Akurát minulý týždeň som si ju kúpila. Je to výborné čítanie :D Len som bola zvedavá, čo si o nej ostatné mamičky a tehuľky myslia :D V niektorých veciach mi dokonca pomohla a síce ich aplikujem len týždeň ale na počudovanie to aj funguje. Čítali ste ju ešte niekto?
Ja som tu knizku precitala jednym dychom a naozaj skvela knizka, tiez ju mam odskusanu aj v praxi a naozaj funguje, odporucam kazdej mamicke
To som rada :D že nie som sama. Ja som ju prečítala za 2 dni (lepšie povedané noci - inokedy sa mi nedalo od môjho krpca, ktorého treba večer ukladať spať :D )
@monikakovacova o com je ta kniha
@bonaquaba
Odhaľte tajomstvo výchovy detí z Paríža!
Túžite vychovať vyrovnané, sebestačné a spokojné dieťa? Inšpirujte sa francúzskym spôsobom výchovy detí, ktorý vo svojej vtipnej a výstižnej knihe A dosť! Francúzske deti nevystrájajú pri jedle napísala americká žurnalistka Pamela Druckermanová. Pri jej čítaní zistíte, že nie je nie ako nie a že aj rodič dieťaťa má právo na svoj vlastný život.
Keď sa americkej novinárke Pamele Druckerman narodilo dieťa v Paríži, nemala ambície stať sa „francúzskym rodičom“. Francúzske rodičovstvo nie je známou vecou ako napríklad francúzska móda a francúzske syry. Dokonca aj francúzski rodičia sami trvajú na tom, že nerobia nič zvláštneho.
Napriek tomu francúzske deti prespia celú noc vo veku dva alebo tri mesiace, deťom jej priateľov to trvalo rok alebo aj viac. Francúzske deti jedávajú zdravé jedlá, na rozdiel od iných detí, ktoré zjedia len hranolčeky s kečupom a vyprážaný syr. A zatiaľ čo jej americkí priatelia trávia návštevy riešením hádok medzi svojimi deťmi, jej francúzski priatelia popíjajú kávu, kým sa deti pokojne hrajú.
Vo Francúzsku je materstvo samé o sebe úplne iným zážitkom. Vo Francúzsku neplatí, že matky malých detí nemajú vlastný život. Francúzske matky nie sú otrokyňami svojich detí, majú aj priestor pre seba a napriek tomu sú vynikajúcimi rodičmi. Majú jednoduchý, pokojný vzťah so svojimi deťmi, ktoré im Druckermanová môže len závidieť.
Francúzske deti sú rovnako búrlivé, zvedavé a kreatívne ako Američania. Ale sú oveľa lepšie vychované a správajú sa slušne. Rodičia ich do ničoho nasilu nenútia a dovolia im objavovať svet svojím vlastným tempom.
zdroj: Martinus.sk
Ahojte, aj ja citam tuto knizku a velmi ma zaujala, lebo mam mladsieho syna, ktory zle spinkava od narodenia a uz asi viem, kde som urobila chybu. Niekedy clovek chce dobre a ani nevie, ze to kazi. Asi som si syna naucila na caste budenie. Resp. do dnes, kedy ma vyse 20mes. tak ho uspavam, do roka na rukach nosenim a teraz musim pri nom lezat a niekedy aj hladkat a kym neidem aj ja spat, tak sa budi cca kazdu 1 - 2 hodiny. Cez obed neprespi dlhsie ako 1,5hodiny a uz kontroluje ci som pri nom. Ked k nemu pridem, este sa ulozi asi na hodinku. Rozmyslam co s tym. Ako to vyriesit, ked je uz vacsi, teda ma 20mes. Lebo v tejto knizke sa pise, ze ked to neurobime pri malickych detoch, ze nereagujeme na kazde mrnknutie, tak pri starsich ich treba nechat unavit placom :/. V zufalstve za to cele obdobie, co sa so synovym spanim trapim, som uz vyskusala vela, dokonca som ho nechala plakat, ale dopadlo to tak, ze 1,5hodiny stal v postielke a ked som nakoniec rezignovala a sla k nemu, zaspal za 5min. Tak poradte prosim. Neviem, ci to zas vyskusat, skusali sme to pred cca 3mes. A to nehovorim, ze mam starsieho syna, ktory sa uz ako 9mes. naucil zaspavat sam. Sice tiez polakal, ale len