Kompostovanie v byte

brujaria
6. feb 2018

Ahojte, keďže sa sťahujem, začala som tak nejak baliť všetok svoj majetok a popri tom priebežne uvažujem, koľko veci je skutočne potrebných pre život. par dni dozadu som si prečítala rozhovor na modnim pekle s kamilou boudovou o oblečení a začala som rozmýšľať viac o veciach, ktoré vlastním, respektíve vyhadzujem. Natrafila som na článok o kompostovani v byte, a preto ma zaujíma, či s tým máte niekto skúsenosti. Včera som si vyrobila z plastových krabíc improvizovany kompostovac a zaujímali by ma pripadne osobne skúsenosti a postrehy. Pekný deň všetkým 🙂

vandicka7
6. feb 2018

Je to celkom zaujimava tema ale nejako si to neviem predstavit. Ono to chces mat cele normalne dn v byte? Nebude to tam smrdiet?

flavica
6. feb 2018

nerozumiem tomu uplne presne. chces kompostovat oblecenie namiesto toho, ze ho budes vyhadzovat?

dominika6
6. feb 2018

@brujaria ako sa kompostuje oblečenie?

vondolina
6. feb 2018

kompost nie je zlá vec, ale je iné mať na záhrade nejaký kompost a v byte, to si neviem ani len náhodou predstaviť, ale zmeniť v tomto smere uvažovanie nie je na škodu 🙂

pomea
6. feb 2018

@brujaria ahoj, my máme doma v kuchyni dážďovkový kompostér a neviem si vynachváliť. Aj pre deti je to super, naučia sa aj o prírode, aj o odpadoch

pomea
6. feb 2018

@vondolina
@vandicka7 asi závisí aj od toho, čo a koľko sa tam hádže, ale ten náš zatiaľ ešte ani raz nesmrdel a to sa pýtame aj návštev

brujaria
autor
6. feb 2018

@pomea my máme dazdovkovy kompost v záhrade, takže som bio odpad zbierala do krabičky a priebežne ho tam nosila. Tento bytový mam zatiaľ druhy deň a smrdiet to ešte nesmrdi. Dazdovkovy mi príde napríklad lepší, ako ten elektrický, tak som sama zvedavá, ze ako môj experiment dopadne. V záhrade dazdovky zjedia trávu z ôsmich árov za par dni, tak verím, že i ten domáci odpad budú stíhať spracovať. Ale kebyže to nečítam na nete, tak mi to ani na um nepríde, že sa to dá v byte :D

brujaria
autor
6. feb 2018

@dominika6 tak to veru netuším, ale recyklovať sa určite dá. Skus si prečítať ten článok na na www.modnipeklo.cz, ide o to, že všetky veci, ktoré v živote kupujes, používaš a vyhadzujes prvoplanovo, môžu nájsť i iný význam. Napríklad moja prvá babka týkala z textilu koberce

brujaria
autor
6. feb 2018

Opravujem preklep - Prababka..

dominika6
6. feb 2018

@brujaria jaaj tak...lebo tvoja tema jw o kompostovani a naslefne o obleceni...

pomea
6. feb 2018

@brujaria do bytu sa ale väčšinou zvyknú používať tie kalifornské dážďovky, ktorým malý priestor viac vyhovuje a rýchlejšie rozkladajú bioodpad. ja som sa napríklad bála, že nám budú vyliezať, ale našťastie ich to zatiaľ ani nenapadlo. A tiež som sa bála, či to nebude smrdieť, ale zatiaľ sme žiadne takéto problémy nemali. a syn veľké nadšenie, stále by ich kŕmil

brujaria
autor
6. feb 2018

@dominika6 prepáč

brujaria
autor
6. feb 2018

@pomea áno, kalifornske mam objednané, potom tie naše presuniem späť do záhradky, len ich budem musieť hlbšie zakopat 🙂

bluka2
6. feb 2018

Baby odkial kupujete tie dážďovky?

bluka2
6. feb 2018

A oni povedzme bioodpad z jedneho dňa zjedia za jeden deň alebo im to dlhšie trvá?

brujaria
autor
6. feb 2018

@bluka2 ja som našla na bazosi, u nás v okolí som nenašla nikoho, najbližšie v Michalovciach. Ale objednala som túto https://zvierata.bazos.sk/inzerat/81218240/Pred... , sto gramov, vraj do troch mesiacov z nich bude dvesto, a keďže ja mam malý kompostovac, myslím, že tých sto gramov bude úplne stačiť

brujaria
autor
6. feb 2018

@pomea ešte som kdesi čítala, že je dobré udržiavať primeranú vlhkosť. Ako to riesis, normálne polievas? Lebo ja som na dno dala hlinu, do nej dazdovky a na vrch sypem bio odpad. No ta hlina je suchsia, tak som ju normálne poliala...

pomea
6. feb 2018

@brujaria ahoj, nepolievam, je to dosť vlhké z toho bioodpadu, my tam dávame veľa šupiek zo všeličoho, ale keby bolo suchšie, tak polievam. Akurát to z času na čas prehratom lopatkou, aby sa to lepšie premiesilo a prevzdušnilo

pomea
6. feb 2018

@bluka2 záleží, koľko tých dážďoviek máš a aký veľký je kompostér. My kŕmime 2x do týždňa, aby to stihli spracovať, ale podchvíľou im tam niekto niečo hodí aj priebežne. Zvyšok skladujeme v uzavretej dóze v chladničke do ďalšieho kŕmenia.

zzuzanah
30. sep 2018

@brujaria Ahoj, zaujímalo by ma, ako si spokojná s kompostovaniM V inerieri s odstupom času. Ďakujem