Koľko eur potrebujem na prerábku starého domu?

zuzka_puska
23. feb 2015

baby, prosím vás o radu- teda tie, ktoré ste kúpili starý dom, a prerábali ste.... máme vyhliadnutý domček, starý, 80ročný v pôvodnom stave. Má 2 poschodia, plus podkrovie- ale všetko pôvodný stav no..... Chcela by som aspoň približne vedieť, v eurách, akú sumu asi budeme potrebovať..... myslíte, že 20 tisíc eur bude stačiť???? Či? treba vymeniť strechu, radiatory,podlahy,okná,steny,linku,no všetko všetko, ako ten dom pred 80 rokmi postavili,tak tam stál, vôbec nič neprerábali, nemenili- bývala tam babka s dedkom, tak viete ako. Teraz zomreli a vnúčatá to chcú predať. ďakujem za každú radu

katarinamarkova
23. feb 2015

@zuzka_puska @zuzka_puska ak je to uplne povodny stav, nic sa tam nerobilo ......takze, ak ho chcete uviest do obyvatelneho stavu, praobycajneho pohodlneho byvania bez luxusu.....tak sorry ale 20tis bude pramalo 🙂 priprav sa na to, ze do neho vrazite tak ako by ste stavali novy.......takze moj skromny odhad - ak viete odkial brat material a napr. manzel vie zohnat kamosov na prerabku, budete robit svojpomocne bez toho aby ste platili drahe firmy, na elektrinu, strechu, kurenie, podlahy, vodu atd atd atd.....
40 tis.? - mozno sa zmestite do tejto sumy.
v prip. ze si to nechate robit firmami a material nakupite draho, tak kludne este o dost viac.....

guinevre
23. feb 2015

@zuzka_puska 20 000 je podla mna urcite malo. Ked chcete naozaj komplet vsetko zrenovovat, zalezi od toho co tam konkretne chcete (podlahove atd.), a kolko m2 tam je. Nas zobytnovanie vyslo dba krat tolko ako sme mali naplanovane, lebo furt nieco nove vyskoci na co sme zabudli. Takze 40 000 je realnejsia suma ako 20 000.

zuzka_puska
autor
23. feb 2015

Dakujem 🙂 tych 20 tisic som len tak strelila kedze vobec netusim kolko to moze stat 🙂 takze okolo 40-50 tisic si myslite ze by mohlo stačiť? No, najradšej by som sla do bytu, ale co ja viem, aj byt treba prerobit...

liebling98
23. feb 2015

@zuzka_puska tiež sa prikláňam k názoru, že 20tis bude málo. Ak ho chcete kúpiť, pozrite si základy, či nevlhnú múry, či je dobrá statika domu. Strecha nová bude treba určite, okná, nová elektrina, kanalizácia, voda, kúrenie, dlážka, omietky, maľovka... Podľa toho, čo si písala je dom dosť veľký, takže tých 50tis by som rátala určite.

ichbinich
23. feb 2015

Ak je to stary dom, tak bude treba aj zateplenie, lebo budete kurit panubohu do okien... a potom ho samozrejme treba zariadit, aby ste aj mohli v nom byvat...
O sumach nemam sajnu, som rada, ze mame byt a ze sa nemusim stahovat... Ale tiez si myslim, ze do prerabky stareho domu treba minimalne tolko, ako keby ste stavali novy. A aj minimalne dvojnasobok nervov...
Po skusenostiach rodicov, znamych, kamosov, kolegov,... so stavbami a prerabkami domov som fakt rada, ze mame byt, kde vsetko funguje, a hotovo :-P
A nezabudaj, nikde sa tak cloveka nepokusaju od*bat ako pri stavbe a prerabke domu... Ci na Slovensku, v Nemecku alebo Rakusku 🙂

maznacik007
23. feb 2015

@zuzka_puska stary dom je ako kindervajco nikdy nevies co najdes... treba popisat viac...

nie je tam azbest v streche .. kedysi sa daval ak ano treba to vsetko dat prec a urobit strechu na kompletku .. to uz mas kludne 8 az 10 000 EUR /su tam vence statika... / podlaha ... odizovolovat vyliat nanovo natiahnut nove rozvody ... ako je riesena voda, kanalizacia elektrika ak vzduchom vsetko prerobit ... nove okna omietky .. podrezat zaizolovat ....

50 000 a tvrda svojpomoc .. ale moze to byt aj viac podla toho co sa objavi ... ja by som sla do toho len ak by som k nemu mala citovy vztah alebo bol za uplne nizku cenu

hradnapani
23. feb 2015

@zuzka_puska Zober si tam nejakeho stavebnika, ten ti hned povie, co bude treba robit a da ti odhadom sumy. Z mojej skusenosti ti mozem povedat, ze prerabat stary dom ta bude stat ovela viac ako postavit novy. My sme prerabali jednu nehnutelnost po starych rodicoch a rodina do nej vrazila uz minimalne 50 tisic, ak nie viac a stale to nekonci...

