Kde je lepší život, v meste či na dedine?

daniela2202
4. sep 2022

Kde sa cítite lepšie? Plusy- mínusy, menili by ste? Želám peknú diskusiu

anonymous87
4. sep 2022

Ja som petrzalske decko. Ked som mala 9 nasi kupili dom v satelite BA. Zvykla som si. Mame tu vsetko. Aj spoje su ok. Avsak stale tvrdim, ze v Petrzalke som doma. Neviem preco to tak mam, kedze vacsinu zivota som prezila na “dedine”
Ale je pravda, ze asi by som uz nedokazala zit v byte 🤔

hederamonstera
4. sep 2022

@daniela2202 isla som z hlavneho mesta na malu dedinu. Nemenila by som uz nikdy. Ludia patria do prirody, aspon u mna to plati. Pomalsi zivot, ziadny zhon a beton.
Ale kazdy sme iny.

nelca84
4. sep 2022

@daniela2202 dedina 5km od krajskeho mesta, najlepsia kombinacia 😀

mandzula
4. sep 2022

Uz som sem viackrat pisala, ze dedinu neznasam, zrejme aj preto, ze na nej 41 rokov zijem a je to ze echt dedina s blaciacimi ovcami, hukajucimi kohutmi, psami, vecne vrciacimi kosackami, pilami, cirkularkami, dymiacimi kominmi, kopou pody na obrabanie, travnikmi na kosenie, tonami listia na hrabanie, snehom na odhrnanie... Tuzim ist byvat do mesta, mat na skok, obchody, kaviarne, proste taky celkovy zivot... Nie som proste pre dedinu stvorena. Ako jedine pozitivum beriem, ze tu mame fakt na skok do lesa. Ono zas nie je dedina ako dedina, brat byva v satelite pri Ziline, priroda okolo nadherna a k tomu svaty pokoj.

xena0
4. sep 2022

Nie je dedina ako dedina 😁😁 ako je spomenuté vyššie tak dedina 5 km od krajského mesta môže byť 🙂 inak nie

dadka3450
4. sep 2022

@daniela2202 ja som bývala 18 rokov na dedine. Veľký dom, záhrada, zvieratá, bazén bolo to super. Potom som sa presťahovala do hlavneho mesta a nevedela som si predstaviť život v paneláku toz nie ešte v meste kde som nic nepoznala. Žijem tu už 6 rokov a nesťažujem si, ja by som nikdy nemenila. K rodičom na dom chodím kedykoľvek a je to občas super. Na dedine by som už nebývala ani v dome.

deti95060810
4. sep 2022

mne zas vyhovuje dedina aj s tými nevýhodami ktoré opisuje @mandzula .... Mesto jedine na nákupy - aj to len 2-3 hod. a stačí.

melanta
4. sep 2022

Neviem si predstaviť žiť na dedine. Potrebujem mesto, tie možnosti ktoré ponúka, zároveň v súkromí chcem kľud. Takže dom v meste za mňa ideálne riešenie.

vroni
4. sep 2022

Ja som zase mestský človek. Milujem ruch a zhon mesta, kaviarne, múzea, divadla, školy, všetko po ruke, priroda mi nehovorí vôbec nič, pobyt na dedine je pre mna forma týrania a prechadzka do prírody trest. Takza za mňa mesto, podľa možností veľké.

h2
4. sep 2022

@mandzula Prečo žiješ celý život niekde, kde to neznášaš? 😧

h2
4. sep 2022

Ja som vyrástla v BA a žila som tu až do 34 rokov, mesto mi vyhovovalo, lebo som na dedine v rodinnom dome nikdy nežila. Ale teraz tak žijem a neviem si to vynachváliť, do mesta už by som sa nevrátila.

danulicek
4. sep 2022

Mesto, žiadne minus 🙂 kedysi som chcela žiť ešte vo väčšom meste, ale teraz som spokojná tam, kde som a nemenila by som 🙂

belllinka
4. sep 2022

Byt v meste a vikendova chalupa na dedine 😀

marsmykkok
4. sep 2022

všetko má plusy a mínusy. Mesto-panelák, menej povinností okolo bytu a viac času na koníčky, všetko poblízku (síce pár minút autom nie je nič, ale ak si človek ide napríklad vypiť tak zájde domov pešo, prípadne za 2 eurá na taxík, nedá 20 eur na taxík kedže sadzby mimo mesto sú drahšie, rovnako ak je chorý alebo sa auto pokazí nie sú problémy), väčšia anonymita, často ohľaduplnejší susedia kedže nik si nedovolí robiť napriek celému paneláku. Mínusy menej prírody a aj tá čo je, tak tam chodí viac ľudí, nemá človek vlastný pozemok na bazén alebo altánok. Dedina plus vlastný pozemok na bazén alebo terasu, viac možností ísť do prírody, mínusy veľa roboty okolo domu, malá anonymita, na dedine si každý myslí že môj pozemok môj hrad, tak ak človek vychytá suseda blbca (čo sa stáva často) má o peklo postarané.

