Keď žena zarába viac ako muž - ako sa s tým vysporiada partner?

27. apr 2021

Ahojte,

modelová situácia - obidvaja vysokoškolsky vzdelaní, relatívne úspešné kariéry, vo vzťahu klape všetko ako má, MUŽ zarába okolo 1200 € čistého, ŽENA niekedy aj 3 000 € čistého. Je to z hľadiska dlhodobého vzťahu v poriadku, vy ženy, ktoré zarábate viac, aj keď partner nezarába najmenej, ako ste to riešili vo vzťahu ? aj nákladový pomer, kým ste nemali spoločné financie ? Nenastávajú kvôli tomuto občas nejaké rozbroje?... Je to trošku atypická situácia, väčšinou to býva opačne, že muž zarába viac...Ako jasné, sú to príjemné starosti oproti ľuďom, čo nemajú pomaly čo do úst, treba si vážiť každú prácu a každý si zaslúži viac....Ale zaujímajú ma názory, ako sa s tým vysporiadali partneri, ktorí zarábali menej (či netrpelo ich ego / či prispievali menej, lebo menej zarobia) alebo Vy viac zarábajúce ženy...niekedy proste lekárky, manažérky, podnikateľky, atď. jednoducho zarobia viac ako muži, ktorí sú tiež pomerne pracovne úspešní...

tyrkysova_kobyla
27. apr 2021

U nas to nebol ziadny problem, manzel nikdy nezavidel, neziarlil, skor bol na mna pysny, ze sa mi dari. V ramci nakladov sme to nikdy nejako pomerovo neriesili, vzdy to boli peniaze spolocne, platil ten, kto sa prvy odhodlal, alebo mal po ruke kartu, pripadne viac na ucte a podobne.

zuzik307
27. apr 2021

u nas tiez bez problemov, manzel nastastie nie je ten typ, ze by tymto trpelo jeho ego...financie mame spolocne, aj ucet...

nafka0483
27. apr 2021

Chvilu sme to tak mali, ale nie taky rozdiel ako pises ty, nebol to dvoj- alebo viacnasobok. V tom case sme spolu zacinali byvat a fungoval sme tak, ze sme fixne naklady platili na polovicu - najomne, energie, poistka. Ostatne naklady - potraviny, drogeria, cistiace veci, veci do domacnosti sme sia v plateni striedali a zapisovali si vydavky a na konci mesiaca to bud vyslo zhrua na polovicu a ak nie, tak sme si to dorovnali - cize sme sa na takych veciach podielali 50:50. Oblecenie, kozmetiku a dalsie osobne veci ako kadernicka, holic, kozmetika a pod. si platil kazdy sam z toho, co mu zvysilo. Priatel to vtedy nijak neriesil, proste to tak bolo a bral to normalne, ziadny pocit menejcennosti, ziadne utrpenie ega.
Mne v tom case ostavala viac, ja som to setrila, neskor priatel postupil v praci, prijmy sa nam dorovnali, potom sme sa vzali a vsetko co sme mali nasetrene sme dali dokopy a berieme to ako nase spolocne. V sucasnosti je uz manzel ten, kto ma o nieco vyssi plat, ale neriesime to nijak, pretoze v manzelstve mame vsetko spolocne.

katkamatka7
27. apr 2021

Je to v poriadku,keď sa chápete, podporujete. Mužove ego neutrpí,keď má v žene podporu,keď mu dá pocit, že ho potrebuje. Dať má možnosti dokázať, že je muž, že bez neho či jeho pomoci a podpore by niečo nedokázala. Otvorí si žena sama zavárané uhorky? Otvorí...Keď mu neotvorenú sklenenú nádobu podá do rúk s prosbou o pomoc, on otvorí a podá nazad a žena pohladí jeho ochotu, silu, vynaliezavosť. Porovnávaním, kto prispieva viac či menej by si narobili zbytočne rozbroje. Prispievajú, koľko môžu do spoločného, každému ostáva na svoje potreby bez pátrania, na čo minul. Kľudne sa to môže po čase otočiť.

ivkazba
27. apr 2021

U mňa to nebol problém. A úprimne, ani by som nechcela chlapa, ktorý by s tým mal problém, pretože to pre mňa znamená, že ten človek nie je dostatočne vyzretý.
Ale samozrejme, hovorím o situácii, kedy toto partneri neriešia. Kedy majú iné priority. Kedy doma vo vzťahu je žena ženou a muž mužom a majú voči sebe úctu bez ohľadu na finančné záležitosti. Ale poznám prípad, kde žena zarábala výrazne viac a dávala to jasne najavo, ponižovala dotyčného. V takom prípade za nevyzretú a úbohú považujem ženu.

