Ahojte, ktoré robíte Kapustnicu na Štedrý večer bez mäsa? Poprosím receptik.. Ďakujem
Ja robím takto:
700 g kapusty (prípadne 7 dcl pohár kapusty) na 5 l hrniec. Kapustu premyjem (vodu si nechám), dám variť a varím a varím a varím (moja mama varila aj pár hodín), neskôr pridám namáčané hríby. Ja len solím, nedávam žiadnu rascu ani korenie, nič, lebo to väčšinou je v kapuste. Samostatne si uvarím zemiaky a keď sú hotové,časť vody z nich zlejem do kapustnice. Keď sú kapusta aj hríby hotové, spravím si zátrepku (len z vody a múky) a zahustím. Potom pridám trochu smotany (aby sa mi nezrazila, odoberiem trošku vody z kapustince a do toho dám tú smotanu, naberie teplotu), ale iba trochu, nedávam veľa, len na zjemnenie. Na záver pridám osmahnutý cesnak (deti ho nemajú radi v kapustinici, teda v ničom, tak dám len ten olej, v ktorom som ho osmahla). Ak treba, na záver pridám vodu, keď som kapustu premývala, prípadne trošku octu
@kikiss27 ja kupujem len extrakt z kyslej kapusty (v zelovoci zo sudovej kapusty) a do toho za hrsť kapusty dam variť, do toho cesnak, bobkový list, nové a čierne korenie a to povarím, ku koncu pridávam sušené hríby, dopredu ich treba namočiť a premyť.
Ak sa huby varia pridlho, kapustnica stmavne, ak prikrátko, budú tvrdé, takže treba odskúšať ... a na záver niekto zahusťuje múku, ja nezahusťujem a podávam s varenými zemiakmi.
Dám variť kapustu do vody a pridám 2-3 strúčky cesnaku na kocočky pokrájaný.V druhom hrnci varím huby,ak sú veľké,tak prekrojím.V treťom kastroli udusím na masle mrkvu,zeler a trochu petržlenu všetko drobné kocky,maslom nešetrím.Toto vlejem do skoro uvarenej kapusy aj huby pridám a varím ešte všetko spolu.Osolím a pridám mleté č. korenie a trochu mletej papriky/len kvôli farbe/.Zemiaky nedávam,dávam stieranku /mrvenica či ako sa správne volá/ robím domácu.Tú uvarím osobitne,nie v kapustnici,pridám až do taniera každému.
@janinah u nás, čo iná dedina, to iná kapustnica ... u nás sa davaju zemiaky celé, inde davaju zemiakovú kašu (to sa tak pekne rozpustí a je to aj chutné), u manžela robili klasické cestovinové fliačky, u kamošky trhance zo zemiakového cesta a u babky normálne zemiakové halušky, aj s tou mrveničkou som to už počula.
Ale mrkva, zeler do kapustnice ... to som teda ešte ani nepočula ... musím vyskúšať, milujem experimety 🙂
Varím vodu z kapusty - niekde volajú juška, ktorú zriedim s vodou, pridám huby, za hrsť na drobno pokrájanú kapustu, ....varím na miernom ohni aj hodinu.
Pridám soľ, korenie - podľa chuti,
V troške vode si rozmiešam múku, pridám na zahustenie do kapustnice....povarím.
Na záver prisám troška surového masla.
Podávame s varenými zemiakmi, ktoré sa uvaria osobitne.....
Všetky recepty vyzerajú mňam..ja ešte pridávam sušené slivky 😋
ja varim s paradajkovym pretlakom...a davam slivky, huby, zemiaky a....ja davam normalne klobasku ale potom vyberiem..a servirujeme bez nej..na druhy den uz pridame aj na kolieska nakrajanu klobasu...ta kapustinca inak nema taku fajn chut ako ked tam je nejake maso...len to maso nejeme..
@deti95060810 až mi slinky tečú ... u nás podobne na vianoce. Zoberieme (vyčrieme) kyslú vodu zo suda, kde je kyslá kapusta. tú vodu voláme u nás "kapustnica". Dáme do hrnca, niekedy ani neriedime, trošku aj kyslej kapusty z toho suda, cibuľu, cesnak, majorán a sušené huby povaríme dokopy, ale nie nejak dlho, polhodinku, možno aj menej. Mimo vianoc len zahustíme trochu múkou, ale podľa mňa ani nemusí byť. špeciálne na vianoce zahustíme múkou rozmiešanou v smotane. a tiež k tomu zemiaky, ktoré sa varia osobitne.
asi skusim tie zemiaky ku kapustnici, co tu spominate. ja totiz neviem, co detom, my varime smotanovu kapustnicu, kde ide vlastne len kapusta, hriby a smotana, ale detom (1,5 a 3,5 roka) sa bojim este hriby dat a len kapusta so smotanou sa mi zda cudna 😀 snad to bude dobre so zemiakmi, co myslite, ci radsej cestovinu?
ja maso nejedavam ale v tej kapustnici mi celkom aj chyba...tak tam vzdy hodim jednu klobasu, ze na chut aby sa nepovedalo :D
@zabina27 Aj s tými zemiakmi je to výborné. Ja si pamätám z detstva, že mama dávala do kapustnice zemiaky, ale v celku varené, nie nakrájané. Smotanu ale nedávame, len zásmažku. U svokry som sa zas naučila s tými hrubšími rezancami, aj tú máme radi. Hlavne syn má strašne rád kapustnicu a kyslú kapustu na rôzne spôsoby. Určite vyskúšaj obe varianty. Záleží do regiónu kde sa varí.
@rebroza pozerám že si zo Za, mám svokru odtiaľ a kapustnicu varím podľa nej...🙂
Normálne len bez mäsa. Namiesto nich daj slivky a hríbiky a máš vystarané 🙂
tu v okolí Trnavy sa varí sladká vianočná kapustnica, ale mne práve táto vôbec nechutí a nikdy mi žiaľ nechutila:
https://varecha.pravda.sk/recepty/sladka-vianoc...
Tie spomínané kapustové vody zasmažené som nikdy nejedla ani cestoviny do kapustnice, to by bolo treba ochutnať a porovnať. Nejaký festival vianočných kapustníc zo všetkých kútov Slovenska by sa hodil, aby si každý našiel ten svoj recept podľa chuti 🙂
@deti95060810 myslím, že to je taký kysucký recept. Kysuce sú skoro po žilinu 🙂. keď bol pán Židek v tv a jeho nebíčko v papuľke, tak bol niekde na kysuciach na lazoch, varili mu vianočné jedlá a presne túto "našu" kapustnicu. A tiež sa náramne čudoval... Ja mám muža pre zmenu od Trnavy, jemu tiež chutí táto kapustnica. Ale bolo by naozaj zaujímavé ísť na festival vianočných kapustníc ako píše @0silvia0, prípadne urobiť dáku mapu, kde kto akú má.
500g kvasenej kapusty, 1,5l vody, 1/2 lyzicky rasce, 3 ks bobkovy list, borievky, susene huby podla chuti
( najlepsie dubaky alebo neico aromaticke)
Toto varis, az kym nie su huby makke, niektore knihy pisu, ze spravna kapustnica sa musi varit aspon dve hodiny.
potom urobis zaprazku:
2lyzice oleja, 1 cibula, 2 lyzice hladkej muky, cervena mleta paprika.
Na oleji spenis cibulku, pridas muku a nechas do ruzova, potom pridas papriku ( nie na dlho, lebo rada zhori a
nakoniec to zalejes hrncekom vody a das do uvarenej kapustnice.
Do hotovej si do taniera pridate kyslu smotanu.