marsmykkok
4. sep 2022

@belllinka alebo v lete dom na dedine (opaľovať sa a tak) a v zime oddychovať v byte v meste. 🙂

mandzula
4. sep 2022

@h2 napriklad preto, ze mi financie zatial nedovolili odstahovat sa, preto, ze zijem pri rodicoch a bolo mi odmalicka vtlkane do hlavy, ze je mojou povinnostou sa o nich starat, preto, ze mam PAS dieta, ktoremu som nechcela menit prostredie... Teraz je dcera vo veku a stave, ze sama chce odist a ja mam v hlave upratane, ze ziadna povinnost starat sa neexistuje, takze sa obzerame po byvani v meste.

h2
4. sep 2022

@mandzula Dúfam, že sa ti to podarí a hlavne, že nebudeš z bývania v meste sklamaná. Má svoje plusy, ale aj mínusy.

mandzula
4. sep 2022

@h2 urcity cas som si skusila aj mesto a bola som spokojna. Sucasny manzel v meste byval, mal super tichy byt, vsetko poruke, no kedze si vzal zenu s dietatom, prestahoval sa k nam, lebo skola, lebo striedavka s ex... Ale uz to mame vsetko vyriesene a chyba nam len to mesto.🙂

bessie12
4. sep 2022

Zila som na dedine, kde sa chovali hospodarske zvierata, neskor sme sa prestahovali do mesta a teraz znovu zijem na dedine alebo skor v malom mestecku. Za seba mozem povedat, ze mne zivot v dome na dedine viac vyhovuje ako v mestskom byte. Teraz nechovame ziadne hospod. zvierata maximalne tak macky. Mame maly dvor a v nom malu zahradku, o ktoru sa staram. Spoje su tu relativne dobre, takze do mesta sa dostanem v pohode. V mestskom byte sa citim nesvoja. Je mi tam tesno. Necitim tam tu volnost ako na dedine/v mestecku.

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@daniela2202

Za mňa život v mesto - ideálne Bratislava, a sem tam víkend niekde kde sa vrany otáčajú,napr. kopanice. Nie dedina typu tychto satelitov pri BA.

Prečo mesto?
- milujem život, aktivity - pre mna predstava volneho casu nie je trčať na dvore a riešiť burinu, či grilovat do nekonečna a vecer čumieť do telky
- milujem stare mesto v BA, kaviarničky, kina, divadla, celkovo umenie - máme tu velmi vela moznosti odpočinku
- na "prírodu" nepotrebujem dedinu - par mínut MHD a som v lese, v karpatoch, velmi radi chodíme na turistiku, na bajky
- mesto viac mozností pre vsetko - lekári, školy, rozličné aktivity. Napr vacsina ludí v satelitoch funguje v meste a do satelitu vacsinou chodí prespávať
- ušetrenie času na dochádzanie do práce - pre mňa čas je "nad zlato"
- moznost vyuzívania kvalitnej MHD. Keď tu čítam, ako sú ludia závislí od aut, lebo im chodia tri autobusy denne... toto nie!

Dedinka (origos, nie take ako hviezdoslavov, dunajska luzna a podobne vykvety) je super, rada tam strávim sem tam pár dní, vychutnávam si zastavený čas, zvieratka, "hnoj", ale potom sa už teším naspat do "civilizácie". Potrebujem proste zivot, ludi a hlavne my fakt zijeme dost aktívne.

mima172
4. sep 2022

Dedina 🙂 28 rokov som žila na dedine, teraz žijem 6ty rok v meste. No u mňa je skôr "problém" život v paneláku, som proste decko z domu, panelák je a vždy bude pre mňa králikáreň (nechcem sa nikoho dotknúť, veď tiež v takom zajačníku žijem 🥴). Verím, že raz sa na dedinu do domu vrátime, rada by som aj dcére a možno budúcim deťom dopriala život na dedine, čistejší vzduch, dvor.