sirka9
27. apr 2021

pokiľ to má chlap v hlave v poriadku, tak by to nemal riešiť. s takým čo by to riešil by som asi nebola. aj u nás je tak, že ja zarobim viac. ale nikdy som mu to ani nevyhodila na oci, ani ja to neriesim a ani on. nastastie. hodnota nasho vztahu je v niecom inom. 🙂

hviera81
27. apr 2021

ten moj tvrdil že to berie uplne normalne.
a ono sa to na materskej otoci.... alebo nikdy nevies co sa stane, a kludne sa to moze otocit...

karolinakr
27. apr 2021

Segra tak ma, muž sa pri nej vezie a nesťažuje sa

hvolkovamirka
27. apr 2021

moj muz by bol pysny na na keby zarabam viac ako on. stale hovori, ze on by zenam pridal aj 3nasobok 🙂

martina9999
27. apr 2021

u nas to tak je, sme uz manzelia, nie je to taky rozdiel ale priblizne 500eur je rozdiel vo vyplate v moj prospech. zijeme ale v zahranici a obaja mame ten plat pekny, iba ja viac. dlho som hladala cestu..nakoniec je to tak ze zaplatime napoly nutne veci, kazdy polku a co muzovi zostane potom z tej jeho vyplaty to ma vreckove. ja si necham taku istu sumu ako vreckove. potom ten rozdiel, tych cca 500eur, odkladam na dovolenky a spolocne vylety. to sa mi tak najlepsie osvedcilo, dovolenky potom mozem vyberat ja, nepocuvam od neho ake to je drahe 🙂 ked dostanem v praci vynimocnu premiu (alebo manzel), ostava kazdemu ako vreckove. to vreckove mame na oblecenie, ja kozmetiku kadernika, on sportove pomocky atd. Moj manzel nikdy s tym nemal problem ze zaraba menej, mne to vadilo vzdy o dost viac. lebo vzdelanie ma presne take ako ja, aj odbor, iba sa menej snazi, co je vidno proste potom na tom plate. co uz.

vikusjk
27. apr 2021

U nas nebol nikdy problem, sme spolu 20 rokov. Sme radi, ze mame tolko, kolko potrebujeme a je jedno, kto z nas to zarobi. Financie sme mali spolocne este z cias pred manzelstvom, ked sme uz spolu zili par rokov, vzdy sme mali jeden ucet a vsetko riesili ako nase - nase prijmy, nase vydavky.

wieruska1
27. apr 2021

Zarabam asi 3x viac ako ako muz..... skratka to tak je..... ak by zavidel mal by dve moznosti: nejako na sebe zapracovat alebo si najst kvoli egu novu zenu.
To ze tolko zarabam.je ale aj vdaka nemu. Ak by som ho totiz nemala, nemohli by sme mat deti.....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
27. apr 2021

Ja som kedysi zarobila 1500-2000€ v čistom, kde muž 600€ a bol nadmieru spokojný. Všetko sme mali spoločné. On mohol zarobiť viac, len trebalo zmeniť prácu, čo odmietal. Keď som nastúpila na materskú, už bolo peklo, že on nás živí 🙄
Teraz som na RD a môj terajší partner zarobí cca 2500€ ja mám 600€ a žijeme v pohode. Všetky financie sú spoločné, mám nastarosti všetky platby a aj odkladať 😁

bolarazjedna
27. apr 2021

Ja tiež nemám pocit, že by z toho boli nejaké problémy. Keď sme sa sťahovali, väčšie položky som platila ja, väčšinou tie výdavky vychádzajú tak, že ich hradime rovnomerne k výplate. Nemám pocit, že manžel by sa cítil preto menejcenny, ani ja si to nemyslím a ja mu vždy s radosťou ukazujem výplatnú pásku, ja to beriem ako naše spoločné peniažky. A keďže sa chystám na materskú, sama si uvedomujem, že na dlhé roky sa karta obráti.

mokryprd
27. apr 2021

Zarobím zhruba 9500 eur mesačne čistého, ak by partnerka zarobila viac ako ja, bol by som nad mieru spokojný...

sonnenshein
27. apr 2021

Absolutne s tym manzel nema problem.
Mame kazdy svoj ucet, a jeden spolocny. Na ten spolocny posielame pomerovo dohodnutu sumu, a platime z neho vsetko rodinne.
Maximalne nam to tak obom vyhovuje.

