Je v šachovej komunite viac ľudí, ktorí žijú vo svojom svete?

18. dec 2024

Dnes ma zaujalo, ze som zistila, že Divoká tvorkyna bola šachova majsterka, to je pre mňa veľký šok. Čím to je, že dievča ako ona, ktorá musela ma a asi aj má vysoké iq a v šachu bola taka dobra, práve teraz pôsobí ako že žije vo svojom svete? Je v šachovej komunite viac ludi co žijú vo svojom svete?
P.S. nechcem aby sa to zvrhlo na nejake uražanie tejto dievčiny, podla mňa neublizuje ľuďom okolo seba, takže nechcela by som ju nejako kritizovať.

biba_18
18. dec 2024

netuším čo tvorí táto tvorkyňa a v akom svete to žije - ale šachisti sú ľudia ako všetci iní - a zároveň nie sú. majú ale spoločné jedno, že sú viac alebo menej čudáci, aj keď každý v inom smere…

matana2
18. dec 2024

A to sa bavime o tych svetovych sachistoch alebo vseobecne sachistoch? Lebo ja milujem sach, chodim aj do sachoveho klubu a raz som sa zucastnila aj sachovej sutaze. Chodia tam uplne normalny ludia.

lonely66
18. dec 2024

väčšinou za úspechom tých naozaj "machrov" v šachu, stojí niečo ako autizmus. ak nie, tak sú to roky tvrdej driny a učenia sa. takže áno, je na 99% reálne, že "majú svoj svet"

anega79
18. dec 2024

mozno si to len vymyslela ze je majsterka v sachu

autor
18. dec 2024

@anega79 nevymyslela, dá sa to dohladat na šachových strankach.

autor
18. dec 2024

@matana2 asi celkovo, môj syn je nadaný na šach, my sme nešachova rodina, ale teda aj kvoli tomu, ze on šach ma rad sa aj my snažíme šachu viac venovať a zaujímať sa oň. Tam kde syn hráva, tak je to také príjemné prostredie a komunita. Ale teda, co poznám nejakých sachistov co su tam a maju nad 2000, tak sú svojskí ludia. Tak ma to iba zaujíma ci je to nejaké pravidlo, že ľudia v tomto športe nedosiahnu viac ak nie sú trošku vo svojom svete alebo je to čisto tak individuálne.

dada5000
18. dec 2024

Mozu aj nemusia. Dcera bola juniorskej kategorii niekolko rokov v top 5 na slovensku, ale popri tom robila aj sport, hudobny nastroj a mala siroke spektrum kamaratov. To ju formovalo . Ano, sachisti maju trocha ine myslenie, take hodne logicke, zamerane na konkretnu vec, ale pri detoch je to velmi o rodicoch. Ak sa deti rozvijaju viacerymi smermi, je to lepsie. Ak su zamerane len na sach, tam uz je to vidiet po case, aspon co ja som videla, tak v puberte a dospelosti. Ale sach sam o sebe je skvely konicek, uci deti sustredeniu, logike, tvorivosti - ale vramci pravidiel, a taktickemu mysleniu a planovaniu/ kombinatorike. Sachista zaciatocnik ma premyslene 3 tahy dopredu, dobry sachista 6 az 8. Je to perfektny zaklad do zivota, vediet premyslat tymto sposobom.

benimnadir
18. dec 2024

Ja sama som šachistka, odmalička som chodila do klubu, kým som nemala deti tak som iné deti učila hrať šachy na krúžku v škôlke/škole. Necítim sa divná. 😂 Nad všetkým síce premýšľam ale inak som ok 😁 ale opýtam sa manžela..😂

kiki68
18. dec 2024

Urcite ano, muz hraval sach ako junior a teda je taky, ze ma svoje specificke zaujmy, plus ma mna. To vela vysvetluje. Ten chcel velku avantgardu, tak ma 😂

lilke
18. dec 2024

Komunitu šachistov poznám cez deti, ako postupne rástli, aj akú úroveň dosiahli. Poznám veľa 2000-2400, veľa majstrov SK. Sú tu aj špecifickí, aj veľmi empatickí, spoločenskí ľudia. Ale je pravda, že dosť aspergerov (môj názor špeciálneho pedagóga) sa v šachu našlo. Šachová komunita je vďaka intelektuálnej úrovni a zameraniu otvorenejšia voči takýmto ľuďom. Majú pocit priateľstva, spolupatričnosti, čo inde nenájdu.
Viacerí aspergeri ako deti práve kvôli "komunite" začali na sebe pracovať, trénovať, chceli zapadnúť.

