Všetci štrajkujú - učitelia, lekári, dôchodci..všetci. Ale nikto si neuvedomuje ťažkú situáciu, ktorú máme my - mamičky. Prinajlepšom dostaneme 217 eur, čo je rodičovský príspevok aj s prídavkom na dieťa a môžeme sa zblázniť, nestačí to ani na poplatky a základné potreby dieťaťa. Mali by sme s tým začať niečo robiť, nemyslíte?
Aj ja súhlasím!!!!!
Zbláznila si sa? Pozri si sociálne systémy v iných štátoch.
Chcela by si ísť do práce po troch mesiacoch? Po pol roku? Po roku?
Dala by si svojho polročného do jaslí a t yMUSIS ísť do práce, elbo ináč nedostaneš ani cent? Lebo dostaneš výpoved v pôvodnej práci?
Ja som vďačná štátu za tých 240 eur, čo mi príde každý mesiac na účet, lebo aj to sú peniaze, nesedím doma zadarmo 🙂 Robím to, čo ma skutočne baví a naplna a nemusím sa stresovať prácou, zhánaním novej, vyhovujúcej roboty a zhánaním jaslí.
Teraz si nemyslite, že môj manžel zarába miliony, zarába ako bežný človek, náš mesačný príjem je trojciferný, no ja som aj napriek tomu šťastná, že dostávam aspon nejaké peniaze ale hlavne za to, že možem prvé tri roky dieťatka stráviť spolu s ním 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Je to rodičovský PRISPEVOK, nie nejaká náhrada príjmu. Navyše, každé dieťatko má aj OTCA 🙂 🙂
@luciferkax juj lepsie to uz ani neslo napisat, pises mi z duse 😉
@slniecko77 ďakujem 🙂 písané "zo srdca"
@luciferkax mam zmiesane pocity aj suhlasim 😨 aj neviem co mam napisat ☹ akurat som o tom hovorila s chlapom 🙄
@luciferkax ja suhlasim len by som sa vratila k tomu systemu ze zamestatni maju viac ako ti co nepracovali. aby nemali rovnake vyhody ti co sa o to nepricinili nikdy v zivote a ti co pracuju niekolko rokov. Este by som to rozsirila ze teda aspon jeden z rodicov aby pracoval tak vtedy mozu mat viac ale ti co nie menej 😝
ja nevravím, že dieťa nemá otca, jasné, každé má aj otca. aj my sme normálna kompletná rodina, ALE - prečo sa pozeráte ako je to v iných štátoch?? nechápem. žijeme na Slovensku a je to všetko obrátené dosť hore nohami ak ste si nevšimli. a ďalšia vec, v iných štátoch sú aj iné príjmy!!!!! nikdy by som nevymenila prácu za dieťa to určite nie, lebo to, čo s ním prežiješ teraz - keď je malé, tak to už nikdy neprežiješ a všetko sa ti vráti. Len ma neskutočne serie, že človek v tomto štáte nič nemôže. neviem ako niektorí dostávajú 240 eur, keď ja dostávam 217 aj s prídavkom na dieťa..? keď môžu štrajkovať ostatní, tak prečo by nemohli aj mamičky? ostatní sa ozvú, keď sa im niečo nepáči, keď my budeme ticho, tak to zostane aj naďalej tak, ako to je a bude ešte horšie.
a ešte niečo..nie som nijaký rasista ani nič podobné, ale prečo má dostávať nejaká "cigánka" (ospravedlňujem sa za výraz, ale iný mi tu nepasuje) toľko, koľko ja?????????????? ona na rozdiel odo mňa nikdy nepracovala, len rodí a rodí a rodí...bez rozumu. ja - ktorá som pracovala, odvádzala nie malé odvody mám akurát tak prd! od veci nemyslíte? a "ona" má v konečnom dôsledku oveľa vyšší príjem a ešte jej štát prispieva aj na iné veci..
Tu v Chorvatsku je materska 230 Eur a po roku ides do prace..trojrocna materska je fakt luxus, ja by som sa na Vasom mieste moc nestazovala.. Kolko zien by chcelo ostat doma s detickami a nemaju na vyber..skolka od troch rokov, ne vsetci maju babky tak si pekne krasne plat babysitterku
@onmaria ked sa ti zda, ze ti stat dava na materskej malo penazi preco sa nevratis do prace a nepoberas aj matersku a aj plat?
