Kliešť u psíka

andy1789
10. máj 2021

Ahojte, stal sa taký problém. Máme psíka a za posledné obdobie mal už dosť kliešťov, kedže začína leto. Vždy sa dal v poriadku vytiahnuť, vždy sa pekne podarilo ho dostať von ani nemal nič začervené nič. Ale včera som si ňom všimla opäť kliešťa, keď som ho zbadala tak bol ten kliesť ešte úplne malý skoro ho až nebolo vidno, a taký malý kliešť to sa ťažko vyberá. Tak, že chvílku počkám nech sa trošku nafúkne a potom sa bude dať lahko vybrať. Lenže nič sa akosi nedialo, kliesť sa nenafúkol, ba sa dokonca ešte zmenšil. Pokúšala som sa ho vybrať, lebo predsa nechcem aby pes dostal nejakú chorobu, lenže tak silno tam bol prisatý, že sa nedal vybrať. Po mnoho neúspešných pokusoch už začal byť pes nervózny a už len keď som sa toho miesta kde je kliešť dotkla už na mňa začal vrčať a hrýzť. Takže vytiahnúť toho kliešťa nulová šanca. Nanešťastie sa mi ešte potom podarilo kliešťa ,,rozpučiť’’ akoby som mu uštikla jednu polku brucha a druhá zostala u psa 😬 Pochybujem, že je ten kliešť ešte živý, ale i tak ho chcem vybrať, lebo stále môže nášho psa nakaziť. Len teraz otázka ako. Ak sa tu nájdu taký čo máte trošku agresívnejšieho psa, ako mu vyberáte kliešťa, keď je tam tak silno prisatý a veľmi malý?

maca1984
10. máj 2021

vydezinfikuj to miesto kde ho ma a on sam vyhnisa von.Nezvazujes obojok proti kliestom,alebo tabletku,pipetu?

andy1789
autor
10. máj 2021

@maca1984 akurát nad tým premýšlam či si niečo také nezaobstaráme 😄 takže ak je kliešť už mŕtvy odpadne aj sám? neni tu stále šanca nákazy?

maca1984
10. máj 2021

@andy1789 sledovala by som mu to kazdy den,dezinfikovala ale nestresovala sa.Pokial sa mu to nezapali.Ved kolko kliestov chytia a nenajdes,odskrabnu si,odpadnu same.
My pouzivame u psika obojok Foresto a pre istotu ho davame aj ockovat proti Borelioze.
Este ti mozem poradit skupinu, je tam aj veterinarka.Viac hlav-viac vie 😀
https://www.modrykonik.sk/group/1998/

andy1789
autor
10. máj 2021

@maca1984 ďakujem pekne, uvažujem nad tymi tabletkami, ale obojok skôr nie, nemá rád, keď má niečo okolo krku 😅 každopádne ďakujem za odpoveď, som sa zľakla aby práve nedostal spomínanú boreliózu. len práve sa aj bojím, že ako som toho kliešťa nechtene rozmačkla, že či jeho vnútornosti nevošli do tela psa, čo môže byť nebezpečné. či to nie je možné?

maca1984
10. máj 2021

@andy1789 Neviem veru,toto ti nepomozem

andy1789
autor
10. máj 2021

@maca1984 tak sa skúsim opýtať v tej skupine 😁

simca06022011
10. máj 2021

Nestresuj, vydezinfikuj, dajte napr. bravecto tabletu a mas pokoj. Toto vyhnisa a zahoji sa. Mam teda polovnickeho psa a kliestov mal uz tolko ze to ani neporatam... naozaj nie kazdy ide vybrat, mam na to aj specialnu pinzetu aj tak nejde, zvyknete si :DD Ak sa chces poradit, tak so svojim veterinarom.
A nie, ziadne vnutornosti do psa nevosli, neboj sa, brucho netreba kliestovi stlacat, ak sa to odtrhne, nie je to katastrofa. Ja som tiez panikarila, mne az zle bolo ked som to mala vyberat, ale polovicka ma skuseností az az, plus som si to s veterinarkou poriesila.
Ono pri psoch ta borelioza nie je to najhorsie, a to ti stres nepomoze, jedine co treba sledovat si psa ak sa zacne spravat divne (ochorenie babezióza, to prenasa ale nejaky jeden druh kliesta sa mi zda)

andrea_82
10. máj 2021

Ja to tiež teraz riešim. Dávali sme našej sučke na krk pipetu, ale v poslednej dobe nezaberá. Každý deň vyťahujeme kliešťa. Objednala som obojok Foresto. Rozmýšľala som aj nad tabletami, ale tam je rozdiel, že tablety účinkujú až po prisatí kliešťa, lebo účinnú látku na zabitie kliešťa má pes v krvi. Obojok účinkuje už pred prisatím, kliešť by mal odpadnúť ešte pred tým, než sa zakusne. A pes nemá v krvi žiadne chemikálie.

