Môžu byť krstnými rodičmi aj ľudia, ktorí sú manželia, no nie sú zosobášení v kostole?
@haaadanka a odkial si lebo pri trnave je rimokatolicky knaz ktory nerobi vedu z toho ci a ako si sobasena, hlavne to berie tak ze dieta je anjelik a ma pravo byt pokrstene 😊 ale inak robili problemy aj bratovi ze ked su len uradne sobaseni tak dieta nepokrstia a krstni neboli sobaseni a mali spolu dieta tak nemohli byt krstni 😪 cize preto treba hladat knaza ktory hladi na to dieta a nie na tie ich zakony 😒 nakoniec im pokrstili malu pri trnave a knaz bol super 😊
Ďakujem za odpovede. Tiež si myslím, že toto by nemal byť problém. Dúfam, že natrafíme na dobrého kňaza. Mne by nič také ani nenapadlo, už som s nimi počítala, akurát svokra dnes vravela manželovi, že musia byť zosobášení v kostole. Tak som mu hneď vravela, že aj jeho sestra je slobodná mamička a je krstnou mamou. Tak ak teraz začne žiť s nejakým mužom, tak čo? Už to nebude platné? Som veriaca, ale niektorým veciam proste nerozumiem. 🙈
U nás, rímskokatolíkov, to problém je, podľa kánonického práva to totiž nie je možné. Evanjelici sú v tomto benevolentní, známej s rovnakým problémom, ako máš ty, dcéru bez problémov farár ECAV pokrstil.
@haaadanka ono je to tak, že pri krste za to dieťa preberajú určitú zodpovednosť (v rámci viery, nabozenstva a duchovného života dieťaťa) práve krstní rodičia. Preto je dôležité, aby sami viedli kresťanský život a boli dieťaťu príkladom v otázkach viery. Ved preto sa dieťa dáva krstiť, aby sa stalo kresťanom.
To, akých ma dieťa rodičov, to kňaz nevie ovplyvniť, t. J. Pokrstí aj dieťa, ktorého rodičia nie su zosobaseni v kostole alebo len spolu žijú alebo ide o slobodnú matku. Záruka ma byt práve v krstných rodičoch, pretože tí môžu byť vybratí nezávisle na tom ci sú príbuzní dieťaťa alebo nie. Ak takáto záruka v krstných rodičoch nie je (alebo aspoň predpoklad, čo spolužitie bez uzavretia cirkevného manželstva asi logicky nie je), krst nemusí byť povolený.. Bud treba nájsť niekoho, kto spĺňa tieto predpoklady alebo krstiť až keď bude dieťa väčšie a bude sa vedieť samo rozhodnúť. 😊 Podľa mňa je to tak logické a správne.. Lebo krstní rodičia a rodičia tam aj prisahaju a sľubujú..
A nemyslím si, že farári majú rôzne pravidlá. Skôr ide o to, že niektorí môžu prizmurit oči alebo nie vždy krstní rodičia a rodičia hovoria pravdu .. Ale to už je na svedomí každého jedného...
Všetko dobré 😊
@rosalie1411 tomuto rozumiem.. a v podstate sa s tým aj stotožňujem, ale týchto ľudí sme si vybrali práve preto, že sú aktívni veriaci(teda najviac praktizujúci, čo poznám) , každú nedeľu s deťmi v kostole, čítajú im bibliu, modlia sa s nimi, vedú ich k viere, ich syn tento rok ide na 1.sv. prijímanie. Akurát, že neviem z akého dôvodu sa nevzali v kostole. Verím, že naše dieťatko budú viesť správne. Moja sestra sa stala krstnou mamou kamoškinej dcére pred týždňom a pritom nevidí kostol ako je rok dlhý. Vieru nepraktizuje. Preto sme nechceli ju. Aj keď má všetky potrebné sviatosti. Tak už ozaj neviem.
A mohlo by byt, ze pri rimo krste bude krstny evanjelika ale krstna rimo?
podla mna na to moc nezalezi ale skor zalezi na tom, ci su pokrsteny.
Nie nemozu.mozu byt slobodni mozu spolu zit.ak su zosobaseni na urade a nie v kostole za krstnych rodicov nemozu ist.mozu byt maximalne svedkami krstu.ale v krstnom liste ich nezapisu.
Podla oficialnych pravidiel nie, ale zalezi od farara..Ja ked som isla za krstnu, tak sa ma farar vyslovene pytal, ci som slobodna alebo vydata, ked som povedala vydata, tak ci v kostole..Keby som mala svadbu len na urade, tak by ma za krstnu farar nepustil..Ale v dnesnej dobe to uz fakt zalezi len od farara, krstny rodic ma mat vsetky sviatosti, teda krst, prijimanie aj birmovku, ale uz som X-krat citala, ako farar pokrstil aj ked krstny rodic birmovku nemal..Takze oficialne pravidla na to sice su, ale mam pocit, ze sa uz krsti uplne hala-bala a podla svojvole farara..