Klimatická zmena a budúcnosť našich deti

1. júl 2021

Ahojte, dnes sa len potrebujem vyrozprávať ,keďže mám opäť jeden z tych dni,kedy si viac uvedomujem,aký obrovský dopad ma naše správanie na budúcnosť našich detí. Globálne oteplenie,čoraz viac chorôb,nedostatok pitnej vody,jedla, z toho vzniknuté nepokoje a to v dobe,ktorú zažijeme ešte aj my,v relatívne nízkom veku Je mi z toho naozaj smutno,najmä keď si uvedomím,ze tomuto všetkému budú musieť čeliť naše deti a veľa ľudí si to absolútne neuvedomuje alebo to zlahčujú. Rozmýšľate nad tým tiež? Ako sa s týmto pocitom viete vyrovnať?
Ked niekomu poviem,že napr. nejem mäso a živočíšne výrobky,pomaly ma vysmeje,ked nelietam lietadlom som divná atď. a ja len rozmýšľam,či tým ľuďom naozaj na tom nezáleží alebo sú takí krátkozrakí,ze si to začnú uvedomovať až o pár rokov,keď to sami pocítia? Niekedy mám pocit,akoby ti ľudia žili na inom svete,kde je všetko ok alebo mali klapky na očiach a zakrývali si uši pred informáciami aby oklamali sami seba...ja verím v zázraky alebo aspoň dúfam,no toto je pre mňa naozaj ťažké spracovat,tak som len chcela vedieť,ako to vnímate vy.

lasskonka
1. júl 2021

Bojim sa, ze moje deti/vnuci/vnucky mozno MOZNO zaziju velke katastrofy..neviem si ani predstavit ake..alej e mi tazko len nato pomysliet..viem, ze nieco sa stane..len neviem co..ale myslim si, ze to nebude prijemne..

lasskonka
1. júl 2021

Podla mna ludstvo zazilo uz naj casy..co sa tyka medziludskych vztahov a prirody..bolo vela zleho v minulosti..ano..ale podla mna bolo naj tak 1950-2000..a uz tak nebude..

autor
1. júl 2021

Tiež si to myslím,ze ľudia mali a majú teraz všetkého dostatok a tak si neuvedomujú, co sa deje okolo. Stále žijú v tom,že je dobré,nič im nechýba,no už v dnešnej dobe mnohí ľudia hladuju,nemajú vodu,trápia ich suchá.. mnohé z týchto zmien zažívame občas už aj my,vid.tornada,horúčavy,no mne to príde tak,že kým ľudia na vlastnej kozí nepočíta vážnosť situácie,nič na svojom správaní nezmenia

anjelicek26
1. júl 2021

Vies co, poviem to takto... mne sa paci, ako o buducnosti rozprava nas syn... ze bude s piesku na sahare odlievat sklo a spravi podzemne domy aby ludom nebolo tak horuco a bude tam na viac urovniach pestovat plodiny a tahat vodu s aj troch kilometrov hlbky a ze bude mat solarne panely vsade, aby mali vzduch a svetlo dole.. ze on sa postara, aby boli neobyvatelne miesta obyvatelnymi... ze bude geneticky upravovat plodiny na vyssiu urodu, ze predsa nevadi, ze sa otepli, ze niektore miesta zaplavi, nove na severe sa objavia, ze sa proste prestahuju ludia postupne...ked toto vie porozjimat nad tym aj 11 rocny, zvladnes aj ty... on sa na to tesi... ze budeme u nas v zahrade mat pomarance a konecne mu dozreje nejaka marhula ci figa (co u nas na severe nemecka dost bez sance). Ak tomu, co ludia robia momentalne ver mi, v europe je ta uvedomelost vysoka, ludia menia spravanie uz dlhodobo krok po kroku, momentalne ale to nema sancu vyrovnat to, co robia na ekologickych katastrofach v indii, niektorych africkych krajinach... mozeme sa aj rozkrajat tuto...

ice8
1. júl 2021

"ze si to začnú uvedomovať až o pár rokov,keď to sami pocítia? "
ani potom nie..
nedostatok jedla?
preto tankujeme E10 bezin (tj, lejeme kukuricu do nadrze auta), okrem ineho, tu kukuricu co tam mozu postrekovat od nevidim do nevidim... spodna voda, co tam po nej..