emily76
23. feb 2015

@zuzka_puska my sme prerabali stary dom, strechu davali novu plus obytne podkrovie robili, davali nove okna, dvere zateplovali, podlahy nove, schodisko, omietky, kupelnu, WC, rozvody.. proste zostali iba obvodove mury povodne... a kedze sa nedalo svojpomocne, vsetko cez firmy, takze nas to stalo cca 65000. Keby sme vedeli na zaciatku, co to bude stat, tak staviame novy... 😒 Jedina vyhoda je, ze to nemusis robit vsetko naraz... aj ked to je zase vyhodne v tom, ze mas vsetko naraz hotove a nemas bordel v chalupe kazde 2 roky...

tomas88
23. feb 2015

Tak záleží od toho, čo všetko tam chceš meniť... Ale 20 000 pri streche a všetkom ostatnom.... neviem.

miku1
23. feb 2015

@zuzka_puska Najlepšie bude si tam zobrať niekoho kto prerábky robí a urobí ti aspoň aký taký odhad. Problém je v tom, že pri takom starom dome ti môže vyskočiť toľko nepredvídaného, že za sumu jeho opravy by si postavila nový. Osobne si myslím, že pod 50 000 € sa ani nevojdete. Veď len taká strecha vyjde cca 10 000 € a kde sú všetky ostatné veci......Ak pôjdete do bytu, ako by si chcela, ten síce budeš asi prerábať tiež ale za podstatne menšie peniaze ako dom. Pretože prerábaš len "vnútro" a netreba ti riešiť vonkajšok.

tomas88
23. feb 2015

Jasné, najlepšie je vypýtať si cenovú ponuku. Tam budeš vidieť cca koľko to bude stáť.

maria1989
23. feb 2015

@zuzka_puska opýtaj sa na modrastrecha.sk, tam dostaneš relevantnejšie odpovede 🙂

zuzka_puska
autor
23. feb 2015

dakujem baby 🙂 ja by som rada stavat novy...len nemame pozemok....a kedze chceme byvat v nasom malom mestecku, v centre, a v dome, tak musime kupit starsi dom, a to teda neviem ci nam dovolia ho zburat, a stavat novy....uvidime 🙂 ale dakujem za odpovede, mozno sa nakoniec priklonim k domu na nejakom inom mieste, nie v centre mesta 🙂 ale na dedinu ist urcite nechcem, som mestske dievca 🙂

@maria1989 ani som nevedela,ze take cosi existuje,idem hned hladat 🙂 dakujem

kris121
24. feb 2015

ahoj aj ja sa pridam aj ked uz tu citam ze pozemok nemas. moja rada tiez znie novy dom stare ti zozere viac ako novy to je tak vzdy a este stary nikdy nieje presne ten vysnivany ktory si sama od zakladov navrhnes a prisposobis svojmu konfortu. suma 20 tisic je zalostne malo mozno na strechu a krov ti to staci. ja som stavala dva roky dozadu mam prizemny vysnivany domcek podla vlastnych predstav. dobre je trochu nadstandard stal ma doteraz 400 tisic a este nemam vsetko do detailov. povodny stav znaci v tvojom pripade omlatit vsetky steny zmenit rozvody kurenie vodu elektrinu to su velke polozky a aj pri najskromnejsom rieseni ti garantujem ze tych tu spomynanych 40 tisic ti stacit nebude.
ja by som byt tebou ak teda doncek ozaj chcete a mate obmedzeny rozpocet rieste to postupne. moji rodicia nikdy peniaze nemali ale postupne poriesili vsetko 🙂 opravit nevyhnutne zobytnit len prizemie a zvysok casom ved nemusis mat vsetko naraz no nie? radsej pomaly postupne aspon budete mat motivaciu tesit sa vzdy na nieco nove
drzim velmi palce viem co je mat vlastne pre to clovek spravi vela aj sa na 20 rokov uskromni ako ja ale potom... 👍 drzim palce

zuzka_puska
autor
24. feb 2015

@kris121 dakujem 🙂 ja stale nejako verim, ze manzela prehovorim a kupime bytik....nejaky pekny 3-4 izbovy.... u nas sa ceny hybu do 60 tisic....a prerabku by sme uz nejako dali 🙂 lebo fakt sa mi nechce dom, a kopec rokov prerabat....uvidime no 🙂 moju dilemu tato diskusia ciastocne zmensila-priklanam sa skor k bytu ako k domu, uz len spracovat manzela.... dakujem 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kris121
24. feb 2015

@zuzka_puska drzim palcoky

gabrish
12. mar 2016

Prosim vas poradte mi!!byvame s muzom a 2 malimi detmi na byte.platime hypoteku.muz je zivnostnik.chceli by sme si kupit potemok a stavat novy dom ale kedze uz mame na krku 1 hypoteku a byt...tak nehrozi aby nam banka dala dalsiu na novy dom,pozemok...som na materskej a muz je zivnostnik...tak rozmysla ze by sme si kupili stary dvojgeneracny dom lebo na byte nechceme byt s viacero dovodov...ten dom by stal cca 45 tis.euro! Aj s pozemkom..lebo len pozemky su tu okolo 15 tis.eur.a viac...a novy dom švagor postavil za vise 100 tis.eur.
.lenze tolko nam banka neda ...muz vravi ze prerabka toho stareho domu nas vyjde cca 20 tis.euro...takze dom 45,000+ 20,000 to by bolo 65 litrov...a mali by sme dom...vraj do roka by sa tam dalo byvat...citala som na nete ze stary dom si jeden par prerobil za MESIAC!!!za 18.000eur....aj fotky som videla...hotovy luxus a zo starej ruiny.....ja neviem no....zda sa mi to naivne!!!! Co myslite?ist do toho??deti maju 4 a 2 roky...byt je uz maly
..

