Ahojte, potrebujem poradit. Po dlhom a vážnom rozmýšľaní sme sa rozhodli, že si po rokoch kúpime šteniatko rerivera bez PP a op (to mi nevadí, očkovanie si potom vybavíme). Len teraz neviem ako je to s tým čipovanim, cipovat ho musí dať predchádzajúci majiteľ, či stačí ak ho dáme zacipovat my? Nechcem s tým mať potom nejaké problémy, keď ho budeme dávať očkovať. Ďakujem vopred za všetky rady.
@devil6464 prepac ale...bez pp 🙈 podpora mnoziarni a bez pp mas akurat draheho krizenca nie retrievera.
Aby sa ti to nevypomstilo na nakladoch za veterinara pripadne ako niektorym ze bol krizenec dobermana s rotwajlerom ten ich "cistokrvny doberman" pripadne cistokrvna 10kg civava alebo york. Tym nehovorim ze stena s pp je 100%zdrave, ale aspon sa chovatel zaujima, pomoze, taktiez vrati peniaze v pripade ze stena nie je ok napriek vsetkym moznym testom rodicov ktore stoja nemale peniaze.
A ano cipovany musi byt uz kazdy pes, pri psoch s pp sa toto vobec netreba pytat nakolko vsetko vybaví a zafinancuje chovatel. A bez OP? To odkial beriete to stena ze nema ani zakladne ockovania?!? Ci sa mnozitel zbavuje uz v par tyzdnoch steniatok aby nebolo vidiet ze okolo zlateho retrievera ani nesli?
@moonlight1210 dan za psa sa platí až od isteho veku, za šteniatko nie. My sme platili až od pol roka.
Bohvie, prečo sa majiteľ vykrúca.
@devil6464 to mozes aj utulkovemu psikovi "zlateho retrievera". Nie kupovat od niekoho kto ma realne naklady na stena 20e a predava za 200-400€. To ze ma do biela sfarbene labky znamena ze tam je nejake zvlastne krizenie co by byt nemalo. Plus to byvaju caste vyhovorky, my sme nechceli na vystavy tak sme neuchovnili, rodicia maju pp, su zdraví. To nevies ked nemaju vysetrenia. A ked vidis psa s pp a bez pp ver mi ze ten rozdiel vidi aj laik. Ja mam napr.pudlov, toy a kralovskeho(najmensieho najvacsieho) a ked ich stretne niekto kto ma "pudla" bez pp tak uz vidi ze pudla vlastne nema. Inak cena retrievera s pp a bez pp je rozdiel v cene cca 300€. Kym to bude tak ze chceme dat stastny a milujuci domov tak bude aj ponuka takychto psikov bez pp. Bravam si do docasky psikov z utulku a ti poviem takych tam teda je co boli takto kupovaní. Vyrastlo z toho nieco ine, pripadne s inou povahou aka je typicka pre dane plemeno. Tymto na teba nechcem nijak utocit, len proste by bolo fajn sa nad tym hlbsie zamysliet. Za pp psa retrievera das o par 100e viac ale chovatela mas k dipozicii po cely zivot, pes odchadza riadne cipovany, ockovany, odcerveny, mas preukaz povodu, op, dokonca aj napr.granule na zaciatok, cokolvek sa udeje chovatel pomoze poradi.
Keď sú už na svete? Bože a kde je jeho utrapena matka? Ty nie si záchranca šteňata, ale dovod prečo stále mnozky tyraju psov.
@devil6464 presne tak ako píšu baby.... Obyčajný mnozitel..
Byt vami podporím skôr útulok,majú tam kopec šteniatok ktoré potrebujú domov. Mne rodičia k 18 narodeninám kúpili psa od mnozitela, moc sa nevyznali v chovoch. Proste pozreli bazos, zavolali, išli po šteniatko a problém sa ukázal hneď po dvoch dňoch. Šteniatko nám umieralo v náručí, bolo strašné chore. Za veterinu sme dali viac ako za psíka a aj tak sa mu nedalo pomôcť. Pred tromi rokmi som si kúpila čivavu, stala síce veľa, ale zdravotný stav má super. Už iného psa ako s PP alebo z útulku by som nekúpila ....
@devil6464 a inak je to tak ako pise hettinka, kazde stena po rodicoch s pp tiez dostava preukaz povodu aj ked mu napr chyba zub, objavi sa nestandardna farba atd, pripadne ina zdravotna alebo exterierova vada, dalej sa ale pes potom neuchovnuje a nechova sa na nom. Mozes mat aj stena s pp za nizsiu cenu v takom pripade. Len treba hladat. Tak napr. co mam ja toy pudla, ma pp ale pre luxaciu pately nemohla byt chovna, chovatelka mi vratila plnu sumu penazi a mam ju ako domaceho milacika. Uz je stara, dnes uz sa vsetkym buducim rodicom robia testy aby sa minimalizoval tento zdravotny problem u potomkov. Pre kazde plemeno su vsak typicke ine vady, choroby.