teleskop
27. apr 2021

odpovedam na nadpis, moj sa s tym vysporiadal tak ze ma predbehol 🙂 spokojni sme obaja 🙂

loginexistuje
27. apr 2021

my si porovnavame rocne prijmy (nie mesacny prijem kvoli odmenam) a popravde mojmu to vadi ze zarobime cca rovnako ( jeho to povzburzuje k rieseniu svojho prijmu ale banky teraz nenavysuju velmi)
ja mam narocnejsiu pracu ako on ale teda doplacam na nerovnost medzi zenami a muzmi v danej oblasti
mojmu t vadi berie to ako utok na ulohu muza zivitela rodiny pritom financie mame spolocne aj ucty a pristupy atd
ten pomer co si dala je uz dost velky mne by toto nevyhovovalo
mojmu nevyhovuje aj to kolko pracujem radsej by bol aby som robila menej ale teda mna praca naplna aj ked jasne rodina je prvorada

number19
27. apr 2021

Mojmu to nikdy nevadilo, skor ho to velmi inspirovalo (pohyboval sa v akademickej sfere, ja v business). Po par rokoch presiel tiez do business a nasledne sa do par rokov vypracoval tak, ze momentalne ma moj 2nasobok (mozno aj viac). Takze muza to moze aj nakopnut.

zuvelyn
28. apr 2021

Ja napríklad nevidím vobec rozdiel v tom či ten kto zarobí viac je muž alebo žena. Mali sme obdobie kedy chcel manžel po zmene práce vyčerpať podporu a vtedy som ťahala viac ja, teraz na RD taha viac muž, keď pojdem na jeseň na MD ta bude vyššia ako mužov príjem. Su to nase spoločne peniaze ktore míňame na nasu spoločnú domácnosť a rodinu. Nic nevydelujeme, neprepocitavame, nedávame k pomeru kto viac donesie domov.

majka1921
28. apr 2021

Suhlasim s nazormi ze by malo byt jedno, ktory z partnerov zaraba viac. Pokial je medzi nimi sulad, respekt a podpora a hlavne, su s tym stotozneni a nikdy si to nijako nevytknu - nevidim ziaden problem v tom, ak zena je hlavnym prispievatelom do rodinneho rozpoctu.
Tolko sa bojuje za rovnopravnost, ale stale je to dlha cesta. Situacia kde muz zaraba viac sa automaticky povazuje za normalnu. A zena stale akoby potrebovala potvrdenie, ze je to ok ak je uspesna?
Poznam zopar parov kde to takto je. Muzi su uzasni otcovia a skutocne "hlavy rodiny" bez ohladu na vyplatnu pasku.

zankapetro
28. apr 2021

ano tak nejak by to malo byt v dobre fungujucom vztahu, kedze peniaze by mali byt spolocne a je jedno kto kolko donesie, hlavne je, ze sa proste snazi. no viem o paroch, kde to takto bolo a muz to teda velmi dobre neznasal

zienkalm
28. apr 2021

@zuzik307 môžem sa opýtať aku mate prac.poziciu?časovo stíhať aj po deti do školy?

malva123
28. apr 2021

Chyba mi info ci to je manzel,alebo priatel...a vyhra je to ze ste obaja VS vzdelani...po pravde to moze byt problem,ze "priatelovi" budes financovat jeho zivotnu uroven....ale ak spejete skutocne k manzelstvu...mali by to byt vase peniaze a vasa domacnost...zial ja to poznam z tej druhej strany...a netesi ma to.

autor
28. apr 2021

@malva123 priateľ, životnú úroveň má sám od seba povedzme štandardne nadštandartnú..poznáš z druhej strany ?

bubinko1506
28. apr 2021

U nas s tym muz nemal nikdy problem. Po VS som zarabala viac ako on, ale brali sme to obaja ako spolocne peniaze. Pocas materskej bol zivitelom rodiny muz, ja som pracovala par hodin tyzdenne, a to som mala ako vreckove. Po navrate z RD sme zarabali zhruba rovnako obaja, teraz donesiem domov ja viac, plus dostavam este rocne odmeny. Muz ma podporuje a je spokojny, ze sa nam dari.

17alexis
28. apr 2021

Ja som zarabala na zaciatku vztahu o polovicu menej ako moj, uz teraz, manzel. Aktualne to mame tak, ze zarabam rovnako ako on a to muz ma VS, robi v IT a ja VS nemam. Popri praci este ucim jazyk, tak mam aj vedlajsi prijem. Manzelovi vadilo, kym sme spolu chodili, ze som zarabala malo lebo ak by sme mali deti a nieco by sa stalo, neuzivila by som nas este s pripadnou hypo na krku. Teraz staviame dom, deti asi mat nebudeme a sme obaja spokojni. On je rad, ze sa mi dari a podporuje ma vo vsetkom.