emily76
12. mar 2016

@gabrish zalezi na tom, aky je dom stary a co vsetko na nom treba prerobit. Ale mesiac je podla mna nerealny....a 20000...zalezi, co budete robit. Nas len kupelna a wc stala pred 2 rokmi vyse 7 tisic a to sme nekupovali ziadne luxusne vybavenie. Zalezi aj na tom, co si viete urobit sami a co by vam robila nejaka firma.... Ak si pozries na nete cenniky stavieb na kluc, tak velky rozdiel medzi rekonstrukciou stareho a kupou noveho nemas...ak musis ten stary dom este aj kupovat. Navyse vas tam mozu cakat rozne "prekvapenia"...vlhke mury, zle zaklady, stare instalacie, strecha a krov v dezolatnom stave... My sme dom dostali a prerobili sme ho viac menej od zakladov..okna, dvere, omietky, podlahy, nove schodisko, nadstavili podkrovie, strecha, kupelna, wc, elektrika, voda, zateplili sme...povodne zostali len obvodove mury na prizemi....vrazili sme sem uz vyse 50 tisic...takze to len k tej cene...

emily76
12. mar 2016

Inak pozeram, ze presne toto som sem uz raz pisala...😄

kris121
12. mar 2016

@emily76 no ja som sa k tejto teme uz v minulosti vyjadrila a nazor ostava nezmeneny

emily76
12. mar 2016

@kris121 presne..my keby sme na zaciatku vedeli, kolko do toho vrazime, tak to zburame a postavime novy...no co uz teraz....😒

kris121
12. mar 2016

@emily76 zial je to tak a presne ako si vyssie pisala spravu pre @gabrish

ruza112
12. mar 2016

@zuzka_puska my sme niečo podobne robili fakt zaleži na tom ako to budete robiť svojpomocne alebo firma a služby su drahe nenormalne...ale myslim že na začiatok by tých 20aj stačilo nastahujete sa a postupne ked tak niečo ešte podokončujete a zalaéži aj na tom akí ste naroční...či ste skromnejši ludia alebo maš rada luxus...my sme prerabali v skromnosti už bývame len fasada je ešte potrebna ale nevadi da sa bývať aj bez nej ...takže na začiatok stači tých 20ale myslim že na všetko cez okna podlahy strechu stierky kupelne su neormalne drahe....kuchyna ani nehovorim ale všetko myslim sa da postupne ak si trpezliva a nenaročna....

kris121
12. mar 2016

@gabrish v prvom rade suma 45tisic je malo nato ako pises ze len pozemok stoji cca 15tisic a viac to znamena ze hodnota samotneho domu je 30tisic s coho vyplyva ze stav resp skrye zavady v nom a nasledne opravy investicie sa vysplhaju do vysin
asi by som v prvom rade najala odbornika na statiku a odhalovanie zavad nech sa vam nato pozrie odbornik nech skusi spravit rozpocet a dovtedy s kupov pockajte

ruza112
12. mar 2016

@zuzka_puska ano ale dom je dom chapem že prace dosť my sme tak robili ale nemenila by som za byt...kavičku si dať na teraske deti vlastne ihrisko nemenila by som za byt nikdy aj ked sme sa narobili

gabrish
12. mar 2016

Tak predavaju u nas zasa dalsi...zajtra ideme kuknut..za 40 tis.euro...komplet nova strecha,veniec ci co🙂velky pozemok...stierky nove ,vo vnutry podlahy,okna,omalovane...uz len dorobit kupelku...elektika je aj radiatory...no neviem...za 40 tis.eur uz pomaly hotovy na byvanie...a veeelky pozemok...ci to zdedili a prerabali a potom sa rozisli...hm.
.neviem....lebo sa predavaju len pozemky za 20 tis.eur..a hned vedla stara chajda na spadnutie za45 tis.eur...neviem

gabrish
13. mar 2016

Hmmm...pivnica plna vody...dom pri potoku...vraj spodna voda...od hronu...mury vlhke...asi skor nie ako ano...bojime sa ze to navlhne a bude plesniviet...pozemky na predaj zasa len pri rieke...ach jaaaj...vsade spodna voda...

emily76
14. mar 2016

@gabrish tak to urcite nekupovat.... ak je tam spodna voda, tak to bude vlhnut stale... navyse, ak je to pri rieke, je tam vzdy riziko vytopenia... ak su vlhke mury, museli by ste to podrezat alebo chemicky osetrit, ale na to vam na prerabku 20000 nebude stacit ani nahodou.

martinxxx
Odpoveď bola odstránená
Zobraz