Ahojte zienky, mam na vas otazku kedy Vam zacali tikat biologicke hodiny?
Lebo ja mam pocit ze sa toho nedockam :D taha mi uz k 30tke a po detoch uprimne netuzim no chlap by chcel 2. Ja deti zboznujem, rada sa s nimi hram, ucim ich, staram sa o nich.
Rozmyslam ci povod nebude v tom ze v 15stich som uz mala na starosti jedno rocne dieta a jedno babatko o ktore som sa starala. A nielen ze pohram sa a odovzdam ale v noci vstavat nachystat im miecko, nakrmit ich, prebalit, odgrgnut uspat. Byt hore celu noc ked im bolo zle atd. Proste kompletna mamickovska starostlivost.
Cize ja nemam problem s vychovou, starostlivostou, peniazky mame len cakam na tie biologicke hodiny a chut si urobit vlastne. Som skor taky logicky typ. Cize po zvazeni okolnosti sme sa dohodli ze si urobime jedno. Cize ano ked sa narodi samozrejme ze ho budem zboznovat, nemam problem so starostlivostou atd. Je tu nejaka podobna ktorej tiez netikali hodiny a dieta si spravili?
Nie si sama. Ja som s prvym otehotnela neplanovane skoro pred 30 a niekedy si myslim, ze ak by sa to nebolo takto 'prihodilo', nemam deti doteraz. Lebo biologicke hodiny mi netikali vobec, respektive tikali opacnym smerom - deti mi sli akurat tak na nervy.
@hettinka takze tym chces povedat ze ked si niekto adoptuje deti nikdy ich nebude lubit tak ako vlastne ?
@sintra no som rada ze v tom nesom sama, tiez mam pocit ze sa tych hodin nedockam a riesim to skor logicky, to bohuzial nepochopia tie ktorym tikali hodiny :D ako mne netikaju opacnym smerom na stastie, ja deti zboznujem len proste nemam ten pocit ako ostatne ze chcem a chcem a chcem a pomali placem pri pohlade na babatka vonku lebo idu hormony zosaliet.
Nie je pravidlom, že každá žena musí mať deti a je to podľa mňa v poriadku a v rovnováhe.
Ja som túžila po dieťati od strednej školy.
Možno máš pocit, že máš ešte čas, nakoľko tvoj vek nie je tak vysoký.
Možno nastane stres, keď sa bude blížiť menopauza a možno ani vtedy nie, to musíš cítiť ty sama.
Mať dieťa je nádherné. Tá láska .... To, ako na niekoho myslíš 24/7 .... Ako sa v ňom vidíš a tešíš sa každému kroku. Aj napriek tomu som stále presvedčená, že zostanem pri jednom dieťati, tak mi to vyhovuje (ale človek nikdy nevie).
@amelia000 okolo 28 r. a potom sa nám 2 roky nedarilo.Nenut sa do toho a neboj sa nie je žiadna tragédia mať v 40 tke prváčika.niekto rodí v 32, 35 a okolo mňa teraz húfne pred a po 40 tke.ak máš stabilný vzťah, financie nie je na čo čakať ono to nebude tak, že sa jedného dňa zobudíš a zistíš, že áno tento mesiac ideme na to😊v každom prípade treba myslieť na to, že môže byť problém dieťa počať, donosit.
