Kedy ide o porušenie GDPR?

28. apr 2021

Vie mi niekto jednoducho vysvetliť kedy sa porušuje GDPR? Napr. keď ako prevádzkovateľ eshopu zverejním údaje svojho zákazníka, porušujem GDPR, tomu rozumiem. Ale čo ak len tak ako fyzická osoba napr zverejním údaje svojho kamoša na facebooku? Všetko hypoteticky, len si to chcem ujasniť🙂

moni73
28. apr 2021

Ani panboh tomu nerozumie🙈

domcci72
28. apr 2021

Ja som tiez z toho mimo ako to funguje

monkabohdalova
28. apr 2021

Ano porušuješ tak gdpr. Vždy keď zverejníš údaje niekde druhej osoby alebo len povieš niekoho údaje niekomu tak porušuješ gdpr

liaka
28. apr 2021

Nesmieš ani údaje kamoša na sukromnom facebooku. Ani ako firma nesmieš. Jedine keby niekto mal na vlastnom súkromnom profile zverejnené svoje údaje a vtedy keď urobíš fotku/screen tak vtedy to nie je porušením, lebo dotyčný sám zverejnil svoje údaje verejne

nelca0510
28. apr 2021

Nesmieš zverejniť cokolvek bez súhlasu dotycneho, ak by sa dal na základe toho identifikovat

petamich
28. apr 2021

nie GDPR podla mna v takomto pripade neporusujes - GDPR sa vztahuje a je zavazny pre prevadzkovatelov a sprostredkovatelov, ktori maju sidlo v SR alebo mimo SR ale spracuvaju osobne udaje obcanov SR a este na dotknute osoby

ak ty ako fyzicka osoba pri osobnej cinnosti nejaky udaj zverejnis, na to sa GDPR nevztahuje

(5)
Tento zákon sa nevzťahuje na spracúvanie osobných údajov
a)
fyzickou osobou v rámci výlučne osobnej činnosti alebo domácej činnosti,

ale mohla som si to vylozit nespravne mozno @dreik by poradil

ivkazba
29. apr 2021

V prvom rade, nie každý osobný údaj je osobným údajom v zmysle GDPR. Osobným údajom je údaj, z ktorého je možné identifikovať konkrétnu osobu. Takže ak napíšem Ján Novák z Nitry, to nie je osobný údaj.

Ale ako píše Peťa, GDPR sa týka toho, kto zhromažďuje a spracúvava osobné údaje. Ty ako fyzická osoba to nerobíš (pokiaľ nie si szčo a nepracuješ s údajmi tvojich klientov). Takže ak niečo napíšeš o kamarátovi na FB (fakt premýšľam, že na čo konkrétne narážaš), môže tu ísť o ohováranie a podobne, ale nie o porušenie GDPR.

ivkazba
29. apr 2021

@petamich asi si chcela označiť @draik a nie dreik 😉

draik
29. apr 2021

V takom prípade ide o ochranu osobnosti (súkromia) podľa Občianskeho zákonníka.

katuska19
29. apr 2021

ano, osobny udaj je vtedy, ak na zaklade toho udaju vies identifikovat osobu. napr meno a mail vseobecny katka.novak@gmail.com je dost vseobecne, nejde o osobny udaj ale ked uz mas katka.novak@divedoor.sk, uz vies kde pracuje, na zaklade toho udaju ju vies identifikovat a najst blizsie info o nej, ak tam ma t.c. a adresu, to je jasne, ze ide o osobny udaj. napr IP adresa pocitaca nie je osobny udaj, ak nemas ziadne blizsie info o danom cloveku, ale ak vie systemak na zaklade IP uz identifikovat tvoj mail, meno, atd, uz ide o osobne udaje .....
co sa tyka foto by si tiez mala mat suhlas konkretnej osoby, nemala by si zverejnovat ziadne fotografie, ak s tym tvoj kamos nesuhlasi, brali sme to na skoleniach GDPR. tak isto foto deti a dalsich deti tiez by sa nemali zverejnovat bez suhlasu ich rodicov.
my napr v robote ked sme robili nejaky oficialny event pre klientov, kde bol prizvany fotograf, od kazdeho nasho klienta sme ziadali pri vstupe pisomny suhlas s fotografovavim, kde sme to chceli potom uverejnit na webe alebo v nejakom casopise.....cize ak chces zverejnovat foto alebo udaje niekoho ineho, ak nechces mat zbytocne problemy tak so suhlasom danej osoby.

