Mimo bežných mesačných pravidelných výdavkov. Napr.ak máte 2-3 deti, manzela, na darčeky, vylety, gastro špeciality, ohňostroj, prípadne dáka chata, Vianoce na hotely. Atd..
Ja Ti napisem tak, ze kolko si mozem dovolit. Su ludia, ktori su radi, ze si maju za co kupit jedlo a su aj taki, ktori minu na sviatky desiatky tisic.
Koľko miniem,toľko miniem…neriešim,nerátam..
Dospely clovek by mal byt na takej urovni, ze ma minat tolko, kolko si moze dovolit a nie sa napr. kvoli darcekom/dovolenke zadlzovat.
Nerátam to, ale keď tak rýchlo prepočítam, darčeky pre troch ľudí, plus návšteva dvoch vianočných trhov s deťmi (domáci plus niekde v okolí), jeden sama kamoškou, tak cca 300€, plus mínus nejaké eurá. Nie som ochotná kupovať darčeky za viac ako cca 60 na hlavu (viac darčekov ako pre troch nekupujem), na trhoch kúpime punč plus nejaký trdelník. Stačí 🙂 Ohňostroj nekupujem, na chatu ani vianočné dovče nechodím, mám rada kľud doma. V zásade platí, že človek by mal minúť toľko, koľko si môže dovoliť a koľko mu dovolí jeho finančná gramotnosť.
Tento rok neplanujem minut vela - nechce sa mi lietat po obchodoch ani hladat po eshopoch pri malom babatku - najblizsi /mama, partner, sestra, kamaratka/ dostanu nejaku poukazku /pedi, oblecenie, manikura, na knihy/ , poslem nieco mame aby sa podelili vydavky na darceky pre brata a jeho rodinu a koncim 😅😊 takze miniem kolko? Okolo 250e? Darceky pre malu tam samozrejme zaratane nie su 😅😅😅 a ziadne chaty, hotely, vylety, ohnostroje so 4mesacnou neplanujeme takze tento rok bude klud 😅
Neviem nikdy to nepocitam. Ale ked sa zamyslim, tak 500eur to bude isto, a to pocitam iba darceky, nejake dokupenie novej vyzdoby ci dekoracii. Na chaty, ci ine posedenia pocas vianoc nechodime, ani na silvestra. A ohnostroje tiez nekupujeme. Raz za cas na trhoch trdelnik, ciganska, punc-no to ked je do 50€ za cele vianoce, tak aj to som povedala vela.
Sumu nemame presnu, trochu povyskocime, hlavne preto lebo budeme vsetci doma a budu sa varit jedla co bezne nerobime, piect, aj si varene vino, dobry rum dame, baileys, amaretto...
Darceky si dame umiernene, kazdemu nieco, co by si prial, ale bezne si sam nedopraje (ja napriklad sadu knih).
Ohnostroje vobec nic, to je ako by si palila peniaze v peci.
Na chaty nechodime, ani necestujeme lebo ceny cez sviatky su priserne. Nie, ze by sme na to nemali - ale zas mi to pride ako zbytocne vyhadzovanie, a ja si svoj cas (vymeneny za peniaze) teda vazim viac. Ak nam bude treba slnko, pojdeme v januari/februari.
Nekupujeme cinske plastove blbosti, zabavky, dekoracie. Ak elektroniku, tak poriadnu. Ak oblecenie, tak naozaj co sa bude nosit (takze ziadne hnusne vianocne svetre ako v usa, co sa potom vyhodia).
Finančne gramotny človek minie toľko koľko mu zdravý rozum dovolí, neberie zbytočne úvery, spotrebaky, ale mi je toľko aby nemusel nasledujúci rok rieist šialene splátky
U nás ľudia nakupujú ako bláznivi a potom v januári naskakuje tvrdá realita
Netuším koľko, trocha viac ako bežne lebo budeme všetci doma a treba variť, darčeky odbavím 20 na osobu alebo koľko stoja tie kozmetické balíčky, na výlety nechodíme, možno jedenkrát vianočné trhy, ohňostroj nič len otvorím okno a budem pozerať ostatné, chata nič budeme doma. Ešte sme mali kúpený väčší darček ale to už minulý mesiac tak nerátam, je to na dlhšie a kúpil by sa aj tak.
max do 100 euro. nemam dovod rozhadzovat, my si dame drobnost a dieta sa uci, ze aj malo staci a ze to nie je len o daroch. kupujeme jej priebezne, ma dost, nevidim dovod, aby sme sa cez Vianoce mali rozpinat v davani. je to len drbnuty nezmysel.
Vianoce nie su o jedle piti ci daroch, ale o tom ze sa ludia konecne stretnu raz za rok a na moment vsetko sa aspon trocha spomali.
Konkrétne na ohňostroj 0€.