stastnamamana4
4. sep 2022

Ja som žila 19 rokov od narodenia v meste v dome, teraz žijem 12 rokov v paneláku v menšom meste a hneď keby môžem idem do domu kľudne aj do dediny (ženie ma to, že máme 3 deti a štvrté na ceste) ale bohužiaľ tie ceny za aspoň 4 izbový dom sú teraz na zaplakanie 🥴
V meste mi vyhovuje mať všetko po ruke, dedinu som ešte nezažila ale myslím, že by mi to vyhovovalo aj viac, no najradšej keby bola blízko mesta kde je veľa možností🤭

mandzula
4. sep 2022

@mima172 pri tom "cistejsom vzduchu" sa musim len pousmiat.🙂 Jedna z veci, ktoru fakt na dedine neznasam, je vecny dym, nemam ani kedy susit vonku bielizen - je tu stale dym, v zime z kurenia plus mame susedov, co v lete kurenim ohrievaju vodu, o ohniskach a nonstop grilovackach ani nehovorim. A ked nie to, tak smrad z benzinovych kosaciek. Fakt mam niekedy pocit, ze nemam kedy vetrat.

tykat
4. sep 2022

@daniela2202 ...do 16tich som byvala v bytovke na sidlisku, od 16 do 23 v dome v meste (z toho 5r pocas VS intrak v meste), po VS v inom meste garzonka na sidlisku, potom 10r byt na sidlisku to iste mesto, teraz 16r dom na dedine vedla BA (tam mame pracu, skoly).
Ja som vyslovene dedinsky typ, milujem dedinu, polia, les, luky, psy, kohuty, zvony na kostole, dedinsky rozhlas... vsetko.
Moja mama vzdy tuzila zit vo velkomeste (kultura, zivot, ludia...) a snazila sa k tomu viest aj nas deti. Ale ja sa v meste neviem preco dusim. A tuzim mat typicky dedinsky rovny dom s gankom a s velkou starou zahradou. ❤ ovecky, mozno kozu, zopar sliepok na vajicka, vyvysene zahony na zeleninu, ovocne stromy, kvety... To je moj sen.
Teraz sedim na terase a rovno pri mne kvitnu vysoke floxy, to je tak nadherna vona 🌸🌸🌸 moje detstvo u babky

anonymous87
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 ano ti lekari su aj u nas katastrofa. Obvodna u nas ani nie je 😂
Ale tak nastastie mam ba coby kamenom. Tak ma to tak netankuje (nebyvam v Dunajskej luznej 😂)

Ale pre tie tvoje dovody by som aj ja chcela opat byvat v BA. No muz ani pocut. Ale zas ked si v lete predstavim, ze tu mam bazen, zahradku etc, tak ma byt nelaka. U mna ideal kombo: dom v Ba. Tak snad v druhom zivote mi to vyjde 😂😂😂

19mmm71
4. sep 2022

Ja som mestský človek,no žijem v rodinnom dome-nemenila by som.Potrebujem okolo seba ruch,akcie,kulturu,no aj čerstve vajíčka mrkvu zo záhrady❤

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@anonymous87 Ja kebyze dom, tak pod Slavinom 😉 a na ten nemam peneze 😀 😀
V zivote nie tie satelity pri BA a vsade sa drbat autom.

h2
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 Bývam na dedine a netrčím na dvore a večer neležím pred telkou. 😉 Ako máš ty prírodu na dosah, tak mám ja na dosah mesto.

babalenka
4. sep 2022

Ja som za mesto vyrastala som v meste.Aj keď mamina pochádza z dediny tak áno chodili sme tam na víkendy na prázdniny.Rodicia sa tam znova presťahovali .Ja ako nesofer keď tak tak dedina kde nie som odkázaná na bus raz za deň.Niekde blízko mesta ,že vybehnem autobusom a nemusím čakať pol dňa kým dačo pôjde naspäť.A po druhé naši už nevládzu okolo domu je furt niečo robiť a nie vždy sa mi dá prísť pomôcť keďže pracujem aj cez víkendy.Takze na starobu aby som obrala okolo domu tak to nie.Muz tiež pochádza z dediny a tiež taký zapadakov ,že bez auta sa stáde nikde nedostanem.A furt okolo toho treba teraz zháňajú drevo s tým prplacka .

patka06
4. sep 2022

Jednoznačne mesto. Na dedine by som sa nudila, nie som typ, čo bude celé dni robiť okolo domu a kochať sa záhradou.
Potrebujem ľudí, kultúru, prechádzku po meste
Mimo toho všetko po ruke - obchody, lekári, škola, dcérine záujmy aj kamaráti.
V meste pokoj a ticho, žiadne štekajúce psy, pravidelné kosenie a iné hlučné práce u susedov.