Kedy sa na Veľkú noc neje mäso?

8. apr 2022

vie mi niekto vysvetlit kedy sa na velkonocne sviatky neje maso a preco? Ďakujem

sissy27
8. apr 2022

neviem o tom, že by sa na veľkonočné sviatky nejedlo mäso - pôst je v období 40 dní PRED Veľkou nocou, končí sa Veľkým piatkom. Ale vyslovene mäso sa neje tuším len na Popolcovú stredu (začiatok pôstu) a Veľký piatok (koniec pôstu). Ale samozrejme rôzne regióny alebo aj jednotlivci môžu mať trošku iné zvyky.
Hlavne ten pôst sa netýka len jedenia, ale celkovo by sa človek mal tak nejak vzdať alebo obmedziť "roztopaše" a pohodlie.
Historické pozadie netuším, ale určite sa to dá vygoogliť.

ddaassuullaa
8. apr 2022

Ak to nevies, asi nie si veriaca. Ja tiez nie, cize odpoved nepoznam. Dostupne info su vsade na nete, v kniznici...https://www.dublez.sk/velka-noc-vsetko-o-velkon...

loliki
8. apr 2022

Pôst (prísny-prikázaný) sa má dodržať v Popolcovú stredu (začiatok pôstneho obdobia) a na Veľký piatok (deň smrti P. Ježiša). Ostatné piatky v roku je pôst z toho istého dôvodu, ale nie taký prísny. Pôst spojený s modlitbou už praktizovali v židovskom náboženstve ako účinný prostriedok na získanie-vyprosenie rôznych vecí. Napr. kráľovná Ester so svojimi služobnicami sa 3 dni postila, aby zachránila životy Židov. P.Ježiš pred svojím verejným účinkovaním. Páter Pio atď. nechcem teraz menovať všetkých. Pôst s modlitbou má veľký význam, na ktorý sme žiaľ pozabudli a zostalo nám z toho už len príkaz, ktorému často nerozumieme. Viď:

https://www.youtube.com/watch?v=wooPfC6OIXU
1aduliatko1
8. apr 2022

Zeleny stvrtok, velky piatok, biela sobota....az ked sa v sobotu vecer rozviazu zvony ...niekto neje naso iba vo velky piatok - vtedy je velky post.

evica17
8. apr 2022

Na popolcovu stredu a na velky piatok , vraj az do velkonocnej vigilie na bielu.sobotu. Aspon tak to robila moja babka s maminou a tetami, ze vecer ked sa vratili z kostola na bielu sobotu tak mohli jest maso a mali akoby hostinu potom.lebo v podstate v piatok ukrizovali jezisa a vstal zmrtvych az v nedelu, ale v sobotu je vecer vigilia zmrtvychvstania, pretoze zidom zacinal den po zotmeni

autor
8. apr 2022

Dakujem pekne

beata110
8. apr 2022

@evica17 presne takto to ma byt👍 ked si veriaca

loliki
9. apr 2022

@evica17 Až do večera bielej soboty je už len miestna alebo rodinná tradícia. Nikto ju nezakazuje, ale nie je ani prikázaná. Teda záväzná pre všetkých.