autor
1. júl 2021

@anjelicek26 to je pekne predstava,no v priebehu najbližších 10-20,možno 30rokov ťažko zrealizovatelna a už tobôž nie vo veľkom. Ja sa na tu situáciu pozerám reálne tak,ako je a trápi ma to najmä kvôli nasim deťom. Tieto predstavy sú pekné a človeku ,najmä dieťaťu sa ľahšie zvládajú ťažké situácie, keď si ich zkrášli,no v skutočnosti to tak jednoducho nefunguje,najmä keď sa na to dlhé roky s prepáčením kaslalo..a viem,že najväčší znecistovatel nie je Európa,no v konečnom dôsledku sa to týka kazdeho

ice8
1. júl 2021

@anjelicek26 prirodu nemozno upravit, co je neobyvatelne ma byt neobyvatelne .. "ze bude geneticky upravovat plodiny na vyssiu urodu" to myslel GMO ?
pomarance, potom nech sa rozluci s redkovkami, salatom, brokolicou, karfiolom a inymi "studenymi" plodinami.

neber to ako kritiku, je vyborne ked 11 rocny rozmysla akokolvek.. no dufam, ze to GMO rychlo si rozmysli, GMO nepotrebujeme

pseudomonas87
1. júl 2021

Podľa mňa je ľudstvo stratené a to nie som žiadny pesimista, stačí sa pozrieť na fcb čo za "múdre reči" tam ľudia vypotia. Ty povieš niečo podložené vedou a faktami a ešte ta vysmeju.zdielam tvoj názor a niekedy mám chuť si dať lexaurin z toho akí sú ľudia.

sara07
1. júl 2021

ale začina sa to troška prebudzat nie moc ale je to lepšie ako predtým
mne je luto že vytnu stormy okoli bytovky,krasne velké a potom si zabiju klimu vybavene
tiež hromada bazenov všade ,všade autom a vlak ide poloprazdny
každy keby troška prispel bolo by lahšie, ja sa obavam vojny a kradnutie vody čo bude, nezda sa ale my neviemč čo s nou žial
keby každy zachytil vodu čo umyva ovocie, necha odtiect kym ide tepla a potom polial kvety na okne hned by bolo o kusok lepšie zase, kompostoval atd

autor
1. júl 2021

@ice8 dopestovať kukuricu nie je náročné. Keby teraz v tomto momente každý človek prešiel na rastlinnú stravu,tak je minimálne polovica problému vyriešená. To,co zje cez deň jedno malé stádo kráv by zasytilo na deň obrovské množstvo ľudí,o vode nehovoriac a ako bonus k tomu ich výkaly tiež nemožno nazývať neskodnymi

anjelicek26
1. júl 2021

Nepodcenovala by som to, co je nemozne, kedze si staci pozriet Singapur a mas tam vsetko toto uz v projektoch aktivne realizovane... Od viacposchodovych indoorovych pod+nadzemnych plantazi, kde efektivne dokonca vyuzivaju rybny chov ako zdroj hnojenia... az po strukturovane byvanie a vyuzivanie energii... btw. maju tam labaky, ktore uz vedia vyrobit maso s cisto rastlinnych zdrojov a je tam vela subvencii, aby sa to presadilo do buducna, ziaden odpad, ziadne fekalie, ziadne tyranie a zabijanie zvierat... ano labaky... ano studie... ale nie je to nic, co by sa nedalo presadit v rozpati par rokov do praxe...

ice8
1. júl 2021

Pisal som o kukurici, ktoru lejeme do motorovych vozidiel na prikaz EU. Tu kukuricu sme mohli jest... ale nie, my ju dame do aut, lebo emisie.. Dnes je v mode monokultura, to je absolutne neudrzatelne a nezmyselne, v prirode neexistuej monokultura, len v hlave ludi.
Vsetky problemy ludi su velmi lahko riesitelne, otazka 2-3rokov, vsetko. ALE, z toho nie je dobry biznis.. Dobry biznis je testovat sa, predavat liecbu ktoar nefunguje, a vojny, a potom predavat spekulativny material (vsimnite si, ako isla hore cena materialu za rok 2021)

sara07
1. júl 2021

máš pravdu ale tu ide o to že je neskutočné čim všetkym do postrekuju
mäso je skôr alternativa obmedzit
napr vo francuzsku idu zaviest že kantyna, menza atd budu mat aj vegetarianske jedlo alebo v školkach školách bude jeden mäsový den nahradený zeleninovym
toto je tiež cesta a je z toho riadna burka, ale dost to pomôže a tiež netahat z xy jedlo ale svoje na svojom uzemi, proste žiadny argentinsky steak
ked nebude dopyt prestanu tie pralesy klčovat, všetci citime čo sa deje ale žial sa spravaju že sa nič nedeje šlahnu si klimu a vyriešene

ice8
1. júl 2021

@anjelicek26 "Aquaponics " alebo akvaponia, poznam, na SR velmi zlozite, kedze v zime klesa teplota nebezpecne nizko.. A neviem veru, nie som praznivcom aqua pestovania, ze tam supneme chemicke neviem co a ono to rastie.. To si rozno mozem supnut chemicke neviem co do seba (tabletky). A vyrobit maso? naco? naco komplikovat nieco, co je jednoduche? Nie je lahsie zjest to, z coho to vyrobia? A ked tie labaky zrovna zo zemou tornado, co potom?

