Ahojte, síce som hľadala na googli, ale nenašla som odpoveď. Mám síce vyštudovanú len Obchodnú akadémiu, no vždy ma bavila slovenčina, ľutujem, že som ju nešla študovať. Gramatiku nám v malíčku, nerobím gramatické chyby, dokonca aj šéfovi opravujem a kontrolujem maily, keďže on tam má dosť chýb, sám ma o to žiada. Nemáte skúsenosť, či sa dá nájsť práca, resp. brigáda, čo by bolo ešte lepšie, keďže ja mám prácu na plný úväzok. Rozmýšľam, že by sa mi hodila ešte takáto brigáda, čo viem robiť z domu. Len neviem, či je to reálne, keď nemám vyštudovanú slovenčinu ani prax v tejto oblasti. Na profesii som našla pár ponúk, ale to bolo na plný úväzok a mimo môjho bydliska. Neviete mi poradiť? Dakujem
@strasko ďakujem, ani by mi nešlo o nejakú oficiálnu prácu, stačilo by mi napr. raz za čas keby niekto potreboval niečo opraviť, ani by to nemuselo byť pravidelne. A ty robíš nejaké korektúry? Podarilo sa ti niečo zohnať? Mňa to inšpirovalo pri mojom nadriadenom, hoci má vysokú školu, robí často chyby a tak ma žiada, keď píše nejaký dôležitý mail, o opravu textu.
No ja to tiež tak mám, zohnala som po známosti online ale je to fakt velmi príležitostné. Chcela by som sa tým živiť jedného dňa, no momentálne to mám len ako občasný privýrobok popri TPP.
@strasko presne tak, ja som to tiež zisťovala. So strednou človek veľmi nepochodí
@strasko a máš VŠ? Presne tiež takto by mi to stačilo, raz za čas keby niekto potreboval niečo opraviť, skontrolovať. Škoda, že som to neštudovala, no vtedy, keď som končila školu, som o nejakej korektúre ani nepočula😂😂😂
@kvetinka75 napadlo mi to pri mojom šéfovi, keďže jemu často opravujem texty🙈 nemuselo by to byť oficiálne ako korektúra, len taká brigáda, pomoc niekomu, kto povedzme na problémy s gramatikou. Teraz v 40-tke to ísť študovať a hľadať prácu bez praxe, to už asi nie je pre mňa. Šéf napr. sám videl, že viem formulovať text, píšem zrozumiteľne, k veci atď. tak preto ku s tým pomáham, hoci ti nie je moja náplň práce...
autor - držím ti palce, mne sa nepodarilo nič také nájsť. K tomu štúdiu, ja som začala po 45 študovať úplne iný odbor a začínať odznova v niečom inom a tiež bez praxe. Takže nikdy nie je neskoro. Keď to chceš.
Ja som študovala Sj na VŠ ale školu som nedokončila, minulý rok som zase nastúpila externe, takže aktuálne študujem, ale ako to dopadne uvidíme až za pár rokov :D
Držím ti palce, určite sa nevzdávaj, skúšaj, hľadaj, niečo sa isto nájde 🙂 Ja som raz narazila na inzerát na jednej českej stránke, kde hľadali napr prekladateľa z CZ do SK, nevyžadovali ani extra prax, len som, žiaľ, reagovala až neskoro. Ale aj tých neoficiálnych býva veľa, len treba včas reagovať 🙂
Pred nejakym casom som mala popri hlavnej praci aj brigadu, kde som prekladala texty z cestiny do slovenciny a opravovala gramaticke a stylisticke chyby. Mam vystudovanu zurnalistiku, statnicu zo slovenciny a mala som to normalne na zmluvu.
Bohuzial, je to jedna z tych prac, ktore uz coskoro plne nahradi umela inteligencia, takze nespoliehala by som sa do buducna na to, ze by to mohol byt hlavny zdroj prijmu 🙂
@kvetinka75 fúha, tak to tá obdivujem. Ja mám teraz dobrú prácu, pracujem 6-14:00, čiže som spokojná, ani ju nechcem meniť a hľadať niečo nové, lebo toto mám 3 minúty pešo od bytu a zatiaľ mi vyhovuje po všetkých stránkach.
@strasko to je dobrý tip, popozeram aj české stránky.
Ďakujem vám žienky, že ste s podelili o skúsenosti. Budem priebežne pozerať, či sa niečo neobjaví. Vyhovovalo by mi to, lebo sa to dá robiť aj po večeroch z domu a naozaj by mi stačilo pár korektúre do mesiaca, nemusí to byť pravidelne.