@nika3136 ja viem ze to nieje pravidlom, kebyze som sama tak to proste neriesim, ale mam chlapa ktory deti chce. Ano mozno by akceptoval ze ja po dietati netuzim, ale co sa vacsinou deje..no ak nie s tebou a ja to dieta velmi chcem tak si najdem inu a urobim si s nou. Ako vhodny kompromis mi pride ze ked ja chcem 0 a on 2 tak koncime na pocte 1 :D ale som rada ze niesom sama ktorej tie hodiny proste netikali
@amelia000 ono človek mieni pán Boh mení....v živote nie je vsetko tak ako si neplánujeme ...ja sim otehotnela v 28 čakala som dvojičky žiak som potratila v 20 to do toho sa mi pridružili rôzne choroby a ešte jeden potrat v 9 tt a dcérku som mala až 35 ročná....ale je to podľa mna každého osobná vec kedy mat dieťa...zase kamiska bola tiež dotlačena okolím a vôbec si dieťa nevie užiť stále má pocit, že jej niečo uslo
@eliska13 ako ja sa do toho nenutim 🙂 ale ano tiez myslim nato ze kebyze necham chlapa cakat 5-10 rokov lebo vies co drahy este mi nedorazili hodiny tak potom to nemusi vyjst vobec. U nas v rodine boli aj celkom problemy s tym cize mimomaternicove, rakoviny atd..preto sme da dohodli ze z fyziologickeho hladiska je ten najlepsi vek teraz a ano pracujeme na babu len tie hodiny sa mne zdrzali :D
@sintra no ano presne preto bola taka "dohoda" ze si spravime dieta do tej 30tky. Mozno to niekomu pride ze o tom uvazujem ako o kupe auta no bohuzial :(
@amelia000 vies, ze biologicke hodiny znamena, ze stracas schopnost reprodukcie - z fyziologickeho hladiska. To nie je o tom, ci citis ze si pripravena na dieta alebo nie 😀 A prekvapuje ma, ze mas taky lazo plazo pristup v 30.ke k tomu mat dieta, ked uz v tomto veku ti na zaklade vseobecnych parametrov budu padat tripple test vysledky. O tom, ze sa ti rapidne znizila schopnost reprodukcie za poslednych 12 rokov ti asi pisat nemusim.
@amelia000
Áno, stáva sa to.
Ale partneri by si mali rozumieť aj po tejto stránke. Ak jeden chce svadbu, dieťa, dom, psa, strom..... A druhý len slobodu bez záväzkov, tak sa zrejme nikdy nezhodnú. Môžte urobiť kompromis, ak sa na to cítiš. V takom prípade na hodiny nečakaj. Môže sa stať, že prídu nečakané problémy, bábätko sa počať nepodarí hneď na prvýkrát alebo niečo podobné, aby ti nebolo niečo vyčítané.
Moja známa otehotnela nečakane pred 30tkou. Čakala 10 rokov (s tým istým partnerom) až sa rozhodli, že by chceli ďalšie dieťa - vtedy ju to chytilo spontánne. Bohužiaľ, má za sebou už 9 umelých oplodnení s negatívnym výsledkom.
@amelia000, riad sa sebou a tym co citis 😊. Ked pride ten spravny moment, tiez zatuzis po babatku 😀.
Ja som si pred 30-tkou nevedela predstavit, ze by som uz mala dieta. Prve som mala v 31 a posledne v 41. V mojom pripade v tom co sa tyka fyzicna nevidim rozdiel, ale ako vsetko, tak aj toto je individualne 😊
@kittykat22 ale vidis ze ostatne to pochopili tak ako som to myslela teda po tej citovej stranke. Aky lazo plazo pristup myslis? Joj ano to viem ze cim starsia tym aj menej vajicok..kvality atd.
@nika3136 s kompromisom ja nemam problem, tak isto aj z jeho strany je kompromis ze ok tak len jedno. Ja nemam problem s tym zeby som otehotnela porodila a postarala sa ci financne alebo citovo. Len u mna absentuje ta tuzba ako niektore maju uz od napr 18stky ze jooj ja chcem dieta. Proste viem ze sa on budem vediet postarat, viem ze ho budem lubit, viem ze mame zazemie a zabezpecenie.
@kaia keby sa mam riadit sebou a tym co citim tak si zaobstaram macku a som spokojna :D skor mi ide o to ze ci su tu aj zeny ktore nemali tuzbu po babatku a aj tak si ho urobili. Vobec niesom tlacena z partnerovej strany do toho. Skor ratam z moznostou ze to dieta v neskorsom veku vobec nemusi prist.
@amelia000 Bola som na tom v 26tke rovnako, pocity ziadne, ani sa vydavat, ani mat deti. Ale stale som pred rozhodnutim, mala som partnera, ktory bol rodinne zalozeny a aj ja som v cisto teoretickej rovine raz deti mat chcela. Mala som pred advokatskymi skuskami a jednoducho som vedela, ze ked teraz pojdem cestou kariery, bude to na niekolko rokov a uz ten biologicky vlak mozno nestihnem. Nechcela som to riskovat a navyse, katieru moze clovek robit cely zvysok zivota. No a ono je to fakt tak ako sa hovori, ze az ked sa ti to dieta narodi pochopis, co je to naozaj laska😊 Navyse ti nemusim hovorit, ze kamosky okolo mna co cakali kvoli praci/partnerovi maju takmer vsetky do jednej problem otehotniet. 30tka je fakt nejaka zacarovana hranica, tak sa zda. Zo 4 naj kamosiek z vysky teraz mame deti len dve, aj to ta druha po 2 umelych oplodneniach.
