Každá okolo mňa sa vydáva

1. aug 2023

Ahojte, som na vs a kazdy okolo mna sa vydava. Dokonca aj dievcata co studuju medicinu. Napriklad v druhom alebo tretom rocniku. Ja tak rozmyslam z čoho berú na svadbu, z coho ziju, ako potom chcu dokoncit tu skolu?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
1. aug 2023

Svadbu môžu platiť rodičia, majú našetrené,niekto aj pôžičku zoberie. A prečo by nemohli študovať aj po svadbe?

lusiasali
1. aug 2023

Ja som sa tiez vydavala pocas vs, svadbu sme si platili sami. Moji rodicia akurat trvali na predrazenych zakuskoch tak tie platili oni. Peniaze sme mali nasetrene. Ja som si trochu privyrobila pocas vs. My sme vsak nemali honosnu svadbu. Mali sme ju v kulturnom so 120 hostami za 5500€, vela veci sme si robili sami.
Btw som v predposlednom rocniku potom aj porodila syna a normalne zostatnicovala v riadnom termine so spoluziakmi. Zili sme z muzovej vyplaty kedze on pracoval a z uspor.

petamich
1. aug 2023

a to sa vylucuje? svadba a studium? niekto moze mat nabozenske presvedcenie, iny sa skratka vydat chce 🤷‍♀️ a nie kazda hned po svadbe otehotnie a skolu normalne skonci

a financie - tak niekto setri pomaly od prvej brigady, inemu daju rodicia, niekto si aj pozicku dokaze vziat

zmrzlinka2021
1. aug 2023

Z coho ziju?
Vsak to neznamena automaticky slovensky popular model - dom na poli pri BA, auto a pes. V pohode mozu byvat v garzonke alebo v sharovanom byte a byt spolu na s manzelom na jednej izbe.
Ved aj ked nie si vydata, musis nieco jest, zaplatit si izbu a hlavne, mnoho ludi aj popri skole brigaduje. To je studentsky zivot.
A nie je dovod ukoncit studium - praveze normalny muz podporuje zenu v studiu, v kariere.

A hlavne, dieta moze mat par uplne v pohode aj niekolko rokov po svadbe. Su pary co sa brali v 20tke a prve dieta si dali o 10 rokov neskor...

doriiis
1. aug 2023

Neboj nič.Polovica z nich sa aj tak rozvedie.

zmrzlinka2021
1. aug 2023

@doriiis Prečo takto skaredo vravis?

Prečo potom vobec ty si vo vztahu so svojim praitelom, ked v podstate sa takto negativne divas na vase chodenie a spolubyvanie?

Ja vo svojom okoli mam relativne dost parov, ktore maju pekne vztahy

anonymanonym
1. aug 2023

Jeden z nich moze byt uz pracujuci, moze to byt nasetrene z brigad, mozu mat mensiu lacnejsiu variantu svadby, mozu im to platit rodicia, mozu pochadzat z bohatsej rodiny, moznosti je kopec. To iste plati aj na to z coho ziju - jeden je pracujuci, brigady, rodicia. A ako potom chcu dokoncit skolu? Nechapem aky ma suvis status cloveka (nezadany, zadany, v manzelstve) so studiom???

janka1011
1. aug 2023

Tak ja neviem, ako inde, ale v našej rodine a aj okolí ľudí čo poznám, robia svadbu rodičia. Mladí si platia oblečenie,obrúčky, kvety, to je jasné, ale hostinu, zákusky, alkohol...čiže ten najväčší výdavok platia rodičia.

lindous
1. aug 2023

Kočky čo sa v mojom okolí vydali už počas VŠ mali väčšinou staršieho partnera, ktorý už normálne pracoval, mal zázemie, so svadbou zrejme pomohli rodičia, kočky brigádovali, väčšina doštudovala, jedna otehotnela a do školy už sa nevrátila - ale to sa stane aj bez svadby 🙂

akiana
1. aug 2023

@zmrzlinka2021 Lebo sa rozvadza priblizne 50% parov vseobecne. Najma ked sa beru taki mladi, ze su este len v 2. rocniku na VS, to mozu mat vacsina okolo 20-21 rokov.

