Plánujeme kupovať väčší byt. Ja by som bol za klasiku, kde každá miestnosť má svoje dvere, manželka myslí, že lepší je tem s otvorenými priestormi. Čo by ste poradili?
Urcite tym manzelka nemysli otvorene spalne. Ale obyvacko-kuchyna ma svoje vyhody. Zena stravi v kuchyni dost vela casu. Preco by mala by oddelena od diania v rodine? Odkedy mam obyvacko-kuchynu, aj varenie ma viac bavi...
My mame otvorene medzi obyvackou a kuchynou v rod. dome, je fakt ze miestnosti na seba nadvazju akoby do "L" takze isty prechod tam je. Ak je vyriesene dobre odvetravanie kuchyne, aby pachy z varenia nesli do obyvky, prijde mi to idealne, ozaj take rodinnejsie, variac v kuchyni necitim sa odstrcena a jedal. stol mame tak na pomedzi izieb takze sa tam stretavame ako rodina 🙂 . Ono to nastavuje taky ten pocit ze kuchyna ohnisko je centrom diania, ako bolo volekdy a zaroven obyvka by tiez mala byt a takto sa to pekne zlucuje tie funckie.
@stary_ujco Vy so zenou sexujete kym mate navstevu? Zaujimave 😀
mne sa paci spojena kuchyna s obyvkou, inak vsade dvere. lebo cas sa travi v praci a ked sme doma tak v kuchyni a obyvke a takto to nieje izolovane a zena (vacsinou) je v kontakte... tiez ked su deti malicke lepsie sa strazia. nevyhoda niektore pachy pri vareni...
My sme v byte mali spojenu kuchynu s obyvackou a teda mna to nijako neohurilo. Ako, je fajn, ze kym varim navsteve kavu, tak mozem dalej konverzovat a nestratit ocny kontakt. Na druhej strane to znamena, ze neporiadok v kuchyni = neporiadok v obyvacke, pachy su v celom byte a spajza alebo priestor na odkladanie su v takychto kuchyniach skor iluzorne nez skutocne. Teraz mame kuchynu zvlast, aj s moznostou sedenia a mne tato varianta vyhovuje rozhodne viac.
Otvoreny priestor lepsi, hlavne ak su sj deti
Máme rod. dom. na prízemí je otvorený priestor t.j. kuchyňa jedáleň a obývačka spolu. je to super, sme spokojní, len čo mne troška vadí je ak niekto pozerá tel. tak či chcem, alebo nie počujem to aj ja v kuchyni. Ale inak OK. Určite by som zas išla do tohto spôsobu bývania.
@toad Neviem prečo by si sa mal rozhodovať pre čiernu alebo bielu. Ja som vždy chcela otvorené priestory, ale po konzultácií s rôznymi ľuďmi sme prišli na to, že to nie je tak úplne ideálne, kvôli hluku, pachom a neporiadku. Tak som vymyslela kompromis. Pri projektovaní domu máme navrhnutú kuchyňu vedľa obývačky prepojenou chodbou, ktorá je v podstate súčasťou obývačky. A medzi kuchyňou a obývačkou sú 2 metrové odsúvacie dvere - takže použitie podľa potreby. A takto podobne som videla riešené aj byty.
V konečnom dôsledku, keď budete chodiť obzerať byty, tak vás nejaký tak osloví, že ani nebudete riešiť ako je rozvrhnutá obývačka s kuchyňou, proste vás to osloví a poviete si "berieme to". Viem z vlastnej skúsenosti (máme projekt na dom, ale nedávno sme kupovali byt a nikdy by som neverila, že v byte môže byť takéto riešenie miestnosti ako máme tu).
@stary_ujco
@zuzka4444 Mimochodom, poznám jednu rodinu, ktorá stavala dom asi pred 20-timi rokmi, mám pocit, že to oni na SR zaviedli otvorené priestory 😀 A majú otvorenú obývačku s kuchyňou a zároveň nikde inde nemajú dvere, iba na wc/kúpelňa a dole do pivnice + vchodové (samozrejme)......spálňa a 2 detské sú bez dverí 😉
@toad tak potom jedine kompromis: priecka medzi obyvackou a kuchynou nemusi byt odstranena cela a otvor medzi miestnostami mozete kedykolvek zavriet posuvnymi dverami. Alebo iba podavacie a "komunikacne" okienko medzi nimi a kvalitny digestor a podobne. Dnes je uz tolko moznosti, ze tieto "spory" su uplne zbytocne 😉
a k zvysku domu by som radsej volila dvere, teda pokial nestaviate niekde v Karibiku ci v rovnikovom pasme, kde su celorocne horucavy.
@sednaja asi su to naturalne typy 😅
@hradnapani Sú, to je pravda, poznám ich osobne, veľmi príjemná rodinka, majú 4 deti.....ale ktovie, ako je to teraz, keď sú deti už dospelé, dlhé roky som tam nebola, možno to už zmenili.
Tam, kde sa spí, by som však dvere dala, kvôli ruchom, ale koľko ľudí, toľko chutí 😉
My máme tiež otvorený priestor. Pachy sa odvetrajú, komunikácia neviazne. Linka sa dá navrhnúť aj tak aby bordel v kuchyni nebil až tak do očí. (Pult pri obývačke vyššý, ako pracovná doska za ním)No ak je niekto vyslovene chaotický typ a keď varí, tak lietajú hrnce a na konci ostáva v kuchyni spúšť, radšej treba dať dvere. Dvere máme na detskej, spálni, WC, kúpeľni. A ešteš jedny provizórne k budúcej hosťovskej. Inak máme otvorené všetko od predsiene cez obývačku, kuchyňu až po jedáleň. Máme dom. Pri deťoch je to super. Ak sa u nás otvoria dvere do detskej, a otvorené cez deň sú stále, tak je do nej vidno z kuchyne aj obývačky. A o to mi aj šlo.
@toad My sme mali otvoreny stary byt (kuchyna, jedalen a obyvacka) a mame to tak aj v novom a je to uzasne. Clovek sa citi skvele a vzdy ked niekto pride k nam pocujem "vaaaau" lebo to skvele vyzera.
Super je aj ked mame navstevu a ja nieco v kuchyni robim, v pohode sa rozpravame a nemusi navsteva sediet sama v obybavcke a cakat...
Pachy nemame ziadne - treba na to dobry digestor, moj manzel kupil nieco s nejakym filtrom, ktory nici aj pachy. Takze v tom problem nie je a co sa tyka kuchyne, prave naopak, viac upratujem 😀 Teda riady hned do mycky a ak je nahodou zapnuta, tak do umyvadla a dobre je. 😉 Uzavrete priestory by som uz nechcela, ale to je tak, ked si clovek na to zvykne...
Každá varianta má svoje výhody i nevýhody. Nakoniec sme sa rozhodli pre klasiku, lebo poskytije viac súkromia. Len treba vhodný byt nájsť.
Pozvite si navstevu a dajte si sex vo vedlajsej miestnosti pri otvorenych dverach... Podla pocitu sa potom zariadte ci chcete dvere alebo nie...