ivkazba
29. apr 2021

@katuska19 pozor, je rozdiel škola alebo fotky na firemnej akcii a je rozdiel fotky s kamarátmi na FB. Škola a firma je GDPR. Súkromné fotky nie (ak dám na FB svoju súkromnú fotku s kamoškou), tam nejde o GDPR ale o to, čo spomína draik, čiže treba to rozlišovať.

autor
29. apr 2021

@ivkazba videla som na fb príspevok kde nejaký pár zverejnil nepreberača zásielky štýlom že dal screenshot epodacieho hárku. Tzn meno adresa telefón. Proste mu niečo poštou poslal a on to neprevzal a pán sa naštval. A osopili sa tam na neho ľudia že či vie čo je to gdpr. Tak ma začalo zaujímať, či sa to vzťahuje na tento prípad, ale Google mi nepomohol 😁

ivkazba
29. apr 2021

Nie, toto čo popisuješ nie je GDPR, o čo ide napísal draik (právnik). Žiaľ, pojmom GDPR sa oháňajú najmä laici, ktorí tomu vôbec nerozumejú, aj tu na koníku to je často vidieť, že sa tu niektoré bijú do pŕs za osobný údaj, ktorý alebo osobný vôbec nie je.

kikus7
29. apr 2021

Zverejnenie akýchkoľvek osobných údajov bez súhlasu dotknutej osoby je porušenie GDPR. Na spravovanie osobných údajov (zverejnenie, poskytovanie, archivovanie atď.) sa musíte riadiť buď nejakým zákonom (účel), alebo potrebujete súhlas danej osoby, o ktorej spracúvate osobné údaje. Takto to funguje vo firmách.
Nerozumiem však, prečo ľudia majú potrebu zverejňovať osobné údaje svoje (napr.číslo, e-mail), ale aj iných ľudí napr. na FB. Toto som nikdy nerobila, že by som napr.dávala na fb foto niekoho iného a označila ho. Fotka je citlivý osobný údaj. Netreba na to zabúdať.
Čo sa týka zverejňovania toho nepreberača, tejto téme som sa nikdy nevenovala, ale ak by na to existoval zákon, resp. účel spracovania údajov, je to určite v súlade s GDPR. Ale bližšie neviem povedať, keďže v rámci témy GDPR mám vedomosti len tie, ktoré sa týkajú údajov v spoločnosti.a nie spracúvania údajov na FB.

nelca0510
29. apr 2021

Toto je inak svinstvo. Zverejniť všetky údaje nepreberača. Síce nechápem nepreberačstvo, ale aj tak, všetky údaje zverejniť.. Ja jednej stránke ktorá sa im venuje musia údaje zaciernit

kikus7
29. apr 2021

Doplním sa, napr. fotografia zamestnanca už od 25.05.2018 nepatrí medzi citlivý osobný údaj. Avšak existuje výnimka: ak ide o jedinečnú identifikáciu osoby, ide o spracúvanie citlivého osobného údaju.

autor
29. apr 2021

@ivkazba aj som si myslela ze to tak je🙂

lienka.7
17. jún 2021

@ivkazba
@draik
A ak ina osoba, fyzicka osoba pouzije moje cele meno, datum narodenia a rodne cislo pre ziskanie uradnej listiny vtedy dufam uz ide o porusenie GDPR. (Neriesim ze mu ju vydat nemali ale to, ze pouzil moje udaje na jej ziskanie).