Ste zlaté 💞nech sa aj vám darí🙂
@diewcatqoo a kde si takú prácu našla? Na českej stránke? No je to žiaľ tak, že veľa veci, čo pred rokmi robili ľudia, teraz už robia stroje...
autorka - tak prácu som mala dobrú aj ja. V podstate na polovičný som ešte stále tu, ale už som bola vyhorená z práce. Potrebovala som zmenu a radikálnu. Zmeniť aj odbor, nielen miesto. S účtovníctvom chcem časom úplne skončiť.
Pracu som si nasla v Cesku. Zijem tu uz dlhu dobu a tu pracu korektorky mi ponukla jedna moja znama, ze pocula, ze niekoho hladaju. Mozes popozerat inzeraty na ceskych strankach, ale v takom pripade si zisti, ci nebude problem pri podpise zmluvy s tym, ze zijes a odvadzas dane v inej krajine.
@kvetinka75 toto zas chápem, tiež som prestriedala pár zamestnaní, hlavne keď som bola sama, slobodná a bezdetná. Obdivujem, keď niekto pracuje napr. 40 rokov v jednej firme. Tiež som človek, čo potrebuje občas zmenu v práci. V tejto som zatiaľ cca 5 rokov, tak uvidím časom. Zatiaľ sa dá vždy aj so šéfom dohodnúť, keď potrebujem ísť k lekárom alebo chcem dovolenku, vždy je fakt ústretový. V predchádzajúcej práci má dva dni bolelo brucho, keď som mala ísť za nadriadeným, že potrebujem ísť s dcérou k lekárovi. Takže aj po takejto stránke mi to zatiaľ vyhovuje, fakt tu nie je problém nahlásiť deň vopred dovolenku alebo vyšetrenie. No slovenčinu som vždy milovala, asi preto, že som prečítala veľmi veľa kníh, tak tá gramatika bola u mňa automatická.
@diewcatqoo ďakujem, popozerám aj české stránky. Okrem tohto ma nenapadá žiadna iná seriózna práca na doma.
táto téma tu uz bola cca pol roka dozadu
Pracujem v tejto oblasti a napíšem ti úprimne, aj keď asi nie úplne vyžiadanú odpoveď. Skúsenosť z mojej praxe je takáto: mnoho ľudí si myslí, že ovláda slovenčinu, ak vie y/i plus nejaké základné pravidlá. Pri bežnej komunikácii to celkom určite stačí a vždy je potešujúce, ak vie niekto napísať text bez “hrúbok”. Ale pri korektúrach je veľmi dôležité poznať aj čiarky, slovosled, význam slov, ktoré bežne v rozhovoroch používame, no nie sú správne. Taktiež je potrebné ukladať vety inak ako pri bežnej komunikácii, ustriehnuť si, aby sa neopakovali slová atď. Nie je to také ľahké, ako sa môže zdať - čo vlastne ukazujú aj mnohé texty v novinách a časopisoch, pri ktorých sa chytám za hlavu.
Každopádne je skvelé, že ťa táto oblasť zaujíma. Ja odporúčam venovať sa samovzdelávaniu, môžeš si vyhľadať aj nejaké online kurzy. Určite to môže v životopise zavážiť. Viem, že študenti často hľadajú niekoho na korektúru pri písaní prác, kde školitelia väčšinou neriešia nejaké čiarky či slovosled. Sleduj si inzertné portály - občas niekto súkromne hľadá výpomoc s textom. Samozrejme, rozumiem, že sa tejto práci neplánuješ venovať na plný úväzok. Treba však myslieť na to, že je iné opraviť y/i po niekom, kto je v gramatike slabší a urobiť napríklad komplexnú korektúru textu, ktorý má ísť do sveta.
A aby som odpovedala na tvoju otázku - všetko je možné, ak za človeka hovorí práca. Ja som tiež vyštudovala iný odbor ako slovenský jazyk, aj ja som len typ “slovenčina ma baví”. K prvým korektúram som sa dostala na vysokej škole, keď mi pedagóg začal posielať svoje texty na opravu. Neskôr pribudli ďalšie, začala som písať recenzie na knihy. A to ma dostalo k zamestnaniu, ktoré milujem. Tak ťa chcem povzbudiť, že vždy je cesta. Aj keď, ako sa píše vyššie, toto je práca, ktorú čochvíľa spoľahlivo nahradí umelá inteligencia a ani my si “neškrtneme”. No a pri písaní nákupného zoznamu tie “svoje” pravidlá, ktoré tu spomínam, potrebovať určite nebudem 😀
@gaborka28 tak ja si myslím, že keď niekoho baví slovenčina a trošku sa tomu venuje, tak nebude vedieť iba tie i/y ale pravdepodobne aj niečo viac - čiarky, úvodzovky, slovosled a pod. Ja som niekedy pracovala na prekladovom oddelení jednej firmy. Neprekladala som z jazyka do jazyka, ale kontrolovala som už slovenskú verziu-preklad. A poviem ti, našlo sa tam niekedy kvantum chýb.
