Kedy chodí Mikuláš?

4. dec 2024

Maminky kedy,, dávate,, deťom Mikuláša. U nás to bolo vždy 5. Večer ale niekde som čítala že to má byť 6 tak teraz neviem

kleopatra114
4. dec 2024

Z 5.12 na 6.12

slavomira236
4. dec 2024

V noci 5ho najdu si rano 6ho v cizme

autor
4. dec 2024

@kleopatra114 aj ja som tak chcela lenže ráno práca škola a.t.d

saxana000
4. dec 2024

U nas sa 5eho vecer umtvaju topanky a 6eho rano ked sa zobudime si ich najdeme naplnene

cyberk
4. dec 2024

6.12 rano :D

eeffka
4. dec 2024

U nas 5teho vecer

henka123123
4. dec 2024

Tento rok u nas 6teho vecer pride

kleopatra114
4. dec 2024

Však a čo škola , práca ? To sa nejako s Mikulášom vylučuje ?😉hadam si nechceš brat dovolenku a decká voľno kvôli tomu, že si chcete v klude rozbaliť balíčky 😊

beata_k
4. dec 2024

6-teho rano si ich najdu

zuzanaete
4. dec 2024

Zobudim deti o 10 minut skor ako zvycajne a stihnu si aj balicky pozriet.

hederamonstera
4. dec 2024

Najviac som milovala rano 6.teho pred skolou skor vstat, najst si balik, cely ho vysypat a zobrat si najoblubenejsie kusky do skoly, kde sme si to vsetci triede ukazovali a spolu vychutnavali (popripade pomenili)☺️☺️

viera77
4. dec 2024

@autor Však treba vstať a niečo skôr...hádam sa deti nebudú rozplývať nad sladkosťami celé doobedie alebo áno?

danyelia
4. dec 2024

U nás vždy 6.teho - večer, na Mikuláša...

katka700
4. dec 2024

U nás chodil šiesteho o štvrtej ráno keď sa prebral zo sna s myšlienkou "ku*na sladkosti do topánok" 😂

valikasikulova
4. dec 2024

@katka700 🤣🤣🤣 ak mal ťažký deň tak sa stáva ze mu vypadlo

diewcatqoo
4. dec 2024

Chodi 5. vecer a necaka sa do rana - deti si najdu balicky este v ten vecer, aby sa potesili a pripadne stihli aj zjest nejaku sladkost. Odkedy zapadne slnko, tak syn striehne pri okne, ci neuvidi Mikulasa.

patka06
4. dec 2024

5, večer, ráno by na to nebol čas

slavomira236
4. dec 2024

To co dostanu vagon sladkosti? Ze si nestihnu rozbalit a pozriet??

banalu
4. dec 2024

Moj muz ma z domu 5.12. vecer, ja 6.12. rano.
Presadzujem 6.12. rano, nedava mi zmysel, ze mikulas da darcek den pred Mikulasom.

ivik4
4. dec 2024

Vzdy u nas chodi 6.12 rano
Keby som to tak nechcela skrz ranne zhony, tak by som ho dala vecer ale tiez 6teho NA MIKULASA, nie 5teho kedy Mikulas nieje.
Nam ked treba dame si budik o 5min skor a staci

paradajkova
4. dec 2024

Dieta zaspi, ja dam vklude balicek do okna, rano 6.12 sa zobudi a ma mikulasky balicek. Rano trieli k oknu a uz vie, ze tam bude. Presne tak isto mne davali cele detstvo mikulasa. Ja som nikdy nebola ranne vtaca, ale na mikulasa som bola do minuty von z postele 😂

sovica
4. dec 2024

@autorka, niekde si čítala, že to má byť 6 a nie 5?🤔 Však logicky, keďže v kalendári je 6.12. Mikuláš, tak by to malo byť 6. U nás vždy 6.12. ráno si deti našli balíčky (keď som ja bola dieťa, tak to bolo tak isto). Tie, ktoré dávate deťom balíčky večer 5.12., tak u vás "chodí" asi Oto alebo Otakar😂 Tie, ktoré chcete dávať balíčky večer (z akéhokoľvek dôvodu), tak oveľa logickejšie je ich dať večer 6.12., keď je Mikuláš🎅 a nie 5.12., keď je Oto/Otakar👦

sisska96
4. dec 2024

Starosti 🤣🤣🤣

hradnapani
4. dec 2024

ved piateho vecer sa vylozi cizma, siesteho rano si ju najdu plnu. Moji si celkom ochotne a radi privstanu :D nikdy sme kvoli tomu nikam nemeskali

fem
4. dec 2024

5.12 po zotmení začína Mikuláš , vždy večer po zotmení začína nasledujúci deň - sviatok , preto je vigilia štedrého večera 24.12 a Vianoce si 25.12.
Pochádza to ešte z počítania židovského kalendára, ktorý my sme v našom zidovsko-kresťanskej civilizácii prebrali , ďalší deň u nich začínal už večer po zotmení. Kresťania doteraz takto slávia sviatky preto je predvečer všetkých svätých , vigilia a pod.

Už každý ako chce , rodinné oslavy ,keď k deťom príde Mikuláš začali aj 5.12 večer ,

Komerčne , školské a podnikové oslavy mali ľudia aj 6.12 . Je to rôzne .

Ja si pamätám , že keď chodil po domoch tak do bolo už 5., keďže kto by slávil večer 6, keď už Mikuláš nechodí Po akcii , lebo chodí z 5-6. Bolo by divne , ak by prišiel večer zo 6-7. Ku niekomu domov . Niekedy ľudia slávili spolu a ráno bolo v čižmičke.

V rodine kľudne môžeme začať robiť atmosféru večer 5.12. Čítať si príbehy, pripraviť si čižmičku, mať rodinne stretnutia aj s Mikulášom . Ďalší deň je viac výhradený inštitúciám, akciám .Ale nejaké dnes už zacinaju 5.12.

nekonecna_katastrofa
4. dec 2024

Veď daj kedy chceš. Moji sú ešte malí škôlkari, nemajú šajnu o dátume. Minulý rok sme si 5. dali čižmy a hneď o hodinu aj našli balíčky (ráno by sa zdržovali, chceli by jesť sladkosti namiesto raňajok, nechcelo sa mi ráno riešiť ešte nejaké drámy). Tento rok nebudem 5.večer doma. Čižmy si dajú do okna 6.večer a v sobotu ráno si nájdu plné čižmy. Verím, že so školákmi už je to v pohode sa dohodnúť či zobudiť o 10 min skorej, ale ja s malkáčmi odmietam riešiť somariny a cvičiť si trpezlivosť na takej hlúposti.

autumm
5. dec 2024

U nás bolo zauzivane nájsť si balíčky večer 5. ;) urob ako to tebe vyhovuje

ghostsgirl
5. dec 2024

5. vecer 🙂

andreakotesova
5. dec 2024

Večer 5. 12. chodí ku nám Mikuláš. Takto to poznám už skoro 45 rokov. Aj vianocne darceky dostaneš na štedrý večer a nie 25.12., kedy ma Ježiško narodeniny. Aj Lucia chodí ometat domy večer pred svojimi meninami napr.

parvinka0001
5. dec 2024

U nás podľa toho či sme 6 teho doma všetci či nie .ak nie tak večer 5