Je výška rodičovského príspevku bez otca vyššia?

majkaa
4. jan 2011

Ahojte chcem sa spytat. Moja kamaratka ide nastupit na rodicovsku. Ma priatela ale neni to jej manzel. Hovori, ze ked neni jej manzel moze dostat nejake peniazky este navise k rodicovskemu kedze je sama (akoze), ale meno bude mat po otcovi a urci ho v rodnom liste otcom. Je to pravda?
Ja som jej hovorila, ze moze dostat nieco navike iba ak ho neurci otcom a nebude mat po nom ani meno, vtedy moze dostat nieco navise.
Ako to je?

anjelicek26
4. jan 2011

Pokial spolu nebyvaju, moze im to prejst, ale staci, ked ich nejaka dobra suseda uda a je zle... neviem, ci su peniaze navyse, len je dlhsia materska... s menom po otcovi to nic nema, a ani s udanim jeho v rodnom liste. Vsak sa teoreticky mozu rozijst den po porode, ze ano...

babatko88
4. jan 2011

ahoj, neviem aké peniaze navyše myslíš, ja o žiadnych neviem, ale to, že má dieťa v rodnom liste otca nič neznamená, ak spolu nežijú, tak má nárok (aj keď neviem aké peniaze, lebo podľa mňa nič navyše nedostane), ale ak spolu žijú a majú trvalý pobyt na jednej adrese, tak jej nedajú nič navyše... lebo je síce matka sama, ale kedže žije s otcom malej, akokeby boli manželia (len bez papiera, niečo ako život s druhom)

daniela1974
4. jan 2011

nie su ziadne peniaze navyse, nikdy som o tom nepocula, bola len dhsia materska, ale to je pase, lebo uz ju pausalne predlzili vsetkym mamickam. Nema z toho ziadne vyhody.

andzi
4. jan 2011

Osamelé matky majú materskú dovolenku dlhšiu, trvá 37 týždňov, ostatným mamičkám len 34 týždňov. Na to aby bola osamelá, musí byť buď slobodná alebo rozvedená alebo vdova a vyhlásiť, že nežije s otcom dieťaťa, ak sa však preukáže opak, peniaze musí vrátiť a hrozia aj sankcie. Žiadne iné výhody mať nebude.

mmmarta
4. jan 2011

materska je dlhsia o 3 tyzdne a nesmu mat rovnaky trvaly pobyt, ak by mali neviem ako sa to vyvabuje a ci je to vobec mozne. Dalej moze poziadat o priplatok k prispevku na dieta, ale to by si mohla aj keby si priatel neuplatnil danovy bonus na dieta. Neziska toho vela a neviem ci to stoji za tu namahu ist na socialku a ziadat o tie 3 tyzdne.

pink_lady
4. jan 2011

tak taketo nieco by som verejne do fora ani nepisala, je to zneuzivanie systemu ak niekto "akoze" vyhlasuje ze je sam 😒

sue
4. jan 2011

...na to, že je osamelá matka treba vyhlásenie - formulár nájdeš na mestskom úrade alebo matrike. Čestne tam prehlásiš, že si osamelá matka - t.j. nežiješ v spoločnej domácnosti s partnerom, manželom, priateľom, rodičmi ani nikým ďalším a taktiež sa tam píše aj ako máte vysporiadané platenie výživného.

Nepodvádzala by som v tomto ani náhodou 😉