Jednoduchší ľudia

13. júl 2023

Sú pre vás jednoduchší ľudia taký ktorý sú nevzdelaní, nečítajú knihy, chudobnejsi, alebo dedinčania? Lebo často tu čítam tento pojem a u nás sa to vôbec nepoužíva 😂

zelenakobyla123
13. júl 2023

*takí *ktorí

syslik81
13. júl 2023

jednoduchy clovek-clovek nevzdelany,bez rozhladu zijuci zo dna na den .. nic ho netrapi lebo si nic neuvedomuje .. nevie co je zivot a problemy hadze za hlavu pripadne zjednoduzuje

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gabrielachochulka
13. júl 2023

som z dediny a necitim sa jednoducha, prave naopak

maranta_leuconeura
13. júl 2023

Nevzdelany neznamena hlupy, kto necita knihy moze mat ine zaujmy, chudoba-bohatstvo to je casto aj o stasti a o prilezitostiach v zivote, nie vzdy sa to da ovplyvnit, dedincania-no ved niektori sa na tie dediny hrabu dobrovolne akoby im za to platili 🤷 a ze v meste ziju len civilizovani obyvatelia sa tiez neda povedat.

Jednoduchsi su pre mna neschopni triezveho uvazovania, kritickeho myslenia, neschopni predvidat nasledky svojich cinov

autor
13. júl 2023

@zelenakobyla123 slovenčina nie je môj matersky jazyk ☺️

autor
13. júl 2023

@gabrielachochulka nie vôbec, len som sa pytala tak všeobecne 🙂

vanilkovazmrzka
13. júl 2023

Taki, ktori sa nedokazu hlbsie zamyslat nad suvislostami a vnimat konkretne veci v sirsom kontexte. Taki, co su nachylni na konspiracie. Taki, co v pisanim texte nedokazu pouzivat vety a interpunkciu.

Zvacsa to tak byva, ze v dedinskom prostredi je takych viac, najma to vnimanie globalneho sveta je tam take… ze vlastne nie je, lebo vesmir konci pri vlastnom plote.

Pre mna napr nevzdelany clovek nemusi byt nutne jednoduchy, lebo moze to komplexne vnimanie sveta mat prirodzene v sebe aj napriek tomu, ze sa nevenoval roky studiu.

macekovam
13. júl 2023

materinský

zmrzlinka2021
13. júl 2023

Autorka,

nie - toto je velmi individualne a urcite o tom nehovori stupen vzdelania, ci suma na bankovom ucte alebo bydlisko.
Ano, stale plati, ze vyssi vyskyt tych jednoduchsich (pravdepodobnost vyskytu) je v dedinskom prostredi, bez VS vzdelania, necitajucich kvalitne knihy atd... ale to je vsetko len o pocetnosti, a neda sa takto automaticky cloveka skatulkovat.

Pre mna osobne je jednoduchsia osoba ta, co nevie rozmyslat v kontexte veci, ma nulove kriticke myslenie, uveri kazdej volovine typu kto je zapredany sorosovi alebo ze po vakcine do roka zomrieme alebo veri idiotinam o urieknuti a nosi cervenu snurku. Mnoho z tychto ludi nie su vyslovne zli, len tym, ze nemaju komplexne myslenie + k tomu velmi negativny vplyv slovenskheo skolstva, tak nedokazu chapat fungovanie velmi vela veci vo svete, v ekonomike, politike...
Vacsinou hladaju "spolocneho nepriatela" a "vinnika" a este take drobnosti: verni citatelia noveho casu, topiek, pozeratelia vsetkych tupych serialov, fariem...

maranco
13. júl 2023

ľahkoverný, žije len pre dnešný deň nepremýšľa/neplánuje dopredu
a konkrétny príklad zdieľa do FB skupín podvodné súťaže (od stránky ktorá existuje pár dní a vydáva sa za serióznu značku), verí že niečo vyhraje a nechápe že takto pomáha len podvodníkom okrádať ľudí

janettdamian
13. júl 2023

Ja som raz čítala vysvetlenie tohoto slova jedno-duchý, že je to človek, ktorý je v jednote so svojím duchom. Takže by to mal byť človek, ktorý je práveže v nadhľade a s duchovným presahom. Je to v protiklade s tým, ako sa to teraz vníma a používa v spoločnosti. Aj Ježiš hovoril o jednoduchosti napr. Alebo sa hovorí " v jednoduchosti je krása". Asi záleží na uhle pohľadu.

babulkomale
13. júl 2023

Vsimla som si, ze su to vzdy ti druhi, nikdy si to nikto nepovie na seba 🤭

lapersefona
13. júl 2023

@zmrzlinka2021 co sa zaraduje do kvalitnych knoh?

lalilla
13. júl 2023

@zelenakobyla123 😂 top

liusa82
13. júl 2023

@autorka máš pravdu.Tu na mk sa toto spojonenie často vyskytuje čo som si všimla a hlavne vtedy, ked nechceš pochopiť druhú stranu a neprikyvuješ jej🙂 ale pritom s jednoduchosťou ako takou to nemusí mať absolútne nič spoločné🙂

ajuga
13. júl 2023

Moj muz necia knihy, ale je odbornik v svojom remesle, casto mu ludia volaju a pytaju sa ho na nazor. Ma tiez svoj konicek, v ktorom je dobry.
Ja som z dediny a necitim sa jednoducha. Zili sme s babkami v jednom dvore a minimalne na moju empatiu to malo velmi velky dosah. Teraz vsetky skusenosti vyuzivam v praci.
Prave vcera som mala klientku, ktora ma 20, dokoncenu len povinnu skolsku dochadzku v osobitnej skole. Jedine, co ju zaujima je, kedy jej pride davka. Podpisat sa ledva podpise. Toto je pre mna jednoduchsi clovek. A tiez ten, kto neovlada gramatiku (odhliadnuc teraz od diakritiky).

annm81
13. júl 2023

Pojem jednoduchý (jednoduchší) človek sa bežne používa (aj v minulosti používal) ako synonymum slova prostoduchý. Podľa slovníka taký, "ktorý príliš zjednodušujúco a dôverčivo pristupuje ku skutočnosti, ktorý ju nevie reálne odhadnúť a zvážiť".

