Kojenie a očkovanie na covid?

lylyjana
23. mar 2021

Ahojte, su tu nejake baby, ktore sa dali ockovat proti Covidu aj ked kojili?
Naskytla sa mi moznost ist ako nahrada na ockovanie Astrou, ale chcela by som vediet, ako ste to zmanazovali s kojenim. Vdaka ;)

nikpa
23. mar 2021

@lylyjana pripnem sa, tiez ma to zaujma. Nakoľko sa ma to bude co chvíľa týkat. Za mna môžem povedat, ze mam známu sestricku ktorá sa dala zaočkovať počas dojcenia a neprerušila ho. Ja osobne mame pred tým veľký rešpekt a neviem zatial ako sa rozhodnem.

lylyjana
autor
23. mar 2021

@nikpa mna dost povzbudila sprava, ze tehotna, ktora bola zaockovana, porodila a babo ma protilatky. Mne pediatricka odporucila na 2 dni trochu obmedzit kojenie a skusit to vykryt s prikrmami, ale ze ona by do toho isto sla. Ja tak trochu dufam, ze by sa vlastne cez to kojenie dostali latky aj k drobcovi a tiez poskytli aspom malicku ochranu

jaga18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam_s
23. mar 2021

@lylyjana jedna z poslankýň - Vladimíra Marcinková sa dala takto očkovať ako kojaca matka Astrou pred cca dvoma - troma týždňami... Písala k tomu viac aj na svojom instagrame, že sa radila so svojou doktorkou, ktorá jej to odporučila, a keďže je síce mladá ale má diagnózu ktorá je problematická tak sa rozhodla ísť.

miriam_s
23. mar 2021

ak aj pediatrička sa vyjadrila kladne, ja by som neváhala.... Viac by som dala na ňu ako na fóra, lebo tu sú rôzne neodborné názory ale ona je z tvojho okruhu najkompetentnejšia ti na to odpovedať...

lylyjana
autor
23. mar 2021

@jaga18 sledujem to a WHO odporuca, ze sa mozes zaockovat a nemusis prestat kojit. "Vaccination can be offered to breastfeeding women if they are part of a group prioritized for vaccination. WHO does not recommend discontinuation of breastfeeding after vaccination. "

jolikaa
23. mar 2021

Ja osobne by som pocas kojenia isla na ockovanie, cez mlieko sa k dietatku potom dostanu aj protilatky a to je pozitivne. Aktualne by som sa isla zaockovat aj ako tehotna, ale len pfizerom,lebo len tym zatial ockovali tehotne zeny vo svete.

jolikaa
23. mar 2021

@lylyjana tiez si myslim,ze netreba prestat kojit. Tak isto sa neprestava kojit ked ma zena napr. chripku,tak preco by sa malo pri vakcine...

jaga18
23. mar 2021

@lylyjana ďakujem, to je dobrá správa

jaga18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monika111111
23. mar 2021

Je to experimentalna vakcína, rozhodne experimentovať so svojím telom nemienim a už tobôž nie v čase tehotenstva alebo dojčenia.

jolikaa
24. mar 2021

@jaga18 na tehotne sa stale neberie ohlad, tiez by som hned isla a bola by som ovela kludnejsia. Aj ja dufam,ze ma hned po porode zaockuju 🙂

akbara77
24. mar 2021

@lylyjana napíš na mamila.sk.Tam sú najväčší odborníci dojcenie

llnnaa123
24. mar 2021

Ja kojim a ockovatbsa rozhodne dam, neviem si predstavit ze by ma choroba vyradila pri 3 detoch na dlhsie, nedajboze tazsi priebeh alebo nemocnica. Podla dostupnych info sa vakcina vstrekne do svalu kde sa tvori protilatka-bielkovina. Do mlieka sa to nedostane a keby aj dieta ju stravi ako inu bielkovinu

lylyjana
autor
24. mar 2021

tak, uz som zaockovana, uvidime ako to pojde 🙂

nikpa
24. mar 2021

@lylyjana verím, ze dobre, po čase sa ta opýtam 😀

hellokittynka
15. apr 2021

Ako ste dopadli po ockovani? Ziaadne vedlj ucinky? Kojili ste nadalej?