@devil6464
inzerat z mnozky: Predám čistokrvné šteniatka bez pp po rodičoch s pp. 400€
takto vyzera cast inzeratu retrievera s pp z chovatelskej stanice:
Zdravotne vysetrenia matky steniatok:
dysplazia bedier - A - negativna, dysplazia laktov 0 - negativna, klinicke ocne vysetrenie negativne, geneticke vysetrenie oci GR_PRA1, GR_PRA2, PRCD negativne, lupinatost koze - ICT A – N/N cista, rtg ramien OCD - negativne, stitna zlaza a kolena-patella negativne, neurologicke ochorenia DM a NCL – N/N - negativne, svalova dystrofia - GRMD xN/xN negativne, nie je prenasacom, spondyloza chrbtice – bez spondylozy a degenerativnych zmien, srdce – OK,negativne, chrup - plnochrupa, zhryz noznicovy.
Zdravotne vysetrenia otec:
dyplazia bedier A - negativna, dysplazia laktov 0 - negativna, klinicke vysetrenie oci negativne, geneticke vysetrenie oci GR_PRA1 a GR_PRA2 negativne, lupinatost koze - ICT - N/N negativne, chrup - plnochrupy, zhryz noznicovy. Vsetky steniatka z tohoto vrhu budu geneticky zdrave na ocne choroby PRA_GR1 a PRA_GR2 a nebudu postihnute lupinatostou koze – ICT N/N clear.
Steniatka budu mat vysoky predpoklad pekneho exterieru, typickej retrieverskej priatelskej a kontaktnej povahy, vybornych vloh a v neposlednom rade vynikajuceho zdravia. Steniatka budu riadne ockovane, odcervene, s bohatou zakladnou vybavickou a kopiami zdravotnych dokumentov oboch rodicov, steniatka z nasej chovatelskej stanice su registrovane v Slovenskej plemennej knihe psov a Centralnom registri zvierat, cipovane, maju vystaveny Preukaz o povode psa (rodokmen - PP) a SK/EU Petpassport. Steniatka su krmene kvalitnou raw stravou a aj superpremiovymi granulami. Steniatka od nas odchadzaju vynikajuco socializovane, odchovavame ich podla americkeho socializacneho programu Puppy Culture. Su vychovavane priamo u nas v dome, v priamom 24/7 kontakte s nami, zvyknute na bezne I menej bezne zvuky – kosacka, mixer, pracka, telefon,…, su zvyknute na deti, ostatne psy, inych ludi, manipulaciu, cesanie, nosenie obojka, veterinarne ukony, maju hygienicke navyky - spolahlivo pouzivaju toaletu na potrebu. 750€
Moje nervy! Podporiť množiareň, zbaviť majitela povinnosti čipovania a očkovania, čo si na hlavu už fakt?!
Po prve množiareň, po druhe pes musi mať čipovanie , na to je zakon a po tretie očkovať a odčerviť sa prvykrat musia v štvrtom až siestom tyždni, kedy ako spravny chovatel vam psy nesmie dať, najskor po osmom tyždni. Luďom jebe !
@sajuri257 predavať šteňata bez pp po rodičoch s pp je zakazane, proti chovnemu poriadku. Ak maš rodičov s pp a šteňata su v pet kvalite vystaviť šteňatam pp( rodne listy) ťa vyjde na 10 eur za cely vrh. Čiže keď niekto trepe kraviny že rodičia maju pp ale šteňata nie, lebo toto a hento, tak KLAME !
Nejde o dan za psa ale dan za predaj psov. To nechce pan mnozitel . Lebo registrovane CHS so psami s pp pri predaji steniat musia odviest dan, cize v predajnej sume je zahrnuta aj tato dan. Pricom mnozitel si vsetko pekne strci do vacku a nechce byt nijak spajany so steniatkami, len zarobit na chudere svojej fene.
Dan za psa co platis obci/mestu platis tak ze ak v 2019 kupis psa na dalsi rok ho prihlasis cize 2020 az zaplatis dan za psa.
@devil6464 ak nechces mat problémy, kúp psika od overeného chovateľa a nie z mnoziarne.
Viem, o com hovorím a koľko nás reálne (s veterinárnymi poplatkami) vyšiel psík od mnozitela. Bola nádherná, zlata, milá, ale za svoj krátky 6-ročný život mala stále zdravotné problémy. A zomrela nám skoro. Pes z mnoziarne nikdy viac.
@dominika_sk nie ak nemas aktivnu chovatelsku stanicu. V pripade aktivnej chovatelskej stanice áno, ak mas len psa s pp a neuchovneneho a chovas na nom stenata bez pp nie si postihnutelný.
