Zdravím Vás, uvažujeme nad presťahovaním sa na západné, stredné alebo južné SK, ale nevieme sa rozhodnúť pre konkrétne miesto. Sme rodina s dvoma malými deťmi a chceme postaviť rodinný dom. Ideálne si predstavujem menšie mestečko alebo dedinský satelit väčšieho mesta (nie BA), super by bola alternatívna základná škola, možnosť krúžkov, detské ihriská a športoviská, veľmi dôležitá je pešia blízkosť prírody pre výlety a šport, vodná plocha na plávanie, občianska vybavenosť (reťazce ako Lidl, Billa, DM). Nie blízko nejakej fabriky, atómky, spaľovne. Tiež nie typ umelo zakladaných "štvrtí pre mladé rodiny", kde developer na ornom poli pri rýchlostnej ceste postavil také tie mini rodinné domy zlepené do paneláku naležato. Prosím, máte s nejakou lokalitou osobnú skúsenosť kde sa Vám žije príjemne, prípadne sprostredkované info? Ocením aj info o tom, ktoré lokality a z akého dôvodu naopak neodporúčate. Ďakujem pekne za každý tip!
https://www.hausland.sk/o-nas/
Skus pozriet, cast uz stoji, cast vo vystavbe, cast zacne na jar. Kusok od hradze vahu. Paradna priroda. V meste 2zš, 1 cirkevna. Kruzky na skolach, sportoviska, hadzana basket, futbal, tenis, tanecne kruzky- johny mecoch, dalsie 2 formacie, zuska. Prace neurekom.
Pozri Dolny Kubin. Vsetko co chces to mesto splnuje. Problem je, ze tam nie je praca.
@benit , dakujem pekne!
@marsmykkok , dakujem!
V Kosiciach
@magnetka , dakujem pekne. Vychodne SK sme vylucili kvoli dialke od ostatnej rodiny.
Svagrina zije v Novej Dubnici.mestecko s kopou zelene,dobre skoly,blizkost vacsieho mesta a dialnice
@zuzahajdulka za mňa určite Trenčin ❤
@christie11 aj ja som chcela napisat Novu Dubnicu. Pekne mestecko. Ako dieta som tam chodila na prazdniny k sesterniciam.
@zuzahajdulka Zvolen-sekier si pozri to je moje rodné teraz byvam v Nitre a tam sa mne veľmi nepaci zas tej prirody tam neni až tak
Senec, Modra, Pezinok, Piešťany
Štiavnica. Niet krajšieho kúta pre rodiny s deťmi. Každý deň ďakujem pánbožkovi, osudu a mojej intuícii, že nás sem doviedli. Z alternatívnych škôl si tu môžeš vyberať, máme tu súkromnú monte školu Bakomi (tam chodí syn) dcéra zas chodí do jedinej sokoliarskej školy na Slovensku, kde sa už v škôlke učia jazdiť na koni a zoznamujú sa s dravcami (ako držať sokola či sovu na ruke, ako k nim pristupovať, čo robiť, nerobiť). Taktiež je tu Guliver, architektonicky najkrajšia škola na Slovensku, majú vlastný bazén a lezeckú stenu… štýlom viac ako klasická bratislavská súkromka zameraná na prestíž, ale čo poznám žiakov a rodičov tak si chvália. Príroda je, kam okom dohliadneš, chodievame pozorovať jeleňov, kúpať sa v tajchoch, turistikovať, lyžovať, bežkovať… krúžky sú často v škole, kvalitné, ďalej ZUŠ s vynikajúcimi učiteľmi, klasika CVČ… funguje tu aj také, ja niečo viem, dajte mi x detí a budem ich učiť - syn takto chodí na parkour. Celá atmosféra v Štiavnici je taká rodinná, lebo ten pozná toho a tamten zas hentoho a dokopy sa vlastne poznáme všetci 😃 Jo a keď musíme ísť do BA, tak za dve hodinky sme tam, úplná pohoda 🤗
@deninka233 , dakujem. Stiavnica je krasna. Ale ako je to tam s pracovnymi prilezitostami?