Tazko radit druhemu, ale pokial ide o deti, neviem ci ma zmysel cakat na nejaky pocit, ktory mozno ozaj nepride nikdy.
@amelia000 ahojko moja kolegyňa a aj dobrá kamoška...ma dlhoročný vzťah...dobreho a naozaj milého priateľa....dobru prácu...je finančne zabezpečená...a je to zlatunka baba...no keď sa rozprávame na tému "deti" stále mi povie, že ona jednoducho necíti túžbu mat dieťa....ja to neviem pochopiť, lebo pre mňa sú deti základ môjho života, ale tak na šťastie niesme všetci rovnaký takže je to v poriadku.... 🙂
U mňa tiež nezačali tikat. Skôr by som si položila otázku, či deti chceš, alebo nie. U mňa to bolo take racionálne rozhodnutie. Vedela som, že by som deti chcela a isto nie prvé v 40-tke. Tak sme sa proste jedného dňa dohodli, že už je asi aj čas. Mala som 28 keď sa mi narodil syn, 34 keď dcéra. Medzitým jedno nevydarené tehu. Držím palce k správnemu rozhodnutiu . Inak podľa mňa je úplne v pohode deti aj nemať, aj keď sú pre mňa osobne to najviac, čo môžeš dostať.
ja som tikanie zacala vnimat az ked som stretla pana Praveho a trvalo to teda dost dlho, ziadneho z mojich predoslych partnerov som si nevedela predstavit ako otca svojho dietata, o mesiac sa nam narodi babo a o dva oslavujem 40, na dobre veci sa niekedy musi pockat, netreba nic silit....
@amelia000 tak ti poviem.. ja som vzdy deti chcela, dokocna jendo obdobie 3-5deti 🙂.. ale.. nejak som to stale odkladala, ani partner nebol vhodny.. az tento posledny, ale aj tam nejak som sa stale citila prilis mlado.. az tak po 33r. Sa to zacalo naozaj dost ozyvat,ze ved chces deti, uz necakaj.. tuzba sa zacala vazne prebudzat a v 35r.som porodila prve dieta..
U mna to nebolo silne asi aj preto, lebo som sa pomerne dlho starala o cudue deti ako babysitterka a plus sme.mali psika.. cize mala.som.sa o koho starat.. potom psik nam.odisiel, babysitting som uz nerobila, mala som.priatela, s ktorym som tie deti chcela. a to vlastne vyvolalo tu silnu túžbu uz po vlastnom.. len este jemu som to musela oznamit. Proti nebol..
Ja som necitila tuzbu mat dieta, deti vseobecne som nemusela ale mala som partnera 6 rokov a on dieta chcel tak som v 28 rokoch porodila syna, milujem ho najviac na svete 🙂, ine deti stale nemusim 😀, nechcela som dalsie deti, necitila som to tak no ked moj syn zacal s pripomienkou, ze kazdy ma niekoho (brata, sestru) a on chudiatko nikoho tak som to prehodnotila a uz som v 27tt a mam 36 rokov. Prve tehotenstvo lazo-plazo ale toto druhe stale nieco, brala som atb uz 2x, ziszili mi tehotensku cukrovku a celkovo druhe tehotenstvo je pre mna ovela narocnejsie asi vdaka vysokemu veku :-/.