lylyjana
autor
16. apr 2021

@hellokittynka v den ockovania mi nebolo nic, na druhy den som dostala teplotu 38, drzala sa ma viac menej cely den, ale vecer uz som nemala a na ten dalsi ten som sa citila, ako ked na vaz lezie chripka ale bolo tak vsetko. S vedlajsimi ucinkami som ratala, ved to je reakcia imunity, ale inak v pohode. Na odporucanie lekara som brala aj Aspirin na riedenie krvi pre istotu 2 tyzdne ako prevencia pred pripadnou zrazeninou. Kojila som cely cas, vobec som neobmedzovala, kedze maly vedel v tom case zaspat iba pri kojeni. Na nom som nespozorovala absolutne ziadne zmeny.

viktory6661
23. apr 2021

@jolikaa a prečo by si bola kľudnejšia.... kolega po očkovaní chytil druhý krát covid a je v nemocnici... takže aké výhoda očkovania....

koala666
23. apr 2021

@viktory6661 a ktorou vakcinou bol očkovaný? prva davka alebo už po oboch davkach?

viktory6661
23. apr 2021

@koala666 po oboch dávkach aj po 14 dňovej inkubacnej dobe. Vakcína myslím astra keďže ma 43 rokov. A to je veľký športovec.

miriam_s
23. apr 2021

@viktory6661 u astry sú to 4 týždne, iba pri pfizeri a moderne sú 2 týždne po dávke...

jolikaa
23. apr 2021

@viktory6661 kazdy organizmus ma imunitnu odpoved uplne inu, kvoli tomu by som ockovanie nezatracovala. Urcite je vela ludi,co to chyti napriek tomu, dufam,ze sa kamaratovi rychlo polepsi. Ja som spokojna s tym,ze je to na baze dobrovolnosti a po sestonedeli sa pojdem ockovat aj ja.

viktory6661
23. apr 2021

@jolikaa nezatracujem očkovanie ale dať sa očkovať počas tehotenstva alebo kojenia je podľa mňa absurdné pretože neverím ani len tým ich rychlovyvynutim vakcínam a nieto ešte ich štúdiam. Keďže mne to ne doporučila ani hematologicka ani internista ani obv. gynekolog asi vedia preco

jolikaa
23. apr 2021

@viktory6661 ja som najskor bola za ockovanie v tehotenstve a moj gynekolog je zastanca ockovania,ale porozpravali sme sa o tom a priznali sme,ze to tehu zvladnem bez ockovania radsej,ze je este malo dat o tehotnych a nie som kriticka infrastruktura. Ale pocas kojenia pojdem, pred tym nemam strach, lebo to ockovanie beriem ako napr.chripku a ta mlieko nijako neposkodi a dalsi faktor je,ze uz nechcem prezit zimu v takom strachu ako bola tato.

lylyjana
autor
24. apr 2021

@viktory6661 a kedy po ockovanie chytil? A nikto netvrdi, ze po ockovani nemozes chytit, len ze je mensia sanca alebo priznaky by mali byt miernejsie. Co ty vies, keby nebol ockovany, mozno bynuz bol mrtvy, nie v nemocnici.

viktory6661
2. máj 2021

@lylyjanato som písala vyššie treba čítať.... ma horší priebeh po očkovaní bol už aj po tej 14 dňovej lehote po očkovaní takže žiaden ľahší priebeh každé telo je iné a tvrdiť ze priebeh bude ľahší je tiež blbosť u každého to je ine

viktory6661
2. máj 2021

@jolikaa strach budeš mat stále aj keď ta zaockuju ci si myslíš ze budeš nesmrteľná?

jolikaa
2. máj 2021

@viktory6661 Nemyslim si, ze budem nesmrtelna ale myslim si,ze ta vakcina dopomoze v miernejsiemu priebehu alebo dokaze zabranit nakaze. Pri dvoch malych detoch si nemozem dovolit byt chora.

ckatka
8. máj 2021

Tiež kojim a idem práve z očkovania. (Pfizer) Moje dôvody sú prozaicke...kto sa mi postara o deti keď ochoriem?
Dúfam že vedľajšie účinky nebudú trvať dlho...