Koľko detí je v dnešnej dobe uživiteľných z priemerného platu?

zajkula62
30. júl 2017

Ahojte. 🙂
Zaujímal by ma názor žien ktoré majú jedno, dva ale i viac detí. Koľko je podľa Vás v dnešnej dobe "dosť" deti na to aby ich rodičia uzivili? Koľko v priemere "stoji" jedno dieťa peňazí mesačne? Trúfli by ste si napr na tri deti pri plate manžela cca 1300€ v hrubom, alebo radšej nie?
+ z ekologického hľadiska ste za viac alebo menej deti?

ragulca
30. júl 2017

@zajkula62 no tak to som zvedavá čo za odpovede sa ti tu nazbieraju, pretože to je tak relatívna otázka, ako je výpočet relativity ježka 😂. A čo má s tým ekologické hľadisko,tak to už fakt neviem...

janickacrazy
30. júl 2017

@zajkula62 No je to veľmi ťažko povedať, koľko stojí jedno dieťa. Lebo niektorá mamička kojí dlho, čiže má ušetrené za mlieko, iná kojiť nemože, tak musí kupovať. Ak je dieťa napr. alergické na mlieko, tak musí kupovať drahšie mlieko. Všeobecne malé dieťa stojí oveľa menej ako vačšie dieťa. My máme 3 deti, najstarší má 17 rokov a ten ma stojí len cestovné do školy a obedy v škole 120eur mesačne a to ešte nejedol doma nič a nekúpila som mu nič na oblečenie a obutie. Z toho platu, čo si napísala podľa mna 2 deti určite dáte. Dieťa nepotrebuje všetko nové, hlavne ked je malé, kočík, postieľka z druhej ruky sa dá kúpiť za pár eur.

deti95060810
30. júl 2017

závisí to všetko od tvojich nárokov...

lilyianka
30. júl 2017

@zajkula62 co znamena to ekologicke hladisko??
Zavisi to od rodiny a narokov...niekto zarobi aj 5tisic mesacne a je mu malo a niekto ma tisic eur a v pohode zvladaju aj s 2 ci viac detmi...
Ja sa k tomu vyjadrit nemozem,pretoze deti este nemame,ale urcite by sme chceli aspon 2 (budeme radi ked sa aj to 1 podari 🤗l)

deti95060810
30. júl 2017

@janickacrazy my máme 3 dievčatá po sebe a kúpim jednej a donosia všetky....niekedy aj to je výhoda....

siska53
30. júl 2017

@zajkula62
Ja by som si trufla,muz nie..
Mna brzdi skor nas vek a troslu problemy zdravotne,takze dmy ostaneme tak ako sme..

To je ale skor vec narokov v rodine..niekto radsej malo deti (jedno-dve) a tym dopraje zazitky v podobe viac dovoleniek,mozno viac "luxusu".. Ini radsej skromnejsie a viac deti.
Z hladiska ekologie je to jedno niekedy ta rodina s viac detmi,je ekologickejsia ako rodina s jednym dietatom..
Mne sa osobne pacia viacpocetne rodiny - 3 deti a viac.myslim slusne zijuce,co sa snazia vychovavat z deti plnohodnotnych obcanov.

janickacrazy
30. júl 2017

@deti95060810 My mame 3 chlapcov, takže oblečenie aj hračky tiež "recyklujeme", len medzi prvým a druhým je 11 rokov, takže nedá sa všetko skladovať tak dlho.

sisaka
30. júl 2017

@zajkula62 u nás v Kanade "stojí" vychovať jedno dieťa do veku 18 rokov okolo $ 250 000, čiže 2 deti pól milióna, do toho nie je samozrejme zahrnuté postsekundarne vzdelávanie. My sme ostali pri 2 deťoch, 3 by sme dali, ale asi by sme museli niekde priškrtiť i keď našťastie som nikdy nemusela prerátavať, koľko ma to stojí mesačne, keďže niektoré položky je dosť ťažko vyčísliť.
Z ekologického hľadiska - zem je premnozena a lepšie by bolo nemať žiadne deti, žiaľ to praktizujú skôr vzdelaní a majetní, ktorých je zanedbatelna menšina, nevzdelanych a chudobných (naozaj chudobných) neodradí asi nič (teraz píšem o krajinách ako India a afrických, kde človeku až rozum zastáva, do akých podmienok rodia deti, nie "chudobných" vo vyspelom svete)

bosoriak
30. júl 2017

@zajkula62 Je dost rozdiel 1300 eur v Bratislave, v Hontianskych Nemcoch alebo v Hamburgu. Zalezi aj na tom, aky standard ako rodina vyzadujete, ake potreby mate, ake naroky mate na stravu, oblecenie, skoly, byvanie, zdravotnu starostlivost...

My zijeme v zahranici, mame 3 deti, taky bol plan, tak sa nam to podarilo. Ekologicke hladisko je jedna vec, emocionalne a ekonomicke hladisko vec druha. Mat deti v dnesnej dobe znamena aj cosi ako investiciu do buducna. Raz som niekde citala, ze jedinym spolahlivym zabezpecenim na dochodok je vychovat deti tak, aby boli schopne sa o rodicov v pripade krizy postarat. V case krachovania klasickych dochodkovych schem mi to pride ako celkom dobry napad.

Inak netusim, kolko nas mesacne stoja deti, nikdy mi to ani nenapadlo pocitat. Financne asi vela. Emocionalne davaju tolko naspat, ze sa to ani neoplati pocitat.

mrkvicka060
30. júl 2017

To je otazka 😀 uz len to, ze ak nemas zdedeny byt, ale napr. kupujes na hypoteku, tak v takom Lucenci mas trojizbak za 25-30tisic, v Bratislave okolo 100 tisic... takze uz len splatka hypo na vacsi byt, aby ste sa donho zmestili ta vyjde niekolkonasobne viac. Tak isto energie a celkovo tie naklady na byvanie. Ked chces odpoved na tuto otazku, ktora sa aj priblizuje realite, treba aspon napisat v akom meste, resp. okrese a nech sa vyjadria ludia odtial, ako su na tom. Co chces porovnavat? Londyn a Stropkov?

tortelinka
30. júl 2017

@zajkula62 nechápem to ekologické hľadisko😲

katarinapekna
30. júl 2017

Toto je dnes smiešny plat pre zivitela rodiny,s takým by som dieťa neplánovala,nanajvýš jedno,aj to iba ak by sa neplánovane prihodilo-v ramci hesla "mladosť-pochabost".

zajkula62
autor
30. júl 2017

@tortelinka Myslela som presne to co vystihla sisaka.
A mate pravdu je to dosť relatívne.. Viac menej som sa len dnes zamýšľala načo je niektorým ľuďom toľko deti keď ich nevedia ani len normálne zabezpečiť (tým myslím ze nemajú ani na jedlo ☹)

hettinka
30. júl 2017

Ťažká otázka. Tričko sa dá kúpiť za 5€ aj za 50€. Aké má kto nároky. My mame dve a finančne zo zvládame pri bežných platoch tak akurát, že deťom môžeme dovoliť istý nadštandard - značkové veci občas tiež, dovolenka v lete pri mori, v zime lyžovačka, krúžky, dobrá škola, zábava, aquaparky, výlety... Ak by sme mali tretie, zvládli by sme to tiež, ale museli by sme sa isto v niečom uskromnit.
Inak, mame veľké deti a raky strojček na zuby potrebuju obaja - 4000€ to postupne bude vraj stať.

katarinapekna
30. júl 2017

@zajkula62 lebo jedinou zábavou chudobných je sex

shmoulinka1
30. júl 2017

@mrkvicka060 3i v BA daleko nad 100tis., ak to nema byt okolo pentagonu 🙂

gretocka
30. júl 2017

@zajkula62 tak myslim, ze tu odpovede dostanes velmi rozne.... naozaj zavisi od nakladov ktore mate okrem deti - hlavne nakladny na byvanie a cestovanie. za seba ti poviem, my tri deti mame, vsetky tri su planovane a vytuzene - ziadne nahodne pocatia... najstarsi mladenec ma za sebou prvy rocnik zakl. skoly, stredna slecna je predskolacka a uz taham osmy rok na materskej momentalne s takmer dvojrocnym suhajkom. Tie, ktore dve a viac deti mame ti vsetky napiseme, ze sa to da a potom tu mas kategoriu zien, ktorym je asi aj 3000 mesacne malo.... takze odpovedat si to musia len ti dani rodicia, ktori o pocte svojich deti rozhoduju...

bluka2
30. júl 2017

@sisaka V tych krajinach co pises sa zas zastava rozum im, ze my si to mozeme dovolit a mame tak malo deti . vsetko je to uhol pohladu...

mrkvicka060
30. júl 2017

@shmoulinka1 asi tak... tu cenu som este znizila, aby sa tu niekto do mna nenavazal aka som narocna na byt, ked sa daju kupit aj pod 100... no daju...ale... 🙂

duun
31. júl 2017

Ekologicky - ak chcem, môžem zdravotne a môžem uživiť dieťa, potom by som asi nerozmýšľala "v globálnom meradle premnoženej Zeme". Keď si to obmedzíme na Slovensko, potom my "premnožnení" určite nie sme. Na to, aby sme mali na 1 dôchodok, potrebuješ priemerne 3,5 aktívneho človeka (reálne pracujúceho). Eurostat s prognózami - old age dependecy - počet ľudí nad 65 pripadajúcich na ľudí vo veku 15-64 rokov (potenciál pracujúcich). http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=t...
2015 - 100 pracujúcich a 19,7 seniorov
2020 - 100 pracujúcich a 24,4 seniorov
2060 - 100 pracujúcich a 59,4 seniorov... alebo inak, ak máte teraz 20-30 a viac, potom už niet detí, ktoré by vám na Slovensku (ak sa situácia razantne nezmení) zarobili na dôchodok = od štátu dostaneme možno "sociálne" 100€ mesačne ak budeme mať šťastie.

anatalia77
31. júl 2017

@duun toto je hrozná prognóza...

duun
31. júl 2017

@anatalia77 smutná realita. Ak si chcete viac prečítať o tom, ako dopadne 1. dôchodkový pilier, prosím: http://www.nbs.sk/sk/publikacie/biatec-odborny-... Je tam link na článok T. Kabinu. Otvára oči... a tento článok "našla" minulý rok tv M*** a urobila reportáž v tom ich štýle "hrôza, des!!" .. ale ďalej sa nič nedeje. Sociálka má deficit, všetky peniaze, ktoré jej posielate do 1. piliera sa obratom vyplácajú (a ešte chýbajú). A pretože vláda je vždy len na 4 roky a po nás potopa, tak potrebujú látať diery TERAZ. Tak posielajú (za desné prachy) srdceryvné listy o tom, ako treba vystúpiť z 2. piliera a ako prídete o peniaze. Jasné, 2. pilier nie je spása (najmä po tom, ako ho vláda oklieštila), ale všetko, čo do 1. piliera dávate ide kompletne celé hneď preč.. nič sa nešetrí, nič sa neukladá, nič (alebo takmer nič) z tých peňazí neuvidíte. Lebo je to priebežný systém, do ktorého nebude mať VÁM kto platiť, nie sú totiž deti.

duun
31. júl 2017

...a keď som sebecká... ak budem seniorovať raz v dome sociálnych služieb (alebo hocjako inak nazvanom podobnom zariadení), kde sú platby 400-800€ mesačne, potom by sa mi na to 4 deti poskladali, ale jedno.. zrejme nie. A viem, že to budem musieť nejak vymyslieť za tých 30 rokov :D

bosoriak
31. júl 2017

@zajkula62 Tak ja si zase myslim, ze rozhodnutie mat dieta (a kolko)/ nie vzdy podlieha racionalnej uvahe. A je vzdy rozhodnutim a nasledkom konania dvoch ludi. Do tohto procesu nas ostatnych nic nie je. Ulohou spolocnosti je vytvorit take prostredie, aby bolo toto rozhodnutie nasledkom aj nejakej uvahy. A je uplne jedno, kolko kto zaraba, co je pre niekoho malo, iny z tohovyzije a este aj usetri. Ako vravim, do toho nas nic. Problem to zacne byt, az ked deti naozaj nemaju zabezpecene ani len zakladne potreby.

