Okolo domu máme trávnik, stále to kosil môj manžel. Teraz tvrdí, že ženy kosia a je to ich úloha ...aj, aby bolo okolie domu udržiavané. Pred domom sme mali tuje, ale predvlani veľa pršalo a sused nadvihol zemou pozemok, tak sa všetka voda dostala pred náš dom aj k stromom, ktoré zhnili. Pred domom bol štrk a robili zateplovanie, tak zostali v zemi úlomky kameňov a štrk. Prečo to neokopem?Nad nami sú zas susedia, je tam neudržiavaný pozemok samá burina a pichliače , prečo to nevytrhám? Len som zvedavá či naozaj ženy kosia, lebo v mojom okolí ani jednu som nevidela..čo sa týka toho, aby okolie domu bolo pekné, také ako úprava terénu a sadenie stromčekov je podľa mnňa skôr mužská záležitosť.A také ako vysadzanie kvetov vtom by som určite nežiadala, aby robil.
@vieri22 ja kosím elektrickou kosou... mám to ako relax, robím to rada a často... ale nie je to bežné... je to chlapská záležitosť, aj ženy - majiteľky záhradníckych firiem majú na to ľudí (chlapov)... akože žena fakt kedysi okopávala (ale to boli zemiaky a nie stavebná suť), kosila (ale to bola ďatelina pre zajace), trhala burinu a pichliače (ale to boli hriadky, ktoré boli nutné na obživu rodiny)... myslím, že Tvoj manžel si to trošku poplietol s dobou minulou, udržiavať už urobené okolie a neurobené okolie sú dve rôzne veci...
@vieri22, my nemáme podelené práce na mužské a ženské. Síce zväčša varím, periem a upratujem ja a manžel robí okolo domu, ale nie je to zákon. Manžel v pohode (a často) robí všetko, čo je tradične vnímané ako "ženská práca", ja zase (často) kosím, alebo povozím štrk, orežem stromy a podobne. O deti sa staráme obaja.
Vo vašom prípade však zrejme nebude problém v tom, čo má kto robiť. Skôr by som povedala, že sa neviete (alebo skôr nechcete) dohodnúť na tom, že je to váš dom, vaša domácnosť, vaše okolie, vaše deti (atď.) a teda sú to záležitosti oboch, a je dobrý nápad spolupracovať miesto toho, aby ste si navzájom vydeľovali povinnosti.
@modry_zvoncek Tiež si myslím , že je to vecou dohody. Nie som za , aby som nekosila. Len to tak predklada , že všetky ženy to robia, len mne sa nechce. Keby mi to povedal , že momentálne má veľa práce a ukážem ti ako sa robí a mohla by si aj ty to robiť to je celkom iné. Nie iba tvrdiť, že ženy to robia..A s okolím si musí on poradiť, nech vzadu tu burinu postrieka a vpredu aj to bude veru jeho , ja tu zeminu s kamienkami nebudem okopávať ......aj tak tam rastie burina a minule ako kosil aj nôž na kosačke sa mu zlomil a okná poriadne ofrkal trávou....aspoň som mala čo robiť..
@vieri22 no a ty robíš presne to isté, čo sa ti nepáči na manželovom prístupe: "A s okolím si musí on poradiť, nech vzadu tu burinu postrieka a vpredu aj to bude veru jeho , ja tu zeminu s kamienkami nebudem okopávať ......" 😀 😀 😀
@modry_zvoncek ja to nerobím čo on, ja mu neprikazujem čo má robiť a nemá ...Vpredu to vidí, že je to nereálne , že sama si s tým neporadím ....je tam štrk , kamene a aj úlomky betónu a minule sa mu na kosačke zlomil nôž a druhou kosačkou okná ofrkal.....Vzadu som už vytrhávala okolo oplotenia burinu ale celá som sa poškriabala, takže účinnejší by bol postrek......
@vieri22 ako povieš 🙂 🙂 🙂.
@modry_zvoncek tak asi nie , že ty to spravíš....Ráno, keď hovoril, že prečo nevytrhám tam vzadu burinu ...tak som povedala, že lepšie by to bolo postriekať....
@vieri22 ono je to hlavne o tom, že sa vôbec s tebou rozpráva takýmto spôsobom. To je v prvom rade tvoj problém, lebo každý na teba reaguje tak, ako ho ty "pustíš".
Neviem, či tvoj manžel s tebou takýmto spôsobom jedná bežne, ale ak áno, tak by som to (byť tebou) riešila čím skôr. Kým to nebude ešte horšie.