asi 15min. prvy den a potom to bolo uz len lepsie. A ten dodnes rad spava, dlhsie spava cez obed ako jeho mladsi brat a dokonca, ked som si chcela pomoct tym, ze som k nemu dala do izby toho mladsieho, tak som ho za 4 dni musela vratit naspät ku nam do spalne, lebo mladsy rusil starsieho tym ze reval a budil sa. Ma niekto nejaku radu, skusenost, napad? Nemam zaujem uspavat dieta do 10 rokov a neverim, ze jedneho dna mi povie: mama chod prec, zaspim sam. Myslim, ze v 20 mesiacoch mu trochu placu neuskodi, ked cez den sa vie aj sam zahrat aj chvilku pockat, ked potrebujem odbehnut na minutu do druhej izby alebo na wc. Prosim radte, aj ja uz chcem mat volny vecer, lebo pri nikom inom syn nezaspi, takze uz 20 mesiacov denne uspavam ja, niekedy aj hodinu :((((
@mamaj Ahoj. Ja som mala kamošku, ktorá má synčeka a ten sa v noci budieval každú hodinku, či už spala s ním alebo nie. Jednoducho potreboval skontrolovať či je tam. Vždy potom keď sa zobudil musela ísť k nemu a znovu uspať. Ona to vydržala až kým malý nemal dva a pol. Potom spravila radikálnu zmenu. Zobrala malého ku starým rodičom na dva či tri dni. Neviem už presne. A aj keď malý nie a nie zaspať, nakoniec predsa len zaspal a od vtedy má kľud. Stále sa síce sem tam zobudí ale aspoň má voľné večere. Stále ho síce uspáva, ale zaspí aj s hocikým druhým a hlavne lepšie v noci spí. Skús vyskúšať ho niekomu dať na dva dni aspoň a musíte vydržať aj keby nevedel zaspať a bol zlý. Nemyslím, že bu mu to vydržalo dlho.
my uz sa mame lepsie 🙂 syn sice spi s nami v spalni vo svojej postielke, ale uz zaspava sam. aj vecer aj naobed. Trvalo to asi 4 dni, nebolo mi vsetko jedno, lebo plakal, chodila som k nemu a stale vysvetlovala, ze ja mam este robotu a ze si pridem k nemu lahnut. Uz to chapal, ale nechcel sa s tym zmierit. Po par dnoch ho to preslo a teraz je taky stav, ze idem s nim do izby, postahujem zaluzie, poprikrivam, ulozim mu hracky v postielke a poviem, ze mam este robotu a pridem si k nemu lahnut. Niekedy sa vpohode ulozi, niekedy protestuje a musim este raz prist a zas vysvetlit, ze pridem a on sa ulozi. Niekedy si este rozprava, alebo sa hra s hrackami a postupne zaspi. Je to takto ovela lepsie a som rada, ze sme sa k tomu konecne dopracovali. Aj ked ma este v noci obcas kontroluje, ci som pri nom, ale aspon vecer mam pre seba. uvidim ako to bude, ked ho budem chciet premiestnit zo spalne do jeho izby, alebo na velku postel, ale to teraz neriesim, tesim sa z toho, ze sa nam podarilo toto. V nasom pripade som zistila, ze syn musel dorast do takeho veku, ze uz chape, ked mu poviem, ze pridem ku nemu. Ked bol mensi, nechapal preco som odisla a protestoval.
@katalienka27 A mozem sa spytat co si praktizovala? Ja som sa k nej dostala bohuzial trochu neskoro a so spankom obidvoch deti je to katastrofa. Syna sa teraz snazim oducit od nocneho budenia, ale aby zaspal sam v postielke tak o tom mozem akurat tak snivat.
@bubinko83 Tam je praveze ta zlata stredna cesta. Ano nechas dieta plakat ale len chvilu, max 10 minut. Nechas vlastne na nom aby sa upokojilo a zaspalo znova. Ak sa tak nestane, znamena to, ze je napr. hladne alebo jednoducho ta potrebuje. Je velka chyba brat ho hned na ruky pri prvom zaplakani. Moj maly tiez niekedy zaplace, doslova to je len niekolko sekund a keby som hned k nemu sla a brala na ruky tak ho vlastne zobudim.
Tych par minut ked place mu neublizi neboj. Keby plakal pol hodinu a viac tak to je uz o inom.
