Zaujímalo by ma kde pracujete s ekonomickou VŠ, myslím, že v dnešnej dobe je biznis veľmi in, ale kde sa zamestnať, aby aj človek mal pekný plat?
Ja som ešte študentkou VŠ a už počas štúdiu chcem prax atď., ale rada by som si spravila aj nejaký plán, niečo čo ma bude motivovať.
Rada by som si prečítala Vaše príbehy. Myslím, že s ekonomickou vš je široký okruh možností.
Ekonomická VŠ zas tak široký okruh možnosti neposkytuje. Hovorí sa jej tu elektrickova, sorry, tak sa to bežne traduje, alebo aj taký vyšší gympel. Aby si bola pre zamestnávateľov zaujímavá, budeš potrebovať pár rokov zaujímavej praxe. Dnes už ma titul každý, takže to nestačí. S ekonomickou nejaký klasický tisíc hlavy open space office a tam sa snaz vypracovať. Ale bude to boj, bude vás tam v rovnakej pozícii priveľa
Znechutit ludmi ako marlenka - prace je kopu a kto ch e si ju urcite najde - moj muz robil celu vs a pekne vdaka tomu zacal po vs, ja mam tiez 2 studentov v teame ktorych by som po ich skole rada zamestnala ak sa pre nas rozhodnu...
@alkaa44 ak studujes v Ba, pozri si na Profesii ponuky nadnárodných korporacii, tie maju stale ponuky aj pre studentov Vs.
Ako spominal niekto vyssie, mozno je to "elektrickova" skola, ale uplatnit sa s nou da stale a aj s dobrym platom, co sa casto, zial, neda povedat o uplatneni ludi s roznymi filozofickými a sociologickymi smermi, ak teda chcu ti ludia pracovat vo svojom odbore.
Len smelo do toho, moznosti je vela.
sesternica s touto školou robí v banke za prepážkou, suseda je v poisťovni a to má aj štátnicu z franc. jazyka.... Najlepšie ak máš nejakého známeho na dobrom mieste, inak nič moc.... Ing. je všade ako maku....
ja mam tiez vysoku ekonomicku, som ing a vsetci z nasho rocnika maju dobre joby. cast z nas su podnikatelia, vacsina cestuje po svete alebo pracuje pre nadnarodne firmy. urcite sa zamerat hlavne na jazyky a na IT.
tolko aspon moja skusenost z toho co mozem sledovat v okoli.
@dai robil tvoj manzel VS v dobe pred 20timi rokmi? Pred 10timi?
sesternica končila VŠ niekdy okolo roku 1995, suseda o desať rokov skôr asi 1985.... bez známosti je to ťažké všade...
@marlenka222 pred asi 15timi..., ja detto a v pohode som sa zamestnala bez znamosti...
@mamutka ekonomicka a elektrickova. Hm, to sa hovorilo tak desiatky rokov dozadu. Vystudovala si ju? Skor by som takou nazvala napr socialnu pracu, lebo clovek ked vidi co sa na niektorych vysokych skolach uci, resp z coho a akych materialov sa robia skusky sa nestaci studovat. Oproti tomu je ekonomicka VS mega level. Teda aspon ta univerzita v Bratislave.
