Pekný deň dámy,
Mám 21 rokov a moja momentálna situácia je takáto.. môj život bol doteraz úplne bezstarostný, pretože ako študent som toho veľa nemusela riešiť.. Ale..m Zostala som bez rodičov a kohokoľvek iného. Chcela by som sa spýtať. Je toho viac a bola by som vďačná za všetky rady. Zostala som teda sama a chcela by som vedieť, čo všetko si musím zariadiť. Aké veci platiť, aké netreba. Čo treba vybaviť, čo v živote vedieť. Myslím poistky atď. Ja viem, že je to veľmi obsiahla téma. Ale naozaj neviem kde hľadať a ako hľadať. Potrebovala by som len pochopiť kolobeh "dospelých" ľudí. Nechcem sa jedného dňa zobudiť s tým, že mi prídu dlhy.. Viete mi aspoň na začiatok niekto poradiť, kde hľadať info? Poprípade vaše znalosti?
Ďakujem
@klarissa25 začala som pracovať na polovičný úväzok, lebo ešte študujem.
@katuskaa159 ak si denný študent požiadaj si o sirotský dôchodok
@sendy1977 ďakujem, to už vybavujem 😊. Len som skôr chcela vedieť podstatné veci do života, aby som raz nezostala dlžník tomuto štátu a tak. 🙂
@katuskaa159 neboj sa, si este student, vsetko za teba plati stat 🙂
@katuskaa159 jedine co sa tyka domacnosti..musis platit energie, dan z nehnutelnosti, hypoteku...jedine toto mi napada....
@katulastraka bohužiaľ už len dokončím školu tento rok a budem musieť odísť. Platiť byt za mňa nebude mať kto a aj všetky výdavky. Mne naozaj nikto nezostal. Žiadna ani vzdialená rodina.
@katuskaa159 ked dokoncis skolu najdes si pracu...ak si najdes na TPP tak nemusis riesit nic, ak pojdes na zivnost, tak tam si treba prvy rok platit zdravotku, neskor aj socialku, plus raz rocne dane...ak ostanes v rodicovskom dome/byte tak budes platit to co tvoji rodicia platili, skus sa im pohrabat vo veciach, niekde maju isto nejake papiere co sa kedy plati...alebo mozes ist do podnajmu....ak mas nejake konkretne otazky pytaj sa, ak budem vediet odpoviem 🙂
@katulastraka ďakujem veľmi pekne❤️ naši to majú poschovavané, takže to budem musiet a pohľadať. Zostali mi ešte 2 autá, takže musím to poriešiť. Ale ďakujem aspoň za toto, keby mi niečo napadlo,určite sa spýtam.
@katuskaa159 ak budeš mať rozhodnutie o sirotskom skús si podať na škole aj o sociálne štipendium
@katuskaa159 školy určite dokončí. Opýtaj sa na sociálne štipendium napríklad... skús porozmýšľať nad možnosťou prenajať izbu v byte nejakým spolužiakom a tým pádom by sa ti mohlo nazbierať na platenie nájmu.. kým si študent tak zdravotku za teba platí štát. Potom zamestnávateľ. odvody si musíš platiť iba v prípade, keby si bola dobrovoľne nezamestnaná a nehlásila si na úrade práce. Čo sa týka bytu Tak klasický najom, voda, elektrina, rezie. Zrejme je tam nejaká poistka na byt. pozri sa, ci si aj vaši neplatili poistku, z ktorej by si teraz dostala čerpanie, respektíve či neplatili nejaku poistku tebe...
@sendy1977 skúsim ďakujem 😊
@katuskaa159 auta, ak nejazdia, predaj. Zbytočný stola peniaze a tam sa tiež platia poistky... Treba sledovať emisnú a stcku.... a máš niekoho komu dôveruješ, tak sa s ním porad o cene, nepredávaj to nejakej prvej ponuke za nejaký smiešny peniaz.
@ukulela vlastnú poistku si platím už niekoľko rokov, o tej viem. Ďakujem za vysvetlenie. Papiere budem musieť pohľadať. Pretože ako píšem, vždy sa o všetko starali naši, takže som ako stratená v New Yorku.
@katuskaa159 v klude mi mozes aj spravu napisat 🙂
Treba platit koncesionarske poplatky- za rozhlas a televiziu, ti sa zvyknu ozvat az po rokoch s peknou palkou. A nezabudni okrem vyssie spominanych veci aj smeti - to sa zvykne platit raz rocne obci, pozistuj si, kedy a kolko sa platia u vas.
