Koľko kníh majú v rámci povinného čítania vaši 4.táci?

mamina456
4. nov 2019

ahojte dievčence.. prosím vás.. koľko kníh majú za rok ako povinné čítanie žiaci 4 triedy ZŠ?
Ďakujem

veronikaszabova
4. nov 2019

@mamina456 syn je 4tak. Maju 1 a aj tu citaju postupne v skole. Cize doma necita.

stanulienkat
4. nov 2019

@veronikaszabova fuuha,sa mi zda neuveritelne malo. My sme volakedy povinne(aj nepovinne) citali ovela viac.

ukulela
4. nov 2019

podľa mňa to do veľkej miery závisí aj od učiteľky. Ja by som detskom dávala minimalne jednu knihu za mesiac.

veronikaszabova
4. nov 2019

@stanulienkat zalezi od ucitelky. U nas maju 1 🙂

tortelinka
4. nov 2019

syn je druhák, jednu za mesiac

behulka
4. nov 2019

Povinne nemajú žiadnu.

madono
4. nov 2019

Môj je druhák. Majú tzv. denné čítanie. Každý deň si do slovníčka zapisujú koľko strán prečítali, potom to hlásia p. učiteľke a ona nakonci mesiaca vyhodnotí najlepšieho. Nikto nechce nahlásiť nula prečítaných strán, tak vždy aspoň jednu-dve prečíta, ideálne 5 a viac.

79viktoria79
4. nov 2019

@madono u nas maju pocet knih,vacsina neprecita nic,ale mamicka napise aspon 1 aby dieta nezaostavalo,ako to dokazat kolko stran kto precita,ked uz rodicom sa neda veriť?

edith34
4. nov 2019

4 az 5 knih na cely rok

berenika39
4. nov 2019

10 za rok. Každý měsíc jednu. A jsem za to ráda. Začali s tím ve čtvrté třídě, v páté je to stejné. Mají čtenářský deník, na konci měsíce napíší výstup - A4 o knížce, obsah, co je na ní zaujalo, proč, nakreslit obrázek na téma knížky. Je fajn, když děti čtou, umí pak i psát🙂

felycity
4. nov 2019

Min 4 knihy za rok podla vlastneho vyberu.

pribinak
4. nov 2019

Syn je štvrták, maju 3-4 knihy za polrok podla počtu strán. Ak je hrubšia, stačia 3. Decka si knihy vyberajú same, donesú ucitelke len ukazat na schválenie.
Niektore deti prečítajú aj 10 hovori syn, niektore ledva 3.

madono
4. nov 2019

@79viktoria79 ako rodičia plne podporujeme učiteľku, ktorá deťom vysvetlila, že nečítajú preto aby potešili ju alebo rodičov, ale čítajú kvôli sebe, aby sa zlepšili v čítaní, aby sa niečo dozvedeli, rozšírili slovnú zásobu atď. Neviem si ani predstaviť, že by som syna navádzala klamať vlastnú učiteľku.

pribinak
4. nov 2019

Uvitelka vidi ktore deti pravidelne čítajú a ktore nie. Niektore deti maju slabú slovnú zásobu, nizku predstavivosť, nevedia tvoriť rozvite vety, .... nerozumejú abstraktným pojmom, cudzím slovám
Mama je ucitelka, vedela kde sa deti vedu k čítaniu a kde nie.

madono
4. nov 2019

@pribinak toto isté tvrdí aj naša učiteľka

patka06
4. nov 2019

naši povinné čítanie nemali vôbec
Teraz je siedmačka a prvýkrát majú prečítať a porozprávať o knihe

tosomja
4. nov 2019

3rocnik - maju zriadene citatelske denniky, kde si zapisuju obsah. Nahlasia ucitelovi aku knihu citaju a on potom ohodnoti. Je to dobre. Lebo okrem citania musia aj vediet opisat dej. 😉 ja som to nenavidela, dcera cita rada. Precita tak dve knihy za mesiac. Citame po veceroch.