A teraz autorke. Poviem ti moj pribeh s mojou VS 🙂. Sla som ju studovat len pre titul. Nevedela som este co budem v zivote robit, resp. nebola som tak vyprofilovana ze toto a isla si za tym. Pocas VS som sa zamestnala vo vydavatelstve, pracovala som v casopise. Ako asistetntka sefredaktora som pisala aj clanky, atd. Potom som odisla do Britanie kvoli jazyku. Robila som casnicku ale super som si zarobila a zlepsila sa v Anj. Po skonceni skoly som sla vtedy este za priatelom do Prahy, a tam som chodila po pohovoroch roznych firiem. Ani neviem ako som sa dostala k jednej, co robila online marketing. Vtedy este uplne v plienkach. Zlanarili ma, hoc inde mi ponukali viac, uz vtedy a to bolo presne 10 rokov dozadu mi v inej firme ponukali 30 tisic ceskych v Prahe. Ale zobrala som nizsiu ponuku, lebo ma viac zaujala. Zacala som robit obchod. Slovenka, obchod, v Prahe, .. narocne. Ale SUPER skusenost. Po troch mesiacoch chceli zo mna urobit riaditelku slovenskej pobocky, nech im to tu cele v BA rozbehnem. Hoc takato ponuka sa neodmieta, ja som ju odmietla. Prisla som do Prahy, nechcela som spat do BA. Ale slubila som, ze im pomozem. Takze som im sem hladala ludi, skolila, chodila s nimi na stretnutia, pomahala. Ceska strana ale vytunelovala firmu, takze ja som si vzala svojich klientov a zalozila si vlastnu firmu. Robila som online marketing nejaku dobu, potom som sa vydala, mala deti, potom sme kupili zazitkovu agenturu, o 5 rokov ju predali, ale vlastne co ti chcem vsetkym tym povedat je to, ze neznamena, ze ked vystudujes ekonomicku VS, ze musis v tom obore aj pracovat. Banka ti neda vela. Aj riaditel pobocky ma mozno tolko co lepsi pracovnik v sukromnej firme. Uz podstatne lepsie su plateni auditori a ITckari. Aj IT sa studuje na ekonomickej univerzite.. To su podla mna ludia s najlepsimi platmi. Ale najlepsie je robit to, co cloveka bavi. Vyskusat niekde, naucit sa, postupne sa vyprofilovat a neskor prides na to co ta naozaj naplna. Ale samozrejme aby ta to aj uzivilo. 🙂
Takze neboj sa vyskusat cokolvek, zivot a skusenosti ta tak nejak privedu na spravnu cestu. A netreba sa nicoho bat. Kto chce pracu najst, najde. Kto sa chce vzdelavat, bude sa. Je to len a len o tebe 🙂. A drzim palce ...
@dai ano pred 15timi. Skus to dnes... Zvlast pocas VŠ
@liv1 super prispevok... presne takto to vidim aj ja... a k skolam - vsetko je hlavne o pristupe studentov k studiu - niekto vystuduje medicinu a v praxi nepouzitelny, niekto socialnu pracu a uplatni sa kdekolvek - dolezite su vlastnosti ktore popri studiu vybudujes - vytrvalost, schopnost spracovat prehru a ist dalej, pozitivny pristup, sebadovera etc. ...
Ja sa snazim moju krpatu dceru ucit ze uspech v zivote je len o tom, ze sa po prehre postavi o jedenkrat viac ako ludia okolo nej a bude ochotna ist o 1 krok dalej- nie o tom ze jej pecene holuby rovno do pusy napadaju...
@marlenka222 ja ti pisem ze mam aktualne 2och studentov zamestnanych, moj muz jedneho... takze asi to ide🙂
VŠ ekonomická je mega level? a čo potom technická VŠ....
@liv1
@deti95060810 podstatne je to, co pisala @dai ...
@liv1
@dai Baby, mam pre vas tazsiu otazku....skoncila som ucitelstvo, lebo som po tom cele detstvo tuzila....po roku praxe som zo skolstva zdrhla NAVZDY.....zacala som sa pracovne hladat a dodnes som sa nenasla....robila som v 2 firmach asistentku vedenia, ale voooobec ma to nenaplnalo, len platili lepsie ako v skole.....teraz som uz 4. rok na RD.....milujem matiki, cisla, logiku....nemcina mi je blizka, angliju neznasam, ale snazila som sa.....ktorym smerom sa ubrat a hlavne ako? Ekonomia by ma bavila ale mam gympel, takze ani zaklady....aj IT je o logike, ale ani zaklady....myslite, ze existuju firmy, co by mi dali sancu....
@deti95060810 juj, Ty si nejaka nabrusena 🙂 citaj poriadne, vsak pise ze ekonomicka v porovnani so socialnou pracou je mega level 🙂
a ja teda tiez neviem, ze ktora ekonomicka je elektrickova, napr na nasej stvrtina ludi vyletela po prvom rocniku.
a na pracu som nepotrebovala ziadne znamosti, len tak btw.
@mamutka podla toho, aky odbor tam vystudujes a ako poctivo to beries, asi tak
@eribel hmm no IT firmy podla mna nie. A co tak uctovnictvo? Financie? Ak sa vypracujes kvazi od zaciatku nemusel by ten gympel vadit podla mna. Len si potrebujes doplnit vedomosti cez nejake kurzy. Obdivujem teda, ja matiku neznasam z duse 😀. Alebo si sprav pocas RD este nejakeho bakalara napr..