Ahoj, presne ako pisali baby vyssie, pokial studujes este tento posledny rok, tak nemusis nic platit. Ak si po skole najdes zamestnanie, tak vsetko vybavi za teba personalista v danej firme, vsetky odvody. Co sa tyka bytu, tak neviem ci mali tvoji rodicia byt vo svojom vlastnictve alebo hypoteku. Ak vo svojom, tak byt ziskas dedicstvom, za byt sa platia energie (voda, plyn, ustredne kurenie, koncesionarske poplatky, internet, televizia, platis aj najomne bytovemu druzstvu - vas spravca domu), ak mate svojho spravcu v dome, najlepsie kontaktovat jeho aby ti vsetko vysvetlil. V kazdom bytovom dome je to inak, napr. ja mam kurenie na plyn, cize plyn platim samostatne, potom platim elektrinu, internet, poistku za byt - vsetko to mam ako samostatne polozky. V najomnom v bytovom druzstve platim za studenu vodu, poplatok spravcovi, vytahy, upratovanie spolocnych priestorov, atd.). Zisti ci rodicia nemali zivotnu poistku, ak mas vodicak jedno auto si nechaj, druhe predaj, udrzba aut tiez nieco stoji, cize zbytocne mat dve auta. Kludne sa pytaj, tiez ti rada odpoviem a pomozem. Drzim place.
Mozes ist aj na studijne oddelenie, oni ti poradia so soc.stipendiom,no a skus kontaktovat detidunaja bola som v podobnej situacii a financne podporuju studentov, ak nevadi, ze je to krestanska organizacia, pozor ziadna sekta nic take ani nenahovaraju k cirkvi, no a teda sirotske, potom este pridavok na deti sama na seba poberas kym si studentka, poistky atd.zatial plati stat ty nemusis kym chodis do skoly..
Je mi ľúto ze si zastala sama, úprimnú sústrasť.
Cim skor prehladaj vsetky zakutia bytu aby si našla v prvom rade vsetku dokumentaciu.
K bytu, banke, poistky sporenia súkromné i pracovne veci, aby si sa dostala do akeho-takeho obrazu. Vsetko vytried, možno to mali ok, mozno nie. Pekne podla druhu a dátumov. Vsetko budes potrebovať.
Bežné platby mesačné/štvrťročné/polročné/ročné ste mali asi nastavené a platene z účtov otca alebo matky, mozno mali spoločný.
Vsetky zmluvy budes musiet s relevantnymi dokladmi previest na seba.
netuším čo sa udialo, tak asi s umrtnymi listami. Účty v bankach su asi zablokované az do dedičskeho konania, ktoré bude robit súdom pridelený notár, ale az po par mesiacoch. Zacne to riešiť s tým človekom ktorý vybavoval pohreb a on mu musi oznámiť dedičov.
Nedaj sa oklamať a manipulovať, nič nepodpisuj len tak, hned a na mieste, ak ti daju papiere zober so sebou a daj se lehotu na overenie a radšej sa s niekym poraď.
Byt si radsej nechaj, môžeš prenajat nejakej spolužiačke, kamoske izbu.oni nebudu vela platit a ty ziskas € na platby za byt.
Kludne sa pytaj tu vo fore- je tu aj skupina Pravne poradenstvo.
Aj mne môžeš napisat sukromnu poštu.
Poradim co budem vedieť.
Drz sa dievča🍀🍀🍀
Treba platiť nájomné a ostatné, čo platili rodičia, je to na výpise z účtu, z ktorého to platili a keď niečo nie je zaplatené, tak príde upomienka a nič sa nestane, keď to v termíne zaplatíš.
@katuskaa159 Uz som chcela aj aktivne poradit.... Ale pozrela som na tvoj blog....A tam vidim skupinu snazilky....To znamena,ze mas manzela ci partnera,s ktorym sa s snazis splodit dieta? Ci uz nejake mas? Takze mozno nie si uplne sama....Nepomoze ti manzel ci partner ci jeho rodicia ?
Ak nie,, ,tak treba sa odrazit od toho prvotneho problemu.... cize z textu vyplyva nepriamo,ze rodicia zomreli .