@veri22 u nas travnik kosi iba muz, ja som kosacku v rukach nedrzala, taktiez sadi stromceky. Ja sadim kvetinky, trham burinu...v podstate vsetko okolo domu je zalezitost muza. Ked nakupi kvetinky a ja v ten den nejak nestiham , tak ich posadi ako ho ponavigujem. Neviem ako ti poradit ale rozhodne ti toho naklada privela. Moja suseda si kosi travniky sama jej muz je antizahradnicky typ ale zse plati nejakych chalanov co chodia do zahrady posadit , opilit stromky...proste take tie tazsie veci .
Ja som vzdy kosievala, lebo ma to bavilo a zbieram ovocie a tak. Ale inak zahradu vobec nemusim a v tomto mam stastie, svokra pride a poriadi. Ale napriklad aj dom som s muzom malovala, ked bolo treba, aj ine veci, co by iny nazvali mozno muzska praca. Ja to tak nedelim. Robim, co viem a co ma bavi a tak isto moj muz.
Teraz k tvojej situacii. Tu nejde o to, co je muzska a zenska robota, ale na co sa citime. Ja si myslim, ze mas pri 4rocnom dietati viac nez dost, co robit. Ja teraz pri dvoch malych, keby mi toto manzel povedal, tak uz je vymknuty 😀, ani kufre by som mu nepobalila, co som sprosta? Robi nieco ten, co ma cas. Alebo zaplatime niekoho, kto to poriesi.
@vieri22 tak asi budem jedna z mala,ale ja kosim stale 😅 Tiez mame travnik a mojmu manzelovi ani nechcem dovolit,aby to on robil.. 😕 Mam svoju techniku 😅 Musim to mat pekne rovno,aby to nebolo hala-bala-potrpim si na to 😀 Preto to robim len a len ja 😉 Bavi ma to-podla mna je rozdiel kosit zahrady,sady...to je muzska parketa-no kosit popri dome travnik..a starat sa o to je podla mna zenska praca 😉 My vieme viac kde co a ako-aspon ja to tak vnimam 😉
Ja nemam problem malovat izby-ukladat drevo-aj to manzelovi pomaham..postiepene samozrejme.
On zase pomoze v kuchyni-okrem varenia..no my si tak celkovo pomahame.Ked sme robili pristavbu-aj ja som nosila kvadre..atd-cize podla mna v dnesnej dobe delit pracu na muzsku a zensku je take....
Ak sa dvaja ludia maju radi,respektuju sa,vazia si jeden druheho-tak mu pomoze v kazdej praci 😉
u nas kosi cela rodina, kto ma cas a treba pokosi, burinu riesim ja alebo svokra, kvety sadime spolu, starame sa o vsetko spolu, aj o letnu kuchynku ,sedenie o vsetko-to len my zeny, ostatne spolu, stromky zastrihuje svokor, urodu zbera kto ma cas. nedelime co sa prace vonku tyka na muzske a zenske.
@vieri22 My máme velky trávnik a vždy kosil manžel.To je podlaa mna mužská robota.Ale odkedy robi v zahraniči kosim ja 😝 ,je to premna ako fitnes a potom som unavená ako koň.Zvladala som to doteraz (do 8 mesiaca tehotenstva),teraz už chodi kosiť moj otec,ale ked je doma mm,tak kosi on.Tá kosačka je ťažká,a to kosenie trvá 1hod+20min..Ked bol mm doma,tak sme mali rozdelené tak práce,že ja deti+domácnosť,on dvor,záhradu (ale to aj spoločne-ked nemá čas tak ja som po polievala..atd)..Podla man ťažké práce by mali robiť muži,a ženy upratovanie,varenie a deti..Teraz napr burinu trhá dcéra,a potom ked pride domov mm dá doporiadku záhradu (nemáme velku)..
máme dost velku zahradu a travnik sa snažime pravidelne udržiavat, Naštastie moderná technika ide dopredu a tak mame tu samochodiacu sekačku https://www.toprobot.sk/roboticke-kosacky/roboticka-kosacka-al-ko-robolinho-500-i.html len náš pes sa jej bojí 🙂 no aspon niečoho 🙂
to je individualne 🙂 kosia aj ženy aj muži....napr. naša susedka vždy kosí, aj moja švagrina lebo jej manžel je alergický na travu tak je výlučne jej robota. U nas nap.kosi manžel lebo mame velku kosacku a jo som drobnejšia a jednoducho sa bojim tej kosačky 😀 😀 ale možno to raz skusim...takže nemyslím si žetake prace ako kosenie ci vysadzanie kveto sa nejak deli na pohlavia 😉 u nas sa o kvety zas stara vylučne muž, sem tam mu pomožem....ja zas nakupujem,žehlim, perem, upratujem...moj muž dokonca aj varí, ja malokedy 😀 😉 takže je to len vec dohody a vzajomnej komunikácie....ale určite to nie je tvoja povinnost to kosenie 😉