Koncentračný tábor Mauthausen

17alexis
10. nov 2015

Boli ste tam niekto? Zvažujem tam ísť, nakoľko ma celkom zaujíma táto časť dejín a chcela by som sa opýtať, či sa oplatí tam ísť, v porovnaní v Osvienčimom, či je tam čo vidieť. Ďakujem. 🙂

mawka
10. nov 2015

@17alexis urcite je tam co vidiet, bola som niekolkokrat. okrem strasne blbeho pocitu tam to bolo velmi poucne. su tam baraky, plynove komory, su tam nainstalovane vystavy, dole je muzeum, uvidis vaznicu, pitevnu ci co to tam bolo, no iste pitevna alebo nejake laboratorium. je to na kopci, nezabudni dobre odbocit. je tam vela k videniu, je moznost sprievodcu a aj tie walkmany sprievodcovske su myslim v cestine, ale nie som si ista. je to pomerne zachovaly KT. mna by zase zaujimal na oplatku osviencim. ci sa tam oplati.

17alexis
autor
10. nov 2015

@mawka Ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúcu odpoveď. Čo sa Osvienčimu týka, prehliadka nám trvala cca 6 hodín, vstupné je bez sprievodcu zdarma, nepustia vás dnu s väčšou kabelkou, moja bola veľkosti asi troch tehál a poslali ma ju odložiť. 😀 Čo sa týka celkovo koncentráku, je tam toho dosť. Lekárska miestnosť, priestory, kde sa spalo, miestnosť s toaletami, pece, výstavy osobných predmetov, všelijaké premietačky, keď som tam bola ja, tak sa slúžila omša vonku v areáli...ja osobne to určite odporúčam...a ešte v nejakých časových intervaloch vás zavezie bus zdarma do Birkenau, to je menší tábor, no oplatí sa tam zviezť tiež.

mawka
10. nov 2015

@17alexis dakujem aj ja. deti tam pustaju? konkretne mam na mysli 12 rocneho fesaka. lebo on sa velmi zaujima o 2. svetovu a vsetko, co s tym suviselo, takze ja kvoli nemu. vlastne ja som nikdy nemala v oblube tuto cast dejin, na zaznamy, videa som sa nemohla pozerat, robilo mi to zle, az pri malom som sa prekonala lebo je to dost narocne hobby a jeho to bavi uz niekolko rokov. takze bolo nutne, aby som sa prekonala a mohla mu vysvetlovat k jeho urovni urcite veci.
pamatam si, ked sme boli naposledy v mauthausene, tak tam sla nejaka trieda pubertacka, vsetci vysmiati, naspat sli v dost zlom dusevnom rozpolozeni. smiech ich presiel, kazdy z nich zamysleny, dievcata uplakane. ani a necudujem. to treba fakt vidiet take miesta. nam je zle zo zaznamov a zvyskov, nedokazem si ani len predstavit ake to bolo v tom case realne.

liebling98
10. nov 2015

@17alexis bola som tam, je to presne ako popisuje @mawka. Vstupné sa platí len symbolické, tuším 1€. Mne behá ešte aj teraz mráz po chrbte z tých hrôz, čo sa tam udiali. Na túto časť dejín sa nesmie zabudnúť.

17alexis
autor
10. nov 2015

@mawka veru, nevšimla som si, ale bola tam aj nejaká mládež, len keď dnes vyzerajú 12-roční na 18, tak bohvie. 😀 Nijako nás však nekontrolovali, okrem tej kabelky, tak predpokladám, že áno...

17alexis
autor
10. nov 2015

@liebling98 začínam si myslieť, že mi chýba empatia, lebo samozrejme, že je to smutné čo sa udialo, koľko ľudí zahynulo pre nič, ale ja som nemala vôbec stavy, ako napr. moja kamoška, že tam odpadávala, ďalšia bola vyrevaná...proste som prišla, videla, odišla a chcem ísť teraz do toho Manthausenu. Akurát mi bolo smutno, keď som videla šatočky malého dievčatka...

mawka
10. nov 2015

@17alexis tiez som neplakala, ale snazila som si predstavit tu hrozu a des. v mauthausene je v jednom baraku nainstalovany reprak, z ktoreho stekaju psy a nacisti hulakaju povely. kks to je sila.

natuska87
10. nov 2015

@17alexis nechyba...Nemame tam chodit preto, aby sme to znovu "prezivali"...Je to memento, mame sa poucit...Zvlast teraz, ked sa spolocnost zacina radikalizovat, vseobecne...

liebling98
10. nov 2015

@17alexis ja som tam tiež neodpadavala, ani neplakala. A to som tam bola v nejakom 10.tt. Ale zas ja nie som ten typ na odpadavanie a ukazovanie emócií navonok - ani napr. keď vidím nejakú známu osobnosť

mawka
10. nov 2015

@liebling98 akoze ziadne nohavicky nehadzes hej? 😀 chvalabohu, nie som jedina. mne to naopak pride divne takto prejavovat emocie a odpadavat z celebrit 🙂 🙂 ale napriklad teraz mi vybehla slza pri tej krasnej vianocnej reklame co bola kdesi na nete 😅

liebling98
10. nov 2015

@mawka nie, ani nohavičky, ani podprsenky (po odkojenych troch deťoch by táto aktivita nedopadla dobre) 😀. Nie som typ, ktorý prejavuje výrazné emócie na verejnosti, ešte tak na pohrebe.
Aká reklama? Už viac naražok som čítala na akúsi peknú reklamu s dievčatkom, to je ono?

mawka
10. nov 2015

@liebling98 ano, posielam link, je tam ta reklama 🙂
http://strategie.hnonline.sk/spravy/reklama/naj...

stardust
10. nov 2015

@mawka ved ty na to pri stretnuti sa so znamymi ludmi ani nemas cas....nechat si urobit sto fotiek a na kazdej vyzerat super...niet divu, ze neodpadavas 😀

mawka
11. nov 2015

@stardust jaj myslis robka? 😀 ano, nabuduce zvazujem, ze sa spytam, ci nedame kafe 😀 sak nech to ma grady, nie? a sak co sa budem serinkat. vsetci len kukali, kazdy tajne tuzil po fotke s nim, len ja som bola drza a spytala sa narovinu. este ma zbuzerovala jedna poslankyna, ze Ale ved aj oni sa chcu s nim fotit. Boze jak keby ho nevidela v robote kazdy den. Ale spytala som sa, kolko ma rokov, sice mi to nepovedala, ale dozvedela som sa, ze ma viac nez na kolko vyzera a ze kazde rano chodi cvicit. sa udrzuje no 😀 😀

stardust
11. nov 2015

@mawka presne, nech sa s nim fotia poslankyne v parlamente. Ked je vo vasom malom mestecku, mas prednostne pravo na fotenie s nim 😀 Ze by to bol nejaky Robo Drakula Drakulovic, ze nestarne?

mawka
11. nov 2015

Iluminat 😀 😀 😀

stardust
11. nov 2015

@mawka no pozeram na nete, ze je zenaty...

mawka
11. nov 2015

@stardust si nevedela? ano, je zenaty a vlastni nejaku kaviaren ci co

stardust
11. nov 2015

@mawka Ked som doma na navsteve, nemam pri nakupovani a jedeni tresky, rozkov, horaliek, langosov atd. cas hladat v bulvare informacie, kto je s kym zenaty.

mawka
11. nov 2015

@stardust jaj robo kalinak spada uz pod bulvar? 😅

stardust
11. nov 2015

@mawka myslim jeho osobny zivot. Ja som musela na nete hladat aj jeho krstne meno 😝 Taka som zabudliva.