Ktoré vianočné tradície ste sa doma rozhodli úplne vynechať? Môže sa to týkať upratovania, pečenia, darovania darčekov - na ktoré veci kašlete a nebudete ich robiť, ani tento rok, ani budúci rok?
Mňa zaujal názov kontroverzné názory na Vianoce. Lebo sa pýtaš na vynechanie tradícií. Upratovanie za tradíciu nepovažujem. No a teda ak ťa to poteší, niekoľkokrát sme boli na dovolenke, čiže sme vynechali celé vianoce.
@michaela12_34 Ja som nikdy neprisla na chut tomu mnozstvu jedla, ktore sa je pocas stedrej vecere 😃 Mam rada vsetky tie jedla, ale ved to sa realne neda zjest tolko chodov 😀 Kym dojdeme k rybe, tak uz nevladzem 😀 Takze kazdym rokom uberame a tento rok asi zas nieco skrtnem 😀
Na rozdiel od svojich rodičov a starých rodičov nielenže nevypekám týždne vopred, ale nemáme o nič viac sladkého ako počas zvyšku roka. Ale vlastne, my nejako vôbec nemáme žiadne rituály, ako som naučená z detstva. Máme slávnostnú večeru bez pevného každoročne sa opakujúceho menu. Darčeky si deti otvárajú podľa tradície ich otca - 25. 12. ráno. Potom majú celý deň na to, aby sa s nimi hrali.
Úplne všetko...upratujem stále...nepečiem, lebo nikto to u nás jesť nebude...nevarím tradičné jedlo, lebo to u nás nikto jesť nebude...jedine stromček bude kvôli dcére a jeden darček pre dcéru pod stromčekom...
@michaela12_34 vynechala som stres. Ako malá si pamätám, že mama bola hrozná stresovačka. Vkuse zúrila, že už nikdy nebudeme mať vianoce, že len chodí, upratuje, na nás že vôbec nepomahame. Toto si pamätám každé Vianoce, celé detstvo. Každý štedrý deň, a den predtym upratovať každý milimeter domu. ona musela mať umyté okná, napecenu plnú špajzu koláčov, ktoré potom davala do mrazničky lebo sa nezjedli 🫣 nachystane všetko do posledného detajlu a my stať v pozore celý deň. O takúto "dokonalosť" nestojim. Bola by som radšej,keby sme celý deň v pyžame, kukame rozprávky, neriešime, tešíme sa na večer. A preto to tak mam doma. Absolútne sa nestresujem. Čo je nachystatne máme, čo nie je nemáme, keby aj rybie prsty vypražim, nevadí mi to. Darčeky kupujem od augusta, upratujem priebežne, šalát robim deň pred. Chcem aby si moje deti pamätali kľudne Vianoce, nie stres a hukot 🙄
Nedávame si darčeky, nepozerám rozprávky, máme šalát, rybu a rezeň, aj zákusky, ale zase nekupujem 100 kusov zákuskov alebo nepečiem 100 kusov, ale primerane. Rovnako šalát, nerobím ho 20 litrov a na Silvestra nevyhadzujem do koša, robím na 2 dni, teda v tomto som oproti Slovákom bežným minimalistka. Upratovanie je mi jedno, celkovo v zime je človek viac času dnu a viac sa snažím upratovať, ale zatiaľ nestíham a je mi fuk či stihnem okná umyť do Vianoc alebo ich umyjem až začiatkom januára.
Nepečiem, neumyvam okna a jedine co mam upratane a umyte poriadne su kúpeľne, na štedrú večeru mávame na sebe pyžamo a na Silvestra mame iba zeleninovo-kuraci šalát.
@michaela12_34 Nepeciem, nerobim velke upratovanie (kedze upratujem pravidelne...🤷), nezdobim nic okrem jedneho mini stromceka, ktory planujem riesit asi tak tyzden pred Vianocami, dokonca tento rok ani varit nebudem, lebo sme pozvany na sviatky kazdy den niekde k rodine 😁. Takze my mame Vianoce tak celkom na haku 👍.
myslim, ze hlavne to velke upratovanie, kedze sa upratuje normalne priebezne po cely rok, a aj sa priebezne robi hlbkove upratovanie v jednotlivych miestnostiach. Okna sa umyvaju vtedy, ked je predpoklad, ze aspoñ 2-3 tyzdne nepride ziadna pustna burka (pod umyvanim rozumejte ostriekat zvonku hadicou😂), ale treba to robit naozaj casto, aj 10-krat do roka.
