Kam je najbezpečnejšie uložiť si fotky a videá?

23. máj 2024

Kam je najbezpečnejšie uložiť si fotky a videá?

888elizabeth
23. máj 2024

SSD externy disk

autor
23. máj 2024

@888elizabeth nemôže sa časom/rokmi nejako pokaziť?

888elizabeth
23. máj 2024

Nie, nepokazí sa. SSD disk je podstatne spolahlivejši, než boli klasické HDD disky - zároveň však musím podotknúť, že samotný HDD extérny disk je tiež veľmi spolahlivý a bezpečný - akurát, že SSD je ešte viac.

babovka2321
23. máj 2024

Jasne, ze sa moze pokazit. Najbezpecnejsie je mat dolezite veci na aspon 2 miestach.

autor
23. máj 2024

@babovka2321 a aké dve miesta odporúčaš?

babovka2321
23. máj 2024

No ak ich nechces mat online niekde v cloude, tak normalne v pocitaci + extra na tom externom disku napriklad. Ak su to veci, o ktore naozaj nechces prist (fotky deti, rozpracovana diplomova praca atd atd).

autor
23. máj 2024

@babovka2321 ide mi momentálne o fotky a videá detí

simca06022011
23. máj 2024

Ja mam ssd wd my pasaport, dva kusy... jeden je starší ako dcéra moja a.druhy o pár rokov menej ma a fungujú bez problémov. Ved to odzalohujem a viac sa k tomu nedostanem ak naozaj niečo extra nepotrebujem nájsť...čiže nejaké rozbitie, poškodenie nehrozí.

unicornlady
23. máj 2024

Ja si zvyknem napaľovať na DVD-čka. Kúpila som externú mechaniku (napaľovačku), ktorá sa pripojí k notebooku a napálim foto.
Mne sa mne sa na externom disku niečo raz pokazilo a o niektoré fotky som prišla, nemala som ich ani napálené.
Teraz, kým ich nemám napálené na DVD, tak ich mám aspoň uložené aj na USB kľúči dotiaľ.

luccija
23. máj 2024

Externý disk a niečo mám na DVD

7miriam77
23. máj 2024

Ja mám na externom disku, v Pc a dosť toho aj na kľúči.... istota

nikha2809
23. máj 2024

Mám ich na externom disku, cloude a fotky aj pravidelné dávam vytlacit

babkaland
23. máj 2024

Viete mi povedať od ktorého roku zálohuje sociálna poisťovňa zamestnávateľov? Všetky papiere so zápočtom rokov som oskenoval do PDF a držím na USB kľúči aj v počítači. Ak by som o to prišiel tak prúser? Oni by to tiež mali zálohovovať. Niektore mi chýbajú.

zic
23. máj 2024

Fotky su asi najistejsie v papierovej forme. Vsetko digitalne sa moze pokazit (DVDcka zostarnu, poskriabu sa... take 25 rocne cd a dvd co som mal som niektore uz nenacital alebo niektore sektory). HDD (mechanicky) disk sa moze pokazit vpohode aj nepouzivanim. SSD tiez, ale menej (mechanicky sa tazsie)... Rozhodne by som kupil bud 2 kluciky (uz su dost lacne) alebo NAS (diskove pole ak toho mas viac... sluzi dobre aj na zalohu inych veci)...
Alebo platena sluzba nejakeho cloudu (len tam by teoreticky mohlo dojst k uniku... ale teda u nejakej renomovanej firmy asi nehrozi ani unik ani strata)... oni sa staraju o zalohu aj bezpecnost.

babkaland
23. máj 2024

Klasické fotoalbumy s papierovými fotkami máme ešte aj po starých rodičoch. Som zvedavý kde budú vaše externé disky o 50-60 rokov…

katulienocka999
23. máj 2024

Ja mam na externom disku a zároveň aj na claude pre istotu, radšej ich mat na 2 miestach

maranco
23. máj 2024

SSD disk po čase "vyprchajú" dáta z pamäťových buniek, musí sa pravidelne zapínať, na magnetických platniach ostávajú dáta aj pri dlhodobom vypnutí.
https://pc.sk/novinka/ssd-mozu-po-case-stracat-...

Ideálne je mať uložené na dvoch rôznych miestach ak by bol požiar, alebo v blízkosti udrel blesk, alebo niečo iné nech ostane druhá kópia, tiež nemať ich naraz zapojené v PC, ak by bol vírus tak by všetky dáta zašifroval ku ktorým má prístup.

