Krstný list

natalymindo
5. jan 2024

Ahojte mamičky. Prednedávnom som založila diskusiu o tom ako je to so svadbou keď som rozvedená ale vydatá som bola na matrike. Teraz ma zaskočil fakt ze je nevyhnutné mat krstný list. Zaskočil v takom zmysle ze otec je mŕtvy rodina rozhádzané na život a na smrť Matka ma opustila keď som mala 15 rokov a X rokov o nej neviem... ide o to ze som si myslela ze som krstena v meste v ktorom som žila. Ale volala som na faru a tam nejsom zapísaná. Googlila som ale nenasla som to co ma zaujíma. Riešil tu niekto niečo podobné? Ozaj neexistuje farnosť kde vedú všetky záznamy ale musím pátrať po tom v kazdom meste v kazdej fare? . Ďakujem

jaskolka
5. jan 2024

@natalymindo no neexistuje taká"všeobecná" farnosť, veď logicky ako by bolo možné na jednom mieste držať všetky takéto záznamy? Od toho sú práve miestne a dedinské farnosti. Skus sa opýtať krstnych, ak máš dáky kontakt na nich, ci nevedia, kde sú bola krstena.
No a k otázke - ak neexistuje nijaky záznam o krste, tak dá sa to riešiť aj vyhlásením krstnych rodičov, alebo aspoň jedného z nich, ze si krstena bola. Je možné, ze si mala "tajný" krst, teda bez oficiálneho záznamu(robilo sa to tak v minulom režime keď napríklad rodič bol učiteľ, alebo boli iné dôvody).

natalymindo
autor
5. jan 2024

@jaskolka neviem žiaľ ani kto mi je krstný rodič... nemám žiadnu rodinu ktorá by mi to povedala.Rodičia aj starý sú po smrti. Pamätám si prvé sväté primanie aj birmovku. A to viem kde som mala. Krst je pre mňa neznámi. A neviem ako sa k tomu dopátrať.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaskolka
5. jan 2024

@natalymindo tak v prípade, ze vieš, kde bolo prijímanie, a birmovka, skús sa tam informovať, možno to je v ich záznamoch,keďže doklad o krste je potrebný ku prijímaniu. Možno aj ten krstný list je tam uložený. Inak povedané, bez krstu by si nemohla mať ani prijímanie a birmovku.

vorkola
5. jan 2024

Ano ao pise jaskolka.Najskor si musela mat krst,to je zaklad, bez neho by si nemohla mat prve sv prijimanie a este aj ked si mala birmovku.Vsak v podstate mas vsetky sviatosti

natalymindo
autor
6. jan 2024

@jaskolka už som sa informovala nevedú žiadny záznam o krste 😏

jaskolka
6. jan 2024

@natalymindo tak nech ti dajú potvrdenie, ze si mala 1.sv.prijimanie, to by nebolo možné bez krstu. No a farárovi, ktorý by vás mal sobášit, vysvetli, ze jednoducho sa nedokážeš dostať ku krstnemu listu, ale ze tým, ze máš urobene prijímanie a birmovku, tak si krst mat musela. Stávajú sa aj také veci, hádam sa to bude dat poriesit