Potom stres, aky som poznala z detstva, u nas neexistuje, ziadne nalinkovane pravidla, ani striktny post, aby sme videli zlate prasiatko (nikdy som ho nevidela, aj ked som nejedla cely deñ😂), ale je pravda, ze na obed je len sosovicova polievka, na rañajky maju deti (uz dospele) vianocku s medom.
Pecieme 23.12. nejake 3 druhy peciva vratane medovnikov, recepty mam upravene tak, ze davam zdravsi cukor a v mensom mnozstve, spaldovu muku.....
Inak mame podobne Vianoce ako ludia na Slovensku, manzel sa prisposobil, nemusi nic riesit.
@michaela12_34 Vobec nepeciem kolace. Pripadne maximalne medovniky. Aj to kvoli vyrobe lebo deti to bavi.
Nepeciem, kolace objednavam.
Darceky rozbalujeme poobede, vecera je neskor (zvyk sme zaviedli, ked boli deti male)
Na veceru mame iba jeden chod - salat s rybou/reznom/vypr syrom (vegetarian)
Vianoce ako sviatok nemajú mať hlavný význam v tom, že sa vyupratuje, napečie, navarí, každý ich môže oslavovať ako mu to najviac vyhovuje. Je to oslava narodenia Ježiša, ktorý každému prináša do života svetlo a aj darčeky, kto si ich zaslúži (nie tie pod stromčekom, ale rôzné, ktoré kto najviac potrebuje).
@michaela12_34 je to pre mňa normálny deň ako každý iný. Nejak extra nič neoslavujeme. Stromček máme, najeme sa, rozbaľuje darčeky a tam končíme. Nechodíme do kostola ani nič podobné. Keď môžem povedať tak pre nás sú “vianoce” skoro každý deň v roku. Kedy kto čo chce si kúpi a nečakaná na ten deň.
nemáme tradície, dokonca ani moji rodičia nemali, ryby nejedli, mama piekla štandardne po celý rok, upratovali sme priebežne, jediná tradícia boli darčeky, žiadne stresy neboli nikdy a ja s rodinou taktiež z tradícií darčeky a máme radi ryby tak sú na vianoce ale máme ich aj po celý rok, ale tešíme sa veľmi z tých sviatočných dní ničnerobenia a výletov
@michaela12_34 mimo medovníkov vôbec nepečiem, nakoľko to vypekanie vychádza z minulosti keď ľudia pomaly nemali čo jesť alebo len veľmi skromné jedlá, takže aspoň na Vianoce mali hostinu - dopriali si.
Ale dnes máme plno všetkého každý deň, takže už to stratilo svoju funkciu. Chápem to len v prípade, že niekto ľúbi nejaké konkrétne vianočné dobroty alebo ten samotný proces pečenia je preňho krásny relax.
Milujeme s manželkou vianoce. Aj naše deti, ale nikdy sme neriešili, aby bol každý milimeter domu uprataný, samozrejme, že sa povysáva, ale to by sa vysávalo tak či tak. Okná nebudú umyté, no a čo teraz? Svet sa nezrúti. A už ani tak veľa nepečieme, lebo sa to nepoje.
Upratovanie? No neviem, treba nejaké špecialne upratovanie pre Vianocami? Upratujeme klasicky ako inokedy, pečenie začinam od cca 10-15 decembra, ako mám čas.
Okná som umývala keď bolo slnečno 15-20 stupňov. Cez zimu keď je dážď, sneh hmla, 2 stupne, mrazy, vôbec...
@mamickalisticka presne viem o čom píšeš, mám rovnakú mamu ☹, ja som si Vianoce naplno užila, až keď som začala bývať vo vlastnom s mojím mužom. A veľmi ma mrzí, že nemám pekné spomienky na Vianoce a celkovo sviatky, takže sa to snažím robiť inak.
@michaela12_34 nerobíme to "veľké" upratovanie pred Vianocami, čo poznám z detstva, výzdobu extra nerobím, darčeky máme dohodu v rodine dostávajú len deti - s mojimi sú to 4 ks takže to je pohoda - a kupujem postupne od septembra takže nestresujem na poslednú chvíľu, s mužom si kúpime pod stromček aspoň niečo malé kvôli deťom, takže odpadá vymýšľanie xy darčekov pre širokú rodinu. Nevypekáme zbytočne veľa - pečieme len pár druhov koláčov väčšinou z jednej dávky, ktoré vieme, že sa zjedia. Na Štedrú večeru varíme primerane jedla, aby sa to zjedlo rýchlo + každý si dá to čo mu chutí.
