Korčok a jeho vyjadrenie k vysielaniu vojakov

26. mar 2024

Prosim vas pozrite si toto 20 sekundove video a uz nesirte hoaxy.

https://www.instagram.com/reel/C4-IgydgOFW/?igs...

barbora_t
26. mar 2024

Samozrejme ze o tom rozhoduje vláda, vláda má podľa mňa ešte väčšiu pravomoc ako samotný prezident. Ja nechápem kto takýmto bludom ešte verí 🙈

babababka
26. mar 2024

@barbora_t To je všetko pravda,čo hovorí p.Korčok.Tak na čo je prezident hlavným veliteľom ozbrojených síl?Má alebo nemá právomoc?

katarinaba
26. mar 2024

@babababka prezident ma urcite pravomoci. Ale vyslanie vojakov do zahranicia k nim nepatri. Aj ked je najvyssim velitelom ozbrojenych sil. Ako to Pelle vo videu povedal, tak vyslat vojakov moze len vlada a vlada s odsuhlasenim parlamentu (alebo naopak). Pokial ide o mierovu misiu, staci na to jeden, na ostatne musia suhlasit obe spomenute.

autor
26. mar 2024

@babababka To nehovori len par Korčok,hovori to aj pan Pellegrini.

Je dolezite pochopit ze to je jednoducho len Pellegriniho zavadzanie pre ludi ktori su nevzdelani,nemaju zakladnu znalost fungovania statu atd a daju sa oklamat rožkom

annm81
26. mar 2024

@babababka Funkcia prezidenta ako veliteľa ozbrojených síl je v mnohých veciach formálna a jeho postup je daný zákonom. Prezident nemusí mať žiadne skúsenosti s armádou, takže aj v prípade vojny sa rozhoduje na základe skúseností vojakov. Prezident nie je autokratický vládca, čo sa rozhoduje o osude krajiny tak ako sa mu zachce. Napr. môže vyhlásiť vojnový stav, ale len za zákonom stanovenych podmienok, nie preto, že si zmysli. Vysiela vojakov do zahraničia, ale len ak mu to schváli vláda alebo parlament (podľa toho, na akú misiu a ako dlho). Mám pocit, že ľudia na Slovensku ešte stále nepochopili, že nežijeme v stredoveku, keď pán kráľ rozkázali a tak bolo. Prezident je funkcia, ktorá musí konať len tak, ako jej káže zákon.

maranco
26. mar 2024
madeincssr
26. mar 2024

Niektore otazky ohladne pravomoci nie su jasne (nezhodnu sa) ani [kvalitni] pravnici. Dovodom moze byt [prilis] vseobecna formulacia v ustave a/alebo prislusnom zakone. Tvorcovia textov legislativnych noriem by mali pisat uplne exaktne, niektore veci taxativne vymenovat, aby mnoho nejasnosti nekoncilo na ustavnom, ci inych sudoch. Stoji nas to vsetkych kopu penazi.

babababka
26. mar 2024

Ďakujem za vysvetlenie.