Je vhodné mať deti v dnešnej dobe?

12. júl 2020

S partnerom uvažujeme nad dieťatkom, ale dostala som strach. Partner by už rád mal dieťa, mne to príde nezodpovedné. Nemáme vlastné bývanie, nemáme úspory. On si to predstavuje ako Hurvínek válku. Navyše teraz je kríza a bude horšie. Doteraz som pracovala len v nekvalifikovaných prácach ako napr vo fabrikách a v obchode. Neviem, či by sme to s dieťaťom zvládli. Rodičovský príspevok je smiešny a prídavky na dieťa detto. Ako ste to zvládli Vy?

pininka1
12. júl 2020

Bez vlastného bývania by som do toho určite nešla. Podľa mňa nad tým uvažujes správne, hlavne na tebe bude väčšina veci, dieťa prinesie kopec lásky ale aj kopec starosti a povinnosti a nervov, o ktorých ešte nemáte ani šajnu.

majkeel
12. júl 2020

Ides na to spravne. Si zodpovedna, on ide na to hr. Ak sa rozidete, dieta zostane tebe a ty sa budes on starat.
Zalezi, kolko mate rokov. 20 alebo 30r? Urobte si nejaky plan. Ze najblizsie dva-tri roky zoberiete hypo, potiahnete viac, urobite si rezervy,... A potom skusat dieta.
Na druhej strane aj Cenkova vychovala deti, len to bude spojene s viac starostami. S planovanim a rozmyslanim to ide lahsie, ale ide to aj bez neho.

hettinka
12. júl 2020

Mali sme síce kde bývať, pomohli moji rodičia, ale úspory minimálne, niečo sme mali nasporené, niečo dostali na svadbe. Ta svadba bola pri plánovaní dieťaťa s mužom pre mna podstatná.
No a obaja sme pracovali, ja po pôrode som sa dost rýchlo vrátila na čiastočný úväzok do prace, čo nebolo ideálne riešenie, ale inak sa nedalo.
Záleží aj, koľko máš tokov, ale do 30-ky by som dieťa neodkladala. Vzdy bude nejaká doba. Ľudia mali deti aj cez vojnu, keď naozaj bola zlá doba. Dnes sa mame dobre...

autor
12. júl 2020

@pininka1 Tiež mám strach, bohužiaľ na vlastné bývanie nemám a dnes je to s hypotékou ťažšie, treba mať niečo nasporené. Lenže ako tak premýšľam, takto by som dieťa nemala nikdy.

autor
12. júl 2020

@hettinka Mňa desí tá kríza a nemožnosť sa zamestnať, už teraz to cítiť. Ak by som mala istotu práce, tak neváham.

vikusjk
12. júl 2020

Pracovala som, nebola som doma na materskej (teda bola som doma, ale rok som pracovala z domu riadne na plny uvazok) a ked mala mala rok, isla do jasli, lebo doma sa to uz nedalo zvladat oboje aj pracu aj starostlivost o dieta, a ja som nastupila uz riadne do prace, nie z domu.

autor
12. júl 2020

@majkeel Ide na to rýchlo, berie to na ľahkú váhu, máme už 30 rokov, pre mňa teda najvyšší čas

hettinka
12. júl 2020

Nikdy nemáš istotu prace. Aké máš vzdelanie, kedrobis len tak vo fabrike, v obchode?
Čo ste robili, keď v 30-ke “nič nemáte”?

autor
12. júl 2020

@hettinka Mám len maturitu na Obchodnej akadémii.

ukulela
12. júl 2020

Materská je takmer čistý plat a ak máš nárok na materskú, tak máš potommdo 3rokov rodicak 370€, čo je veľmi slušné. Navyše nik ťa nenúti byť do 3r doma. Horšie je, že nemáte úspory pre prípad, ak otec stratí prácu.

hettinka
12. júl 2020

Keď máš OA, skús robiť niekde účtovníčku a popri práci by som su zvýšila kvslifikaciu kurzami. Netreba mat hneď na to VS.

autor
12. júl 2020

@ukulela Rodičovský sa zvyšoval? Myslela som, že 220€.

