Ahojte, rada by som sa spýtala kedy cca ste si všimli, že vaši rodičia alebo svokrovci spomalili? Že už si nepotrpia na niektoré veci, napr. uložený riad ihneď po obede atď?
Ja si všímam na mojich rodičoch, že ako sa začali približovať k veku 60, tak už sa to mení. Napr otec má menšie hospodárstvo a predtým muselo byť hneď ráno obriadené, až potom išiel vôbec raňajkovať. Mamina sa takisto zmenila. V minulosti mala taký bežný poriadok, aj keď teda ona vždy rada zhromažďovala veci a potom sa ťažšie udržiaval poriadok a systém v nich. Ale teraz má haldy vecí, pavučiny v dome, zopárkrát už mali aj problém s mravcami v dome a mala som pocit, že ma to hnevalo viac ako ich samotných (pritom už mám vlastnú domácnosť a deti, takže u nich nebývam).
Príde mi, že nejako rýchlo "zostarli" a že sa správajú ako keby mali podstatne viac rokov. Uvedomujem si, že sú obaja ešte pracujúci, a aj unavení často. Ale prišlo to tak nárazovo a ja neviem, či je to bežný jav alebo už na všetko kašlú
Je to už bežný jav áno. Už sa človeku tak nechce. Do všetkého sa skôr núti.
Moja matka ma 73 a domacnost vypulirovanu jak za mlada a to ma kopec zdravotnych problemov
@tinka8301 je rozdiel medzi zivotnym tempom a navykmi a medzi narokmi. stari a starsi ludia boli zvyknuti tazko pracovat, boli neustale v pohybe a su zvyknuti na to, ze ich domacnost a gazdovstvo je vzdy tip top, ak do toho nepride nejaka choroba. tam sa neda hovorit o narokoch. beru to ako nutnost, nevyhnutnost, zivotny styl, takto boli vychovani. naopak, mlada generacia, cest vynimkam, ta je podstatne - nazvime to - pohodlnejsia. tam by som uz hovorila o narokoch. mnohi mladi maju vysoke naroky, chcu vysoky zivotny styl, ale mnohi pre to neurobia nic. a co sa tyka domacnosti, tam je to naozaj u mnohych na zaplakanie. spina, bordel, neporiadok, prach.
a co sa tyka starsich ludi a ci polavia, niektori ano, ak organizmus je uz vycerpany, pochopia, ze hnat sa za poriadkom nema vyznam a nie je to az tak podstatne. niektori, ktori vladzu, tak aj po 80 maju domacnost cistu.
idealny je zlaty stred. nebyt otrokom svojej domacnosti, ale ani ju nezanedbavat tak, ze by si sa mala za nu hanbit.
Nemusia na vsetko kaslat, jednoducho nevladzu. Ked ti vadi, tak bud im pomoz uprat alebo im najdi pomoc. Dalsia vec, ak poriadne pretriedite domacnost, lahsie sa bude udrziavat poriadok. Skuste venovat jeden den vytriedeniu zbytocnosti. Ano, pri starych ludch to je niekedy zahul ale pomoze to.
@tinka8301 tak po tej 50-tke už človek cíti že to nie je to čo v 20-tke alebo 30-tke....človek sa viac a rýchlejšie unaví, ani zdravie už nie je to čo bývalo...60-tka je pekný vek, buď rada že stále vládzu , napriek tomu že sú stále pracujúci.. moja mama odchádzala do dôchodku v 52rokoch pri 3deťoch, teraz ženy ťahajú do 60-62rokov....niekde sa to prejaviť jednoducho musí, hlavne ak človek manuálne pracuje....
@janinka007 len ono je rozdiel či je niekto doma a rozdiel ak žena popri domácnosti pracuje....rovnako je obrovský rozdiel či tá žena pracuje/pracovala niekde v administratíve alebo v školstve alebo ak pracuje/pracovala manuálne....ja teda mám okolo 50tky ale obdivujem niektoré terajšie 60-tničky čo odchádzajú do dôchodky z výroby...obdivujem že vôbec v takom veku vládzu ťažko manuálne pracovať a na rýchlosť a výkon...nikde sa dnes neberie rozdiel či máš 20alebo 60, pri manuálnej práci sú rovnaké nároky bez ohľadu na vek....ja robím na dôchodkovom, neskutočne veľa ľudí čo má odrobených tých 40rokov chce ísť do predčasného dôchodku lebo jednoducho nevládzu.....a ano, sú to väčšinou manuálne pracujúci čo celý život makali (preto majú tých 40rokov odrobených), ale je to na nich aj vidieť.....zrobení, unavení....naopak , kopec ľudí s ľahšou prácou je schopných pracovať aj po dosiahnutí dôchodkového veku lebo vládzu, práca ich baví, nemajú zdrav.problémy...