Uprimnu sustrast.je to velmi nekonfortna situacia a verim ti,ze sa citis stratena.,kedze hoci si dospela zena, doposial si nebolai vychovana sa chovat ako dospela .Ale zivot je uz taky.. casto nas zaskoci nejaka situacia....
Takze treba na to,aby si dostala radu vediet realitu v akej si.Cize zanechali ti rodicia ako dedicke byt ci dom? maju nejake uspory v Banke? Ci ine nehnutelnosti alebo cenne papiere? Takze vies,ze si jednina dedicka..... takze treba zistit majetok, informovat s umrtnymi listami na zaklade zmluv relvantne institucie/cize platenie energii, podpadu, ,dan z nehnutelnosti atd...
Nepises, zeby si bola momentalne , vo fin.nudzi Inak by si musela ist pracovat na plny uväzok... zit a studovat bez fin.zabezpecenia sa neda z pol uväzku....... Takze ak by si chcela predavat nehnutelnost, ci prenajat, radim zapojit pravnika....A asi aj vo veciach,ktorym nerozumies teraz.. cize ohladne dedicskeho konania, ci nemali rodicia dlhy,ci na nehnutelnosti nie je tarcha, ci nemali exekucie a pod....
A inak k byvas v obci obrat sa na obec, ako aj oni mi pomohli ked som osirela...
@katuskaa159 Uprimnu sustrast.
Je toho dost v com sa clovek zrazu musi vediet orientovat a uvazujes velmi spravne ze je dobre si vsetko dopodrobna pozistil, ako dostat upomienku od niekoho s mastnym nedoplatkom alebo pokutou.
Na byte sa moze platit bytovemu druzstvu za spravu, vodu, elektrinu, plyn, TV, internet, telefon, smeti, dan z nehnutelnosti, poistku a hypoteku.
Ty musis platit dan z prijmu raz rocne kedze pracujes
Ak mali rodiacia poistky alebo bankove ucty, treba to zrusit ak sa tak este nestalo.
Na auto sa moze platit registracia, technicka a emisna kontrola, dialnicna znamka, poistka a lizing ci ako sa to vola.
Tiez si zisti ci rodicia nevlastnili nejake pozemky... ak oni mali rodicov z dediny, je mozne ze po nich zdedili nejake polia, sady, luky alebo lesy v okoli tej dediny.
@f333 ďakujem za každú radu, akonáhle som sa zaregistrovala automaticky ma pridalo do skupiny snažilky. Neviem či som pri registrácii niečo zaklikla alebo tak. Som bez partnera, bez súrodencov a aj bez ujov, krstných rodičov alebo kohokoľvek. Mala som len rodičov, starí rodičia dávno po smrti. Momentálne nie som vo finančnej núdzi (chvalabohu). Mám trochu viac našetrené, ale to tiež nechcem všetko minúť, preto plánujem dokončiť školu v tomto ročníku a začať pracovať na TPP. Ďakujem za všetky cenné rady.
Ďakujem každému, kto sa do diskusie zapojil. Ani si neviete predstaviť, ako mi to pomohlo. Začínam sa rozbiehať a uvidíme, ako to bude pokračovať. Pomaly sa začínajú spájať všetky skladačky do seba. A mne to dáva viac zmysel. Ďakujem všetkým ešte raz❤️
@katuskaa159 Chapem,ze je to pre teba tazka situacia.Teraz je najdolezitejsiie vediet ist dopredu... cize zaistit si prijem tak,aby si s nedostala do kolotoca dlhov... Ja si viem predstavit,ze teraz koncit VS je pre teba tazke..ale kedze si uz pred jej zaverecnou fazou dokoncenia, treba vsetky sily sustredit na jej kladne zavrsenie/kedze finacne nateraz to dokazes zvladnut/a hlavne sa zamestnat na plny uväzok po promocii.
A s financiami,ktore mas nasetrene hospodarit rozumne.Neminat na veci,ktore nutner nie su .. pre zabezpecenie zivotnych potrieb .Predat byt akonahle prebehne dedicke konaie ak je to nevyhnutne.Cize ak ho nedokazes finacne udrziavat ... Ak je nadrozmerny pr eteba teraz..... ist do podnajmu.kedze si bez zäväzkov a tam,kde mas perspektivu prace.Neskor uvidis,ako dalej.....
Vela stastia.
@katuskaa159 ake poistky? Si zamestnana?