Tak toto by bola tiež práca vhodná pre mňa. Tiež milujem slovenčinu.
@gaborka28 ďakujem ti za povzbudivé slová. Áno, viem, že to nie je len o i/y. V slohoch som tiež bola výborná, nechcem, aby to pôsobilo namyslene, ale viem sformulovať texty aby to bolo k veci, štylisticky správne, neopakovali sa tam slová atď. Ja by som kľudne ako dôkaz bola ochotná napr. upravit nejaký text, kľudne časť knihy😂😂😂 alebo niečoho, čoho je viac ako jedna strana, aj zadarmo. Samu na vytáča, keď ten môj šéf posiela maily a mail pozostáva z troch viet a v každej vete sa opakuje to isté slovo, akoby to písal druhák na ZŠ. Len si uvedomujem, že určite sú uprednostňovaní ľudia, ktorí vyštudovali slovenčinu. A aj ponúk je celkovo málo.
Autorka, ja ta len teda trosku poopravim, vobec to nemyslim zle, ale pise sa "napada mi", nie "napada ma". Taktiez nie "kludne", ale "pokojne".
Toto su presne tieto veci, ktore ma na mysli @gaborka28. Nestaci ovladat interpunkciu, y/i, a pod. Poviem ti pravdu, ze na uplnom zaciatku mojej brigady som pracovala aj so slovnikmi, lebo som si pri mnohych veciach nebola ista. A to mam statnice zo slovenciny. Ono to naozaj nie je take lahke, ako sa na prvy pohlad moze zdat 🙂
@diewcatqoo jasné, v pohode, vidíš to "napadá mi" som veru nevedela, kľudne/pokojne áno, ale tu píšem skôr hovorenou rečou😂😂 tak sa nad tým veľmi nezamýšľam. Ale chápem, čo myslíš, ďakujem za opravu, neurazím sa. Preto aj píšem, že to nechcem ako TPP, skôr povedzme nejakému jednotlivcovi občas prekontrolovať text. To ani neuvažujem nad tým, že by som mala pracovať v nejakej veľkej firme...
@diewcatqoo ja zase rozlišujem kam a komu píšem. Ak píšem na fora, kamarátkam - tak niekedy krížom krážom a používam hovorové výrazy. Ak niečo oficiálnejšie - prepínam a dávam si pozor na slovosled, výber slov, štylizáciu.
Napr. viem, že spisovne je napadlo mi ale bežne používam napadlo ma, pretože mne to viac sedí. Ale v nejakej oficiálnej ,,verzii, by som napísala napadlo mi. A takto to je pri mnohým výrazoch. Preto sa posielajú korektúry na skúšku, aby vedel potencionálny zamestnávateľ posúdiť úroveň žiadateľa
@kvetinka75 ja tiež tak a väčšinou mi mobil prepisuje hlúposti a dokonca raz mi píše dĺzne a raz nie, takže bežne vo fóre to neopravujem.
autorka - podobne. Ja tu ani preklepy neriešim. Dlžne sa mi tiež nechcú písať na niektorých písmenkách. Takže z takejto bežnej konverzácie, človek nevie posúdiť úroveň. Plus preklepy, človek si niekedy ani nevšimne.
@kvetinka75 ale jasne, ved myslim, ze kazdy to takto ma. Tiez tu nepisem nejak extra spisovne a nepouzivam ani diakritiku, lebo pisem cez mobil. Len som chcela poukazat na to, ze pri tej korekture si treba davat na taketo veci naozaj pozor a tam fakt zalezi na uplych malickostiach, nie je to take jednoduche, ako sa na prvy pohlad zda. Nemyslela som to vobec zle, ani som nechcela byt hnidopich 🙂
@diewcatqoo
@kvetinka75 baby mne ináč lezie fakt na nervy môj mobil, hocikedy sem píšem rýchlo, odošlem a kukám,že čo za blbosť som poslala. Nechápem aj tie dlžne, raz píše a raz nie, inokedy ho dá úplne inam napr. dĺžne mi prepise na dlžné. Vyzerám tu jak truhlik, lebo sa mi nechce všetko opravovať 😂😂😂🙈🙈🙈
Prave preto pisem uz bez diakritiky a mam vypnutu autokorekciu, lebo na to nemam nervy 🙂
@diewcatqoo rozumiem, len som mala potrebu ešte niečo dopísať 😉
Aj za oslovením sa dáva čiarka.
Ahoj, ja čo mám info, tak na to, aby si to mohla robiť oficiálne, teda dostať napr reálnu zmluvu, je potrebý minimálne Bc zo slovenčiny. Bez toho môžeš len neoficiálne (na čierno, bez zmluvy) a aj to by som povedala, že treba mať nejakú dokladovateľnú prax.
Toto je ale len info, ku ktorému som sa dostala ja, keď som presne toto isté riešila.