akiana
1. aug 2023

@lindous To su tie co prerusia VS kvoli dietatu, idu na 3 roky na RD, a pocas toho otehotneju este raz, co sem potom pisu, ze nemozu odist od tyrana, lebo nemaju ani peniaze, ani robotu, ani zazemie. A vela stastia zamestat sa po 5+ rocnej pauze. Takze @autorka tymto zabam by som vobec nezavidela, ty sa pekne sustred na skolu, vybuduj si nieco, a potom sa vydavaj.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doriiis
1. aug 2023

@zmrzlinka2021 ....to sú štatistiky.20- 21 ročný človek je ešte veľmi mlady nato,aby vedel usúdiť,že manželstvo je ťažká práca,spolupráca,neustále snaženie sa,zdokonaľovanie sa.Velmi malo percent manželstiev uzatvorených v tak mladom veku vydrží.
Neviem ako si vydedukovala,čo si vydedukovala,ale ja žijem tiež v šťastnom partnerstve 17 rokov.Vacsinu svojho života v podstate

123kika1234
1. aug 2023

Ja pracujem, idem studovat v septembri a zároveň budem mat aj svadbu v septembri, popri štúdiu budem naďalej pracovat.. 🙂 vždy sa dá keď sa chce 🙂)

aiana24
1. aug 2023

My sme mali netradicne efektivne pripravenu svadbu. Vela veci sme mali od znamych, DJovali sme si sami, jedlom sme neplytvali, saty som kupila z druhej ruky a predala dalej... Vypytali sme si konkretne veci do domacnosti ako svadobne dary a to ked sa zapocita ako plus tak nas svadba vysla velmi lacno.

zmrzlinka2021
1. aug 2023

@doriiis ale to nie je o veku, ale o osobnosti. Ty sama žiješ s priateľom, aj napriek tomu, že rozchodovist je podstatne vyššia ako rozvodovosť. No a nedávam sa tým ovplyvňovať. Je veľké šťastie stretnúť manžela v skoršom veku, ako prechádzať x ťažkými vzťahmi a nakoniec si s hocikým spraviť dieťa, lebo už mám pred 40. A fakt, záleží to od človeka. Ak má žena to v sebe upratané, vydá sa len za podobného chlapa.

zobaka
1. aug 2023

zaplatia rodicia napr. svadbu, poznam zeny, ktore studuju, nepracuju, ale pracuje muz, cize to vie zatiahnut a prikladov je velmi vela

akiana
1. aug 2023

@kittykat22 Lepsie vydat sa v mladosti, ked mas cely zivot pred sebou, vacsinou 0 penazi a predstav o tom, co chces, nez vydat sa po 30-tke, ked mas uz rozum, vlastny zivot mimo vztahu, zazemie a upratane hodnoty? A na to si kde prisla? Alebo sa ti mali prispevkov od bab 21-27 co tu placu, ze nemaju ani prd, manzel s ktorym bezhlavo skocili robit rodinu ich podvadza a serie na dieta, a vsetky maju jeden jediny spolocny menovatel - najprv svadba a dieta, pptom mysliet na nejaku materialnu zabezpeku.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akiana
1. aug 2023

@kittykat22 Aha chapem, takze studium, sebarozvoj, kariera, aby bolo zo mna nieco viac, nez putka "u plotny", je pre teba u zeny otalanie. Vies, je jedna vec, najst partnera a druha vec, najst kvalitneho partnera, ktory je emocne vyspely a schopny sa postarat o rodinu, ked je zena na materskej/ochorie dieta. Ukaz mi jedneho takeho 20-tnika, ktory ma na ucte viac nez 20€ a obzory sirsie nez kam sa pojde v piatok chlastat s kamaratmi. Zenit sa? Zabudni. Ver mi, vela ich fakt nie je. Ja mam vo svojom okoli naopak vacsinu zien, a som jedna z nich, ktore kvalitnych partnerov nasli az po 30-tke, a niektore po 40-tke, po tom, ako sa najprv rozviedli s trulom, ktoreho si zavesili na krk mlade. Neviem, odkial mas informacie, ale len v Nemecku je dnes priemerny vek prvorodicky 31 rokov (kludne si to dohladaj). Minimalne do 35-ky je absolutne bezne, otehotniet prirodzenou cestou. A to hovorim minimalne, takze vela zien otehotnie este vyssie smerom k 40-tke. No a vela zien nechce deti vobec. Cokolvek z tohto je podla mna 100x lepsie, nez sa mlada priputat k muzovi a potom sa pozerat, ci netreba nahodou riesit aj vlastnu existenciu. Vela zien to zisti, az ked je neskoro.