Ja som 3 roky rozmyslala nad konkrétnou hračkou, je drahá, ručná práca. Po troch rokoch a hlavne záujme dietata o túto tému a hračky som sa rozhodla kúpiť. Keďže maly kopíruje veľkého, dostane to iste v menšej verzii. Takže deti dostanú kazdy 2 väčšie spolusuvisiace darčeky, k tomu puzzle a knižku. S mm sme kúpili staršie auto, takže prakticky darček. Tento rok objednáme aj jedlo na vianoce, tortu, par koláčov. Takže tento rok preženie oproti minulým a asi 600e. Ake iba preto, lebo mame a netreba nam na to uver. To by ma v zivote nenapadlo taka kravina. Dovolenka s malymi furt chorými v zime nehrozi. Obcas kľudný výlet, nestojí svety.
Budem rada keď zvládneme 2 dni termálne bazény s prenocovanim, mini výlet po dlhej dobe taky vacsi. Mame poukážky uz 2 roky 3🫣 dodnes nevydalo...
Ale teda uver by som nebrala a keby je peňazí nie na zvys, tak by sme sa aj podľa toho zariadili.
Všeobecné na vianoce nenakupujeme haldy jedla, žalúdok sa n na ten týždeň nezvetsi dvojnásobne- lebo vianoce.
Jedlo ako zvyčajne, veď aj počas roka varíme, tak toto neriešim. Kapustová polievka, šalát a ryba nie sú položky, ktoré by nás finančne zruinovali. Koláčiky si pečiem sama, tak tiež neminiem extra veľa. Čo sa týka darčekov, tak koľko rozpočet pustí, ale viac ako 150€ som za darčeky nikdy netratila (dávam darček 5 ľuďom.
Skôr ako materiálne si chcem užiť pohodu, pokoj, oddych a stretnutia s rodinou. Nič viac mi netreba.
Ohňostroje a podobne srandy neriešim, Silvester riešime v podobnom duchu.
Ja nejak extremne neminiam, kupime si pocas roka co potrebujeme. Na darceky pre inych som minula takych 150 EUR (3 x50), sebe som si kupila za specialne odmeny opasok a satku, co som uz davno chcela. Jedlo jeme ako cez rok, takze tam nejak velke vydavky nemam. AKo jasne, ze ryba, salat, kapustnica, ale tak to su bezne veci na varenie, nic specialne. Orechy, ovocie, zelenina je u mna bezna pocas celeho roka.
Mna Vianoce nezrujnuju, ale kupujem darceky postupne, aby som naraz nemala velky vydavok. Naucila som na to aj kolegyne v praci, ze bud nech kupuju skor, trebars od septembra alebo si nieco odlozia z vyplaty a maju na neskor na darceky, ze nebude to vela naraz.
Ohnostroje, petardy a podobne veci neriesim, zakazala by som to kvoli bezpecnosti. Dovolenky, pobyty a chaty tiez neresiem, lebo pocas sviatkov je to najdrahsie a nelyzujeme.
Jedlo tak ako zvyčajne (jeme celoročne), možno sa investuje pár eur navyše za koláče.
Darčeky si v rodine nekupujeme žiadne (ani ponožky či víno). Naša spoločná dohoda je, že sa na Štedrý deň stretneme a zároveň si každý dobrovoľne našiel čas počas Silvestra na spoločnú chatu. (Teda dar je ten spoločný čas).
Zvýšené náklady sú tak možno o 30 eur ak sa kúpia tie koláče :D Inak nič, na dovolenky a výlety chodíme celoročne, tu to ale bude spoločný rodinný výjazd. Šli by sme tak či tak.
Výzdobu a stromcek mame stále tu istú , darceky vvzdy trochu preženiem , ale skreckujem to cely rok , potom nejaka päťdňová sankovacka v horách ( nie hotel , lebo to som lakoma dat , ale nejaký pekný apartmán v súkromí), jedlo nič extra navyše a ohňostroje bojkotujeme- maximálne 4 prskavky , keď budeme čakať na Jeziska 🙂
S ohladom na to, ze vianoce rychlo skoncia a sme opat v drahej realite, sa nebláznim za míňaním navyše... Radsej nakupim potraviny naviac, ktore bezne nie som ochotná kúpit (rozne pochutiny,malinovky atd), darceky len symbolické, dohodli sme sa na drobnostiach okolo 10€ max (pre doslelych), detom trosku viac, nech sa tesia z novych hraciek (bezne cez rok nekupujem). Takze u nas nic specialne, hlavne ze sa stretneme. Opat vsak s dalsou prazdnou stolickou, preto skor uprednostníme klud pred nejakou pompéznostou ci akciami pomimo domu...