radkaradix
12. júl 2020

Skuste zajst do banky, niekedy je mozne dostat hypo aj bez nasporenej sumy, hadam si nemyslis, ze kazdy, co ma hypo, mal nasporenych nejakych 10 000 eur 😉 da sa to riesit spotrebakom, ak banky odmietnu, skuste PSS, tam vam daju urcite, ale za velmi nevyhodnych podmienok, co sa da casom refinancovat. Vzdy je cesta.. drzim palce

autor
12. júl 2020

@hettinka Nemám už o účtovníctve ani páru, na to mi kurz stačiť nebude. A Vš akú? Nechcem ekonomické ani humanitné smery, je to strata času, možno by som mohla skúsiť ošetrovateľstvo.

ukulela
12. júl 2020

Áno, ale vyšší dostaneš len ak máš nárok na materské.

autor
12. júl 2020

@ukulela Alebo byť dobrovoľne pripoistená, aj nad tým uvažujem.

karolinakr
12. júl 2020

@majkeel nysliš Čenkovej deti? 😄😄ako Janička darovala bohatemu tovarnikovi a musel jej robiť mazlíčka? dobrý príklad 😄

ivangeline
12. júl 2020

Jedno dieťa zvládnete aj v jaskyni. 😂 Ja by som to nebrala tak tragicky...ale áno, je lepšie mať vlastné bývanie. A troška to preháňaš podľa mňa aj ty s tými úsporami...

hettinka
12. júl 2020

Teraz v 30-ke ešte len ist na VS je dosť neskoro. Kým vystudujes 5 rokov, kým sa s tým zamestnáš a vypracujete, dalších 5. Chceš rodit ako Judinyova v 50-ke?

Chlap robí čo? Veď ak po škole robite 10 rokov, kam ste dávali peniaze?
Možno on niečo má, keď chce dieťa.
Ale nesla by som do toho bez svadby, to uvidis, či to mysli fakt vážne a nielen sebecky dieťa, aby mal potomka.

hettinka
12. júl 2020

@karolinakr nie Janicka, ale Paľka 😉

majkeel
12. júl 2020

@karolinakr Cenkovej deti je vyborny priklad velkej rodiny v hnusnom kapitalizme. ;)

karolinakr
12. júl 2020

@hettinka jedine, čo si pamätám, že pani továrniková ho šteklila, on jej vyplazil jazyk a musel naspäť do chamajdy ku Čenkovej

mmoni89
12. júl 2020

Podľa mňa najvyšší čas romyslat nad dieťaťom ak chcete mať 😉samozrejme že bývanie je podstatné ale tak nie každý má vlastne bývanie, roky nie.Áno doba nieje úplne najlepšia ale veru bolo aj horšie a ľudia vedeli prežiť V iných podmienkach. Ja mám 31 a 3deti a poviem pravdu som rada že mám už odrodene, neviem si predstaviť začať V 30tke keď sme vedeli že chceme 3-4deti.Energie veru ubúda. A čo sa týka napr.financií materskú som dostávala iba pri prvom synovi takže už vyše 5 rokov sme len s mužovim príjmom a rodicakom kt.ani nemám ten vyšší.

zenazaba
12. júl 2020

Partnerovi treba polozit prakticke otazky, kde budete byvat a z coho budete zit, ked splodite potomka....zaraza ma vsak fakt, ze v 30.-ke nemate ziadne uspory. Ak mas vystudovanu len OA, znamena to, ze od 19-ky/20-ky musis robit. Za 10 rokov nemas nic usporene??? Chlap detto??

majkeel
12. júl 2020

@karolinakr Karo, Ty si dnes nejak mylis pojmy.Najskor Janko, Palko. Mal som dojem, ze cham...da neznamena chatrc. ;)

autor
12. júl 2020

@hettinka Napíšem to narovinu. Do práce som chodila ako cigán do školy a peniaze som míňala na kraviny.

autor
12. júl 2020

@zenazaba Nie, bola som nezodpovedná.

zenazaba
12. júl 2020

A teraz s partnerom pracujete? Ako mate vyriesene byvanie?

hettinka
12. júl 2020

Inak, my nemáme hypo, bývame vo vyhodnom prenajme, vlastnú nehnuteľnosť nemáme a nechceme. To je taký slovensky vymysel, že bývať sa musí vo vlastnom a treba splacat hypo do dôchodku.

autor
12. júl 2020

@zenazaba Pracujeme obaja a bývame v prenájme.