Ahojte, mame vonkajšiu mačku ktorá má niečo malo cez rok. Mesiac dozadu mala mačatká, no keďže už ďalšie mačatá nechceme, rozmýšláme nad kastráciou. No ale napadlo ma, či už je možné mačku dať vykastrovať, keď vlastne pred mesiacom porodila.. je treba ešte čakať nejaký čas? Alebo môžme už teraz?
ako isto si myslim, ze by ste mali pockat, az pokial macata neodstavi. to je skor otazka na vasho veterinara, no teraz by som to isto neriesiela. stratila by mlieko a co to´potom, este ju male potrebuju
Male sa musia odstavit. Ak nebudu pit vytvorene mlieko, moze macicka dostat zapal. Macka pocas kojenia v ruji nebude, ale potom co najskor kastrovat
@lucka12399 http://www.veterinarna-ambulancia.eu/sterilizac...
Zavolaj na veterinu a radšej dohodni už teraz termín, tam ti najlepšie poradia, kedy najskôr po odstavení mláďat je možné sterilizovať.
@marika142 hej mala byt .. lenze ked sme ju chceli vykastrovat tak nam stale vraveli aby sme počkali. Lebo mačka bola ešte mlada a bola maličká .. a keby sa dá mačka vykastrovať tak skoro tak by mohla byt nejako deformovaná a mohla by mat problemy .. takze preto sme cakali tak dlho.
@lucka12399 ale veď to už je jedno, či mala byť alebo nemala byť. My sme kocúra dali kastrovať tiež až po roku, keď začal značkovať a smrdieť.
@lucka12399 dat kastrovat o 2 týždne..malé bude dalej kojitť..o 2 mesiace ak dáte , to bude neskoro, to vám privedie už dalšie mladé
@lucka12399 tí čo vám toto povedali ohladom kastrácie, vám povedali blbost ..a tak to dopadlo..oni neznášajú teraz dosledky nevedomosti / mladé/, ale vy ano..vonkajšie mačky / aj vnutorné/ už v 4 mesiacoch možu mať ruju, tým pádom už v 6 mesiacoch mladé☹
@luba41 neni to hlupost.. prvej som si to tiez myslela ale teta dala kastrovat macku skor ako jej povedali.. sice nemala nikdy macata ale mačka ma naozaj maličkú hlavičku a obrovske telo.. a na nete som pozerala tak je vela takych pripadov
@lucka12399 to je skor velká výnimka...ale genetika takisto nepustí.. malá hlava, velké telo- asi aj obezita zohráva rolu🙂 odporúča sa aj tak kastrovat pred prvou rujou / jednak prevencia mládat, jednak prevencia neskoršej rakoviny mliečnej žlazy/..takže ten 7 mesiac veku je úplne optimálny, vtedy u väčšiny nastupuje ruja....
@luba41 nam bolo povedané ze ta deformácia je spôsobená skoro kastraciou takze sme radsej počkali. No uz je to jedno uz som si zistila info u vet. Takze dakujem za info vsetkym .. macku mozem kastrovat 5 týždňov po pôrode.. takze za tyzden mozme prist.
@lucka12399 Ahoj, k nam takto privandrovala potulna macicka, porodila maciatka a veterinar povedal. ze dva tyzdne po odstaveni by mohli byt mliecne zlazy zastabilizovane. Dali sme ju sterilizovat a je v poriadku, aj ked spominal. Treba zavolat vlastnemu veterinarovi, opisat situaciu aj to, kedy planujete dat maciatka do novych rodin, a on vypocita, kedy je vhodne zakrok vykonat.
@biela_sova keď ono je to všeobecne ako s lekármi, každý má iné skúsenosti a inak sa k jednotlivým situáciám stavia, preto je potrebné sa u toho svojho informovať ako si aj ty napísala 🙂
@hanka1674 Ved to, a aj su neradi, ked im do toho mudrujeme ;)
Mačku je možné kastrovat hneď ako dokoji. To je zväčša 6 týždňov. Potom bez problémov
@elementissa lenže mačka kojí minimálne 3 mesiace..a teda ked dokojí, tak už je dávno zase gravidná / ak je vonku/..už v 5,6 tich týždnoch má zase ruju..
My ame mali sice kocura ale v 6. Mesiacoch kastrovat a mame pokoj 😉
No a mame to tu aj my.. V záhrade mame nasťahovanu mačku s troma asi mesacnymi mačiatkami. Mačka je placha, mačiatka plaché, zatiaľ ich len dokrmujem, lebo sa boja, náš kocúr je s nimi v pohode, pes na nich steká, ale zatiaľ sa k nim nedostal. Fu, zasa starosti🥴
Baby, čo máte mačky, mačka v našej záhrade si spokojne žije aj s macatami. Neviem, na čo sa mám pripraviť. Ešte mačiatka by som vedela niekde umiestniť, len jej ich nechcem drasticky odchytavat, veľmi sa boja. Otázka znie, ako sa mačka obvykle správa, keď macata odrastu? Opustí ich? Odnesie ich preč? Obávam sa, že bude o chvíľu opäť kotna, ak už nie je. Predpokladám, že mačka u nás nezostane, keďže sa tak boji, len neviem co s mladými...