@tinka8301 mravce v dome je bežná vec.Asi to je individuálne moji rodičia majú 66 a 70 r a stale sú v pohybe.Moja mama je ako neriadená strela a otec porobi, ale svojím tempom a to ju najviac hnevá🙂)
Včera som bola u nich pol hodinu som nemala nech si prečítam časopis.Najprv sme zavarali uhorky, potom lusky, potom sme čistili cesnak, potom robili kysnutý koláč, ale ja som vedela,že idem pomáhať, ale moja mama sa nevie nudiť chvála Bohu, keď nerobí vo vnútri tak prerába skalku, otec robil včera drevené záhony.V zime sa nudia.Ale kúpeľňu som upratala, lebo sa mi zdala na moj vkus špinavá🙂)
Ja som spomalila už teraz v 45🙂
@mogaa áno, to je rozdiel či sedí v kancelárii či robí v stoji vo výrobe to je logické chrbtica, únava...
moja mamka má 77 a stále upratané ako zo škatuľky, plus záhrada, predtým opatrovala sestru, potom môjho ocka... to nie je o veku, ale o zvyklostiach a o povahe, ja tak nemám doma ako ona a ani toľko nevládzem
Podľa toho čo píšeš tak ja už mám 70 rokov 😆
@tinka8301 To nie je o veku, ja poznam aj 20 rocnych starcekov a starenky.
@lonely66 rozumiem.... Samozrejme po rodičoch nevyžadujem, aby mali domácnosť jak z časopisu 😀 len ma zaráža, že behom asi 2-3 rokov sa to u nich veľmi zmenilo. Mamina veci zhromažďuje vnútri, oco zasa na dvore, všade všetko nahádzané štýlom piate cez deviate. Do toho taky ten bežný neporiadok typu meumytý riad, nejaké zaprskané kachličky okolo sporáku a jednoducho sa tam potom necítim úplne príjemne
Mama ma 71 a stále jej záleží na dennom poriadku, riady, smeti rieši denne, takisto si ide nakúpiť, navarí si, povysava, umyte podlahy ...ale okná umyť a periny prezliecť jej chodím ja
@tinka8301 podľa toho čo píšeš sú tvoji rodičia zberači, čiže všetko sa im bude hodit aj keď to samozrejme nikdy nevyužijú...s týmto nič nenarobis, môžeš buď chodiť pomôcť upratať alebo zavolať niekoho na upratovanie...
Čo sa týka zberačov, poznám v rodine prípad, dokázal do konca života nahormadit plnú pivnicu aj dvor haraburdami...ja som minimalista, ja nemôžem byť zahltena v dome vecami, čo sa nepoužíva ide z domu 🙂
@lonely66 už sú zberači
@marcellka32 asi si to vystihla najpresnejšie... Mama zahlcuje domácnosť, ocino zasa dvor. Potom sa k tomu ešte pridá pár bežných drobností z denného neporiadku a ja len pozerám s čím začať skôr, a koľko toho stihnem upratať za ten čas čo deti spia alebo sa hrajú 😀 a napokon prídem z tejto návštevy ešte viac unavená, psychicky..
@tinka8301 a čo zhromažďujú?aj môj otec ma na dvore v rohu kopu železa, dreva, každý srobik sa ešte hodí, ale on to reálne použije.Mozno o 2r, ale použije🙂ale začal vzdychať aké je všetko drahé železo, drevo na vyvýšené záhony všetko predstava koľko to stalo voľakedy svet sa zbláznil dosť mi ide týmto na nervy.Ako má pravdu čo narobíme, ale včera povedal vnučke, že ju čaká ťažký život a nechcel by byť znova mladý vadia mi tieto reči.On si vyslovene užíva dôchodok nikto ho nebude surit, on raňajkuje, káva, čaj , TV potom sa pomota je teplo už je obed mama je zase akčná až príliš a stále počúvam medzi nimi zvady.Kym sa niečo rozhodne spraviť trvá to mesiac nechce sa mu, ale je pravda, že taký bol vždy mama bola vždy ťahúň rodiny.Ale zase porobi v záhrade len mama ma na neho vysoké nároky tá by chcela maľovať, všetko teraz a hned
Proste sa im zmenili priority. Keď prídu unavený po práci, tak urobia najnutnejšie a možno si chcú oddýchnuť, alebo načerpať sily, tým čo ich baví a večné upratovanie to asi nebude. Sú to len Tvoje pocity, že sa tam necítiš dobre. Možno len máš problém prijať to, že už proste majú svoj vek. Nikto nemladne. Buď rada, že neupadajú oni ale podľa Teba len ich domácnosť.
