Komu vadia vlci?

zuzanita1609
27. sep 2024

Ahojte. Dávam to neanonymne. Chcem vedieť relevantnú odpoveď na môju otázku či poľovníkov,či poľnohospodárov. A pomimo,chcem vedieť, koľko "bodov" je za vlka,pre poľovníkov? A koľko je odškodné pre "strhnutý"dobytok, zvieratá pre chovateľov hospodárskych zvierat?Viem ,že ma nahlásia,ale kým človek "čuší"nič sa nerieši. Kto videl naživo vlka, tiež chcem vedieť. Medvede boli problém,teraz vlci. Normálne si myslím,že táto vládna koalícia hľadá všade iba "čarodejnice". Ďakujem 😈

anjelicek26
27. sep 2024

Odhliadnuc od nejakej koalicie, rozmyslas trosku racionalne? Ze co to znamena, ked ti dotrha zviera dobytok? Ze to nie je len nejake "cislo" a mas hlboko v prdke nejaku kompenzaciu, ale zviera, co si vychoval od mala, psov, co si vytrenoval od mala a dal do toho stovky hodin prace, jahnata, co si odrodil a vypiplal? Nemas absolutne ponatia, co taky polnohospodar zaziva, ked dojde napriek plotom a psom na luku a tam zas 6-9 dotrhanych oviec s vnutornostami von, lebo vlci chytili amok a dotrhali vsekto, co sa im podarilo chytit... a ano videla som vlka, tri krat tento rok... aj na poli mne za domom pri rieke... zijeme v nemecku, tu je to realita beznych dni a u vas to tak bude coskoro tiez... a ano moje deti tade chodia polnou domov na bicykli a nie, nie je mi to vsetko jedno, ked su tam vlci! Ono bol dobry dovod, preco tieto zvierata boli regulovane (a zasa musia byt!!). Vies kolko ma vlk do roka mladych? A ano je to podobna tema ako medvede, kazdy niekde s tepleho miestecka v panelaku to bude ochranovat... ach skoda reci...

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

@anjelicek26 koho napadol vlk? Či u vás v Nemecku,či kde inde?

anjelicek26
27. sep 2024

@zuzanita1609 je to len otazka casu, napadnutia uz boli, aj nemecko,aj holandsko, ale tak pockajme, kym niekoho zabije, kym si uvedomime, aky velky mame problem... neboja sa, to je to.. stoja proste na poli a pozeraju na teba... kamaratka ma ovce, mala som tu "cest" vidiet zmasakrovanu cast jej stada , sorry ale toto z hlavy nedostanem este pekne dlho... to nebolo o hlade, ale o "zabave"...

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

@anjelicek26 videla si vlka naživo v prírode? Ked sa stávajú vilky ,domy do lesov,na polia,kde mali zvieratá svoje útočisko a teraz zrazu vadí príroda,nech sa potom ľudia nečuduju stretu. Chodím po lesoch stále,viem ako sa v nich správať,ale vlka som mala možnosť zazrieť len raz a aj to len chrbát. A pri našich "regulačných zbieračoch trofejí" máš väčšiu istotu,že bude nehoda,lebo nedopatrením.

anjelicek26
27. sep 2024

@zuzanita1609 nezijeme v lese a ani v horach a aj tak ti vravim, ze tu mame svorku vlkov, co tu uraduje 🙄 Rok co rok je ich viac, ale tak ignorovanim problemu sa to urcite zlepsi...

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

To,že prebehne vlk cez mesto,dedinu, neznamená,že úraduje...

anjelicek26
27. sep 2024

@zuzanita1609 och lord, ty si ides svoje, to, ze tu napada dobytok kazdych par dni ako "problem" nestaci? Ved co, ved su to len psi, ovce, telata, co si rano najdes dotrhane? Ach dvihla si mi tlak na vecer, kaslem ja na to...

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

@anjelicek26 prepáč,ale budeš v pohode,keď uvidíš fotenych poľovníkov s vlkmi fotenymi na ramenách? Pretože tu to nastane.

jesenzima
27. sep 2024

@zuzanita1609 načo zakladáš diskusiu, keď si ideš stále svoje?

