Krížik pre deti v kostole

20. aug 2023

Maminky, ktoré navštevujú kostol. Má, alebo sa nemá dávať deťom krížik v kostole? Navštevujeme jednu farnosť, kde sa kňazi striedajú. Jeden deťom krížik dá, druhý nikdy. Neviete prečo je to tak?

macekovam
20. aug 2023

toho co neda sa opytaj preco neda?

glorikarebeka
20. aug 2023

U nás pán farár dáva ruku na hlavu a dáva požehnanie

martinka13
20. aug 2023

U nás dáva. Ešte som nikde nezažila, aby sa krížik deťom nedával

gir
20. aug 2023

Náš dáva stále, niekto počas prijímania deti prichádzajú s dospelými a niekto po záverečnom požehnaní príde pred oltár a deti prichádzajú samé. Ja osobne nemám skúsenosť aby kňaz nedal krížik.

hablko2
20. aug 2023

Tu na SK sa mi ešte nestalo, že by kňaz nedal krížik, len v zahraničí.

simca06022011
20. aug 2023

sice pravidelne nechodim, ale teda krizik daval farar detom vzdy..

autor
20. aug 2023

Sme na Slovensku. Chodíme pravidelne na sv. prijímanie, aj s deťmi. Jeden kňaz dá vždy, druhý nikdy. Nechcem sa ho pýtať. Nemáme až také vzťahy, aby som za ním po omši šla. Len ma zaujímalo, či je za tým niečo špeciálne.

mimi408
20. aug 2023

Davanie krizika je skor "tradicia" u nas na slovensku. Vo svete je to ojedinele prave preto, lebo v cirkevnych smerniciach o sluzeni sv. Omse sa krizik pre deti nikde nespomina. Je to na samotnom knazovi ci krizik da, alebo nie.

pribinak
20. aug 2023

To je jedno aké máte vzťahy. Nirmalne chod za ním že nech dá deťom krížik alebo požehnanie

On je tam pre vás veriacich .

matinka
20. aug 2023

U nás odmieta dat na omši, da detom až po skončení omše, aj mne to veľmi vadí, hovorila som s nim, no odpoveď žiadna rozumna

mimi408
20. aug 2023

@matinka preco vam to vadi?

walentina7
20. aug 2023

Cirkev je sekta. Robia aj magické rituály. Robit krizik na čelo znamená uzamykať mu tretie oko.

matinka
20. aug 2023

@mimi408 lebo mi to pripada, akoby z toho deti boli vyčlenené, akoby neboli počas omše ziadane

lucia147852
20. aug 2023

@walentina7 keď hovorí niekto, kto verí v tretie oko o magických ritualoch Cirkvi, ktorú očividne ani nepozná, je celkom na zamyslenie

martul
20. aug 2023

@walentina7 nikto ťa nenúti veriť a chodiť do kostola, ale prečo urážaš? Takto sa vyjadruješ aj o iných vierach. Slušnosť si do vienka teda nedostala.

walentina7
20. aug 2023

@martul ja neurážam, iba chcem poradiť. Lebo väčšina ľudí čo tam idú ani nevedia čo tie magické symboly znamenajú. Ale keď vám to vyhovuje nechsapáči, nikoho za vlasy z kostola neťahám von.

kacena4
20. aug 2023

niekto je nauceny davat krizik po omsi a ine pocas prijimania aby sa deti naucili na tento ritual a zvyk. je to vysoko individualne

evkamotka
20. aug 2023

Myslim, ze krizik detom je mily zvyk, ale nie knazova povinnost, takze asi je to preto, ze on sam ako clovek nechce davat. Na konci omse dostavaju vsetci pozehnanie, takže o to nepridu. U nas davaju vsetci, este som sa s tym nestretla, ze by niekto nedal....ale u nás miluju deti ♥️

nevenka
20. aug 2023

Ja som niesla na pozehnanie nedavno 7 mesacnu dcerku a kedze som nesla na prijimanie, tak som dostala aj ja 😍. Bolo to super. Je to ak pozehnania, deti treba tiez zehnat.

tomcimka
20. aug 2023

Dávať krížik nie je povinnosť kňaza, pretože aj tak deti dostanú požehnanie na konci sv.omši. Keď idú rodičia na sv.prijmanie a nechcú nechávať samé deti,tak ich pochopiteľne vezmú so sebou. A už, keď prídu s nimi dopredu,tak už im dá krížik.
Moja staršia 3r.má zvláštnu povahu: boji sa ľudí a nikto sa jej nesmie dotknúť. Keď idem ja na sv.prijmanie,tak beriem deti no krížik nedostávajú. Mne to neprekáža,keďže požehnanie dostanú na konci sv.omši.

nevenka
20. aug 2023

@walentina7 prepac, ale si totalne pomylena. A veriaci velmi dobre vedia, komu uverili a preco tam chodia. A ak niekto nevie a ma to ako tradiciu, neverim, ze by mu vadilo uzamykanie tretieho oka.
Pre mna osobne je dolezitejsi Pan Jezis a Jeho kriz ako nejake tretie oko.

ivangeline
20. aug 2023

@walentina7 Mame Ducha Svateho. ;D 3.oko nepotrebujeme. ;D

martul
21. aug 2023

@walentina7 chceš poradiť aké nemáš potuchy. To nie je žiadne magické, v čom si poradila?! V ničom, len urazila.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evkamotka
21. aug 2023

@marianini17 tak, ak to niekomu z rodicov nepride hygienicke, nemusi brat dieta na krizik. Drzat sa tyce v mhd je hygienicke? Otvoriť kluckou dvere na obchode? Bacile mas vsade ale bezne sa krizik praktizuje a deti nam nechodia s vyrazkami na cele 🙂

zofizulka
21. aug 2023

Mne tiež napadlo, že sa spomínalo počas covidu, že kvôli hygiene sa to na čas nebude robiť. Možno z tohto dôvodu. Dokonca sú kňazi ktorí dlho ešte aj prijímanie rozdávali len na ruku, z hygienických dôvodov. Žeby preto? Inak som sa stým tiez nestretla. Stretla som sa stým, že niektorí až po omši osobitne pozehnavaju deti, nie počas rozdávania prijímania. Ja by som sa slušne spýtala. Tiež si myslím, že je to skôr zvyk ako jeho povinnosť. Možno sa dozviete niečo nové.

zofizulka
21. aug 2023

@pribinak ohohó, náš bývalý pán farár by Vám to veľmi rýchlo vysvetlil, že on tam nie je pre veriacich, on tam slúži Bohu... Vlastné všetci, čo prídu na Bohoslužbu, tam nechodia jeden kvôli druhému, ale chodia tam slúžiť Bohu.

pribinak
21. aug 2023

@zofizulka to je síce pekne, ale stále nevidím dôvod prečo nedať krížik

monika5481
21. aug 2023

U nas dava knaz krizik ked idete na prijimanie a mate dietatko so sebou a este na konci omsi -vsetky deticky sa zoskupia pri oltari a tam im dava tiez

zofizulka
21. aug 2023

@pribinak ja tiež nie. To len na vysvetlenie, že nemusí. Ale robí sa to a je to aj pekné aj deťom sa to ráta. Dúfam, že autorka nájde odvahu a opýta sa 😉 je to záhada...