Kde zmizli normálne lienky?
Neviete niekto čo sa stalo s normálnymi červenými lienkami? Už som ich dobrých pár rokov nevidela. Každá lienka ktorú nájdem je buď žltá alebo oranžová a má viac alebo menej bodiek ako by mala mať
@marianarem tzv ''blavacke ''
ale ano, aj ja som videla, cervene klasicke.

lebo tie svine agresívne kusacie oranžové a žlté ich kušu rovnako ako ľudí a predpokladám že takú malú lienočku to bolí viac ako nás ... tak preto ...
tie azijske ich pomaly vyhubia
tiez si myslim, ze tie "kungfu" lienky ich pomaly pozieraju. Ja som si vsimla, ze nevidim dazdovky po dazdi. Maximalne 1-2. Si to tu pekne nicime.
@komplikovana Dážďovky ti donesiem, my ich tu máme ako maku. 🙂
my zatial máme ešte aj tie klasické lienky.Sem tam vidím aj také čo ty spomínaš ale málo a dáždoviek máme aj my vela v záhrade hocikedy vidím
@3petka to je dobra sprava, ze niekde predsa este su 🙂
Na zahrade nam lietaju nase lienky, okolo panelaka azijske
tak luky ako dakedy tu už skoro nie sú neviem ako u vás ale tu je taká nasiata divna trava bez kvetov bez ničoho na lukach
a to tu bolo lienok červených dost, nemajú prostredie ktoré mali dakedy
na sidlisku boli medzi panelakmi plochy , ktoré stihli aj zakvinut teraz to ihned skašaju ,pomelu to tie kosačky, nie ako dakedy pekne kosou a stihali to ... tie isté plochy , teraz to skosia dobreže nie na pol centimetra, pupavy chudata aby stihli už nemaju ani stonky snád
tak sa nedivím že motyle alebo lienky tu už proste prestavaju byt, nemaju kde
v lete viac sucho ,stale väčšie horučavy, ked to nepožeru tak sa upraži ten hmyz
ja ešte sem tam vidim lienku , na záhrade máme pás vysadeny - margarety, trava, kukučka atd a tam veru to žije , samozrejme okolie vrieska že je vysoka trava a treba to skosit .. podotykam že manžel je alergik a silny a veru nemá problém tam na zahrade byt
No, nie je iná možnosť. Musíme zvolať pátranie.
normalne existuju, napriklad v nasej zahrade kde chemiu nepouzivame jw ich dost. Ale tam kde sa pravidelne chemiou postrekuje je mozne, ze ich vela nie je
Ale aj žiab je pomenej,o rakoch ani nehovorím. Babôčky,teda skoro všetky motýle.Tiež klasické slimáky so žltou,či pásikavou ulitou. Je veľa druhov, ktoré sa akosi vytratili,či počty zmenšili. No, niektoré zmeny nie sú ok.
No v jeseni sme mali nimi obsypany cely dom, liezli vsade, v zime som ich mrtve zametala na kilaaa
Aj cervene aj rozme
Asijske lienky jsou konkurenti nasich lienok v potrave a zaroven larvy asijskych lienok poziraji krome mšic i larvy nasich lienok.
Co se tyka dazdovek, cetla jsem zajimavou vec, ze jim muze dost vadit granulat proti slimakum, i ten povazovany za ekologicky na bazi železa. Samozřejmě mimo dalsi postřiky, pesticidy, to jim vadi taky 😀
Máme dom v centre mesta a lienok mrte že s nedopocitas. Akože tisíce .. okolo ibisteka sa kotia, hneď pri bráne pri brutal frekventovanej ceste. A v záhrade lietaju ďalšie stovky
Vytlacili ich tie invazivne cinske lienky… bohuzial
@no1990 ale isto to nie su lienky sedembodkove
U nás je na jar a na jeseň doslova invázia týchto žltých a oranžových lienok, máme ich po celom balkóne a koľkokrát sa dostanú aj do bytu. Štípu a dosť farbia. Červené medzi nimi teda nie sú.
Videla som v KE aj červené ale nie teraz… však je mráz a sneh… to čo za otázky…
Nemajú sa čím živiť biodiverzita tu už vďaka postrekom neexistuje 😏
@ivangeline ty asijske maji barvu od zlute pres oranzovou, cervenou az po cernou a různé počty teček. A pokud má někdo dům se staršími drevenymi okny, ktere nejsou neprodyšné, můžete mít těch asijskych plny dum i v tomto čase, přezimují ve spárách domů, apod. ...
ja som dnes upratovala balkón,mám ho zasklený a na okne bola jedna taká ázijská....už sa prebúdzajú.
👽
Tak ja byvam v panelaku a lienky sedembodkove tu mame bezne. Aj dazdovky, slimaky, motyle, kobylky, vcely, dokonca u nas poletuju aj tie obrovske cierne vcely, lastovicky (aj beloritky), sykorky... vsetko mozne. Dokonca sa mi stalo, ze som raz rano sla do prace a pred vchodom nam sedel divoky zajac. Dazdoviek a slimakov byva uz menej ako kedysi, pretoze menej prsi. Ale ked prsi aspon dva dni, je ich na ulici kopec.
Cez ulicu mame medzi panelakmi luku, taku, kde sa pocas leta nechavaju plochy pre hmyz. Je tam celorocne aj kopec kvetov. V lete sme tam so synom naratali 5 druhov motylov. Decka tam chytaju lucne koniky, pletieme vence z pupav, robime potrubia z pupavovych stoniek...
Aj u nás tie azijske hnusné toľko ich je. Vždy ich veľa pozametam na smetar. Kto vie či sa to dá postrekom vynicit. Ale tie naše som už veľmi dlho nevidela.

Ja v BA lienky vidam.