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janka_23
27. sep 2024

Na mieste kde mame my chatu vlci až tak vzácni nie sú a nie je problém vidieť celú svorku. Síce neutocia, ale robia z diaľky "spolocnost". Keďže sú vlci chránení a nemôžu sa regulovať stane sa s nimi presne to co s medveďmi, premožia sa. Viem, ze veľa ľuďom sa nepáči zabíjanie zvierat, je tiež nie som zástancom bezhlaveho zabíjania ale nejaká regulácia fungovať musí nakoľko tieto zvieratá nemaju prirodzených predátorov a takáto regulácia tu fungovala vždy. Nakoniec regulácia funguje aj pri diviacej ci raticovej zveri, ktorej premnozenie tiež spôsobuje problémy

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

@jesenzima pretože doba čarodejníc a predsudkov som myslela,že pomynula. V Rakúsku pásu ovce po kopcoch,4-5 psov stráži stádo, pastier počúva brechot svojích psov, má rešpekt k vlkom,ale nikdy nepovedal,že je za odstrel. Proste patrí to k povolaniu,kto je "chytrejší",či človek či divoké zviera.

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

A keby niekto poznal život vlkov,keby si čítal aspoň nejaký článok,pochopil by,že vlk je duch lesa a keď z lesa zmizne vlk, môže zmiznúť aj les a všetko. Je mi to proste len ľúto, akí sú ľudia odrazu nechápaví, neprispôsobiví. Urobili to v Amerike, zabavili sa vlkov a teraz si dokonca chovajú 8-10 členne svorky. Prečo asi,lebo vysoká zničila mladé stromčeky a nestihli nárast lesy.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janka_23
27. sep 2024

@jakubrianka a myslíš ze nechať nekontrolovateľne sa zvieratá množiť je ôk? Podľa mňa nie nakoľko prirodzený úbytok je oveľa menší ako to, koľko mláďat sa každý rok narodí. Navyše veľa lesov bolo vysadenych preto, aby boli v budúcnosti vyrubane. Hovorí ti niečo obnoviteľné zdroje? Presne preto sa rubu lesy a vysadzaju sa nové asi zas za niekoľko rokov boli vyrubane. Drevo je surovina, rozhliadni sa okolo seba koľko máš okolo seba veci vyrobených z dreva.
Vieš, najlepšie sa hovorí ľuďom z mesta, ktorí nemajú ani poňatia o živote na dedine, kde im denno denne tieto zvieratá znepríjemňujú život
Ze sa strieľajú diviaky, jelene atd atd ti nevadí? Len tak mimochodom...

tundra
27. sep 2024

@zuzanita1609 zijem vo Švajciarsku,som neaktivny polovnik,tema ma zaujima.Tento rok,povolili odlov vlka v nasom kantone, aj v susednych na zaklade peticie.
Je smutne,ze to spajas s politikou...
https://www.gruppe-wolf.ch/it/Wolfsnews/Erstmal...

janka_23
27. sep 2024

@zuzanita1609 prirodzena regulácia ti niečo hovorí? Akeho prirodzeného predátora ma vlk? Co sa stane keď sa nebudú regulovať? Myslíš ze vlk žije rok? Koľko mladých ma jedna samica vlka? Takže každým rokom sa počty znásobuju. A keď nebude regulácia ktorá funguje aj pri inej zverí tak sa premožia. Ze sa zabíjajú iné zvieratá ti nevadí?

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tundra
27. sep 2024

@jakubrianka 22:48 to fakt?🙈Zaujimava informacia,aj das zdroj,ci v kostole si pocula?

janka_23
27. sep 2024

@jakubrianka vlci u nás nie sú na pokraji vyhynutia. Tym ze sa stali chránenými sa celkom slušne rozmnožili. Takže ak nebude regulácia stane sa s nimi presne to co s medveďmi.
Áno písala som o chate a? Chata musí byť iba na samote kde líšky dávajú dobrú noc? Máme chatu 10 km od mesta, myslis ze to je pre nejakého vlka vzdialenosť?

janka_23
27. sep 2024

@jakubrianka druha vec, vieš koľko škody napr poľnohospodárom napachaju také diviaky alebo raticova zver? Aj kvôli tomu sa regulujú

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

@tundra Vo Švajčiarsku sa asi nevystatujú poľovníci s trofejami na sociálnych sieťach. Či sa mýlim?