sara07
1. júl 2021

ludstvo sa ti všetci nezmeni a nevzda mäsa, začala by som s obmedzenim , a netahat to mäso cez pol sveta, začat čo dopestujeme tu to zjeme na začiatok by to stačilo

xmajuskax
1. júl 2021

Znepokojuje má čo bude, ale snažím sa odbúrať tieto obavy tým, že si poviem, že som urobila všetko, čo som vedela. Prešla som si viacero fázami cez neuvedomelý konzum, zero waste, minimalizmus... až som skončila až niekde, ani neviem ako to nazvať. Nežijem bezobalovo, na to by som potrebovala mať auto, ktoré mi je viac proti srsti. Jednoducho než ma začne hrýzť konzum, predstavím si, či chcem byť na tejto "potrebe"závislá. Potrebujem strechu nad hlavou, mať dať čo do úst a byť čistá. Všetko navyše je pre mňa už luxus. Uspokojujem len základné potreby a dáva mi to slobodu. Robí ma to šťastnou a to je to, čo prevalcuje všetky tie negatívne pocity. 🌷

autor
1. júl 2021

@ice8 mohli sme jest,ale koľkí ľudia zjedia na obed kukuricu? Ľudia sú nenazrani,...gro strukovín a obilnín zjedia zvieratá chované na mäso. Množstvo mäsa z jednej kravy sa nedá ani porovnať z množstvom jedla,ktoré zjedla za svoj krátky život.. aj keď bola chovana prioritne na mlieko

anjelicek26
1. júl 2021

@ice8 ja sa nadchynam nad tym, ze syn chce byt vedec a ma napady a ciele a sny. Uvidime, co prinesie buducnost, dozadu sa uz vratit neda. Keby mam spekulovat nad vecami, ktore nezmenim, som deprimovana cely den. Takze menim seba... triedime odpad, setrime vodu, dom izolovany az az, takze neprekurujeme... mame maso len 2x v tyzdni s dobreho zdroja..kupujeme bio vajcia zo sliepok, co behaju vo vedlajsej dedine na poli a vidim ich kazdy den spasat travu... muz ma elektroauto na ceste a my solarne panely na streche... jedlo nevyhadzujeme, snazime sa kupovat len tolko, co sa aj spotrebuje... momentalne mam svoj vnutorny balance a spokojnost dosiahnutu...

pseudomonas87
1. júl 2021

Veľmi podstatnú vetu si napísala, ľudia sú proste nenazrani....a strašne chamtivi....muž bol vegetarián roky, ten čo si vypočul....čosi to za chlapa....nejes mäso, ale trávu....teraz už mäso je, ale skôr výnimočne si dávame,ale to ľuďom nevysvetlis, väčšine je to sumafuk, povedala by som že generácií mojich rodičov hlavne

autor
1. júl 2021

@xmajuskax tiež sa upokojujem tým,ze jednoducho teraz som tu a chcem urobiť maximum pre seba a svoje dieťa vez toho,aby som tým komukoľvek,akokoľvek uškodila.preto neplytvame,spravujeme sa zdravo,nakupujem veci z druhej ruky,aj keď financie na nové nám nechýbajú. Je to životný štýl. Ale nedokážem zatvárať oci pred realitou navôkol,ktorá má trapi

xmajuskax
1. júl 2021

Dôležité je k tomu viesť hlavne deti, aby nová generácia bola v tomto smere vzdelaná. My máme napr. druhý mesiac doma na balkóne kompostér a dážďovkami. Dcérky vidia, že bioodpad patrí dažďovkám a už viac nie do koša a dokonca, že nám vyrábajú hnojivo, ktoré pomôže kvetinkám. Doma tiež odchytávame vodu na polievanie kvetov, keď je jej veľa, radšej s ňou idem poliať kvety pred bytovkou v tomto suchu. Neberiem to ako príťaž, že musím prejsť s ťažkým vedrom poschodie, robím to akosi automaticky a mám z toho dobrý pocit.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
savanna
1. júl 2021

Myslim si, ze do urcitej miery to zazivame uz teraz, len si to az tak neuvedomujeme, postupne preberame ten konzum zo zapadu. Spominam si, ked som prvykrat navstivila v Anglicku Primark a s otvorenymi ustami som pozerala na tie neuveritelne plne voziky napratane oblecenim, vecami, ktore si odtial ludia nosili, to by mi hadam stacilo na 10 rokov a oni to asi brali na jednu sezonu. Neuveritelne plytvanie.