autor
18. dec 2024

@dada5000
@lilke ďakujem vám za upokojenie. Môj syn má talent co hovoria viacerí ľudia, on ma ale poruchu pozornosti (pas ani asperger tam nebude s velkou pravedpodobnostou) a preto sme mu ukázali šach, lebo je to dobrá hra na sústredenie (tak nám bolo povedané). Syn je ešte dieťa (v kategórii do 8 rokov) a je veľmi hravý a spoločenský. Šach berie hlavne ako hru a zábavu, nevníma to ako nejakú súťaž a nejde po výhre, ale má úžasnú pamäť a teda aj to zlepšovanie je veľmi výrazne. A trosku ma to zneistilo, ze ci tam nemôže byť časom nejaký problém aj keď dnes sa zdá, ze je to len múdry a živý chlapec. Ďakujem za vaše uistenie, ze to nie je pravidlo.

lilke
18. dec 2024

Inak náš syn mal tiež poruchy pozornosti, práve na šach sa vedel sústrediť (ako na všetko, čo ho bavilo).
Ale ako písala @dada5000, určite ho dajte aj na šport (za mňa povinne), hudobný nástroj, výtvarnú, aj toto všetko pomáha pri poruchách pozornosti a rozvíja iné mozgové centrá.
Tvoj synator chodí na krúžok, do klubu, na tréningy, na GPX?
Ak ho to naozaj baví, nebojí sa nových ľudí, vrele odporúčam šachový tábor Koník. Staršie ročníky, ich program si môžeš nájsť v histórii. Deti to tam milovali (nielen naše).

autor
18. dec 2024

@lilke áno na šport ho chcem dat, ale až dalsi rok. Začal chodiť tento rok na turnaje (aj ked ja osobne neviem ci je na turnaj zrely, je este take hrave dieta a vzdy na turnaji sa bojim, ze sa rozplače) a aj do šachovej školy, keďže my doma mu nemáme čo v šachu dat a počítač a mobil sa snažím obmedzovať, kvôli tej pozornosti. My sme v tomto svete šachu úplní nováčikovia, takže fakt toho veľa nevieme a vsetko sa učíme za pochodu. Ja som sa šach učila hlavne kvoli nemu, lebo keď začínal tak nemal s kým hrať a žiadnu šachovu školu sme nepoznali. Vazne ďakujem za typ idem to rovno pozrieť.

lujza123
19. dec 2024

Tak tvorkiňa to vazne nemá v hlave v poriadku. Ale psychické problémy/poruchy môže mať ktokoľvek, to nemá žiadnu súvislosť s vysokým IQ.
Kľudne môže byt dievčina aj niekde na spektre, pôsobí tak ze žije vo svojom vlastnom vesmíre.

To sa však podľa nejakých videí nedá diagnostikovať.

lujza123
19. dec 2024

Ci ľudia s vysokým IQ ziju vo svojom svete? No tak isto ako tí s nízkym IQ.
To akým spôsobom mozog funguje ovplyvňuje veľmi veľa vecí, spôsob akým ľudia ziju, aké majú myšlienkové pochody, čomu sa venujú, o čom rozprávajú …
Keďže väčšina ľudí sa nachádza v priemere tak odchylky môžu pôsobiť divne.

kofa77
19. dec 2024

ja mam doma nadaneho sachistu a on tvrdi, ze sachisti su divni vsetci😀
su to analytici, taki racionalni, ale mne sa divni nezdaju.
Levy Rozman- velmajster a uplne ok, extrovertny, teraz sa ozenil, napr. -len toho poznam😀

kofa77
19. dec 2024

@dada5000
presne.
syn ma tak 13-15 tahov dopredu
Kasparov vraj 100😲
ale su to mudri ludia, so super pamatou,
je vyborny konicek na vsetko. na logiku, pamat, zapadnutie do kolektivu, naucenie sa ako znasat prehry..
a to pisem ako clovek, ktory vie o sachu len to, ze sa tam hraje s bielymi a ciernymi figurkami😀

bloger
19. dec 2024

Tak to neviem či hovoríme o tej istej osobe. Divokú tvorkyňu čo poznám tak sa venuje témam ohľadne evanjelia. Netušil som, že je šachistka.

autor
19. dec 2024

@bloger ani ja som nevedela, dosť ma to prekvapilo.

bloger
19. dec 2024

Vyhľadal som si to a zdá sa, že áno je to ona. Tak ale šach je zaujímavá hra. Podporuje logické myslenie.