Dobrý deň, pomohol by mi váš názor. Len tak pre ZAUJÍMAVOSŤ mi napadlo či je vhodné navrhnúť časom tykanie s bývalým učiteľom ako píšem v nadpise... Keďže som jeho bývalá žiačka bol/nebol by s tým problém? Ďakujem
nie je to vhodne, mozes prijat, ak by ti to on navrhol
Mne napríklad navrhla bývalá učiteľka tykanie, ale to bolo medzi ženami a ona navrhovala ako staršia...
V akom vzťahu ste teraz?
Nakoľko už nie ste vo vzťahu učiteľ - žiak a ak nie je on aktuálne spoločensky vyššie, tak ty ako žena. Všeobecne platí, že žena by sa nemala dostať do situácie, aby odmietala mužovi návrh na tykanie a preto ho má navrhovať ona.
Kto navrhuje tykanie?
Tykanie navrhuje:
vyššie postavený nižšie postavenému,
starší mladšiemu,
dáma pánovi[2],
spoločensky významnejšia osoba,
mladší môže požiadať staršieho, aby mu tykal a sám zostane pri vykaní.
Platí:
predstavený by nemal tykať podriadeným bez ich súhlasu, bez ohľadu na vek,
tykanie nikdy nenavrhujte svojmu šéfovi ako prvý.
Potykanie sprevádza, ale nemusí, podanie rúk prípadne bozk.
[2] V pracovných vzťahoch a v spoločnosti, ktorá zrovnoprávňuje postavenie muža a ženy, sa za prehrešok voči spoločenskej etikete nepokladá ak tykanie mužovi navrhne žena.
S niektorými bývalými vyučujúcimi si tykám, vo všetkých prípadoch to navrhli oni, ja by som to nespravila...aj keď áno, jeden z VŠ mi potom povedal, že si nebol istý či to môže spraviť on ako muž, keď ja som žena, ale ja som to necítila ako vhodné navrhnúť... a to som teda určite nemala 18, to už by som vôbec vôbec...byť tebou to nerobím, obzvlášť ak ide len o náhodné stretnutia 😅
Nevhodne. Ani by ma to nenapadlo, najma ked ho len sem tam stretnes.
z uvedeneho mam dojem ze dotycny ucitel ma cez 30 rokov .. ja si ziez nemyslim ze je to dobry napad
Určite nie
Určite nie, je to neslušné a nevhodné. Je to aj smiešne, keďže ho stretavas náhodne raz za čas.
Keď sme končili strednú školu tak nám triedny navrhol tykanie .. so všetkými. Nikdy som mu netýkala. Prišlo mi to neúctivé
Určite by som v tomto prípade tykanie nenavrhovala. Keď sa stretnete, on ti tyká?
@peti_2005 nie, je to nevhodne.