@dejka77 včera som to skusila a zaspal sam.Vobec neplakal,iba chvilku.Dala som mu prsnik tak sa ukludnil,potom dala odgrgnut trošku popozeral ,šupla do postielky a zaspal vez plaču.Je to super,ale aj tak sa mi často budi v noci ,po dvoch hodinach.To asi neodnaučim ani nepredlžim. 😒
ja som zacala vcera citat,ale mne to pride aj tak drasticke u takych malých deti :( okolo roku,ked uz rozumie,tak ok-pomaly sa ma dieta odputavat od matky,ale do roka si vytvara vazbu-mama tu je vzdy ked potrebujem,len vtedy je pre mna svet bezpecny..(=vztahova vychova)...dieta naucis-vycvicis na vsetko,ale za aku cenu..,ale uznavam,ze treba posudzovat kazdy pripad individualne..
a inak mi pride zatial ta kniha,ze francuzi povazuju dieta za maleho dospeleho a to nie je... ved v brusku boli jeho potreby vzdy okamzite uspokojene a zrazu musi spat kedy sa povie,jest,kedy sa povie??a rocne dieta byt trpezlive???
Ahojte, nečítala som všetky vaše príspevky, no chcem sa spýtať, či by ste sa niektorá tejto knižky nechcela zbaviť a posunúť mi ju ďalej za rozumnú cenu... 🙂 Info do správy, vopred ďakujem!
Tak beriem späť svoj predošlý dopyt, knižku som si už zohnala na bazoši 🙂, teším sa na čítanie a vám prajem čo najmenej starostí 😎 !
Ahojte. Ja mam 4 a pol mesacnu dceru a nedavno som si kupila knihu " a dost ". Velmi sa mi paci, hoci ju este docitanu nemam, no je to skvely navod ako si vychovat slusne dieta. Nechcem mat totiz doma dceru rozmaznanu a nevychovanu, comu sa dnes rado hovori " hyperaktivna " , co je vacsinou skor ospravedlnujuce vysvetlenie pre nevychovane. V mojom okoli je vela " hyperaktivnych " deti, ktore ma predtym skor odpudzovali pri pohlade na ne mat svoje vlastne. Moja mala aj vdaka radam mojej mamy, ktore sa v niektorych bodoch zhoduju z nazormi v tejto knihe, spava od jej 3. mesiaca v postielke celu noc neprerusovane az do rana. Je to dost oslobodzujuce a aj ine vychovne praktiky z knihy sa mi pacia a planujem ich aplikovat ako napriklad skusame trening trpezlivosti. Neskacem k nej hned. Papame vo vyhradenych casoch a zvykla si na to. Mame jedlo 5 krat denne, no toto si urcila sama, ja som iba nastavila casy kedy papame. Mame svoje denne ritualy. Vstava v rovnakom case, papa v rovnakych casoch, kupeme a aj chodime spat v rovnakom case a tento zabehnuty ritmus jej evidentne vyhovuje, lebo ked z neho nechtiac vybocime je nervozna. Hravam sa s nou ja, no hrava sa aj pekne sama ked si potrebujem porobit svoje. Som s nasim rezimom, s nou a aj s knihou, ktora dava zmysel veciam ktorym este nerozumiem zmysel a dufam, ze mi to pojde takto pekne aj nadalej. Niektore mamicky ma mozno sudia, ze nie som zla ak malej neustale neskacem pri riti ked nieco zamrnka ale ja viem ked nieco naozaj potrebuje. Viem kedy co ktory plac znamena a vie mi dat jasne najavo kedy je hladna, kedy chce spat. Ked poviem niekomu ze malej sa chce spat, nikto mi neveri, lebo na to naozaj nevypada, ale nakoniec je to tak. Naucila som sa jej rozumiet a tak som sa toho bala. A ja sa teraz cudujem tomu, ze jej vlastny otec nerozumie tak jasnym signalom 🙂....dnes som skusala, ako nam pojde samouspanie v postielke, lebo doteraz som ju uspavala hojdanim, lebo inak mi to neslo a na moje pocudovanie to predsa len islo....mala bola polozena este bdela do postielky a zo 4 spani az 3krat zaspala po chvilke sama. Jeden krat som ju po desiatich minutach revania vzala, polozila ju do oblubeneho hojdatkaale nehojdala ju, ked sa ukludnila, zacala zase ukazovat ze je unavena tak som to skusila znova a podarilo sa 🙂 velmi sa tesim z kazdeho jej pokroku, no viem ze to bude chciet este vela hlavne mojej trpezlivosti aby som dokazala byt zdravo zasadova a zdravo benevolentna...
Kočky funguje táto kniha aj na staršie deťúrence ?