@deti95060810 asi ta nepotesim, ale z technickej vychadzaju teraz dobri luzri, uplne to klaklo..co sikovnejsi student, uhana kvoli vs technickeho smeru do ciech a dalej, lebo vsade je lepsia uroven, lepsie podmienky a lepsie uplatnenie sa
No niektoré ste tu dosť mimo reality. Mám strednú aj vysokú školu ekonomickú a nemyslim, že by to bola škola, s ktorou sa nedá uplatniť. Žila som dlhé roky na východe, 15 rokov som v Bratislave a zatiaľ som si vždy prácu našla. Venujem sa účtovníctvu a v tejto sfére si prácu šikovný človek nájde. Pracovala som v účtovných firmách a v každej jednej sa našlo miesto pre študenta. Väčšinou z odboru účtovníctvo , auditorstvo, ale nebola to podmienka. Väčšina študentov mohla pokračovať v trvalom pracovnom pomere. A dávam za pravdu dai, záleží od človeka, ako sa snaží, aký má prístup k práci. Netvrdím, že neexistuje protekcia. Dostali šancu aj takí študenti, ale keď boli blbo, dlho sa neohriali.
@eribel uplne v pohode sa mozes vypracovat aj v IT je tu vela ludi co maju aj ucitelstvo a najma ak ms analyticke myslenie naozaj staci chciet
@marlenka222 Prečo hneď toľko negativity? Na Slovensku je aj veľa úspešných ľudí a práve ich príbeh chcem počuť, väčšinou ľudia s tvojím prístupom tak aj skončia... prepáč, ale ja nehovorím, že chcem zarábať desaťtisíce eur, ak človek na sebe pracuje dá sa žiť dôstojný život kde si aj niečo dovolím t.j bez živorenia 🙂.
@alkaa44 a nemala si predstavu čo chces robiť keď si sa na tu ekonomickú hlásila? Či pôjdeš do manažérskych, finančných alebo bankárskych pozícii? Ťažko opisovať kopy skúsenosti, keď ide o to aby to teba zaujímalo, aby si ty k tomu mala vztah + aby si mala v niektorých profesiách aj možnosť nájsť prax...kopa absolventov z ekonomických si ťažko hľadá prácu, čiže určite to nie je divné že nevieš. Ale nieco tá už teraz musí zaujimat. Ja som pracovala v oblasti už pred školou aj počas, čiže nebludila som. K zárobkom, aká dobrá v tom si a aké máš konexie tak toľko budeš zarábať. jedna vec je zamestnať sa v mini firmicjr ako bežná účtovníčka, iné je pracovať na tejto pozícii neskôr s praxou vo veľkej firme alebo účtovnej firme alebo si tu firmu založiť ( to pre priklad, niežeby si ty mala byť účtovníkom)
@alkaa44 Mám susedku, robila v banke. Kým neporodila. Po MD už do banky nešla kvôli pracovnej dobe- do večera. Pri deťoch to nejde. Takže tam je zbytočne začínať, ak chceš založiť rodinu. Ďalšia má vlastnú firmu na vedenie účtovníctva a nestihá. Má veľa firiem, už si zobrala k sebe absolventku. Nehovorím, ako veľmi si finančne pomohla. Podľa mňa, začať v takejto firme a po nejakom čase sa osamostatniť. Práca je to zaujímavá, hoci je pravda, že musíš toho veľa vedieť. Ale keď budeš v tom doma, budeš sledovať len nové zmeny. Sú na to veľmi dobré a jednoduché programy. Ak budeš profík, môžeš robiť audity.
@soldi u nás hádam aj polovica išla v 1. ročníku, štátnice bakalárske neviem či 40 robili zo 120... To budú tie električkové ekonomicke určite :D
Ale všetko je o prístupe, ja nemám problém, kocky čo sa ku nám hlásili často nevedeli skoro nič... Je rozdiel medzi študentmi obrovský, niekto sa tam skryje a pre robi, akurát tak zábavky rieši a iný už vtedy ma začiatok kariéri naštartovaný, ak mám ísť do extremov 🙂
@pivonka6 no audity už sú iný level, na to sa namaka ešte dlho. Ale za cieľ som to aj ja kedysi mala 🙂
Dievca,prenes sa do reality 😂 1. Zijes na Slovensku. 2. Problem zamestnat sa maju ludia uz so skoncenou VS a praxou v odbore. 3. Kiez by ti Tvoje plany vysli.