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamutka
27. sep 2024

@zuzanita1609 nejaké premnoženie myslim tak ľahlo nehrozí u nás, vlci sa dokážu krasne regulovať. Len dominantný pár moze mať mlade, ostatni slúžia ako “tety a ujovia”. Ak spomínaš problém v amerike, tam im veľmi dlho trvalo, kým pochopili, že musia vrátiť vlka späť. Až keď zahnal vysoku zver z luk do tieňa lesa mohli opäť dorast mlade stromky a voda sa prestala bez kontroly vylievať po lúkach a odnášať pôdu. To je však obrovský priestor. My taky priestor k dispozícii nemáme, tu sú všade mesta a dediny, toto je prehustena Európa. Nedávno som čítala rozhovor s nejakým chalanom čo ma stáda, ovce, kozy, plus hydina a pár koni. V horách. A žiaden problém s vlkmi nemá. Registruje ich. Ma však dobre vycvičené psy, taky slov. čuvač je tvrdý obranca, žiaden plysak. S takým psom treba vedieť pracovať a pred tým majú vlci sakra rešpekt. Keď počujem ako sa gazda rozčuľuje že mu medveď strhol jalovicu a ujko ma akurát bundasa v koterci, tak sa mi rozum zastavuje. Oni neberú vazne ze taky dokonale vycvičený pracovný pes je základ, ktorý musia mať. Iná vec je, že nás parlament je stoka a to čo ľudia zvolili je dno. Je tam kôpka takých tych poľovníkov, ktorým veľmi vyhovuje, keď sa niečo stane, lebo oni musia zabíjať a ožierat sa. Je dobre známe, že aj poza dediny vyhadzujú zvyšky kukurice a pod, aby akože lakali diviaky, lebo ved treba strieľať. Lenže tam chodia aj medvede. A to je pre nich skvele, lebo sú problémy, strety s ľuďmi a už mozu ísť strielat. Teraz si hocijaký zakomplexovaný trtko s placackou v kapse moze streliť medveďa, im je sveta žiť, majú raj. Kedysi to nemohli len tak ľahko. Jasne že pôjdu aj po vlkoch. Peniaze, chlast, kur.y a poľovačky, to naši papaláši miluju. Teraz majú taku moc, že ich nič nezastaví. Napr toho mladého medveďa čo vbehol do mesta nahnal v podstate nejaký chujko vrtuľníkom k uliciam, lebo ved hurá, vidí medveďa, potrebuje super zábery. A taky chuj ohrozí hocikoho, je mu jedno. A sup povolenka na odstrel vybavená, lebo medveď na ulici. To len taky príklad.

janka_23
27. sep 2024

@jakubrianka drevo je obnovitelna surovina, preto sa vysadzaju lesy aby boli následne vyrubane. Naši starí rodicia tie lesy sadili s vedomím ze raz budú vyrubane. Bohužiaľ drevospracujúci priemysel tak ako hocijaký iný na Slovensku už nefunguje roky takže sa vyváža. Ale tak ako sa rube tak sa aj sadi. Regulácia zveri fungovala vždy, bez toho to jednoducho nejde. To ze teraz to zatiahli do politiky a začali na tom stavať svoju kampaň je smutné. Ono sa ľahko hovorí ľuďom ktorí žijú v ba, ale nech zajdu napr do okolia Detvy, Hriňovej, Očovej alebo na Oravu a tam sa opýtaju ľudí ako sa im žije keď sa im medveď prechádza po ulici

zuzanita1609
autor
27. sep 2024

Mne ide o to,aby tu neprišiel ten omyl,čo sa už dakedy urobil,v Amerike. Tam to priznali všetci,že odlov vlkov bola chýba,keď neregulovany odlov vysokej, čiernej nefunguje a tiež pravda,že sa píli akoby bolo treba. Tie stromčeky fakt nestihnú dorast a budeme tu mať len kríky a polom (dakedy les). Odstrel vlka to len urýchli. Všetko so všetkým súvisí. A tiež,zrazu sa maco z povedomia stratil,ak ste si nevšimli. Pritom aj dnes mi prebehnú cez cestu .

tundra
27. sep 2024

@zuzanita1609 nie som na soc.sietach,len MK

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz