Koľko času vám zaberie starostlivosť o mačku?

margieamatusko
23. feb 2021

Žienky, ktoré máte mačku doma. Koľko času vám zaberie starostlivosť o mačku? Resp. aj s tým upratovaním. Syn chce strašne mačku, ja som aj za, len sa bojím, že je to pre mňa ďalšia starosť navyše. Ok s niečím pomôže aj on, ale zvyšok je na mne. Tak nech mám aspoň akú-taku predstavu. Ďakujem.

1xenia1
23. feb 2021

Tak o mačku nie je starostlivosť ozaj náročná. Vyčistiť wc, ak je dlhosrtá tak pravidelne česať, zabezpečiť kvalitnú stravu a veterinárnu starostlivosť. Doma sme mali mačku vždy, a celý deň takmer prespí.

kacena4
23. feb 2021

ahojko my mame macku 2-3r. jedine co my ako rodicia robime je 1x za tyzden vymenime podstielku v zachode (kupujeme vonave leskle neviem ako sa volaju, nie hrudkujuce) + vyberam kazdy den stolicu nech nesmrdi, ostatne robia deti krmenie + cesanie ak treba. aha a 2-3x do mesiaca ostrihame nechty nech tak neskriabe. to je vsetko. vrelo odporucam za mna lepsie ako pes, skrecok, zajac ci morca (mali sme doma uz vselico)

michaella24
23. feb 2021

Mačička je veľmi samostatný tvor a veľa záleží od jej povahy. Ráno a večer jej treba dať najesť, samozrejme, nie len granulky, ale aj nejakú kvalitnú konzervu s lepším obsahom mäsa. Treba jej pravidelne čistiť toaletu, po veľkej potrebe ideálne hneď. Odporúčam vám kúpiť krytý záchodík, nešíria sa z neho pachy. Mačičke sa treba aj venovať, hrať sa s ňou a keď si vyžiada, rada sa aj pritúli. Neviem, nikdy som z pohľadu času neriešila starostlivosť a to mám teda mačičiek dosť. Samozrejme, sú chlpy, s tým treba rátať, ale dá sa to minimalizovať pravidelným česaním. Treba ju tiež dať kastrovať, aby nebláznila. Ja o svojich mačičkách tiež niekedy ani neviem, celé dni spia, keď chcú, prídu sa pohladkať... A ešte je fajn zabezpečiť škrabadlo.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
margieamatusko
autor
23. feb 2021

@zazvorka87 bývame v byte.

andreatytler
23. feb 2021

@margieamatusko Kolko ma syn rockov?
My mame macku co chodi aj von ale spava v dome. Stara sa o nu len muz (je to jeho milacik).
Vycisti mu zachod 2x denne - 5-10 minut
Nasype granule 2x denne - 5 minut
Da mu vecernu a rannu maskrtu - 5-10 minut
Ked prsi alebo je mokro utrie mu laby pred tym ako vojde do domu - 1-2 minuty
Ide s nim k veterinarovi 1x do roka na ockovanie a v zime 1x domesiaca strihat pazury - jedna navsteva je tak 30 minut
Netreba sa s nim hrat vobec... ale kazda macka je ina.
Macka je skvele zvieratko pre uponahlanu maminku, ale nemusi byt skvele zvieratko pre dieta. Ak macka nebude chciet, syn sa k nej nebude moct ani priblizit. Skuste radsej macicku ako kocura, tie su pritulnejsie.

margieamatusko
autor
23. feb 2021

@michaella24 Ďakujem za odpoveď. Ešte som čítala, že im treba občas čistiť aj uši, prípadne oči... treba to často? Na to sa zrovna necítim ani ja, ani syn..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
margieamatusko
autor
23. feb 2021

@andreatytler Syn má osem. Je pripravený starať sa, ale u detí je to ešte všelijaké, takže rátam, že niekedy zabudne alebo nebude doma a zostane to na mne.. Rátam s tým, že mačky majú rôzne povahy, preto uvažujem aj nad adopciou možno aj trochu staršej mačičky, kde je už povaha viacmenej jasná.

mondolina
23. feb 2021

@zazvorka87
Tak potom máte asi zlú podstielku keď to tak smrdí.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikazuz
23. feb 2021

Ja mám doma mačky 3 ale teda bývam v dome a mačky majú tie mačacie dvierka, čiže chodia von-dnu ako sa im chce. So záchodom ja problém nemám, keďže ten vnútri odmietajú a chodia len von (inak ako už bolo písané raz za deň, trvá to 5 minút). Čiže moja starosť je dať im jesť 1-krát mäsko, granule majú nasypané stále v miske. A teda keď prší tak musím častejšie zmývať keď prídu zvonku. To je tak všetko 🙂 mačka je nenáročný tvor, ktorý sa buď rád pomazná ale zase ak nemá na človeka náladu tak ju treba nechať tak 🙂 Ja uši a oči nečistím, teda jedine keď som si privlastnila kocúra z dvora (bol nikoho), tak vtedy som mu dávala doporiadku uši, ale to je väčšinou problém vonkajších mačiek... Ak sa pre mačičku rozhodnte (nechcem teraz poúčať, len radiť) nedávajte jej žiadne mlieko (mačky majú z toho tráviace ťažkosti) ale zato mačka je mäsožravec čiže kludne surové mäso (okrem bravčového) - je to pre nich najvýživnejšia strava 🙂 Inak ja mám rada aj psov, bývame v dome, čiže aj by sme mohli mať.... ale teda mačka je naozaj menej náročná, aj keď ideme na dovolenku tak stačí keď niekto príde nachovať každý deň a vyčistí záchod, netreba extra spločnosť ako pre psíka 😉

0silvia0
23. feb 2021

@zazvorka87 mame macku z ulice, ktorej 💩 najprv riadne smrdelo. Ale casom ani necitim, kedy kadi, dostava kvalitne granule a surove maso plus kvalitnu podstielku s vonou. Cize zalezi aj od stravy a podstielky. Po konzervach a kapsickach 💩 smrdi

0silvia0
23. feb 2021

@nikazuz preco nie bravcove?

erickatt
23. feb 2021

@margieamatusko my macku mame 22 hodin denne prespi. Na wc chodi von, inak na byte raz za den vyhodit hovienka. Zrat ma nasypane stále. Odporúčam ti macku adoptovat, poznaju uz ich povahu, ci ju mojkacia ci menej. A teda nejake skrabadlo a hracky. Hracky my nemame pes ich žožral

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mondolina
23. feb 2021

@zazvorka87
Ja kupujem zverlit zelený a som s ním veľmi spokojná. Kupujem cez kato.sk, 10 kg x 4 a vydrží dlho.

0silvia0
23. feb 2021

@zazvorka87 granule ma nasypane nonstop. Kupujem aplaws, su drahsie, ale s vysokym podielom masa. Jedna macka zerie len granule a druha zerie aj premrazene kuracie maso. Podstielku kupujem biokats diamont care, ma prijemnu vonu a hrudkuje.
Ked ti tak tie macacie 💩 smrdia, vyskusaj zmenit.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
23. feb 2021

@anita1978 ano, viem ze niektore macky su pazrave, nase si len zobkaju ked idu okolo, nikdy nevyjedia celu misku. Vedia, ze granule tam maju stale, tak asi nemaju potrebu ich natrepat hned do bruch😁

andreatytler
23. feb 2021

@margieamatusko To je dobry plan si zobrat macicku z utulku. Tam mate velmi dobru sancu ze najdete kamaratku pre syna.
Ako 8 rocny to je dobry vek... a ano... jasne ze sa mu to casom zunuje... hlavne to cistenie zachoda. Ale ono to fakt nie je vela casu aj keby to ostalo na tebe.

michaella24
23. feb 2021

@margieamatusko nie, nečistím ušká ani oči. Pri niektorých plemenách je dobré pretrieť občas očká, myslím, že hlavne tie s múrom zrazené mačičky (sčapnutý ňufák) zvyknú mať také slzavé očká, no nie je to nič hrozné. inak sú to veľmi čistotné zvieratá a o svoju hygienu sa starajú samé. Mačičky sú super, a ak si vezmete z útulku, spravíte dobrú vec. Je tam veľa zlatíčok, ktoré potrebujú domov. Ja mám tiež niekoľko zachránencov z ulice a úžasné sledovať, ako sa zmenili k lepšiemu a sú šťastné ♥️ Ale určite si to dobre premyslite.

medeaa
23. feb 2021

@zazvorka87 to co je za nazor neucit macku na fajne konzervy? Co ma clovek domace zviera krmit hnusom, lebo je to lacne? Ked chce niekto setrit na domacom zvierati, nech ho radsej nema... Ja mam macky na byte ale problem so smradom nepoznam. Ale to bude zrejme aj tym, ze nesetrim na kvalitnom krmive.🤦🏻‍♀️

erickatt
23. feb 2021

nasa macka a to je cisto poulicna ani hoci co nezozete, kupujeme kvalitne granule pre kastrovane mačky, sem tam kapsucky, 3 - 4 x za tyzden surove maso. Teraz som doma varim stale, ked som v praci maso ma cez vikend.

erickatt
23. feb 2021

@margieamatusko cistit to treba denne,
@zazvorka87 jasne ze to smrdi po 2-3 dnoch... ja som aj rano aj vecer vyhodila 💩 kym chodila dnu

margieamatusko
autor
24. feb 2021

Oki baby, dakujem za odpovede😉. Nechce sa mi do toho, ale ked vidim ako mi syn priam rozkvitne pri kazdej macke, ako ich zboznuje...🐱 Macky mam rada aj ja, no bojim sa trocha tej starostlivosti a zodpovednosti. Ale tak podla toho, co pisete, by sme to mali zvladnut ...

0silvia0
24. feb 2021

@margieamatusko zvladnete, neboj. Macka prinesie do domu prijemnu atmosferu🐱

olivia1425
24. feb 2021

@margieamatusko ziadna starost
Hlavne netreba vstavat vencit 😁
Pomojkat, nakrmit
V nejakych intervaloch pocesat, ostrihat pazury, okupat(kazdy nech si to nastavi podla seba)
Raz denne vycistit wc
Veterinar podla.potreby 🤷‍♀️
Hlavne ked sa bude starat syn aspon na nauci zodpovednosti za zviera

lucia147852
24. feb 2021

Starostlivosť o macku ozaj neni náročná. Mali sme už všeličo ale tá mačka je zatiaľ najednoduchsia 🙈🙈🙈 ráno večer konzervu, nejakú kvalitnejšiu (Ontário, nuevo, applways), granule má stále, tiež applways. Tiež musí mat čerstvú vodu. Nie každý deň krmim konzervu. Dostáva aj mäso. Do záchodu používam asan lebo ho môžem hádzať do záchodu a nesmrdí mi to. Keď vidím že je to moc špinavé od mocu vymením celé. A ináč sa len spi vyvalena na gauči alebo sa hra. Ešte pekech s skrabadlo treba. Poprípade raz za čas ostrihať pazure