@luccija oco taktiež železo, drevo (my sme prerábali byt nedávno a všetok nábytok starý sa mu hodil 🙄), staré okná a dvere. Má v pláne dokončiť takú hospodársku stavbu na dvore ale je to rozostavané už vyše 10 rokov a mám pocit, že už to asi ani nedokončí... Mamina tá má zahltenú domácnosť prehnaným množstvom šatstva (v skriniach má kúsky čo sú jej malé, veľké, ktoré nenosí, ktoré nosí tak občasne že by bez nich určite vedela fungovať, dokonca par kúskov oblečenia spomienkového /jej rodičia zomreli celkom mladí, tak si nechala sveter po mame atď/). Kozmetiku keď dostane v darčekovom balení, tak si ju vystaví na poličku a tam je aj 3 roky, úplne nedotknutá ale prach okolo toho sa jej už utierať samozrejme nechce. Zbierku rúšok a respirátorov v skrinkách ani nejdem komentovať 😀 kabeliek má toľko, že si dala vyrobiť skriňu na ne a aj tak sa jej tam všetky nepomestia 🤷 potom aj nejaké nevhodné darčeky sa nájdu typu vianočné deky, zvlhčovač vzduchu, nejaké okrasné sošky atď. To ja napr bez milosti posúvam známym ale jej je to ľúto, lebo veď daný človek si s tým dal námahu aby niečo vybral...
@anketkarka ďakujem, takto som sa na danú vec nikdy nepozerala... Vždy keď ostanem s deťmi na pár nocí u našich, tak len čakám kedy sa deti hrajú alebo spia a snažím sa to nejako uhladiť, aspoň to čo najviac "horí" 😬😅 možno sa vďaka tvojmu komentu budem snažiť viac povzniesť a po obede keď deti uspím, si aj tú kávu s chuťou vypijem
"asi by ma hneď spucovali, či oni sú neschopní si upratať..." tak podla toho, co pises, uz asi su neschopni si upratat. Alebo sa im nechce. Taketo hromadenie veci neznasam. Sama sa riadim pravidlom, ze ak na seba nejake oblecenie 3 roky nedam, tak ho nepotrebujem a chybat mi nebude a ide bez milosti do kosa. Zatial som za nicim neplakala. To iste pri inych veciach ako postelne pradlo, riad a pod. Keramicke sosky alebo ine lapace prachu by u mna clovek hladal zbytocne, rovnako tak u starsich ludi popularnu vystavku poharov a tanierov. Mam rada minimalizmus, menej veci, menej upratovania. Nepotrebujem napriklad milion kuchynskeho naradia, ktore pouzijem raz rocne a potom mi to bude zqberat miesto v skriniach. Take to zmyslanie "co ak sa niekedy bude hodit" poznam, ale nedokazala by som tak zit. Najhorsie je, ze ak su take povahy, tak aj ked im upraces a budu mat doma ako zo skatulky, o mesiac to budu mat zapratane dalsimi vecami, ktore urcite sa este budu hodit.. mozno urobis najlepsie, ked to prestanes riesit. Niekedy pomaha aj uprimnost, ale len do casu. Ja som napr. nasim niekolkokrat povedala, ze z toho ich bordelu chytam tik, tak si upratuju, minimalne ked mam prist ja k nim na navstevu. Upratovacku nechceli. Ale zasa oni nemaju spinu a pavuciny.
Este jedna vec sa mi osvedcila, u babky, ktora je podobny pripad, vsetko si nechava. Nakupila som kartonove krabice a vsetko oblecenie, ktore nepouzili nejaku dobu sme zatial ulozili do krabic a "odlozili" na pojd. Tie krabice su tma nedotknute uz niekolko rokov, qle aspon maju oni pocit, ze sa nic nevyhodilo a urobili si miesto v skriniach. Ked to bude potrebne vyhodit, pojde to lahko..
@tinka8301 ale veď to nie je také strašné🙂to ma aj moja mama plne skrine a nosi pár veci.Inak aj ja mám plné komody všetkého čo sa zíde, alebo mi to je ľúto vyhodiť.Raz ročne použijem odšťavovač, fritezu čo s tým?topánky, bundy...mňa to nebaví predávať za pár eur myslela som, ze to je horšie.Nieco využijem do lesa, turistiku..Ja umyjem u mamy kúpeľnu otec si za chvíľu umýva ruky všetko oprskane🙂včera som umyla mame pracovnu dosku Clinom ona to umýva jarou ver bude to už len horšie počkaj o pár rokov.Uz majú inú optiku a niektoré veci nevidia.Ja som otvorila šuflík tam milión satiek, šálok, čapic reálne si da jednu.Ja sa tiež nerada lúčim s vecami toto ja neriešim.Polovica mojich kamarátok už nema rodičov v určitom veku musí byť človek vďačný, že tých rodičov ešte má a su zdraví, schopní sa o seba postarať
Ak ti to vadi, nerozmyslala si, ze im objednas a zaplatis nejaku pani alebo slecnu, ktora by im prisla raz do tyzdna pomoct s upratovanim? Asi tak by som to riesila ja..