Kedy vykáte cudzím?

16. aug 2021

Mam 22 rokov a tak nejak som “zastala v čase” pretože keď stretnem niekoho napr okolo 30 tak mu vykam. Ako keby mam stale ten rešpekt lebo som mladá žaba. Ale väčšinou mi je trápne vykať a ešte sa mi aj tak zasmejú že prečo vykam. Ako to mate vy? Tykate aj bez vyzvania? O koľko rokov starším ľuďom už začnete vykat?

dijka123
16. aug 2021

no podla toho kde ci v praci ci na oslave a tak

autor
16. aug 2021

@dijka123 väčšinou na neformalnom mieste, mimo prace

ninusa221
16. aug 2021

Ked som s rodicmi tak vykám a ked mi dana osoba povie ahoj tak potom uz zacnem ahoj😃 ale ked som s kamoškami a pride niekto v takom veku rovnakom tykam😁

dijka123
16. aug 2021

aha no tak to tiez vykam

nika3136
16. aug 2021

Kym si nenavrhneme tykanie, dovtedy.
Automaticky tykam detom a maximalne nejakym pubertiakom, popripade ked k nam niekto pride na navstevu a vitam ich, hned navrhnem tykanie (pokial to nie je vyrazne starsi clovek)

zuzanka.zuzu
16. aug 2021

absolútne nikdy nikomu nebudem ako sedlaňa tykať iba preto "lebo je v mojom veku" 😲
vykám v podstate všetkým od cca 16 rokov keď už dieťa vyzerá ako dospelý 😀

h2
16. aug 2021

Ja tykám každému len tu, na koníku, lebo tu sa to môže. Ináč vykám všetkým od teenagerského veku vyššie. Dokonca, keď ma nejaké dieťa pozdraví "dobrý deň", neodpoviem "ahoj", ako majú mnohí dospelí voči deťom vo zvyku, ale tiež "dobrý deň".

euka210
16. aug 2021

u mna to casom prislo asi po vyske 26r, ze som vykala uz aj rovesnikom pokial sme neboli kamosi, a kym sme si nepotykali. Myslim ze je to v pohode ze vykas, pokial to vadi druhej strane, tak navrhne tykanie. Je to prejav slusnosti.

janci05
16. aug 2021

Ja som zvyknutá, že môj otec vykal svojej mame, teda mojej starkej. Divné, ale bola to taká úcta. Ja tykam len na vyzvanie. A tykanie navrhuje žena.

kikus7
16. aug 2021

Ja vykám každému, ak sa nepoznáme. Je to zdvorilé a slušné. Dokonca aj deťom 15+. A malé, neznáme deti, keď ma vonku pozdravia, tak odzdravím "pekný deň" napríklad, je to v podstate neutrálne. Mne napríklad vadilo, keď som chodila do práce busom ešte ako 25+ a neznámi autobusári mi tykali, lebo som vždy vyzerala o x rokov menej, takže nerozumiem, prečo by som napr. neznámemu pubertiakovi mala tiež tykať. Vážim si starších i mladších.

obleckozaecko
16. aug 2021

Mňa udivuje, ako niektoré dospelé ženy dokážu aj tu v bazáriku odpísať na správu.
JA: Dobrý deň, posielam Vám rozmery ...
ONA: "Ahoj! Vieš čo, asi mi to nesadne" :D

mistymay33
16. aug 2021

Ja vykam, vsetkym bez rozdielu veku a pohlavia (myslim 18+) dovtedy kym si nepotykame. Podla mna je neslušne dospelým týkať, aj ked su v tvojom veku. Ked prides na urad a je tam úradnícka vo veku cca 20 rokov tak ju tiez nepozdravím ahoj…

laurika999
16. aug 2021

Slušnosť je vykať

lienkashoppingqueen
16. aug 2021

Ja sa snazim priatelsky tykat asi kazdemu, ci uz v sukromi alebo na verejnosti. V Rakusku je zvyk si tykat. Naozaj ze vsade. A na Slovensku je to stale tak vazne😂 z vlastnej skusenosti vykaj aj rovesnikom na Slovensku.