@0silvia0 ako sú staré? také bojazlivé ludia nebudú chciet..nechá ich tak vo veku cca 3 mesiace..treba ich lákat a zvykat na človeka, ruku, jedlo..to chce vela času..inak vo veku 2 mesiacov sú idealane "na skrotenie" - ale treba ich zatvorit tak na 3-4 dni do menšieho priestoru - klietka..zachvilu si zvyknú..lenže zase odtrhat ich od mamy tak skoro☹mačka už po tých 6 týž može mat ruju..takže ked malé majú cca 2 mesiace - najneskor dat kastrovat..a je možné, že ostane
@luba41
@poly58
Ale veď ja netuším koľko majú týždňov, u nás sa neokotili, k nám ich mačka priniesla, ale môj odhad je tak 5 týždňov.
Preboha, kastrovať tak skoro? Veď sa kastrujú jedince, ktoré dosiahli pohlavnú zrelosť, takto skoro sa nekastruje. Ale ja si mačku nechcem nechať, ani mačence si nechcem nechať. My máme svojho kastrovaného kocúra o ktorého sa riadne staráme, zas kastrovať a odchytávať každú mačku, ktorá nám pristane na záhrade... no ja neviem, jednak to stojí čas, jednak financie, a ja osobne sa necítim robiť mačaciu charitu v našej obci.
Viem, že by bolo fajn zvykať ich na ruku, ale ja na toto fakt nemám čas, venovať sa anonymným mačencom a sedieť pri nich hodiny. Snažím sa, ale stále utekajú a skrývajú sa. Asi ich budeme musieť odchytiť vo vhodnom veku a umiestniť niekde, ja si ich rozhodne nechať nechcem. Snáď mama mačka potom odíde... fu, vôbec mi to nie je príjemné drasticky odchytávať mačence a robiť im stres aj mame mačke, ale asi to bez toho nepôjde. Vďaka za rady.
@luba41 a fakt majú mačky takto stále ruju? veď sa hovorí, že mačky majú mladé 2x do roka, na jar a na jeseň, len toto sú nejaké letné mačence, ani jarné, ani jesenné...
No mala som xy maciek uz, aj ked som citala, ze ostat tehotna moze aj pocas kojenia, tak sa nam to nikdy nestalo, a to behala po vonku, ak su este male, a nedokazu prijat tuhu potravu tak by sa nemala davat kastrovat, nakolko je to operacia a aj mlieko strati.
@0silvia0 občas dávam kastrovat pouličky - mladé majú 3 mesiace a mačka je už niekedy v polovici kotnosti..mačatám sa menia oči v 6tich týždnoch z modrých na ine..podla toho vieš určite približne vek -už ich vídavaš dlhšie..občas treba sa hrať na charitu - proste tej mačke pomožeš..ked chceš, tu v skupine https://www.modrykonik.sk/group/6052/ ti poradia ako na to..cez nejaké OZ sa skontaktovat a tam poradia, na FB sú skupiny mačkárske a tiež vedia poradit ako odchytit, kedy odchytit atd..ale nečakať, že na mačky bude odbyt, že ich niekde vezmú do útulku atd - je ich strašne vela po uliciach, na dedinách - chorých, hladných atd..takže riešia len súrne prípady..ak nechceš, aby mačatá skončili nijako - stratené, hladné, choré , pod kolesami - tak musíš aj sama..a jedna mačka na dvore je nič ..kocurovi by sa hodil parták.. ..
@luba41 pre mladé mám odber už teraz aj pre všetky tri, sú už teraz vítané a očakávané, síce ich chcú hlavne na lovenie myší okolo rodinného domu, ale postarajú sa o ne...
Ja to neviem tak racionálne riešiť, mne ich už je teraz ľúto, bože ten stres, ktorý budú musieť prežiť, ten odchyt, odvoz 200 km, chudina mama mačka, keď uvidí ako jej odoberáme mačence, mne je z toho zle. Ja som sa len týždeň vyrovnávala s kastráciou nášho kocúra, nesmierne mi ho bolo ľúto, aj keď rozum mi hovoril, že robíme správnu vec, srdce mi hovorilo, že nemáme právo ho oberať o pravý mačací život a zasahovať do toho všetkého. Ja som na zvieratá útlocitná, nejako príliš sa do nich vžívam...