simca06022011
10. máj 2021

@andrea_82 no len ucinnost obojkov a pipiet je diskutabilna. A ked psa hladkate, alebo mate vnutri, tie chemikalie denno denne chytate, dychate.. plus pomer prisatych kliestov je velmi maly... ked nema tbl vyberame aj 10 kliestov za vychadzku v lese a ked ju ma tak to je tak jeden za par dni/tyzden aj viac, cize tie klieste to citia uz podla mna aj ked "lezu"po psovi. Plus moj je aj plavec, cize to si neviem predstavit vobec,ale tak pri pipetach by to vadit nemalo vobec, pri obojkoch neviem. My sme spokojni :D Ale samozrejme je to na kazdom, co si vyberie.

luccija
10. máj 2021

@andrea_82 pipeta má tiež len dočasnú účinnosť tuším 2,3 m
Autorka kúp si pipetu na vyberanie kliešťov vyberieš aj malickych.Tabletky som počula, že mozu byť pre psa nebezpecne kvôli epi záchvatom a iným...zatiaľ som dala pipetu za krk a uvidím tiež zvazujem obojok.

kockopes2206
10. máj 2021

@andy1789 kup si o'tom haciky na vyberanie kliestov. S tym sa skvelo vyberaju aj psom aj ludom. Su tam 2 velkosti na vacsich aj mensich kliestov a aj ozaj drobnych tym lahko vytiahnes a urcite nieco preventivne dat, aby ich nechytal teraz na sezonu.

andy1789
autor
10. máj 2021

@kockopes2206 dá sa to zohnať v obchode s potrebami pre psa?

kockopes2206
10. máj 2021

@andy1789 mala by si to zahnat v chovproduktoch. Pripadne v lekarni.

andrea_82
10. máj 2021

@luccija ja viem, ze pipetu treba davat viac krat do roka. Davala som ju ani nie pred mesiacom a nevidim ziadny rozdiel.

macekovam
10. máj 2021

@maca1984 tabletku idem aj ja kúpiť.. Aj keď je dosť dráha.. Le pokoj na 3 mesiace

maca1984
10. máj 2021

@macekovam s tabletkou my dobre skusenosti nemame,ale to je co psik-to inak.Vyskusate-uvidite.

macekovam
10. máj 2021

@maca1984 mm. Naša ma pod chvíľkou kliešťa.. A hustá srsť s podsadou... Tak skúsim... A prečo nemáte dobrú skúsenosť??

maca1984
10. máj 2021

@macekovam alergicka reakcia.Tak potom sme davali uz len obojok a teraz uz mame ineho psika a ten ma tiez obojok

janne318
10. máj 2021

Za mňa čo sa týka boja proti parazitom - jednoznačne víťazí Advocate spot on. Patrí síce medzi tie drahšie produkty, no na rozdiel od iných pipiet je širokospektrálna a chráni psíka nielen proti kliešťom a blchám, ale aj proti iným vonkajším i vnútorným parazitom. Čiže odpadá Ti starosť s odčervením. Zaberá dokonca aj na liečbu ušného svrabu, ktorý, pokiaľ viem, sa dá účinne liečiť len ATB (a spomínanou pipetou Advocate).
Vo všeobecnosti - pokiaľ ide o voľbu prostriedku proti kliešťom - moje skúsenosti sú také, že obojky fungujú len chvíľu (navyše - ako už bolo vyššie spomenuté - sú aj psy, ktoré obojky neznášajú alebo na ne nie sú zvyknuté, a tiež psy, ktoré obľubujú plávanie). Šampóny a repelenty fungujú zväčša len proti blchám, aj to nie 100%-ne, a tabletky sú pre psí organizmus dosť agresívne - likvidujú črevnú mikroflóru plus prinášajú ďalšie nežiadúce vedľajšie účinky. Pipeta sa spravidla aplikuje medzi lopatky a vstrebáva sa do podkožného tuku, takže havino môže pokojne plávať aj každý deň - nijako to neovplyvní jej účinok. Len si treba vedieť správne vybrať, pretože na trhu ich je veľké množstvo a nie všetky dokážu splniť očakávania.