Krádež bezkontaktnej karty a bezpečnosť

bety43
18. jan 2015

Vie mi niekto poradiť, ako som chránená (resp. môj účet), keby mi niekto ukradol bezkontaktnú bankomatovú kartu a platil s ňou? Stalo sa to už niekomu?

bajana
18. jan 2015

ak sa to stane, treba okamzite kontaktovat banku, aby kartu zablokovali....bezkontaktnu kartu moze samozrejme pouzit alebo zneuzit ktokolvek, pri platbe do vysky 20EUR nie je potrebny vediet a zadat PIN

jankastubka
18. jan 2015

Chranena velmi nie si. Na bezkontaktnych kartach byva preto limit na 1 transakciu max 20 eur, musel by preto pachatel obehat vela obchodov za kratky cas aby stihol vela minut. Preto ihned po zisteni zmiznutia karty je potrebne kartu zablokovat - idealne telefonicky.
Neviem ci vsetky banky to maju povinne, alebo len niektore, maju tzv. Poistenie zneuzitia karty, z ktoreho sa hradia taketo skody (nie som si vsak 100 % ista ci sa vztahuje aj na bezkontakntne platby, treba pozriet poistne podmienky). Niekde byva spoluucast - ale aj tak lepsie ako prist o tisice eur.

sedem
18. jan 2015

@bety43 Bezkontaktne vies platit maximalne 20 eur na jeden nakup, inak od teba pytaju PIN a myslim, ze je aj obmedzeny pocet transakcii na den, teda napr. ze za den mozes zaplatit bezkontaktne max. 10 krat, cize ak by aj niekto tvoju kartu zneuzil, maximalne budes mat skodu 20e x 10´= 200e, co samozrejme neni malo, ale lepsie, ako keby ti niekto vybielil uplne ucet...ak si zistila stratu karty, bezodkladne musis nahlasit banke na infolinku a zablokovat, cim skor, tym lepsie! A opytaj sa banky, ci nejako kryje straty sposobene kradezou a zneuzitim bezkontaktnej karty...

sedem
18. jan 2015

@bety43 pozeram, ze @jankastubka uz v podstate napisala takmer to iste 🙂

luludia
18. jan 2015

@bety43 okrem limitu na platbu, ktory je zvycajne obmedzeny ako tu uz pisali je dobre mat aktivovane sms k pohybom na ucte. Ak by ti kartu odcudzili a nevies o tom, pride ti sms o pohybe na ucte na zaklade ktorej zistis, ze niekto pouzil tvoju kartu neopravnene. Vies potom zavolat do banky a kartu zablokovat.

amanta5
18. jan 2015

@bety43 ak ti niekto ukradne bezkontaktnu platobnu kartu, vacsinou moze zneuzit len malu sumu. Kazda banka ma limity, ci uz na jednu platbu alebo na to, kolko takto mozes zaplatit denne (vacsinou iba do 100 eur denne mozes takto minut).
Ako pisali baby vysie, najlepsie je mat aktivovanu sms sluzbu o pohyboch na ucte. Aj ked vacsinou sms o bezkontaktnych transakciach chodia s oneskorenim alebo dokonca vobec (kvoli "technickym problemom" s takymito platbami). Avsak ukradnuta karta sa da zneuzit aj inak ako na bezkontaktne platby, a vtedy by ti sms prisla. Okamzite ked zistis kradez karty, treba volat do banky a kartu zablokovat.
Dolezite je potvrdenie od policie, ze ti kartu ukradli. Ak sa nim preukazes v banke, ukradnute peniaze ti banka vrati (bez akehokolvek pripoistenia karty ci kradeze. karty ,....)

dada1212
18. jan 2015

už ti odpovedali, mimo toho čo sa pýtaš, ale k téme, ak máš embosovanú kartu-teda kartu kde vidieť všetky údaje a dá sa ňou platiť cez internet, tak nemusí byť ani bezkontaktná a aj tak ju môže niekto zneužiť a dokonca aj bez obmedzenia sumy. preto si treba určite kartu dobre strážiť bez ohľadu na to či je len na pin alebo bezkontaktná, lebo ked je aj na pin, ak ti vypadne niekde a pozde to zbadáš, môže si niekto s ňou veselo platiť na internete...

sednaja
18. jan 2015

@dada1212 to je pravda, ale túto funkciu by najprv musela mať aktivovanú v banke

stary_ujco
19. jan 2015

Internetové platby sú väčšinou aktivované automaticky. Jedine v mbank si musíš ručne nastaviť limit, lebo na začiatku je to nula. Limit na bezkontaktné operácie je zvyčajne 3 platby denne, ale zároveň je tam limit na veľa platieb hneď po sebe.
Sms sú ti spravidla nanič, lebo chodia neskoro alebo vôbec. Princípom bezkontaktnej platby je totiž to, že sa platba neoveruje voči banke. Banka teda ani netuší, že tou kartou niekto platí, pokiaľ obchodník neposle dáta z terminálu do banky. A to môže byť o minútu, alebo aj večer pri uzávierke.

V každom prípade odporúčam kontaktovať banku a zistiť podmienky ochrany karty pri kradezi. Niektoré akceptujú reklamácie platieb až po nahlaseni, niektoré 24 hodín spätne. Ak sa teda bavíme o debetkach. Ak sú embosovane, tak pre ochranu pomôže vyskrabat ccv kod zo zadnej strany. Len si ho treba pamätať...

lara320
19. jan 2015

Trosku informacie este upresnim, limit pre bezkontaktnu platbu jemax. 20€ jedna platbs, ale kazda banka ma ine podmienky na platenie, priklad: v jednej banke mozes zaplatit max 3platby brzkontaktne a dalsia musi byt s pinom ( to je csob) max skoda je teda 60€, dalsi pripad, mozs platit kolkokolvek bezkontaktne pocet je neobmedzeny ale kumulativne zaplatis max 60€ (Priklad tatry)
Tieto dve banky mam ja a viem aky princip tam funguje, sk mas inu banku - zavolaj si na infolinku danej banky a tam ti poskytnu blizsie info ako bezkontaktne platby funguju u nich

Nie kazda banka ma poistenie ku karte, je to doplnkova sluzba, ktoru banka zo zakona poskytovat nemusi

gurmanka
19. jan 2015

Moja bezkontaktna bola nastavena defaultne na denny limit bezkontaktnych platieb 60 eur a myslim, ze max. 6 denne. Mala som take obe karty, ukradli ich. Problem je, ze pri bezkontaktnej platbe mozes ist aj do minusu, kedze je to offline operacia (to som dovtedy nevedela). Mne karty zneuzili, ale operacie ktore nastali po kradezi som nahlasila banke a refundovala to.
Ma to aj vyhodu, lebo platby sa daju sledovat, len to by policia musela byt pruznejsia a obchod kontaktovat skor ako za 3 mesiace, nez vymazu kamerove zaznamy ☹. Ja som policii pripravila zoznam prevadzok, kde karty zneuzili aj s casom archivacie zaznamov. Zbytocne..
V novych kartach som to na hlavnej zrusila.

katarinamarkova
19. jan 2015

@bety43 a co takto sa pytat priamo v banke? infolinky su na kazdej stranke.
neboj, banky to maju dobre osetrene 🙂 aj teba ako klienta si radi podrzia tym, ze platbu po nahlaseni kradeze ti vratia 🙂
jediny co je v tomto pripade asi stratovy je obchodnik, pretoze on je ten, co si ma skontrolovat ci majitelom karty je ten co pred nim stoji.