Kedy ruší križovatka v obci rýchlosť?

romino193
27. okt 2024

Zdravim, mám celkom nejasnosť ohľadom križovatiek a ich rušenia rýchlosti v obci, napríklad ak je na začiatku obce vyznačená 70tka ale nasleduje križovatka po správnosti by sa malo jazdiť 50. Zaujímalo by ma však to, či toto platí už v križovatke alebo na konci. Nevedel som to nikde dohľadať tak by som bol vďačný ak si je tu niekto na 100% istý. Ďakujem

nighttide
27. okt 2024

@romino193 Ak je v obci značka 70 a je križovatka, a ak je za križovatkou značka 70 tak platí naďalej 70 v dedine, ak nie je za križovatkou znacka 70 tak za križovatkou platí rýchlosť v dedine 50.

martinmmartin
27. okt 2024

Plati to tak aby pre auta co prichadzaju prave z tej mensej cesty bolo jasne o co ide aby na hlavnej neboli zrazu dve skupiny vodicov 70/50 podla toho odkial prisli

nighttide
27. okt 2024

@martinmmartin Ak je hlavná cesta so značkou 70 aj za križovatkou je značka 70 a auta ktoré prichádzajú z vedľajšej cesty na hlavnú tak na hlavnej ceste jazdia 70

Ak by bola 70 v dedine a za križovatkou by nebola znacka 70 tak by platila rýchlosť 50km/h ako je v zákone

nighttide
27. okt 2024
egonsk
27. okt 2024

Podla este zatial u nas platnych pravidiel rusi koniec krizovatky obmedzenie rychlosti (t.j. pomalsiu, alebo rychlejsiu rychlost vyznacenu dopravnou znackou, ktora bola niekedy este pred krizovatkou uvedena bez prerusenia).

Pozor, ked pridu v platnost nove pravidla, ako maju napriklad v Rakusku, koniec rychlostneho obmedzenia bude rusit az dopravna znacka a nie krizovatka.

egonsk
27. okt 2024

Jo a este samozrejme detail, ze v zone krizovatka nerusi rychlostne obmedzenie urcene pre zonu, to zanika az ukoncenim zony.

romino193
autor
28. okt 2024

@nighttide Ďakujem 😄

romino193
autor
28. okt 2024

@egonsk Tie majú až v roku 2029, takže zatiaľ ešte dlhá doba, ale ďakujem 😄