Koľko konzerv mám dať 6 dospelým mačkám?

guesmin
16. mar 2022

Ahojte. Vplyvom neplanovanych udalosti som dopadla ako krmič 6 dospelych maciek,+ obcas sa zastavi este jedna bonusova :D . Su to macky/kocure, ktore som si uz postupne udomacnila na dotyk, pohladkanie, cakaju ma nech im dam jedlo. Vaham vsak, ci im davam primerane zradla. Kupujem obycajne velke konzervy pre psa (1250 g) a tie som im davala jednu konzervu denne (zvycajne na dva krat)- kto pozna , vie ze stvrtina z toho je pri tychto lacnych konzervach iba šťava, zvysok "maso". Vzdy vsetko okamzite zozeru , nikdy si nic nenechaju v miske, par sekund po krmeni vsetko prec. Na druhej strane nepride mi to malo zradla. Kolko z tej konzervy by ste im davali? myslite ze mam ubrat a su len pazrave? alebo je to malo stravy? :D

zalka
16. mar 2022

@guesmin ja len , že psie by si im nemala dávať, ako i u mna mačky požerú psiu konzervu ... ale nie denne, radšej im kúp mačacie granule.
V obchode mi povedali, vraj psie konzervy aj granule niečo neobsahujú či čosi také, a mačkám sa preto poškodzuje zrak, ak žerú psie žrádlo.

0silvia0
16. mar 2022

@guesmin ake su to konzervy? 6tim vyhladovenym mackam zijucim vonku je to malo, maju spotrebu energie na zohriatie sa v tejto zime. Preco nekupis radsej macacie granule a macacie konzervy?

guesmin
autor
16. mar 2022

@0silvia0 granule som skusala rozne druhy, akosi im to nejde dole krkom. Za tymi konzervami sa idu potrhat, granule sa im nechce chrumat :D

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
16. mar 2022

@guesmin mozes tie granule aj namocit aby im lepsie isli dolu krkom. Ja mam divne macky, nase len granule zeru.
A ako si sa k tym mackam dostala vlastne?

guesmin
autor
16. mar 2022

inac dodam este, ze som skusala aj experiment davat im toho viac , raz takmer 2 konzervy za den. Tiez som nedosiahla to, aby si nieco v miske nechali na neskor, proste vsetko zozeru do minuty :D .. Potom som neskor nasla aj vyvratenu konzervu tak som dosla k tomu ze dve uz su privela . :D

zalka
16. mar 2022

@guesmin hm... hej ak nie sú naučené na granule tak moc nechcú, ale ak sú hladné zožerú aj tie. Ja poviem naj idú myši chytať. Ak dostanú len pár dní len granule, max. pokvapkané lososovým olejom, tak si zvyknú a budú ich žrať.
Vidím na našich, jedna mačka žere aj granule a s chuťou, druhá chce len kapsičky konzervy .. tej častejšie poviem, naj ide myši chytať.

Hlad ich prinúti aj tie granule požívať, bude to pre nich lepšie. Alebo kúp v mäsne dáke vnútornosti, plúca, slezina, obličky, pečeň ( ja kupujem ak je v akcii ) a navarím ale i s trochou ryže a idú sa pozabíjať za tým.

zitaje
16. mar 2022

Ja dávam dvom kocúrom ráno jednu mačaciu konzervu (asi 300g?) a večer granule (tie im moc nechutia, ale beriem to tak, že keď sú hladné, zožerú, alebo nech si chytia myši). Sú to výlučne vonkajšie dedinské mačky.

guesmin
autor
16. mar 2022

@0silvia0 kupili sme si pozemok od neprisposobivych, ti sa odstahovali a ich dive macky nam ostali . Ale uz su za polroka pekne udomacnene, aj k cudzim sa uz tulia a okolo nas domacich chodia ako strazne psy :D 🙂 najprv iba sicali a tajne chodili zrat, pri pohladkani smrt v ociach

0silvia0
16. mar 2022

@guesmin ja osobne by som dala konzervu aj granule. Ked nebude konzerva, nech zeru granule.
Ale blizi sa jar, aby ste o chvili nemali miesto 6 maciek 20....
Ale ja osobne by som ich ucila na granule, mas to jednoduchsie ako vlacit konzervy.

guesmin
autor
16. mar 2022

@0silvia0 dakujem asi to tak zacnem robit. Na tie granule by som ich chcela naucit, nech nemaju iba jeden druh stravy..obcas donesiem aj zvysky z varenia, ale nemavame toho vela.

diamond007
16. mar 2022

@guesmin naša má granule v miske stále a občas jej hodíme buď maso z odrezkov pri varení alebo kapsicku. Nie denne.