Napaľované DVD po pár rokoch už nejdú prečítať, podľa toho ako boli skladované, tá vrstva do čoho sa napaľuje sa časom rozkladá.

maranco
23. máj 2024

@babkaland prihlás sa do svojho účtu v SP https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron... a tam uvidíš čo má o tebe uchované, ak niečo chýba môžeš doložiť papier nech si to zapíšu

zic
23. máj 2024

@babkaland SP je pruser sama o sebe... aj data, ktore o mne (spravne) mali v IUP (individualny ucet poistenca) sa im nepreklopili spravne do "noveho" prostredia EUP (elektronicky ucet poistenca)... teda - v IUP som mal vsetko spravne zapocitane, v EUP mi chybalo 7 rokov a dat to na pravu mieru trvalo tyzdne (lebo su lempli v SP a prehadzuju si ma ako horuci zemiak... kazdy je zodpovedny za iny usek .. skola, urad prace, praca s velkymi zamestnavatelmi apod)...
Takze uplne idealne dat to do poriadku hlavne v SP, vypytat od nich (alebo si vytlacit) ten aktualny spravny vypis a ten drzat asi aj v papierovej forme...

harrisson
23. máj 2024

2x Klasický kvalitny HDD, nie ssd. + google cloud + vytlacit +usb kluc ako poistka

maranco
23. máj 2024

Na dlhodobejšie uchovávanie malých dát používam PaperBack verzia 1.20, odolá vírusom aj prepätiu.
Na dlhodobé uchovanie (stovky rokov) veľkých dát sa používajú filmové pásy.

https://www.youtube.com/watch?v=fzI9FNjXQ0o
babkaland
23. máj 2024

@zic práve preto som sa pýtal. Aj ja chcem zálohovať ale omnoho dôležitejšie veci ako nejaké fotky či videá. Ale princíp je ten istý len nejde o JPG/MP4 súbory ale o PDF. Preto som aj naskenonoval tie papierove originály aby to bolo také že aj vytlačiť viem alebo dať im to.

simca06022011
23. máj 2024

usb kluce su podla mna absolkutne nespolahlive, casto chybuju, potom sa "formatuju", data su v cudu. K tomu s krpate, stracaju sa... DVDcka... tie co napr. teraz mame su nam na figu, polovica njede otvorit, a nove pc uz ani nemaju mechaniku... cize srandujeme s prenosnou (resp. srandovali sme, kym niekot nezapatrosil kabel :DDD)

zic
23. máj 2024

@babkaland ja mam zaklad (kedze je to mala kapacita) na usb kluciku (2 identickych)... tak isto to mam cele (archiv dokumentov) na notebooku a na vlastom domacom cloude (NAS)... teoreticky by som mohol verit Microsoftu alebo Googlu a nahrat to este na drive... alebo zaplatit niekomu komercne a dat to tam (ale zase mozem byt paranoik a kedze su to vcelku doverne info, tak to niekto nemusi chciet)...
Plus to mam vytlacene (vyplatne pasky nie, ale tie vypisy zo socialky, zakladne zmluvy na nehnutelnosti apod) - to je zopar stran... aj za 25-30 rokov toho nie je vela...

babkaland
23. máj 2024

@zic no chápeš ma. Všetky tieto dôležité dokumenty chcem aj zálohovať len kam… Z tohto vznikla aj taká moja fráza že “na tomto usb klúči je celý môj život” teda dokumenty ktoré budem musieť mať pri rôznych situáciách. Tie online cloudy neviem ako sú stabilné. Už odkedy som mal prvý iphone (cca 12 rokov dozadu) mám k účtu automaticky 5GB iCloudu. Za poplatok sa dá navýšiť, ale nne tá kapacita stačí. PDF-ká nezaberú ani gigu. Ja mám iba také fotky že odfotil som nejaké info (vizitky, otváracie doby, adresy, proste niečo riešim tak si cvaknem screenshot ak je to fyzické tak odfotím) a aby fotky nemali zbytočne velké rozlíšenia tak cez aplikáciu som ich zmenšil na pár kb. Na to že pozrieť čo potrebujem to stačí. Nakolko sa dá veriť tomu netuším. Apple aj slubuje že neprečitajú dáta, a za druhé stabilita, roky to funguje len či aj bude.