Okná, ktoré stíham umyjem. Jedlo ake mozeme ...slabe zaludky. Niekedy vynechávame kapustnicu..dcéra má vždy kuraciu. Ryby rôzne druhy so šalátom alebo zemiakmi, šalát a rezeň na 1. a 2. Vianočný den. Nevarím veľké množstvá, u nás sa veľa nezje. Pečiem dosť, ale dávam hneď do mrazáku a je aj na Silvestra. Vždy je narodeninova torta pre Jeziska. ♥️Zdobenie domu pár dni vopred lebo nestíham celý dom upratať pri zdobení. Advent je u nás s adventný vencom a Vianoce si užívame až tesne. Darčeky sú už objednané, niektoré už na ceste k nam...😄. A tradície, žiadne povery, modlitba pred jedlom, spomenieme na zosnulých, detská "polnočná" omša, podľa možnosti a telka, prechádzky, spoločenské hry, návštevy, vyletik...
@michaela12_34 tak ja a moja rodina Vianoce milujeme, čiže ja žijem vianočnou náladou od začiatku decembra. Celý dom je už vyzdobený, okrem stromčeka, tento rok si idem konečne splniť moju predstavu a budeme mať živý stromček. S pečením sa ale moc netrápim , len také drobnosti ako medovníky, šuhajdy, kokosové guličky....a viacmenej to robím kvôli dcére a pripravujeme ich spolu. Upratujem pravidelne, takže na Vianoce nerobím nejaké upratovania navyše. Okná umyjem, ale skrz to, že robotníci riešili veci na ceste a máme ich dosť zaprášené... Celkovo nič okolo Vianoc na mňa nepôsobí stresujúco, ani nevidím dôvod prečo to prežívať v zlom. Teším sa na štedrú večeru, spoločný čas, návštevy, rozprávky. Chystám rôzne tematické občerstvenie 😂 takže ja si naozaj na tomto dosť ulietavam. Vianočne obdobie vníma ako naozaj ten najspokojnejší a najpokojnejší čas v roku. Za to Silvestrovskú noc by som dokázala prespať 🤷🏻♀️
@michaela12_34 skôr by som povedala, že máme vianoce podľa seba, pre svoje potešenie, nie tak, ako sa očakáva, alebo patrí. Raňajkujeme spolu, potom športové aktivity, prechádzka. Navarené mám deň vopred, normálne množstvo ako v bežnom roku. 24. 12. pečiem rybu v rúre na večeru a hotovo. Večer prechádzka. Koláče žiadne, alkohol žiadny, návštevy žiadne. Alebo ideme lyžovať na týždeň 😉 Milujem vianoce, ako dieťa som sa zaprisahala, že NIKDY vianoce, ako boli v rodine. A úspešne sa mi to darí. Dodnes vidím kamarátky, vo veku skoro 50 rokov, ako idú podľa diktátu a zvykov z domu, a nenávidia vianoce, chodia na návštevy nasilu, "musia" sa tam najesť do prasknutia, aby neurazili, vyslovene tie dni pretrpia... Pre mňa fakt cudzie 👍
NIkdy som nerobila "vianocne upratovanie". Velke jesenne upratovanie u nas konci v polovici novembra a tym ho povazujeme az do jarneho upratovania za vybavene. Poriadok len udrziavame, takze aj na Vianoce je u nas upratane ako hocikedy inokedy. Peciem, to ano, ale u nas v rodine funguje predvianocna vymena kolacov. Aj varim, ale snazim sa to minimalizovat. Zrusili sme vianocne navstevy u rodiny aj rodiny u nas, ked sa chceme stretnut je na to kopa dalsich prilezitosti pocas roka, radsej stravime cas niekde inde ako na navsteve. A pre dospelakov uz roky rokuce len symbolicke darceky, aj to len najblizsia rodina.