aandrea9
16. mar 2022

@guesmin podľa tohto sa jednej ujde cca 200g konzervy. Podľa mňa je to dostatočné množstvo. Možno si chytia aj dajakú myšku niekde 🤔 aj psia konzerva je lepšia ako prázdny žalúdok. A hlavne ich daj prosím sterilizovať a kastrovať ak nie sú 🙏 a vďaka, že sa o ne staráš 🙂

0silvia0
16. mar 2022

@guesmin daj ten rosol co je v konzerve na granule, premiesaj, bude im to viac chutit a casom si snad zvyknu. Ale co s nimi budes robit, ked zacnu rodit? To by chcelo nejako riesit, ale zas platit tolkym mackam kastracie🤷‍♀️ skus oslovit nejake oz, utulok, ci ti s tym nevedia pomoct.

jjanulienka
16. mar 2022

Ja len, že som čítala, že koľko konzerv by si mala dať 6tim mamičkám 😅😅😅🤦‍♀️Tak som rozmýšľala, že prečo zrovna konzervy im ideš dávať😅🤦‍♀️

guesmin
autor
16. mar 2022

@0silvia0 macka bola povodne iba jedna, tu som na jesen hned nechala vykastrovat. Druha macka co sa cez zimu prikmotrila do poctu vlastne patri susedovi - pride sa najest a odide k nim do dvora . Pevne verim ze je vykastrovana :D zvysok mame kocure.

sense
16. mar 2022

Ono záleží aj od váhy mačky.... Naša nemá ani 3 kg tak ma na den 60-80g granúl, ak má konzervu tak cca 20-25g aj to nie denne. Keď ma konzervu menej pije, menej močí , keď ma ale granule keďže je to suché pije viac vody. Môžte skúšať im pri granulavh nechať misku s vodou alebo macat granule do vody

Ono ak im nedáš konzervu naučia sa aj na granule, alebo pôjdu loviť...

perasperaadastra
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simonaaa1
16. mar 2022

nečítala som celú diskusiu, ale ujali sme sa 7 mačiat k našim 2 kocúrom (už nám zostali len 3😢) takže mám nejakú skúsenosť. V podstate to zhrniem, mačka a pes majú torchu odlišné potreby, napr. mačka potrebuje tučnejšie granulky ako pes. Tie blafy, čo sa dajú kúpiť v obchodoch (Felix,Whiskas) , je skôr jedlo pre sliepky 🙂,taký mačací "fast food", často majú len 4% mäsa a vedľajších mäsových produktov (čiže to môže byť kde čo, napr. kože, vnútornosti, pazúre atď, čo samo o sebe keď sa pridá k mäsu je OK) a obsahuje aj obilniny, ktoré mačka nevie stráviť. Granule ala Friskies, Tesco atď je to vlastne to isté. Takže treba spraviť kompromis, kúpiť lacnejšie čo to kvalitné. Osvedčila sa nám Smila (granule aj konzervy), Feringa, dajú sa kúpiť veľké balenia 400 aj 800g a napr. na Smile je dená dávka pre dospelú do 5 kg množstvo 250-300g krmiva. Do toho treba prirátať aj granulky. Každá značka má inú výživovú tabuľku, takže treba čítať info na obale. Nedá sa to zovšeobesniť, ale tá 800g by mohla na 1 kŕmenie stačiť pre 6 kocúrikov. A najlepšie, čo môžete dať, sú odrezky z mäsa- najviac kuracie, hovädzie, nemajú moc radi bravčové. A nevarené, klasicky surové. Jeden kocúrik je iba mäso+granulky. A je zdravý. A nebojte sa, že nebudú chytať myšky, Mačky nechytajú od hladu, ale pre zábavu, napr. náš kocúrik vidím, že chytil myš, zjedol a vzápätí príde domov-dovnútra a vypýta si ešte kapsičku a zje 1-1,5-2 a za chvíľu príde s ďalšou sa pochváliť. Hodne spravia gény, záleží, akú mali mamu a či im lovila myšky napr. tie naše mačatá (už majú cca 1,5 roka) lovia nielen myšky, ale aj hady (neviem, či aj jedia). A teda prihováram sa za kastráciu, ale keď u nás jedna stojí cca 40€ a neviem, ale útulky sami nemajú peniaze nazvyš, tak to bude skôr vo vašej réžii. My sme nestihli dať do zimy kocúrikov a prišli sme o nich asi vďaka tomu, že nám v januári zblbli a išli na túlačku za mačkami. Nebudú sa toľko túlať, neochorejú tak ľahko. Jedna mačka z mačiat mala mačiatka už v 7 mesiacoch, čo ma prekvapilo, tak išli rýchlo aj ostatné (a tie mali v podstate interupciu). A zabudla som, nechcem robiť reklamu, ale na zoohite majú asi naj cenu a väčšie balenia. Inak je tam viac značiek, čo sú dobré, ale aj drahšie.

