Kamarátka je tehotná a je zadĺžená. Ako jej môžem pomôcť?

tzms89
7. apr 2020

Ahojte baby,
moja kamarátka je mladá, tehotná a vo veľmi zlej finančnej situácií. Bola (trochu stále) som na ňu za to naštvaná. Tehotenstvo mi oznámila krátko potom, ako jej člen mojej rodiny požičal po mojej prosbe peniaze. Detaily si nechám pre seba. Je po termíne vrátenia.
Snažím sa do toho nemiešať, ale je to ťažké, keďže ma do toho moja rodina stále zaťahuje.

S priateľom sa majú radi. On ale nemá momentálne stálu prácu. Snažia sa problémy riešiť, aj keď podľa mňa príliš málo. Nedostatočne zodpovedne berú fakt, že za dva-tri mesiace je tu dieťa a treba dospieť. Nemajú vyriešené bývanie, splácanie dlhov, našetrené peniaze na dieťa a pod.... Na pomoc od rodičov sa nemôžu spoľahnúť ako mnohí iní mladí.

Je moja veľmi dobrá, v podstate najlepšia kamarátka. Mám o ňu strach. V minulosti mi vždy pomohla. A mám ju veľmi rada, je mi ako sestra. Nechcem ju stratiť.
Viem, že jej veci nemôžem riešiť za ňu.

Ale prosím, poraďte mi, ako jej pomôcť, podporiť ju a zároveň sa do toho nemiešať. Aj keď s ňou nesúhlasím (s tehotenstvom práve teraz, najmä po podozrení, že naschvál vynechala H. ANTIKU). Prípadne slová alebo spôsob, ktoré by jej dobre padli v týchto časoch. Som slobodná a tehotná som zatiaľ nebola, takže naozaj neviem.

A ak by niekto mal radu, ako sa mám k nej správať kvôli tomu dlhu, prípadne ako ten hnev uhasiť, budem moc rada.

Ďakujem moc za všetky odpovede
🙂

juliet86
8. apr 2020

nech skusi kontaktovat poradnu alexis. mohli by jej asistovat pravne aj financne... a problem je ze jasne ze ta eodina do toho taha ked uz si sa raz do toho zamontovala... bud dlh splat za nu. ked to bolo kvazi na tvoje slovo alebo neviem. chodila pravidelne na gyndu? dostane prispevok pri narodeni? ma odpracovane na matersku ak nie bude dostavat aspon rodicak. otazne ci bude sa o dieta schopna postarat. stale su tu rozne moznosti.... skus sa ty/ona obratit na alexis. a tiez si uvedom ze nie si jej mama/jej sestra a ze jasne ze jej chces dobre. aj jej dietatu ale existuje isty druh ludi. ktori su financne/inak nepouzitelni. a aj s akokoukolvek snahoi inych ludi si veci vzdy dodrbu. mala som takeho exa. segra mala takeho exa. kolegyna ma taku dceru. stale len zachranovat a zachranovat a zachranovat

miadi
8. apr 2020

Mne je čudne že si prosila člena svojej rodiny nech jej požičia peniaze a teraz stym nechces nič mat. Ja by som si na tvojom mieste vstupila do svedonia tie peniaze pribuznemu vratila ASAP a kanoške povedala že teraz dlhuje mne. Ak je ozaj dobra kamoska tie $ ti bude vraciat aj po čiastkach. Ak nie tak to Ako si ona zariadila život Ta uz nemusi trapit.

lucka_ke
8. apr 2020

asi nebude až taká dobrá kamoška, keď nespláca peniaze, ktoré si jej vybavila...

kitycat
8. apr 2020

Asi drsne ale s kamoskou by som sa bavila uz len o peniazoch... Je nezodpovedna zadlzena a necha sa vedome nabuchat... Myslela ze stat ju bude dotovat na materskej? Ten ich vztah tiez nemusi mat dlhe trvanie ak to takto pojde dalej.

Mate aspon pisomne osetrene ze si pozicala peniaze od niekoho z rodiny?

stanulienkat
8. apr 2020

Sorry,asi ti to nepomoze,ale je mi na grc z takychto nezodpovednych sociek. Teraz budu len ruky natahovat k statu a robit nic. Ako moze byt v dnesnej dobe mlady chlap nezamestnany? Ci len trtkat vedia?

deti95060810
8. apr 2020

že kamarátka...skôr parazit ajj s jej kámošom.... ľutujem decko.

0silvia0
8. apr 2020

@tzms89 bolo by mi trapne za kamosku voci tvojmu rodinnemu prislusnikovi. Ako kamaratka by som za nu splatila dlh a nasledne ho od nej vymahala, ale rozhodne by som sa k nej nespravala ako ty, len neublizit, len nic zle nepovedat, len ju podporit. Kamosku ken prepkesnut a hodit do reality...

lenuliatko84
8. apr 2020

No peniaze budes musiet vratit asi ty a od kamosky ich nikdy neuvidis.pravdepodobne su to dvaja velmi nezodpovedny ludia,ked nemam kde byvat a mam velke dlhy tak si nerobim predsa decko.to robia len asocialne a romske prípady

iviacik
8. apr 2020

@stanulienkat a este ich špecialitou je následne nadávať na štát, ze chúďatku tehotnej nijak nepomôžu... 🤷‍♀️😃 Zlý zlý štát

liz_lemon
8. apr 2020

vyplat to za nu :D