Tento rok okolo 600€ som dala za darceky pre muza, deti a moju rodinu plus som dokupila novu vyzdobu na strom a svetielka na dom. Neratam do toho co kupuje moj muz pre mna, pre deti (to sme si podelili) a pre svoju rodinu. Jedlo nebude extra drahe (nejsme velky jedaci) a na chatu nejdeme 😅 Ohnostroj nekupujem, max prskavky. My vacinu sviatkov stravime na navstevach po rodine, kedze byvame mimo sk, takze nas to vyjde lacno 😅
ryba, šalát, kapustnica, krabička koláčov (nepečiem). na ďalšie dva dni morka so zvyškom šalátu. viac naše žalúdky nenarastú. darčeky? ja nechcem nič, len zdravie, muž rovnako nič nepotrebuje. dcéra sa vyjadrila, že ani nevie, že asi tiež nič alebo knihu, ktorú si vyberie. keby som chcela, môžem minúť aj 1000 eur, ale načo? my sme už veľkí a už si povieme. radšej by som ich minula na nejaký výlet, napríklad do Prahy, ale ani tento rok sa nám to akosi nedá logisticky vyriešiť, bohužiaľ... možno budúci rok... jednou vetou povedané: nemíňam na hlúposti a Vianoce nechápem ako plnenie vreciek obchodníkom, ale ako pár pokojných dní v kruhu tých, na ktorých mi záleží.
Fakt som to nikdy nerátala. Vždy inak, ale na výzdobu, ohňostroj, chaty a pod. ide u nás každoročne nula. Synovi som kúpila 4 knihy--vie, čo dostane, vybral si sám a ja s mužom sme si lyž.bundy kúpili-tak to previažem šnúrkou a dám pod stromček symbolicky. Synovi sa kupovala celá výstroj pred mesiacom, takže som to nepreháňala. Nie preto, že už je pubertiak, ale aj keď bol malý- toto som nikdy doma nechcela- 100 darčekov cez celú obývačku . Nepovažujeme to za potrebné.
Ja osobne malo, darčeky max do 100€ a nič okolo toho neriesim. Žiadne špeciálne výzdoby a podobne veci.
Ohňostroj, chaty, hotely??? No, áno, slovenský štandard...
Ja nemunam vela klasika vecera jedlo tak ale jest treba vzdy.upeciem 2druhy suchych kolacov co deti chcu kazdy rok .Ozdoby nekupujem kazdy rok mam 10 rokov tie iste. S chlapom si darceky nekuoujeme. Minuly rok sme kupili pracku to by som musela kupit tak ci tak. Detom len drobnosti nejake. Tento rok dostanu tlaciaren to bude darcek pre vsetkych. A este jednu malickost. V zime nechodime nikde nemam rada zimu. Maximalne na klzisko cez prazdniny. Este rozmyslam ze tohro roku zaplatim zalohu na letnu dovolenku . Este som takto nekupovala dopredu pri dvoch detoch sa toho bojim oolrok kupovat dopredu. Syn ma este narodeniny pred vianocami dcerka po vianociach.
Koľko si môžem dovoliť. Zásada je, že nie do mínusu a nikdy sa nezadlzovat. Nikdy nič na splátky a pod. Aj keď som zarábala výrazne menej, ako teraz.
neriesim sumu chcem aby darceky potesili, na chatu nejdeme, ohnostroj odmietam, medzi sviatkami pracujem
darceky mam nakupene este nejake cakam co pridu stromcek sme kupili v ikea kolace neobjednavam
Nemam to spocitane, trhom sa vyhybam, je tam masa ludi - tlacenice neznasam, vianocne pecenie tam ide aj 100 (trubicky, oblubene druhy kolacikov a vianocny baileys) dalej mikulas cca 30€ na dve deti, vianocna vecera max 50€ - 4 dospeli dve deti, chatu mame nasu, takze ak bude sneh budeme tam cele sviatky, tam urcite nejake jedla von - ale vsade je strasna drazoba za obed na liptove pre 4roch padne 50-60€, to sa snazime minimalne. Darceky pre deti okolo 100€ x 2, ale to kupujem priebezne cez rok a zvycajne v zlave. My s muzom si dame vacsinou drobnost.
Netuším nerátam to. Darčeky a stromček sú najvyššia položka. Veľa sa minie na vianočné gastro, to chodíme každý rok, koláčiky,... Ale v podstate počas celého roka je niečo. Keď je lepšie počasie, viac chodíme na výlety, v lete viac na zmrzlinu, posedenie pri dobrom jedle niekde na terase, dovolenky.
Takže 'zbytočné' výdavky sú v podstate vždy. Radosť si človek v živote robí, aby ten život žil a tešil ho.
Rozumné je míňať toľko, koľko si môžem dovoliť.
Ja nekupujem darčeky nazar ale postupne,takže to nemám vôbec spočítané.
Najviac sa minie na jedlo.
4 členná rodina, 2 menšie deti, počítam okolo 500 eur aj viac. Na darčeky, výzdobu, vianočné jedlo.
ochotná by som bola 10 000, len či to finančná stránka dovolí....