Reagujem neskoro, ale mi neda. Zijem vo Fr uz 18 rokov a musim konstatovat, ze ani tu zdaleko deti nespia od narodenia. Teda tie co su kojene a nemaju od porodnice vvlastnu izbu. Lebo co autorka nepovedala, ze tu koji maloktora mama a ak aj tak 6 mesiacov je povazovane za rekord. Takisto vacsina deti nespi s rodicmi a ako som videla na vlastne oci tie zazracne spiace baba nikto nepocuva ak revu. Dokonca som ani nevidela babyphony... jednoducho chladny odchov. Ani nehovorim o tom, ze materska trva maximalne 3 mesiace a niektore hrdinky nevahaju supnut baby pestunke ci do jasiel aj po 2 tyzdnoch od porodu.Vraj sa doma s babom nudia... samozrejme su aj vynimky a tie maju pekne kruhy pod ocami ako my.takze ziadne idealizovanie. Skratka parizanky su v prvom rade egoistky ktorym sa nechce makat. Keby ste videli tie deti je to fakt drsne!
@parizanka6 Praveze tam je napisane,ze nedojcia,aj to,ze idu skoro do prace...
Z tej knihy si treba vybrat to co vyhovuje. Ja som to skombinovala s radami aj z inych knih a z Pestunky v akcii.
A ano,su aj vynimky, moja "au-pair" sefka alebo ako ju mam nazvat,nazvala svoju femme de menage ako maman-poule,lebo radsej chodila takto po domoch upratovat,aby sa co najviac mohla venovat detom. Ta moja zas veelmi skoro sla do roboty a mali au-pairky k detom. Dievcence su uz pubertacky,rozcestovane po svete momentalne,sme sice v kontakte,ale slabom,cize aky maju medzi sebou vztah,neviem. Ale viem to,ze ta starsia mi chcela hovorit mama... Tak som jej to vysvetlila..
A aj tu,ked som babysittovala vo fr.rodinach,jedna nemala problem odist na cely den od 2m.babatka. Vsak flasu da hockto...
Ja som jedine zistila,ze som sla podla Francuzov v tom,ze som nevstavala pri kazdom mrnknuti. A jedze nasi ani dudel nemali,tak som nemusela riesit vypadnuty dudel.
Maminy ja som akurat docitala kapitolu spania....nas drobcek je este v brusku tak mam este dost casu si vsetko premysliet co a ako 🙂 Co sa tyka spankovych cyklov, nebehat pri kazdom mrnknuti a pozorovat signaly - je to vsetko tak logicke, tak preco je to tak odsudzovane niektorými ? Urcite nenechám dvojtýždnove babo plakat do vycerpania ale uskodi mu ak ho nechat 5-10 minut poplakat a potom az vstat resp. spat dalej lebo vlastne aj babo spi. Tak ako je to v praxi ? 🙂
@matikmatuska ja ti sama neviem prosto som.nejak vycitila,kedy ist hore..lebo prosto to ppcujes,ci len mrnka alebo je to naozaj plac. Moji aj teraz obcas vykriknu zo sna,ale spia dalej,obcas akoby poplakavaju a to ich len pohladkam. A to som robila i ked boli babatka,lebo ked s auz naozaj zobudili,to uz inak vyzeralo. Ale malemu stacilo len prebalenie,prso a zaspinkal hned.. Nastatsie len raz v noci.
No su deti,ktore sa naozaj budu budit velmi casto aj v noci. Ale to ja by som uz nemala.silu ich nechat vyplakat. Napr.po ockovani ci sopliku spali automaticky pri mne,lebo bol predpoklad,ze budi castejsie pytat. Teda mala tak. Maly nie.
Castokrat u nas to zobudenie znamenalo len to,ze chceli ist ku mne pp presune hned zaspali casto aj bez cucania,cize som bola hore tak 2minuty,teda..ak som.nesla.na wc a napit sa ja..🙂. Ale to som.sa vzdy ubezpecila,ci tvrdo spia,az nasledne som.vyrazila. Ak mi nebolo treba,tak som.do dvoch minut bola tuha i ja.
ahojte zienky nemate niektora tuto knihu poziciat
ahojte baby chcem sa spytat ci nahodou nemate link na pdf format
uz sa chystam ze si ju precitam len akosi ten cas mi nepraje
a kde ste si ju kupili
Mam ju rozcitanu, som len na začiatku. Zatiaľ sa mi to páči 🙂