katulienkax
4. nov 2019

Co si ja pamätám za svojich čias tak povinne čítanie bolo jak za trest skoro nik to nečítal obsahy sa zháňali jeden od druhého ako šlo. Su skor výnimočne deti ktore tak čítajú neviem si predstavit 10 kníh za rok. Až na gympli ucka pochopila ze povinne nás citat nedonuti tak vymyslela ze každý prečíta jednu a poriadne spracuje obsah🙂

katulienkax
4. nov 2019

@pribinak a co ju mam priviazat aby čítala?

katulienkax
4. nov 2019

@pribinak aj moja mama bola ucitelka a tiez necitala 🙂 nie každý je na čítanie. A nezrúti sa svet. Ano voľakedy sa čítalo viac nebolo TV .

ukulela
4. nov 2019

@katulienkax ja som citala rada. ozaj rada. a zalezi, ako vedies deti, uz moj 5 rocny ma rad knihy, a citat budeme - najprv spolu a potom ho budem motivovat. neter cita o sto sest je osmacka, precitala celu kniznicu. zalezi, ako deti vedies, ale knihy im mozu iba pomoct. minimalne v slovnej zasobe a vyjadrovani. a abstraktnom mysleni, nehovoriac o citani s porozumenim. to dnesnym deckam velmi chyba.

patka06
4. nov 2019

Voľakedy povinné čítanie vysielala televízia ako filmy, inscenácie a seriály

79viktoria79
4. nov 2019

@madono to ani ja,a je to na tých detoch vidieť, ktoré nečítajú,alebo podvádzajú

maminuska
4. nov 2019

Moja dcéra štvrtáčka má 3 knihy za pol roka , to vyžaduje učiteľka a ja som tomu nesmierne rada. Potom ju odprezentujú a za to dostávajú jednotku ktorá má váhu , ktorú si určia sami deti .

janage
5. nov 2019

@mamina456 moja je druhacka a o povinnom citani zatial ani tuk. Ale ja coby vasnivy citatel som deti od mala viedla ku k kniham. A u nej nastal zlom teraz ked som doniesla domov knihu od G. Futovej Keby som bola bosorka. Od vtedy cita takmer kazdy den aspon chvilku pred spanim. Lebo chce a bavi ju to. Futovu alebo o vilach, zvieratkach, balerine. Velkym vzorom je jej aj starsia sestra v tomto. Tesim sa.

pribinak
5. nov 2019

@katulienkax nie, co tak sadnúť si spolu s nou a citat si spolu. Deti ktore vidis citat rodicov a maju v nich vzor, čítajú viac ako tie, ktorých rodicia ani nevedia ako kniha vyzera
To ju privazujes k umyvadlu, aby si umyla zuby? Al

pribinak
5. nov 2019

@katulienkax svet sa nezrúti ani pre dôležitejšie veci co sa nerobia ci robia. Fakt úchvatný argument do diskusie 🤦🏻‍♀️

nelca84
5. nov 2019

Synova učiteľka viedla deti k čítaniu od prvej triedy, už po pár mesiacoch v škole boli v knižnici pasovaní za čitateľov a každý mesiac s nimi chodila vymieňať si do tejto knižnice knižky. Od druhej triedy mali povinné čítanie podľa vlastného výberu, tuším 5 kníh ročne a z toho spraviť krátky zápis o obsahu, hlavnej postave, čo sa v knihe páčilo/nepáčilo. Syn prečítal koľko bolo treba, ale veľmi ho to nebralo, vždy bol skôr akčnejší, technickejší typ než sedieť s knižkou... no ale učiteľka sa snažila a tak prečítal aspoň niečo. Na druhom stupni zatiaľ nemali povinné čítanie.

behulka
5. nov 2019

Ja si myslím, že oooomnoho väčší vplyv než povinné čítanie máme my, dospeláci. Detváky nás pozorujú, ak čítajú rodičia, je veľká šanca, že budú aj deti.
Povinné čítanie nie som presvedčená že zabezpečí deťom lásku ku knihám.
Ani umývanie zubov ( ak sa nerobí dobre) nezabezpečí automaticky zdravé zuby