Ahojte chcem sa spytat. Moja kamaratka ide nastupit na rodicovsku. Ma priatela ale neni to jej manzel. Hovori, ze ked neni jej manzel moze dostat nejake peniazky este navise k rodicovskemu kedze je sama (akoze), ale meno bude mat po otcovi a urci ho v rodnom liste otcom. Je to pravda?
Ja som jej hovorila, ze moze dostat nieco navike iba ak ho neurci otcom a nebude mat po nom ani meno, vtedy moze dostat nieco navise.
Ako to je?
ahoj, neviem aké peniaze navyše myslíš, ja o žiadnych neviem, ale to, že má dieťa v rodnom liste otca nič neznamená, ak spolu nežijú, tak má nárok (aj keď neviem aké peniaze, lebo podľa mňa nič navyše nedostane), ale ak spolu žijú a majú trvalý pobyt na jednej adrese, tak jej nedajú nič navyše... lebo je síce matka sama, ale kedže žije s otcom malej, akokeby boli manželia (len bez papiera, niečo ako život s druhom)
nie su ziadne peniaze navyse, nikdy som o tom nepocula, bola len dhsia materska, ale to je pase, lebo uz ju pausalne predlzili vsetkym mamickam. Nema z toho ziadne vyhody.
Osamelé matky majú materskú dovolenku dlhšiu, trvá 37 týždňov, ostatným mamičkám len 34 týždňov. Na to aby bola osamelá, musí byť buď slobodná alebo rozvedená alebo vdova a vyhlásiť, že nežije s otcom dieťaťa, ak sa však preukáže opak, peniaze musí vrátiť a hrozia aj sankcie. Žiadne iné výhody mať nebude.
materska je dlhsia o 3 tyzdne a nesmu mat rovnaky trvaly pobyt, ak by mali neviem ako sa to vyvabuje a ci je to vobec mozne. Dalej moze poziadat o priplatok k prispevku na dieta, ale to by si mohla aj keby si priatel neuplatnil danovy bonus na dieta. Neziska toho vela a neviem ci to stoji za tu namahu ist na socialku a ziadat o tie 3 tyzdne.
tak taketo nieco by som verejne do fora ani nepisala, je to zneuzivanie systemu ak niekto "akoze" vyhlasuje ze je sam 😒
...na to, že je osamelá matka treba vyhlásenie - formulár nájdeš na mestskom úrade alebo matrike. Čestne tam prehlásiš, že si osamelá matka - t.j. nežiješ v spoločnej domácnosti s partnerom, manželom, priateľom, rodičmi ani nikým ďalším a taktiež sa tam píše aj ako máte vysporiadané platenie výživného.
Nepodvádzala by som v tomto ani náhodou 😉
Pokial spolu nebyvaju, moze im to prejst, ale staci, ked ich nejaka dobra suseda uda a je zle... neviem, ci su peniaze navyse, len je dlhsia materska... s menom po otcovi to nic nema, a ani s udanim jeho v rodnom liste. Vsak sa teoreticky mozu rozijst den po porode, ze ano...