@amelia000 To je uplne normalny pocit. Si v najlepsom veku, mas stabilny vztah a pracu. Jasne ze sa to cloveku nechce menit a chce si este uzivat volnost a nezavislost. Mne tiez vyslovene netikali biologicke hodiny a neviem kedy by zacali kedze nam bolo s priatelom jednoducho dobre. Pred tritsiatkou mi doktor diagnostikoval PCOS a povedal ze po 30 sa bude moznost otehotniet zhorsovat takze som priatelovi racionalne oznamila ze sa ide na to... nenamietal kedze deti chcel. Teraz mam 32 a po dvoch potratoch to snad tentokrat vyjde a malu v klude donosim. Na dieta sa tesim bude to zivotna zmena a som rada ze som vela necakala lebo cast kamaratok otehotnela v pohode, cast s tym ma problem a cast este ani nezacala. No s tym otehotnenim a vynosenim je to loteria nikdy nevies ako to pojde zrovna tebe. Hlavne si v tomto musite s partnerom rozumiet a podporovat sa navzajom. Drzim palce 🙂
@amelia000 mi pride ze si v predstave, ze ked sa rozhodnes mat konecne dieta v 31+, lusknes prstami, a max do 3 mesiacov bude pozitivny test, a narodi sa zdrave krasne dieta. Tym ako to odkladas je dost mozne, ze budes nejaku dobu luskat ako o zavod. A testy tiez nebudu vychadzat v tvoj prospech - oni mi uz uplne nevychadzali ani teraz. Potom si pozri co ktory test znamena, pretoze tripple testy vychadzaju blbo koli veku - a nie ze by sa nieco dialo. Dufam, ze sa ti vsetko poradi ako si zelas. Mam v okoli par dievcat, ktorym to nevyslo - pretoze prilis dlho cakali, potom to neslo, niektore do toho stratili partnera. Teraz maju 40 a su bez dietata - casto aj bez muza, pretoze single zena okolo 36+ rokov je pre muzsku polovicu planety nie moc zaujimavy material. Aspon si daj spravit hormonalny profil, alebo ako sa to vola, a zisti v akom si zdravotnom stave, ak niekedy deti chces. Nie, ze sa stane za 4 roky ze nabehnes cela happy k lekarovi, a ten ti povie, ze uz nemas schopnost reprodukcie.
@amelia000 niekto možno vie ľúbiť adoptované dieťa ako vlastne. Ja nie. Teda neviem posúdiť. Možno preto, že mám vlastne deti. Písala som za seba.
A pri deťoch som nekalkulovala takto dopredu, že koľko sa nevyspim a že budú choré. Proste zo bolo prirodzene vyústenie vzťahu. Sú zo deti z lasky, s nimi sme rodina.
@kittykat22 tak ono je to veeelmi individualne.. moj dve mlade kolegyne sa snazili 4-5r.,nez otehotneli, ja v 34 a v 36 som otehotnela hned, tehotenstva normalne.. moja segra cakala, stale nieco riesila, ma uz aj druhého partnera a dieta nokde, tento rpk bude mat 40r.. dalsie dve moje spolužiačky, obe bez problemov pocali a donosili, jedna mala 40r., druha 42r...
Mozno autorka bude skor ten moj pripad...ale urcite je fajn, ked sa da pre istotu vysetrit.. mne moja byvala.sefka stale vravela, aby som.uz necakala, ze ona tiež stale mala.cas a nakoniec jej vsetko vybrali a dieta uz mat nemohla a nema..
@joysi Bohvie co prezila,mne mama skazila pohlad na deti a na vztahy. Nikdy nevies,co ten druhy zaziva a ktovie,mozno aj chce,ale nemoze mat a nechce to vytrubovat do sveta. Mala som kolegu,ktory nemal deti. Vsetky zeny ho v robote ohovarali aj jeho zenu az raz sme sa dozvedeli,ze sa roky snazia,pochodili vsetky mozne liecenia a nepodarilo sa. A tie zeny,ktore nechcu mat deti to maju v spolocnosti velmi tazke,lebo kazdy na nich pozera s nepochopenim. Nemozes sa k niconu vyjadrit,lebo co ty uz len vies o zivote a problemoch,ked nemas deti...
@ndrag "ženy co v živote nezažili iné naplnenie ako dieťa"?? No teda a co ty na to povieš, že niektoré ženy dokážu byť dobrou mamou, úspešnou vo svojej práci a dokonca aj byť aktívna a to aj s deťmi.... 🙂 všetko je o prioritách....niektore ženy majú sen mat šťastnú rodinu, kde patria aj deti....niektore chcú byť úspešne v práci a niektoré chcú "z každého rošku trošku" chvalabohu za to, že je každá z nás iná 😉
To skor zistis ked budes mat 32,35 a budes tehotna. A zrazu vyskoci ula genetika, vysoky tlak, hentaka cukrovka, krcove zily.... Blbosti. Lebo telo uz bude objektivne stare. Plus ked budes mat 40 dieta este len nejaky prvacik, v 50ke sa ondit s pubertakom.... Mozno to pocitovo nikdy nebude to co cakas, ale vek neosalis a ten je nezavisly od pocitu.