Zdravim , máte niekto doma toto plemeno ? S mužom premýšľame , k akej rase sa prikloniť ,a toto je zatiaľ povahovo niečo ,čo je nám blízke. Je tu niekto kto chová týchto psíkov ?
@vanilkovazmrzka 🤔 ..nie máme garsonku v centre mesta 🤣
Hoci chapem ,kam mieris . Sme skúsení chovatelia , vieme ,čo je to starostlivosť o psa . Aktualne máme 10rocnu tibetskú dogu , je z nej už pani dôchodkyna .Máme 2500m pozemok ,plus bývame pod lesom ,teda nie v hustej výstavbe .
@zafir01 ja som netusila co je to za plemeno, tak som to hodila do guglu, a pozeram ze fuuuuu… taky drobec 😂
Tak ked mate taketo luxusne podmienky, neni o com 😄
@vanilkovazmrzka toto sú naši . Všetko je uspôsobené . Len skôr ,ako by sme začali behať po chovných staniciach ,tak som chcela skúsiť tu ,či sa tu nájde niekto ,kto ho má . Povaha by mala byť veľmi podobná našim tibetským dogám,teda podľa popisu z internetu . Možno sa tu niekto nájde a ozve sa .uvidím .🙂.lebo teda výber psa zvažujeme veľmi dlho po všetkých stránkach ,tak až mám čo najviac info
kvitujem, ze mate skusenosti s podobnymi plemenami. u nas ma jeden znamy kagala. chova ovce, kozy, takze to bola pre neho jasna volba, kedze potreboval k nim strazcu. pes ma podla mna mierumilovnu povahu k ludom, ktorych akceptuje majitel, no len tak by som sama zoci voci nemu stat nechcela
@kremlika ďakujem ,áno aj tibetská doga je ochranarsky pes ,stráži stáda , naša spáva aj žere z jednej misky s mačkou. A macka spáva na nej . Také vtipné to je . Je socializovana tak ,že miluje deti aj cudzie ( mam tri deti ,najmladsia má rok ) . Návšteve nič neurobí ,ani po nich nesteka ,ani neskáče . Keď grilujeme ,a polozim pred ňu kúsok mäsa ,ona si ho nevezme ,pokiaľ jej nedovolíme .
Zároveň vie strážiť pozemok a cudzí sa sem neodvazia . Čo mi tiež vyhovuje ,lebo muž chodí na týždňovky a bývam mierne bokom od zastavanej časti obce .
No pre menej znale maminy ,ktorým by sa títo psíkovia páčili : títo psi sa necvicia .nedajú sa vycvičiť na kúsok pamlsky .majú svoje autonómne zmýšľanie a sú tvrdohlavejsi . Skôr vždy poviem ,že ja psa necvicim ,ja ho celý život vychovávam 🫣😂 . A chce to veru aj cit pre to zviera ,a vedieť mu rozumieť ,vedieť ,kedy a ako ho potrestať a kedy ho pochváliť . Muž mal ako mladí aj malamuta a farbiara , ja som zas vyrastala medzi jazvecikmi . Ku každému psovi viedla iná cesta ,aby sme v nich vzbudili rešpekt a v ich psej hierarchii sme si vybudovali to miesto vpredu .
Ten sa tvoj známy ,má aj deti ? Teda býva pes s nimi v kontakte ? A zaujíma ma najmä vec ohľadne utekania ( naša malá do 3 rokov sa obdobie ,kedy ju nezastavil žiaden plot ) .
@zafir01 nemám, pastierske psy nie sú môj šálok kávy, mne nevyhovujú. Ale ty už máš a ak sa ti páči ich povaha, nemyslím, že to bude veľký rozdiel. To máš ako aj poľovné psy, či jazvečík, či farbiar alebo kopov, majú nejaké charakteristické vlastnosti spoločné. Rovnako je to aj s týmito pastierskymi. To delenie psov má svoj význam. Možno na FB by si skôr našla nejakú skupinu, či priamo plemena alebo pastierskych psov a tam by skôr vedeli napísať ti reálne skúsenosti.
Ja som videla videa, kde potrhali vlkov, toto je tusim jedine plemeno, co si od nich nenecha skakat po hlave - kangal...Klobuk dole pred nim..Ked ho skrotiš, smelo preňho
Nemam a obdivujem ludi, co na to maju😂 mam kamaratku, ktora chova aziatov a ona si ich velmi chvali. Ale tak vy uz mate podobne doma, velka zmena to nebude 🙂
Dufam, ze byvate v dome 😃