bosoriak
31. júl 2017

@duun presne tak. Tie priebezne docialne schemy dochodkov su v dnesnom svete dlhovekych a malodetnych uplne nepouzitelne. Tych 100 eur je naozaj mozno aj optimisticke. Kto ma peniaze, investuje do nehnutelnosti, cennych papierov a pod. Kto nema, tomu viac deti dava aku-taku nadej, ze na dochodku nebude hladujuci bezdomovec. Doslova.

duun
31. júl 2017

@bosoriak Aký bezdomovec? Veď v 63 rokoch väčšina z nás práve splatí 30 ročné hypotéky :D :D :D a budeme mať cca 3-4 roky "slobody", aby sme si nasporili na staré kolená :D :D

katarinapekna
31. júl 2017

@duun s ttými deťmi to zbytočne prehanas....počet deti ti nič negarantuje....rovnako sa na teba môže vys*at tak jedno ako aj 8 deti

sisaka
31. júl 2017

@bosoriak viac menej s tebou súhlasím, až na tie deti, ktoré by mali byt zábezpekou našej staroby. Tak na to by som sa vôbec nespoliehala a už vonkoncom by som nemala deti koli takejto "zabezpeke" na starobu. Radšej budem mat teraz deti toľko, aby som si ten dôchodok mohla zaplatiť - napr. ja mám dôchodkové sporenie od zamestnávateľa, keby som sa doma starala o 4 deti, tak do prace určite nechodím, tým pádom na tento dôchodok môžem zabudnúť a samozrejme s menej detmi mame menej výdavkov, tým pádom môžeme viac odložiť a kúpiť nehnuteľnosti, ktoré nás budú živiť. Čo takto dopriať deťom mat deti, nie miesto toho živiť starých rodičov a nemôcť si dovoliť mat vlastne deti, to my príde dosť sebecké. Jedine, že človek ma veľké sny a už dieťa vidí ako neurochirurga v prestížnej americkej nemocnici, či hráča NHL .....

negymama
31. júl 2017

ako z platu 1300 hruby obaja rodicia dokopy mat 3 deti je tak naozaj na "uzivenie"...cize ostat pri zivote, mat co jest a nehladovat , mat aku taku strechu nad hlavou bud u rodicov alebo v lacnom regione maly bytik na hypoteku s pomerne malou splatkou do 250 eur max. proste mat len taky zakladny podstandart, ale este nebyt sockou... a to hovorim o nenarocnych zdravych detoch bez specialnych zdravotnych ci vychovnych potrieb a hendikepov. mozno lacne ojazdene auticko, lacne vyletiky a prechadzky v regione. Saty po kamaratkach a vo vypredajoch, , kazda skola v prirode, ci oprava auta hlava v smutku ako na to nasporit.

Ono nie je ani tak dolezite kolko stoji jednotlive dieta , to je velmi individualne podla veku a potrieb ...ako kolko ma rodina vydavkov celkove.

bosoriak
31. júl 2017

@sisaka nie nie, to si ma nepochopila. Vsade a vzdy pisem o krizovej situacii ked sa deti staraju o rodicov. Tym myslim napr. situaciu, aku zazili dochodcovia v mnohych krajinach sveta - totiz ze prisla zmena rezimu, vymenili sa peniaze a vsetky uspory boli prec. Takuto situaciu mam na mysli.

Pochopitelne, ze mame uspory, poistenia a nikdy by som nechcela zatazovat svoje deti opatrovnictvom o nevladnych rodicov. Ale AK pride k nejakej celosvetovej krize a skrachuju poistovne, banky a nehnutelnosti stratia hodnotu alebo ich stat rovno znarodni, potom je dobre vediet, ze ta snad vlastne deti nenechaju ako hladneho bezdomovca. Ja som totiz paranoidny pesimista a rada mavam osetrene vsetky aj tie uplne sialene scenare. 😀

Takze ak to niekto pochopil tak, ze deti treba mat vela a netreba sa starat co bude na dochodku, tak som to zle vyjadrila. Zijeme vo Svajciarsku, takze moznosti poisteni, zabezpeceni a investicii mame celkom vela, chvalabohu.