Nie je zvykom používať to v zmysle chudobný, alebo dedinský človek - tam sa skôr hodí slovo prostý.

Inak na to, že slovenčina nie je tvoj rodný jazyk ju máš podľa týchto pár príspevkov veľmi dobrú (tých pár hrubiek je drobnosť, ktorú bežne robievajú aj rodení Slováci).

zic
13. júl 2023

tak neviem, aky je tvoj materinsky jazyk, ale verim, ze kazdy jazyk (alebo vela inych jazykov) ma podobny (hanlivy) vyraz pre skupinu ludi "mdleho rozumu"...

dagmarovita
13. júl 2023

Jednoduchsi pre mna oficialne podla vysetrni, testov mentalne zaostali..ludia bezne sa teraz takto urazaju, teda skor jedna skupina druhu nazyva takto, podlahli medialnemu rozduchavaniu, deleniu spolocnosti na dve skupiny ..podporuju vznik zlych vasní u ludí ako nenavist, zlost, ponizovanie druhych neni to v poriadku, zial deje sa to aj vo vetejnopravnej tv a mienkotvornych dennikoch, soc.sietach, takto sa pomaly dejú zopakuju Lidice

lenkalienka321
13. júl 2023

Pre mňa osobne sú často problémom v spoločnosti práve tí "komplikovaní" ľudia. Navyše, vždy sa nájde niekto múdrejší od nás. Čiže každý z nás môže byť potenciálne pre niekoho jednoduchý. Múdri a inteligentní ľudia NIKDY neoznačia druhých za jednoduchých. Dôvodom je, že si veľmi dobre uvedomujú vlastne nedostatky a rozmanitosť inteligencie. Akonáhle teda začnú ľudia urážať druhých na rôznych fórach, napr. nazývajú spoludiskutujúcich hlupákmi, tak týmto vlastne urážajú samých seba a poukazujú, hoci nechtiac, na vlastné chyby.

nenne27
13. júl 2023

Ja sa tu zabavam ake jednoduche je autorke, zrejme cudzinke vyhadzovat na oci hrubky.ako ucitelke cudzieho jazyka sa mi chce z toho trosku grcat.zeny vam by sa pacilo keby sa ucite cudzi jazyk a robite chybicky a native speaker by vas buzeroval? Fuj

queen_mary
14. júl 2023

@zmrzlinka2021 uplny suhlas

annm81
14. júl 2023

@nenne27 To vieš, naša povestná slovenská pohostinnosť...

ahhola
14. júl 2023

Ci sa to nevlecie od 1.telenovely...Jednoducho Mária, ci jednoduchá?
Lebo ľudia (ktorých sa jednoduchosť týka) sú schopní sa tak sami označiť... som len jednoduchá robotnícka... 🤧... Normálny človek sa pred druhými nekastuje.
Mne sa veľmi páči český výraz Bezelstny. Bez lsti - klamstva, zloby, podrazactva.
Jedného takého poznám, do susedstva sa mu dostali mladí, predátori a postupne ho oberajú o majetok. Pol záhrady výmenou za nové oplotenie.😨.. Jednoducho, ti zložitejší niekedy nemôžu odolať toho jednoduchého vykostit na špik. 🐺

zeldia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
14. júl 2023

@ahhola
BAcha!!

"Jednoducha robotnicka" je prejavom vysokeho ega a pychy cloveka.
Este ludia pouzivaju, aki su obycajni, skromni atd..

zmrzlinka2021
14. júl 2023

@lenkalienka321 Jednoduchy clovek neznamena automaticky "druhotriedny clovek" a urcite nikto v realnom zivote neukazuje na cloveka hovoriac "ty si jednoduchy clovek", ale kazdy si uvedomuje z tych inteligentnejsich, do akych debat sa ma zmysel s takym clovekom pustat, ake slova vyberat, aby to nebolo ponizujuce pre toho človeka, nakolko vela veciam nerozumie, nevies ich davat do suvislsoti.

Na tomto je podstaveny cely marketing stran ako smer, hlas, republika, kollar atd - jednoduche hesla, frazy, idealne bojovneho a "hrdeho" charakteru, aby bolo co najviac takychto ludi oslovenych. Takych ludi nezaujimaju fakt, ekonomicke analyzy... oni potrebuju to, co dokaze ich mozog spracovat a idealne "spasitela" ich zivota a slovenska.

zeldia
14. júl 2023

Trochu sa natlačim do témy, ako sa hovori nikdy nehovor nikdy, ale ja v poslednej dobe nechápem tie prípady že niekto, väčšinou žena, pošle 50tisic lekárovi do Jemenu, ktorého nevidela asi mu ani nerozumie že ako dá dokopy takú sumu a pošle neznámemu len tak a potom s tým ide na políciu. Sú to vôbec reálne prípady? Lebo mne to nejde do hlavy kto také niečo môže spraviť.