..absolutne suhlasim co napisala luciferkax ,,Je to rodičovský PRISPEVOK, nie nejaká náhrada príjmu. Navyše, každé dieťatko má aj OTCA,,
..a porovnavat s inymi krajinami skutocne nema vyznam, lebo keby si vedela kolko stoji skolka napr. v UK, kolko je tam materska, ako clovek vyzije z jedneho prijmu s dietatom, ako je mnoho matiek nutenych ist do prace tak by si sa skutocne nestazovala 😉
..toto mi skutocne nedalo a musela som napisat
@lucinocka každý štát má svoj systém, to je normálne. ja som fakt rada, že je materská, resp. rodičovská dovolenka 3 roky. ale aj tak kopec mamičiek musí ísť do práce. nemá inú možnosť, lebo im to jednoducho finančne nevychádza. a tiež musia dieťa "opustiť" a pohľadať mu náhradu v jasliach atď. ako som už písala, pozrite sa na to aj z tej stránky, že v zahraničí sú príjmy obyčajných ľudí - "chudoby" ako sa hovorí, oveľa vyššie, ako tu na SK.
@onmaria tu je priemerny plat kolo 530 Eur, nic moc, ale naklady su ovela vacsie, hlavne pre nas co zijeme na polostrove- na vsetko..len topenie nas vyjde 2000 Eur a to topime par mesiacov cez najhorsiu zimu..a nevravim ze po plienky musim cestovat 40 km.. ja napr. materksu nemam ziadnu, lebo nemam obcianstvo a ich vobec nezaujima ze tu zijem 3 roky, platim si kazdy rok ziadosti o viza, vydata som a porodila som tu dieta.. vyprdli sa na mna 🙂))
@slniecko77 ja som rada za každý názor, ale píšem aj to, že prečo porovnávate príspevok s ostatnými štátmi, tiež porovnávate dĺžku "dovolenky" s inými štátmi, ale neporovnáte, koľko sa v tých iných štátoch zarába! to sa vám asi zdá normálne. a už keď ide o to, načo sa každý tlačí do UK (napríklad), keď si myslí, že je tam znevýhodnený čo sa týka dĺžky materskej, alebo rodičovskej dovolenky?? veď pre peniaze - lebo tam zarobí viac! a druhá vec, viem o prípadoch z blízkeho okolia, že v zahraničí porodili dieťa a príspevok, ktorý potom dostávali tu na Sk (keď sa vrátili), bol teda neskutočne vyšší, ako dostáva bežná slovenská matka.. musela som to aj ja napísať, sorry
@luciferkax ma pravdu
@dai presne to som chcela napisat...netusi ake su vydavky, ze platy su sice vyssie, ale aj najmy, sluzby...
@onmaria aj na sk mozes zarabat vela - to poprve... detto tvoj muz. uvedom si ale ze v zahranici musia ist do prace od uplnych drobatok - ja mam vela kolegyn v roznych krajinach eu a teda o 3 rocnej materskej ani nechyrovalu. a sama pises ze chces byt doma - bud teda rada ze ti to stat umozni - tym zenam v zahranici to umoznene nie je - a pritom mnohokrat ide cely ich super plat na opatrovatelku ci jasle lebo je to tam neporovnatelne drahsie ako tu...
@onmaria predstav si, ze v UK nedostanes ziadny prispevok na dieta, pokial slusne pracujes a odvadzas dane nemas takmer na nic narok, dieta musis dat ppo 9 mesiacoch materskej do skolky za neskutocne prachy, mnohokrat je to az 80-90% z platu, len, aby si si udrzala pracu, zit z jedeho platu v UK nie je jednoduche, spytaj sa akejkolvek mamicky zijucej v UK, ale takej co nezneuziva system..netusis kolko tu stoji napr. kadernik, oprava auta, oprava niecoho v dome, prenajom domu, bytu, stocne a podobne...ano v UK sa kedysi oplatilo zarabat, ale uz to nie je pravda a uz vobec nie pre rodiny
..uz ma skutocne nebavi stazovanie niektorych slovesnkych mamiciek, ze stat im dava malo..takyto socialny system nema ziadna zapadoeuropska krajina
..uvedom si, ze to je prispevok pre dieta nie pre teba...ale na druhej strane lutujem single mothers na SVK, ale skutocne single nie tie, ktore to predstieraju
@onmaria nikto to neriesi - aj ty tam mozes odist ked si myslis ze to ma len vyhody tam zit.
pozri ja zijem na sk - plat mam pekny, z materskej sa dalo vyzit , rd mam rovnaky ako kazda ina zena na sk napriek tomu ze som vsetky odvody platila z maximalnych vymeriavacich zakladov.... a napriek tomu som spokojna lebo si myslim ze ta vyhoda byt doma a mat chranene pracovne miesto je nenormalne velka oproti vsetkym platom sveta...