Ale zistila som, že mama mačka je pravdepodobne susedova, ale neviem, z akého dôvodu sa k nám prisťahovala. U susedov je prázdny dom, majiteľka zomrela, tak na dom chodia sporadicky dozerať jej synovia. Vraj im bolo ľúto mačence utopiť 🙏 tak jej ich z ľútosti nechali. Neviem ako sa o cicu starali/nestarali, ale prišla k nám a schováva sa v záhrade, lebo tam momentálne sa náš pes nedostane. Musím odchytiť toho suseda, ak ho tam stretnem a spýtať sa ho, či je to jeho mačka. O tom, že by ju on dal kastrovať, tam asi nepochodím, keďže je to starý chlap a myslí ešte v minulom tisícročí, keďže spomína topenie mačiatok, uvidím, čo mi povie a potom sa zariadim. To, či by sme si mačku prípadne nechali/nenechali rozhoduje aj náš pes, kocúra akceptuje a má ho rád, vyrastali spolu, ale či by akceptoval inú mačku, uvidíme.
@0silvia0 ale skor ako 2 mesačné ich nedávaj preč..ak majú byt u niekoho len na dvore - tak nech ich aj tak nechajú istý čas vnutri, nech si zvyknú na človeka, skrotia- nie že ich zoberú a doma len tak pustia na dvore..mačka nie je pes.. . a tak malé vonku aj tak samé nemožu byt - lebo je to pre ne nebezpečné- od cesty, psa, kuny, lietajúceho dravca až po bazen atd - všetko nebezpečné...musíš ich už teraz lákat na jedlo, ponukat kusky mäsa a tak..nech sa neboja..mačka nebude bývat tam, kde nežijú ludia - preto prišla k vám..ona potrebuje aj blizkost človeka, pohladenie, takisto stravu atd..ak bola krotká u susedov- zvykne si aj u vás / keby ste ju prichýlili/..nemožeš tak pozerta na kastraciu - musíš to brat racionálne / nie zosobnovat na človeka/..fakt tej mačke to pomože - nemá ruju, nemá návaly hromonov, kastrovanú nemože ju pri ruji nakazit kocur hnusnou infekčnou smrtelnou chorobou, nedostane zápal maternice-velmi časté u mačiek, nízke riziko rakoviny mliečnej žlazy atd..mačka bude spokojná..uvidíš..
@luba41 no ja to rozumom chápem, že je to pre mačku lepšie, ale aj tak sa vo mne vyplavujú pocity ľútosti, ja za to nemôžem 😢
No to sa práve chcem spýtať suseda, či mačku vôbec hladkali, či bola krotká. Lebo je už s mačencami u nás cca 2 týždne, to boli mačiatka asi mesačné, teraz môžu mať 5-6 týždňov, odobrať ich chceme asi o 2-3 týžde, čiže už budú vekovo vhodné určte.
Možno mala mama mačka zlú skúsenosť, keď jej predtým mačence topili, neviem, možno ju dostatočne nekŕmili. Mne z ruky žrádlo zoberie, sedím pri nej, vrtí s chvostom a obtiera sa o stenu, o rastliny, ale akonáhle sa jej chcem dotknúť, úplne vystrašene sa mykne, akoby sa jej elektrina dotkla, úplný odpor k dotyku. Malé mačence sú totálne vystrašené, nemôžem sa ich ani dotknúť, zozačiatku ich schovávala v kope skál, ktorú máme v záhrade, teraz ich už neschováva, ale vždy zalezú keď ma vidia. To by som si musela zobrať dovolenku, sedieť tam pri nich celý deň a venovať sa im, vôbec nechápem až takúto plachosť, veď vidia, že ich kŕmim 2 týždne, nevyháňam ich, nerobím im zle, kocúra sme si zobrali tiež z chovu na dvore, kde sa mačky živili samé, chytali myši a nedostávali nič, ani granule, len kravské mlieko, nikto sa s mačkami nemaznal a napriek tomu bol v pohode, nebojácny, nevyplašený...
@luba41 no uvidím ako to dopadne, každopádne mladé pôjdu preč o 2-3 týždne a ostatné sa uvidí, či mama mačka zostane a či ju náš pes bude akceptovať. S naším kocúrom sú kamoši, obtierala sa o neho 😎 Ak by zostala, určite pôjde na kastráciu, aj keď ma to bude bolieť za ňu, ďakujem za rady 🙂
@lucka12399 treba pockat, musi sa jej to upravit, bolo by fajn pockat aspon este dva mesiace, potom vykastrovat, kazdopadne sa, ale informujte u vet, ak je vasa a je vonku, vykastrovana mala byt uz davno 🙂