Ja akosi sama od seba zijem tak trochu minimalisticky, nie ako sucast novodobeho trendu (aj to trochu), ale najma preto, ze som tak bola vychovana. Vzdy sa u nas setrilo, veci sa namiesto kupovania novych presivali/ opravovali, trikrat sa premyslelo, kym sa nieco nove kupilo. Aj doteraz ked idem do obchodu, som tak nastavena, ze si vzdy kladiem otazku, ci danu vec naozaj potrebujem...odpoved je velmi casto nie. Oblecko kupujem uz takmer vylucne v sekaci (k tomu ma motivovalo zopar dokumentov o tom, ako sa vyraba oblecenie fast fashion- aj v sekaci si vsak treba premysliet, ci tu vec potrebujeme, nie bezhlavo hadzat vsetko do kosika), neznasam vsetky tie pravidelne firemne "darceky", ktore malokto vyuzije a vacsinou koncia v odpade, nepotrpim si na dekoracie a blbosti, radsej investujem do zazitkov. Musim priznat, ze mne nove veci ani neprinasaju nejaku radost, mozno na den- dva sa potesim a potom nic. Zazitky, vylety so mnou zostavaju cele roky. Znovuobjavila som caro krajcirskych sluzieb a opravy oblecenia. V domacnosti uz takmer vsetko separujeme, od plastov cez sklo, tetrapaky, kov, bioodpad, papier... a aj tak stale kopec veci konci v kosi, akosi sa tomu neda uplne vyhnut - i napriek tomu, ze robime asi viac ako vacsina ludi na SK. Musim priznat, ze na dovolenky chodim lietadlom, ale uz zacinam do buducna premyslat nad alternativou vlakov aspon ciastocne. Tak toto je skor taka moja uvaha, mozno trochu off topic, ale ak sa aspon jeden clovek inspiruje spravit nejaku zmenu, tak to stoji za to 😁. Samozrejme, aj ja mam stale kopec veci, ktore mozem robit lepsie, napr. bezobalove nakupy a drogeria, tu mam velke medzery.

andreatytler
2. júl 2021

Preco zakladas tuto temu anonymne? Nepaci sa mi to. Mala by si byt hrda za svoje nazory ak su tak uslachtile. Mas pocit ze ludia ta nemaju radi ked propagujes vegetarianstvo?
Toto je moj postoj. Asi od svojich 14 rokov som mala neskutocne silne ekologicke citenie. Vystudovala som ochranu zovotneho prostredia a snazila som sa zit tak aby som prospela k lepsiej buducnosti, ale vela rokov mi toto ekologicke citenie prinieslo skor len vela frustracie. Niekedy, ked som sa zamyslela nad buducnostou, tak som to tiez videla cierne a nechcela som deti, aby nemuseli zit vo svete kde bude napriklad nedostatok pitnej vody. Ludstvo mi pripadalo ako pliaga tejto planety a bolo mi velmi smutno ze ja sama som clovek.
Potom som upravila myslenie. Ludia nie su pliaga tejto planety. Su jej prirodzenou sucastou. Vsetko co robia je v norme a prirodzene. Neprisli sem z vesmiru ako mimozemstania. Vzisli z tejto planety. Ak to skonci neobyvatelnou planetou, tak to tak ma byt. Ak vyhubia polovicu zivocisnych druhou, tak to tak ma byt. Ale tiez verim tomu ze tato planeta je ovela silnejsia ako si my mysime. To mi pomohlo s frustraciou.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakravcova
2. júl 2021

Kukurica je najväčší ničiteľ pôdy po pšenici. Obe spôsobujú neurodnost a eróziu.
Ak by ľudia konzumovali viac jahňacieho, bolo by to pre prírodu lepšie. Jahňacie sa chová na pasienkoch a tam sa aj tak nič nepestuje no treba tu trávu nejakým spôsobom upravovať. Ovečky sa o to postarajú a aj pohnoja.

ahoj88888
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rik01lulaka
2. júl 2021

To bude ich život, ich trápenia...naši predkovia mali tiež dosť blbý život keď si to tak vezmeš...škoda riešiť 😉
Urob všetko ty s rodinou preto, aby si bola spokojná a zbytočne sa nezatazuj... neovplyvnis myslenie a konanie nadnárodných korporácií a nenazranych firiem 😡
Treba žiť v súlade s prírodou, ako naši predkovia....no to ty obhospodarovanie lesov, pôd, priemyslu neovplyvnis a tam je problém. Ľudia veľmi spohodlneli...nik nie je ochotní uprednostniť prírodu pred pohodlím.

Ja robím čo viem, separujeme, kompostujeme, neplytvame vodou a potravinami. Ale teda mnoho odpadu by sa dalo riešiť keby bol nastavený iný systém v priemysle 🤷

martinka13
2. júl 2021

@anjelicek26 tomu sa povie pozitívny prístup k životu. Je to super a bude mať šťastný život podľa mňa. Niekto vidí pohár poloplný a niekto vždy len poloprázdny 😀