@onmaria ja dostavam az 262 EUr mesacne.. .ze by to bolo preto, ze mam tri deti ? 😉
a k tvojej otazke " Mali by sme s tým začať niečo robiť, nemyslíte?", by som odpovedala... mas pravdu, treba zacat robit a budes mat viac 😀
a k tomu porovnavaniu so zahranicim... ked som praxovala v Nemecku, zarabala som tam sice viac, ako moja mama tu s 30 rocnou praxou... ale za 1 izbu som platila vacsie najomne ako tu za 4 izbovy byt.....
ešte raz - nechápem, čo riešite výdavky v zahraničí. každý je tam dobrovoľne a keby sa mu tam neoplatilo žiť, tak tam jednoducho nie je. verím, že sú tam vyššie výdavky, ale sú tam aj vyššie príjmy. pozrite, narovinu - nech ste aj vy v obraze, keď si myslíte, že tu drýstam do vzduchu, chcem obhájiť to svoje - ja ako mamička na rodičovskej dovolenke dostávam 217 euro, manžel zarobí ledva 400 a podľa vás je normálne, aby z tohto rodina vyžila, hej? alebo chcete porovnávať tento plat s platom v zahraničí??? to sa ozaj nedá. a to sme obaja už dosť odviedli či už do sociálky, zdravotnej poisťovne a iné príspevky štátu. nič z toho nemáme, nijaké výhody. nic! a ked idem s dietatom k doktorovi, musim este aj platit. to normalne asi nie je, ci? kazdy sa len stazuje, ale tak uvedomte si, ze tu na Sk to jednoduche fakt nie je.
@dai ha ha ha, ze zarabat vela. neviem teda, kde zijes, v akych kruhoch sa pohybujes. mozno fakt nemate nudzu o peniaze. ja napr. mam vysoku skolu a prd z toho. lebo socialka z tebou vybabre ako sa len da. potom si na urade prace na rodicaku a ked chces dalsie dieta, tak vraj nemas narok ani na normalnu matersku.
@onmaria stale mi nejde do hlavy preco nejdes pracovat? vsak mas tu moznost! mamicke v inej, konkretne v zapadoeuropskej krajine tu moznost nema a to je ten rozdiel
..ked zacnes pracovat prijem sa ti zvysi este o matersku
..este mi prosim ta vysvetli na zalade coho chces zvysovanie materskeho?
len vyjadrím svoj názor, do nikoho nerýpem, neútočím. ja nesúhlasím. som rada za to čo mám. som rada že môžem byť na materskej 3roky a mám možnosť ísť aj do práce. Na matersku som šla dobrovolne a nevidím dôvod prečo by mi mal štát dávať ešte väčšiu "sociálnu pomoc" ked sa ja rozhodnem mať dieťa. Len pre info, môj manžel nemá nič extra plat, žijeme od výplaty k výplate a ja sa nemám do akej práce vrátiť, aby ste si nemysleli že som nejaká vydržiavana mamička s vysokou ,materskou. aspon ako tak sa snažím si doma privyrobiť a som rada že nemusím ísť hned do práce ako napr. moja kamarátka žijuca v írsku kde manžela vidí iba ked si podávaju deti vo dverách a čo sa financií týka. je im tak akurát ale určite nie tak dobre ako si myslia ludia ktorí nezažili.... dobre je tam najmä tým čo zneužívajú sociálny systém a su lenivý aj prstom pohnúť....
k tým výdavkom v zahraničí...ani tu nikoho nikto nedrží....
@slniecko77 si v UK dobrovolne! ked sa ti tam nepaci, vrat sa sem a skus to tu. ani tu to nie je jednoduche. a ked vravis, ze prispevok na dieta nie je pre mna - je to rodicovsky prispevok, nie detsky. a druhy pojem je pridavok na dieta co je necelych 20 euro.
Súhlasím!