Kangal - pes v rodine

zafir01
9. okt 2023

Zdravim , máte niekto doma toto plemeno ? S mužom premýšľame , k akej rase sa prikloniť ,a toto je zatiaľ povahovo niečo ,čo je nám blízke. Je tu niekto kto chová týchto psíkov ?

vanilkovazmrzka
9. okt 2023

Dufam, ze byvate v dome 😃

zafir01
autor
9. okt 2023

@vanilkovazmrzka 🤔 ..nie máme garsonku v centre mesta 🤣

Hoci chapem ,kam mieris . Sme skúsení chovatelia , vieme ,čo je to starostlivosť o psa . Aktualne máme 10rocnu tibetskú dogu , je z nej už pani dôchodkyna .Máme 2500m pozemok ,plus bývame pod lesom ,teda nie v hustej výstavbe .

vanilkovazmrzka
9. okt 2023

@zafir01 ja som netusila co je to za plemeno, tak som to hodila do guglu, a pozeram ze fuuuuu… taky drobec 😂

Tak ked mate taketo luxusne podmienky, neni o com 😄

zafir01
autor
9. okt 2023

@vanilkovazmrzka toto sú naši . Všetko je uspôsobené . Len skôr ,ako by sme začali behať po chovných staniciach ,tak som chcela skúsiť tu ,či sa tu nájde niekto ,kto ho má . Povaha by mala byť veľmi podobná našim tibetským dogám,teda podľa popisu z internetu . Možno sa tu niekto nájde a ozve sa .uvidím .🙂.lebo teda výber psa zvažujeme veľmi dlho po všetkých stránkach ,tak až mám čo najviac info

kremlika
9. okt 2023

kvitujem, ze mate skusenosti s podobnymi plemenami. u nas ma jeden znamy kagala. chova ovce, kozy, takze to bola pre neho jasna volba, kedze potreboval k nim strazcu. pes ma podla mna mierumilovnu povahu k ludom, ktorych akceptuje majitel, no len tak by som sama zoci voci nemu stat nechcela

zafir01
autor
9. okt 2023

@kremlika ďakujem ,áno aj tibetská doga je ochranarsky pes ,stráži stáda , naša spáva aj žere z jednej misky s mačkou. A macka spáva na nej . Také vtipné to je . Je socializovana tak ,že miluje deti aj cudzie ( mam tri deti ,najmladsia má rok ) . Návšteve nič neurobí ,ani po nich nesteka ,ani neskáče . Keď grilujeme ,a polozim pred ňu kúsok mäsa ,ona si ho nevezme ,pokiaľ jej nedovolíme .
Zároveň vie strážiť pozemok a cudzí sa sem neodvazia . Čo mi tiež vyhovuje ,lebo muž chodí na týždňovky a bývam mierne bokom od zastavanej časti obce .
No pre menej znale maminy ,ktorým by sa títo psíkovia páčili : títo psi sa necvicia .nedajú sa vycvičiť na kúsok pamlsky .majú svoje autonómne zmýšľanie a sú tvrdohlavejsi . Skôr vždy poviem ,že ja psa necvicim ,ja ho celý život vychovávam 🫣😂 . A chce to veru aj cit pre to zviera ,a vedieť mu rozumieť ,vedieť ,kedy a ako ho potrestať a kedy ho pochváliť . Muž mal ako mladí aj malamuta a farbiara , ja som zas vyrastala medzi jazvecikmi . Ku každému psovi viedla iná cesta ,aby sme v nich vzbudili rešpekt a v ich psej hierarchii sme si vybudovali to miesto vpredu .

Ten sa tvoj známy ,má aj deti ? Teda býva pes s nimi v kontakte ? A zaujíma ma najmä vec ohľadne utekania ( naša malá do 3 rokov sa obdobie ,kedy ju nezastavil žiaden plot ) .

marsmykkok
9. okt 2023

@zafir01 nemám, pastierske psy nie sú môj šálok kávy, mne nevyhovujú. Ale ty už máš a ak sa ti páči ich povaha, nemyslím, že to bude veľký rozdiel. To máš ako aj poľovné psy, či jazvečík, či farbiar alebo kopov, majú nejaké charakteristické vlastnosti spoločné. Rovnako je to aj s týmito pastierskymi. To delenie psov má svoj význam. Možno na FB by si skôr našla nejakú skupinu, či priamo plemena alebo pastierskych psov a tam by skôr vedeli napísať ti reálne skúsenosti.

karolinakr
9. okt 2023

Ja som videla videa, kde potrhali vlkov, toto je tusim jedine plemeno, co si od nich nenecha skakat po hlave - kangal...Klobuk dole pred nim..Ked ho skrotiš, smelo preňho

majlo1234
9. okt 2023

Nemam a obdivujem ludi, co na to maju😂 mam kamaratku, ktora chova aziatov a ona si ich velmi chvali. Ale tak vy uz mate podobne doma, velka zmena to nebude 🙂