@dominika_sk nejde o cenu vystavenia pp. Ide o to ze pes s pp ak chces na nom chovat musi byt uchovneny a musis mat aktivnu chovatelsku stanicu. Pre bonitaciu psa musis mat plno vysetreni vyzadujucich pre dane plemeno, co stoji nemale peniaze, plus niektore plemena aj polovnicke a ine skusky. Stenata odchovavas 8 az 13 tyzdnov na kvalitnom krmive, cipujes, ockujes, das vystavit pp atd atd.
Baby ja viem že sa nejedná úplne o cistokrvne šteniatko, to mi nevadí. Kupujem ho viac menej za náklady za základnú starostlivost, takže viem že výstavný kus nemôžem očakávať a ani nechcem. Chcem len psa rodinného typu akym je napríklad retríver. Predtým sme dlhé roky mali psa kríženca vselicoho a bola to obrovská láska ktorá sa dožila vysokého veku na ktory nakoniec žiaľ umrela. Z útulku sa zobrať psíka bojím, keďže majú veľa zdravotných komplikácií. Ak si nekúpim toho psa ja veď aj tak nakoniec skončí v útulku alebo u iného majiteľa. Ale otázka predsa stala inak. Či ho má dať zacipovat pôvodný majiteľ, alebo ja. Aby s tým potom nebol problém keď ho budem ockovat.
@devil6464 Baby ti u dookola píšu to isté. Skús pochopiť! Šteniatko potrebuje odcervenie, očkovania, cipovanie a až potom má ísť novému majiteľovi.
Ty nie že zachranis to šteňa, ty podporis narodenie ďalších takých biednych šteniatok. Presne na tomto je postavený biznis mnozitelov.
Keď už chceš zachrániť šteňa, vezmi z útulku alebo zachráň nejaké, ktoré darujú zadarmo.
Môžeš kľudne zacipovat i potom. Veterinár to urobí, žiadny problém s tým nie. Tu ide o iný problém.
@devil6464 ak nie je tajne za kolko ho kupujes?
Z utulku zvieratka vhodne uz na adopciu nemaju o nic viac zdravotnych problemov ako pes bez pp od mnozitela. Z utulku beries psa odcerveneho ockovaneho cipovaneho za naklady. Tu pises ze op das vystavit ty, cize stana bude neockovane predpokladam aj neodcervene. Aby ti nekakalo po dome hlisty, uz aj take bolo.
Odpoved na tvoju otazku: je to jedno kto ho da v tomto pripade zacipovat ako sa dohodnete. Op, ockovania a odcervenia by uz malo mat ked ho beries.
@abbey1 v podstate ja zachranujem také, lebo ozaj zaplatím iba za tie základné náklady na stravu toho šteniatka dotez. Nič viac.
@sajuri257 kupujem ho za symbolických 20€, čiže ozaj nemôžem očakávať výstavný kus a už vôbec nie stena s pp. Odcervene je viac krát, len ako som písala nemá op a cipovanie
@sajuri257 psíka sme mali naposledy pred 4 rokmi, lebo keď nám ten posledný umrel, už sme žiadneho ďalšieho nechceli, lebo to bola veľká rána. Lenže c dome mi veľmi chýba to privítanie a zvieracia láska a tak sa mi po dlhšom čase rozhodli že si zadovazime nejakého s priateľskou povahou. Viem že medzičasom sa zmenila legislatíva a každého psa je teraz potrebné cipovat, len som si nebola istá či to môžme spraviť aj mu alebo musí majiteľ, preto som sa na to pýtala práve tu. Asi som hneď na začiatku zle zadala otazku, keďže si potom každý myslel že kupujem psa z mnoziarne a chcem ušetriť, čo nie je pravda.
@devil6464 ale ty toho psa kupujes z mnoziarne.
Dost problem moze byt z toho, ze steniatko nebolo este ockovane. Prajem mu vela zdravia a hlavne nepodcen ziadnu pripadnu hnacku a ine neduhy, moze to byt u neockovaneho steniatka naozaj vazne. Takze riesit urcite hned.
Zacipovat by ho mal dat prvy majitel. Teda majitel fenky, ktora vrhla mlade. Vy si potom u veterinara zmenite udaje o majitelovi. (Veterinar to zadava do databazy). Cip sa potom pri nacitani preukaze uz novymi udajmi.
Lenze to by musel u veterinara zrejme rovno absolvovat aj ockovania, atd.
Ale mozete sa dohodnut, ze mu to cele preplatite podla blocka (veterinar ho vystavi), ak ide o peniaze. Beztak by ste to potom platili sami, keby ste to urobili, ako ste povodne planovali.
Ale ak ide o to, ze sa chce vyhnut tomu, aby bol vedeny ako majitel (nechce priznat predaj - mozete sa este tvarit, ze slo o darovanie, ale ani platit dane za psa), tak asi nebude suhlasit.
Ale malo by to tak byt.
V najhorsom sa mozete tvarit, ze ste steniatko nasli pohodene u cesty. Potom budete prvi majitelia vy.