@mamickalisticka @karmen118
uplne u nas to iste... neznasala som to predvianocne obdobie (par dni pred stedrym dnom) a stedry den..vzdy som sa len modlila, nech uz zasadneme k stolu, lebo vtedy bol uz klud. dovtedy mama nervozna jak lev v klietke, lebo samozrejme mala na jeden den naplanovane aktivity, ktore ini robia 3 dni, potom rano jasne, ze zacinala s kavickou, dvoma a potom nestihala a ziapala po nas za kazdu blbost. 3/4 veci sa mohli urobit predtym alebo aj potom, ale nie, treba cerstve, musela vypekat pol miliardy kolacikov a zaviny a dalsie somariny, ktore sa potom nestihali jest. telku si zapnut cez den? ani nahodou, k obyvacke sme sa nemohli ani priblizit. pamatam si, ako som sa snazila hladat si zasluznu cinnost, len nech neziape po nas, ze sa flakame a nepomahame.
kludne vianoce mam az s manzelom. upratuje sa priebežne, salat robim den pred, koláče peciem v predstihu a nastastie len jeden druh pre manzela, kapustnica sa vari tiez den pred. inak ziadne velke chystacky. mame male deti, takze vela veci ide freestyle. ked budu vacsi, chcem, aby s laskou a radostou spominali na vianoce a nie na nervy, stres a hadky.
My dodržiavame úplne všetky tradície a vykonávame všetky spomenuté činnosti 😃 ale všetci to máme radi. Sme rusnaci celá família, čiže to jedlo máme úplne iné, žiadne ryby šalát. Ale na druhý deň robím rybky, väčšinou tresku a zeleninový šalát, zemiaky, u nás majonezak nejde. Ale upratovanie, Mrázik a Tři oříšky, vyzdoba, koledy, kvantum koláčov, všetko bude, ako každý rok 😁 milujem to
Upratujem tak ako normálne (u nás sa nekoná žiadne veľké gruntovanie), ak sa mi bude chcieť napečiem pár crinkles, cesto na linecké som kúpila od pani, ale keď ma moji "naserú" bude len bábovka. Na večeru, ktorú varí zväčša manžel, budeme mať slepačí vývar, kuracie rezne, šalát a syn hranolky (rybu by som jedla len ja, kapustnica u nás moc nefičí). Proste som taký malý Grinch a úplne sebecky si tie sviatky užívam aj ja. Zbláznila by som sa inak, nakoľko u nás je December dosť šialený (syn je narodení 9.12. takže za tri týždne stíhame všetko).
Darčeky sa kupujú len deťom a starým rodičom, so segrou a švagrinou sme si tento rok povedali, že nič a je to super. Darčeky nakupujem priebežne od októbra.
@michaela12_34 V podstate jediné, čo som vypustila, je veľké upratovanie.
Pečenie nás baví. Varíme a pečieme pravidelne celý rok. A na Vianoce to má pre nás ešte špeciálnu atmosféru. Voňajú koláčiky, zaoalime si k tomu sviečku a je nám spolu dobre.
My máme radi také tie drobné, ale špeciálne radosti. Tak vianoce majú svoje čaro aj s vypekaním, ktoré manžel dojedá ešte vo februári, živý stromček musí byť, i trochu toho zhonu s darčekmi. 🙂
@nairia je smutné, koľko z nás má také mamy 😢 - moja mama už od konca novembra bola nervná a nadávala, čo všetko musí do Vianoc stihnúť, takže žiadne sviatky pokoja mieru a lásky, nič jej nebolo dobré čo sme spravili my - takže vykrikovačky celý čas že jej nikto nepomáha, nechcela nás ani pri pečení - ak jej prihoreli koláče bola to naša chyba lebo ju vkuse niečím otravujeme... neznášala aj tie rodinné návštevy počas sviatkov až po Troch kráľoch u nás nastal kľud na chvíľu - lebo potom Veľká noc a oslavy rodinné a tak - hrozné niečo. Presne aj ja chcem aby mali moje deti pekné spomienky, a nie to čo si pamätám ja ☹ - mamu čo bola schopná na nás nakričať ešte aj 24.12 pri večeri, že sa netvárime dosť radostne a že sme nevďační a ona chúďa sa naháňala celý december, aby sme mali "pekné" Vianoce. Ešte nás po večeri nahnala umyť väčšinu riadov do kuchyne a až potom sme si mohli otvoriť darčeky, a to už bolo také...keď sme boli starší, tak už sme sa ani na to rozbaľovanie darčekov netešili po tom všetkom hučaní a strese mesačnom...plus aj darčeky vyberala hlavne také, čo sa jej páčil, nie čo sme si priali....
neumyvam okna. Teda nie cielen, ze jezismaria vianoce, musia sa umyt okna, lebo coby ktoby povedal a blablabla.
Ak mam potrebu nejake umyt, lebo e nato dovod, umyjem, ale nerobim frontalny uklid. V
Poriadok sa robi priebezne, takze ani nejaky extra nabeh na gruntovanie od zakladu.
@michaela12_34 u nás nejeme na Vianoce ryby, mňa z rýb neskutočne napína na vracanie a na štedrú večeru máme rezne.