0silvia0
16. mar 2022

@simonaaa1 ja napriklad konzervy nekupujem, nase macky to nezeru, kupujem len granule, ale kvalitnejsie. Ake granule kupujes? Ja teraz Brit pre sterilizovane macky, tiez na zoohit. Jedna macka zerie aj surove maso, druha vobec. A to su macky z ulice.

simonaaa1
16. mar 2022

@0silvia0 ja Smilu, Feringu, Crave, Perfect Fit, Purizon, Wild freedom, ale na zmenu som kúpila aj z Lidlu, majú celkom fajn zloženie, ale to tak na spestrenie (ten fast food trošku). Inak tie konzervy nám tiež jeden kocúrik nechce (iba rybacie), tak jemu kupujeme kapsičky (bohužiaľ si zvykol na Felix, lebo som ešte nevedela, že to je taký blaf), ale dá si aj z inej, treba skúšať, ale u nás to má kto "doraziť" 🙂 Lenže dá si aj tie myšky spomínané, kvalitné granulky, teraz kuracie mäso, tak má stravu vyváženú. Inak je to dosť o testovaní, čo mu zachutí, lebo je vyberavý. Keby som mu skúsila dať 2 značky konzerv a neutrafila, tiež je iba na granulkách. Inak granule aj keď kvalitné moc vyvážená strava nie je, mačka potrebuje hlavne vlhkú stravu- mäso (barf) a potom nejakú kapsičku/konzervu. Ale sú to potvory vyberavé 🐱

abbey1
16. mar 2022

@guesmin Kúp im kvalitné granule. Keď budú hladné, zjedia ich. Konzervu našim vôbec nedávam. Máloktoré sú kvalitné, tam je cena vysoká a pri takom počte mačiek sa nedoplatíš, plus nie každá mačka konzervy toleruje.

travelllerka
17. mar 2022

Ja by som dala dala granule a na jednu macku jednu kapsicku denne, prepocitaj si to kľudne na konzervy, koľko gramov to asi je. Ja krmim kocúra čo žije vonku a teda nie je to žiadny červík :D keď budú ozaj hladné, zožerú aj granule, prípadne si nájdu niekde iný zdroj potravy. Ja som kúpila granule ontario, tie kocúrovi chutili.

0silvia0
17. mar 2022

@simonaaa1 jedna macka zerie surove maso a obcas aj nejaku konzervu, druha neda do ust okrem granul absolutne nic. Mozes jej dat pred nufak sunku, maso, rybu, konzervu, tasticku. A to sme mali doma za tie roky vselico. Onucha a odide, ani neochutna. Je to divne, na to, ze zila kedysi na ulici odmieta vsetko.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
akvi
17. mar 2022

@guesmin ta konzerva psia je tak pre 5 maciek na deň. Nie je to bohvieaka strava pre ne, ale zase, lepšie ako nič. Ak ich chceš naučiť na granule, potrebuju k tomu vodu, aj preto ich nechcu, lebo teraz ked je zima, tak voda je často zamrznutá a oni to dobre vedia, preto nebudú žrať suché. My máme dve mačky, každá má rada to svoje, ale surové mäso žiadna neodmietne a z neho sa aj najviac nazeru. V podstate to aj finančne vychádza lepšie, ako konzervy a kapsicky. Ja psa kŕmim barfom, čiže kupujem surové mäso, v takých kockách zmrazených, je pomleté a balené po 250g a z toho dávam aj mačkám. A to im stačí obom tych 250 g mäsa na deň, lebo je to čisté mäso.

akvi
17. mar 2022

@stvura 30-60g je veľmi veľmi málo, to tak mačiatko možno, nie vonkajšia mačka. Na konzerve je davkovanie tych 250-300g pre dospelú macku na deň. Možno na kvalitnejšej je to menej, ale autorka kupuje psie konzervy, tam je minimum mäsa.

0silvia0
17. mar 2022

@akvi kde kupuješ to zmrazené mäso?

lia09
17. mar 2022

@akvi ja som tiez pozerala ci dobre vidim. 30-60g? Ved to je strasne malo. Nas ma rano aj vecer kapsicku, cize dokopy 200g plus granule ma stale k dispozicii a to vyzera ako z koncentraku,vpadnute brucho ma akoby sme ho nekrmili.

lia09
17. mar 2022

Velmi dobre su konzervy aj kapsicky z dm. Tato ma 400g a stoji 65centov!!!! Nas to ma na 3krat