@deninka233 krásne mesto nikde som na SK nemala taký dobrý pocit ako tam.Byvali sme nad pešou zónou...milí ľudia išli sme cez Ružovú a jedna pani nás zavolala k nej domov a ukázala nám starý dom ešte tie klenby, porozprávala históriu cítila som sa ako v inom svete
@luccija tak tu nezijes. Tato lokalita je mimo mesta. Ja netusim co sa tam deje. Hoci fakt nic hrozne narkomanov nenaberaju bagrami zo zeme. Normalny clovek ich nestreta. Su vsade, v kazdom jednom meste. Slusni ludia si slusne ziju svoj zivot. Kto chce si drogy najde v trencine aj v kosiciach aj bystrici. To ze to kovesova v reflexe nafukne? Je to jej praca z coho by zila?
@kittykat22 žijem v Kubíne.. je to asi tak ako všade, kto chce, prácu si nájde a kto hľadá za 3000€ na 3 hodiny denne bude mať problém no.. určite tu nie je toľko pracovných príležitostí ako niekde v Košiciach ale keďže je tu viacero fabrík (Miba, Mahle, Burbon, Klauke, Atoss, Scame, Sez, v Podzámku, Istebné, vlastne celá Mokraď) tak sa nájde práca či manuálna, skladnícka alebo v administratíve alebo upratovanie atď.. ja som sa tu prisťahovala pred 4 rokmi a som veľmi spokojná.. ale nemám deti takže môj názor nie je tak úplne relevantný :D
@zuzahajdulka v Štiavnici robota skoro žiadna okrem predavačka, čašníčka....musíš dochádzať do Zvolena či Žiaru a hlavne ceny nehnuteľností v Štiavnici sú momentálne neskutočne vysoké.
@kittykat22 je tam aj alternatívna škola? Práca v DK a okolí sa dá nájsť
@zuzahajdulka my pracujeme s mužom na diaľku, z domu. Ale keď som mala pracovnú pauzu medzi zamestnaniami, tak som si normálne našla v Štiavnici prácu v antikvariáte. To bolo super, mňa práca s knihami baví, no potom sa mi vyskytla pracovná príležitosť v mojom odbore, tak zase kvasím doma a pracujem na diaľku. Ale kto chce, ten si prácu nájde, alebo vytvorí. Nehovorím, že je to finančne “ryža” ale dá sa, ako všade inde.
@deninka233 , dakujem.
@deninka233 tak ja Štiavnicu neodporúčam pokým ako ty nemá niekto prácu z domu. Ľudia tam bud su nezamestnaný, umelci, chodia robiť do zahraničia alebo robia za minimalku v gastre čo je zivorenie keďže nehnuteľnosti sú tam drahé a o cenách v reštauráciách, kaviarňach ani nevravím. Keď si chce niekto z gastra tam vo voľnom čase sadnúť nikde nechá tam svoju dennú výplatu. Magické mesto kde sa každý citi dobre ale pre človeka čo potrebuje klasickú prácu nie.
@marsmykkok Tak Nitra je pekná, kompaktná, milujem to mesto, spája sa s ním väčšina môjho doterajšieho života, ALE.. Ak pani a jej muž neplánujú robiť za pár drobných v Jaguári a pridružených podnikoch, ak neplánuje byť predavačkou či čašníčkou, tak o množstve pracovných ponúk v NR môže hovoriť iba človek, čo tam možno kedysi študoval a s nostalgiou spomína na tie časy. Áno,Blava nie je ďaleko, áno, už aj dostupnosť je lepšia, ale nie vlakom. V okolitých dedinách sa dá zohnať starý dom so záhradou na zváľanie a stavbu nového, ale už aj tu idú ceny hore a s bytmi v NR je to tiež všelijaké. Milujem NR, ale nebuďme zbytočne romantický, čo sa týka predstáv o bývaní a práci v nej.
Sedela by mi na to Banska Stiavnica, je tam krasna historia, kultura, v okoli sama priroda, je tam alternativna ZS a MS Guliver.
Ale zalezi ako planujete sa uzivit. Lebo zas male mesta a bez fabrik a podobne znamena ze maju problem so zamestnanim. V BS vacsinou prevlada gastro a hotely pre turistov. Ale proste mesto ma svoje caro.
Mne sa páči Trenčín, Žilina, Nitra. Diaľnica, celkom blízko BA, dosť pracovných príležitostí, ceny nehnuteľností nižšie ako v BA. Tak popozeraj v okolí týchto miest. Na juh by som nešla ak nie ste Maďari (veľa dobrých škôl je práve maďarských, aj v práci sa vyžaduje maďarčina) Úplne stred Slovenska teda okolie BB pekná príroda, ale horšie s prácou a mzdou a nehnuteľnosti rovnako drahé ako v tých mestách čo sú bližšie k hlavnému a je tam viac prace.