macekovam
17. aug 2021

@janci05 ale v praci nie...tam ho nenavrhuje zena

gdpr
17. aug 2021

Vykám každému koho nepoznám okrem malých detí

katulastraka
17. aug 2021

@h2 joj toto som ako dieta neznasala 😄 ked ma niekto dospely odzdravil “dobry den”. Vzdy mi to prislo take odmerane, ako ze co ho vobec zdravim. Preto teraz ked ma decka zdravia tak poviem s usmevom “ahoj”. Pride mi potom, ze su deti menej ustrachane a viac otvorene voci mne. Ale mozno sa mi to len zda 😂

anickaaa6aaa
17. aug 2021

Ja vykam kazdemu koho nepoznam. Je to slusne. Deťom samozrejme nie. Neznasam ked mi cudzi zacnu tykat ked sa nepozname.

leskovael
17. aug 2021

Každému cudziemu koho osobne spoznám či stretnem a nepotykame si, vykam, v rodine akosi automaticky týkam pri mladších ľuďoch (nové známosti v mojom veku) a pri starších "nových z rodiny" zase vykam.

h2
17. aug 2021

@katulastraka Mňa sa zase syn pred pár rokmi pýtal, prečo jeho každý zdraví "ahoj", keď on povie "dobrý deň". Ja tie detičky zdravím s úsmevom od ucha k uchu, tak dúfam, že sa ma neboja. 😊

elementissa
17. aug 2021

S kým si nepotykam, tomu vykam. V práci máme pravidlo, že si všetci tykame a je to trošku pre mňa ešte zvláštne, keď stretnem na chodbe dakeho riaditeľa a mám mu vykať :D ale keďže je väčšinový komunikačný jazyk angličtina kde sa to nerozlišuje, tak tam je to v pohode. Zasa mám kolegov, čo už sú 10 rokov u nás a oni to majú zas naopak- že automaticky si s každým tykajú, tak sú zvyknutí z práce. Jasné, na úrade vykas alebo predavačke v obchode, ale s kým sa pustia do reči, s tým si hneď potykaju. Ja vykam aj ľuďom, o ktorých viem, že sú môj ročník a dokonca máme veľmi dobré vzťahy, lebo sme sa spoznali profesne a to vykanie nám ostalo. Ale narodili sme sa v rovnakom roku a ešte nie sme staré tetky ( máme menej ako 30). Každému je niečo iné komfortné. Niekomu viac tykanie, inému vykanie a ďalšiemu to je jedno, prispôsobí sa situácii

konikkon
17. aug 2021

Od VS vykam starším, rovesníkom aj mladším, pokiaľ sa vyslovene nejedná o deti. V okolí savto moc nenosi, ale ja okolie kašlem. Mam vlastnú hlavu a vlastný názor.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sipopa
17. aug 2021

co si ja pamatam, vykala som zakazdym. bez ohladu na vek dotycnej osoby, ak sa teda bavime, ze mali aj okolo 30tky. je to slusne a ked ti niekto povie, ze mu teda vykat netreba, budes vediet. poznam totiz aj takych 30rocnych, ktori si nejako potrpia na vykanie

dayanare
17. aug 2021

S výnimkou internetového priestoru vykám každému s kým si nepotykám, je to základná slušnosť. Tykanie navrhuje vyššie postavená osoba, čiže buď žena, staršia/í alebo nadriadená/ý.
Čo sa týka angličtiny, tam si v podstate vykajú úplne všetci. V súčasnosti používané zámeno "you" pre druhú osobu jednotného i množného čísla bolo v minulosti používané iba pre množné číslo (t.j. "vy") a pre jednotné číslo bolo používané zámeno "thou" (t.j. "ty"), ktoré sa začalo strácať v 13. storočí a v 17. storočí vymizlo úplne, pretože bolo považované za neslušné.